Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Несъзнаваното , свободната воля и осъзнаването


B__

Recommended Posts

Несъзнаваното , свободната воля и осъзнаването

Когато сънуваме става процес на обмен на информация между съзнаваното и несъзнаваното. В резултат виждаме „филмчета”. Това, което виждаме при сънуване може да е минало преживяване, минала опитност, изплувало несъзнавано съдържание или усещане за бъдещето. Но такава класификация е условна в зависимост от гледната точка, защото винаги имаме и трите неща. На базата на минали преживявания, картини и мисли, използвани като градежни блокчета, се изразява символично несъзнаваното съдържание и това винаги може да породи усещане за бъдещето или по-точно посоката, в която се движи същността на човека, която пък и определя неговото бъдещо битие.

Човекът е загубил вече познанието за символния език и затова въприема сънищата буквално. Страшното за наистина страшно, а веселото за наистина весело. Така, както не се усещаме за символизма на думите. Всяка дума има буквално значение и по-дълбок смисъл, и по-дълбок смисъл и т.н. Така, ако кажем за някой, че е сляп, той може да е физически сляп, но може да искам да кажем, че не вижда нещо в живота. Всяка дума, че и буква, има буквално, духовно и Божествено значение и не случайно се говори, че езикът човешки е дар от Боговете.

Така и сънищата имат своите многообразни значения. За да можем да си тълкуваме един сън, трябва да го запомним. Много пъти се събуждаме нощем, сещаме се какво сме сънували, а на сутринта нищо не помним. Това е така, защото това, че сме сънували и при събуждането „помним” съня, не означава, че той е в нашата памет. Ако се събудите след сън и си спомните съня и веднага станете от леглото и запалите лампата, в повечето случаи начаса ще се усетите, че сте забравили съня.

Това е така, защото при събуждане и затворени очи човек продължава да е в променено състояние на съзнанието и затова все още има връзка с изплували части от несъзнаваното: съня. В това състояние човек трябва да прехвъли съня в паметта си, т.е. да си го повтори мислено, „да завърти лентата” няколко пъти, за да може съня като икформация да мине в паметта. Е, в някой случаи това свата автоматично.

Това показва, че паметта, в която работи съзнанието, си е работна област само на съзнаваното и това, че сме сложили нещо там все още не означава, че го разбираме. След като сме запомнили съня ние трябва да си го изтълкуваме, защото отделните символи в съня не са осъзнато знание в паметта, а едни указатели към друго несъзнавано символично знание. И за да разберем съня, ние трябва да разберем символите в него, а тези символи са указатели и връзка със други части от нашето несъзнавано, където се съдържа смисъла и обяснението на всеки символ. Тези символи може да са си общо-човешки (архетипни) или да са лични за човека. Затова най-доброто тълкуване на съня се получава, ако сънуващият сам си го тълкува, тъй като той има всъзка със своите символи и съновниците няма как да помогнат. Е, ако човек е ясновидец и може да види тези връзки, това би помогнало в тълкуването сънищата на другите.

Как човек може да тълкува съня си. Като просто се отпусне, изключи логиката и за съответния символ се остави в главата му да нахлуват свободни асоциации. Символът навързва асоциации около себе си и може да се достигне до неговия смисъл. Например, „какво означава за мен, че в съня си виждам коза, за какво ми напомня тя..” и т.н. Ако освен това, без никакви логически напъни, човек се сети за случки от миналия си живот, които потвърждават значението на символа, то значи наистина сме извадили значението му от несъзнаваното. Така човек получава знание за себе си.

По подобен на сънищата начин при освобождаване на мисленето и свободни асоциации (напр. при психоанализа или медитация) или просто като внезапно осъзнаване човек може да стине до изплуване на несъзнавано знание, т.е. да осъзнае някои неща за себе си.

Какво е това знание, което човек получава? Например, нещо от вида на „Мразя жените”.

Каква е ползата от това засега? Никаква. Защото съзнаваното е много малко в стравнение с несъзнаваното и ако ние сме извадили знанието „Мразя жените”, макар и след много мъки на изследване и асоцииране, това е само върха на айсберга, а по-голямата част е под водата. Убеждението „мразя жените” показва, че в несъзнаваното има една огромна структура, която съдържа в себе си информация за това как се появил този възглед, как се изразява, как се проявява, как да контролира и управлява действията на човека, с какви други структури на несъзнаваното е свързан, как да си набавя енергия, какво да потиска, как да мимикрира, как да оживява.

Да, това е убеждение, че жените са за мразене и подлежат на унищожение и по същество представлява една сложна и жизнеспособна енерго-информационна структура с множество връзки и влияние върху енергетиката, емоциите и мислите на човек. По същество несъзнаваното е съвкупност от такива структури или иначе наричани програми.

Различните убеждения и вярвания могат да се видят във енергийната обвивка на човек, а особено големите блокажи (убеждения, които наистина съсипват самия човек) ясновидците ги виждат като образувания и в чакрите. По същество какво представлява чакрата? Това е енергийния „портал” за връзка със съответно тяло на човек. Ако самия портал е увреден от такива образувания, то цялото съответно тяло страда, защото връзката на човека с него е опорочена. Това са най-вече блокажи свързани с отношенията към семейството, любимия/та, хората и себе си, както и вярванията и приоритетите свързани със смисъла на живота.

Та какво може да се направи. Да се извади в съзнанието цялата възможна „история” на това вярване/заблуда, за да бъдат осъзнати неговите проявление и начин на действие.

Какво се получава тогава? Когато настъпи ситуация свързана с това вярване, то човек се „усеща” и вижда, че може да реагира по стандартния за вярването начин или да реагира по други желани от него начини. Тоест появяват се варианти за реагиране, от които той вече може да избере.

Докато програмата е била в несъзнаваното, човек е реагирал несъзнавано винаги по един и същи начин определен от вярването и оправдавайки се за действието съобразно уменията на програмата да мимикрира и измисля причини. Когато нещата са извадени в съзнанието, човек вече има възможност за избор.

Човек вече може да приложи свободната си воля.

Какво се вижда от тези разсъждения?

Свободна воля може да има само във съзнаваното. В несъзнаваното свободна воля няма.

И докато в несъзнаваното продължава да има мощни заблуди и убеждения, то ние не можем наистина да проявим свободната си воля да се свържем с Божественото.

И докато в несъзнаваното има блокажи, които дори блокират знание , умение, чувство или мисли, които биха ни доближили до Божественото, то няма да се доближим до него. Защото тези блокажи смятат тези чувства и мисли вредни за човешкото его.

В истинската Кабала първата степен е свързана с нещо като психотерапия, която цели освобождаване от прекалената зависимост от човешкото, укротяване на страстите, укротяване на прекаленото използване на логика и съдене, премахване на причините за свръхемоциите причинени от страх, въобще премахване на заблудите и блокажите. Чак след това човек може да почне да работи. А това може да продължи години.

Човек се запознава с духовно учение, пропит е от желание за работа, прекланя се на доброто и се стреми да го изгради в себе си. И същевременно си носи програмата за унищожение на жените или програмата „всяко лошо действие трябва да бъде наказано” и осъжда „лошите” проявления на съвременния морал.

Други се хвърлят на механистична енергийна работа за „отваряне на чакрите”, „увеличаване на енергията”, „прочистване на аурата” и т.н. До какво може да доведе това?

В Природата нищо не се губи. Ако вие сте „зачистили” нещо на енергийно ниво, това не означава, че вече го няма :) :) :) Просто хората забравят, че аномалиите в чакрите и енергетиката на човека не са се появили току-така. Те се дължат обикновено на програми на още по-финни егергийни нива, които ясновидците обикновено не виждат или виждат като „проклятие”, „смърт”, „лоша съдба” и т.н.. И не на последно място те могат да се дължат на кармични въздействия, които се намират още по-високо, на още по-финно и „невидимо” ниво. Но ако не виждаш нещо, не значи, че не е там. Законът, каквото горе, такова и долу важи за всеки две нива. Значи ако имате аномалии в чакра, то ще има аномалии или необходими за това програми на по-горно ниво. И ако вие премахнете механистично чрез енергийно въздействие аномалията в чакрата, то тя си стои на по-високото ниво и след време пак ще се прояви по един или друг начин, в този или друг живот.

А ако сами сте си създали проблем отдолу нагоре в някоя чакра, след достатъчно врме на „затвърждаване” на проблема, той ще се качи на по-финните нива. И пак същата работа. Затова е казано, че човек не трябва да търпи да стои в не-естествени ситуации, защото това само задълбочава проблема и вреди на душата.

Какво може да се направи? Тези проблеми, които по същество са енерго-информационни да се качат в съзнанието и да се открие какъв е грешния мисловен модел, породил проблема. Единствено под контрола и участието на свободната воля може да се реши проблема със заблудите и грешното мислене, което поражда анаомалии и болести. Броят се и имат ефект само нещата, които стават в съзнанието.

Дори всяко действие на човек трябва да се качи в съзнаваното. Казват, че всичко трябва да се върши съзнателно. Искаш да отпиеш от чашата с вода. Започваш съзнателно (а не поддаден на импулса) да вдигаш ръката си, съзнателно разгъваш стави, насочваш частите й, съзнателно свиваш пръсти, съзнателно спираш натиска на пръстите, за да не счупиш чашата и т.н. J Не се притеснявайте всичко в този свят се усвоява бавно и постепенно. Но това е начина за разкриване на несъзнаваното.

Съзнателния човешки живот и работата с несъзнаването, т.е. опознаването на самия себе си, преодоляване на заблуди и блокажи са първата и непреодолима стъпка по пътя към Божественото. Ако на даден етап си решил, че вече всичко ти е наред, значи си в заблуда, защото това трябва да се върши цяло живот. Животът в несигурност е най-естественото човешко състояния, а убедеността е най-сигурния белег за застиване.

Още нещо за сънуването и тълкуването на сънищата. Всеки сън дава информация и с кое тяло на човека е свързан. Например, сънувах съм сън, който след тълкуване означаваше проблеми по енергиен меридиан. След няколко дена се появиха дори със чисто физическо усещане.

За да стане по-ясно ще дам пример със сънища свързани с физическото тяло. Например сънувате да се лее вода, ручейчета се стичат, събуждате се и ведната изпитване нужда да изтичате до банята. Сънувате, че пресушавате на екс бутилка вода, събуждате се и изпитвате голяма жажда.

Казват, че за да може да сънуваш сън преднамерено свързан със съответното тяло, то като заспиваш трябва да си укротил съзнанието и да се насочил концентрацията към съответната чакра. Аз лично не съм го пробвал това нещо още. Осъзнатите сънища също трябва да се тълкуват като обикновени сънища и чак след това да се третират като осъзнати. Например осъзнал си се в съня и ей така решаваш да ритнеш някой. И това си има своя смисъл. Казват, че върха на осъзнатото сънуване е медитацията в осъзнат сън. Осъзнаваш се, че сънуваш и сядаш да медитираш. Ама съм мнооого далече още от това аз :)

Още нещо за несъзнаваното и кармата. Всеки човек носи в своите тела кармичен белег, т.е. причината, заради която има или ще има съответната карма. Този белег е съвкупност от несъзнаван начин на мислене и емоционално-обусловена условна реакция на определени ситуации, спрямо които човек реагира кармично. Ето, освен с добри постъпки кармата може да се подобри и с работа със несъзнаваното. Махаме заблуда, махаме кармично последствие.

Успех и весело!

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Несъзнаваното, Божидар е освобождавано в човешките сънища.Там най- естествено и леко може да се срещнем със страховете си.Не ме разбирай, че е безболезнено, и нее емоционално.Напротив точно в сънищата може да изпитаме състояния на безпомощност, ужаса , че сме безсилни в житейските реални ситуации.Ние сме актьори в действителност и крием грижливо своите страхове от провал, неспособност за контрол над ситуациите.На сън нещата са обратни, на това което ще стане в действителност.Колкото по- силно е егото ни , толкова по- интензивни са и кошмарите и страховете ни в сънно състояние.Потиснатите енергии се отприщват и ни показват нашата безпомощност.

Свободната воля я има в съзнанието, което проявяме чрез постъпките си.То е изразено в реалните ни действия.Свободната воля, е свързана и с готовността да приемем болката от отказването.Отказване от стари модели на мислене, свързани с откопчване от пристрастености.Осъзнаването е свързано с духовното израстване, добиване на опитности, и то чрез страдания.Колкото по- голямо количество страдания поема една душа, се извисява на по- високо стъпало до Божественото.В крайна сметка всички идваме в земния си живот като ученици.Ако горе имаме идеална структура на матрицата в Божествен план, то на физическио ниво ние отработваме ситуации, отношения, здравословни проблеми, за да стигнем до идеалния вариант на същата матрица.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм с това, което казва Дриада, че свободната воля се изразява чрез постъпките ни. Също така съм преживявал и болката от отказването. Истината е, че отказването и налагенето на нещо предизвиква в нас едно огромно напрежение и болка, която предизвиква страдания. Ако ние не сме осъзнати, това винаги ще ни съпътства. Свободната воля за мен е пречката на нашето его да допусне да се прояви Божествената любов чрез нас. Ако ние не се докоснем до Осъзнаването, в нас винаги ще има болка и борба предизвикана от отказването. В Осъзнаването няма болка, няма тъга, това е приемане на истината и пътят на духовното израстване. Мисля, че само, когато има осъзнаване има духовно израстване. Осъзнаването е разбиране на мотивите, които ни карат да се вкопчваме в нашите пристрастености и едно дълбоко себеоткриване на нашата същност. То може да стане само, когато доброволно и безпрекословно допуснем в нас Светлината.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...