Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Фибромиалгия


Recommended Posts

Здравейте,

не видях такава тема във форума - извинявам се, ако съм я пропуснала. Имам поставена диагноза паническо разтройство и предписан антидепресант - коаксил.

Да, има събитие, което провокира това състояние у мен, и диагнозата беше логична и лесна за психиатъра.

След дълго четене в нета обаче разбрах за заболяването фибромиалгия. Колкото повече чета, толкова повече си обяснявам стягащата болка в гърдите и гърба,

постоянната физическа нужда от масаж, умората, странната точка по гръбнака ми, при чието леко докосване "виждам звездички".

Кардиологичен проблем се оказа, че нямам, заболяване на белите дробове - също. Изглежда съм 100 процентов хипохондрик, но знам, че не е така.

На 35 съм, работя 8ч. пред компютъра, работата ми е свързана със срокове и голямо напрежение.

Затова питам - възможно ли е това, което преживях /загуба на близък човек/ да е отключило заболяването у мен, ПР да се дължи на фибромиалгия, а събитието в емоционален план да е улеснило психиатъра в поставяне на диагнозата.

И ако е така, дали лечението с коаксил би било адекватно?

Благодаря за отделеното време!

Линк към коментар
Share on other sites

Не е така, редът е следният- Стреса е довел до фибромиалгията. В генезата и играе роля котризола който е един от стресовите хормони.Загубата е довела до рязкото отделяне на адреналин, той е направил паническата криза и сега страхът от нея ще води до нови кризи. Логично е и фибромиалгията да се засили.

Коаксила ще замаже малко нещата, но няма как да промени мисленето ви и спре изръсването на адреналина и другите стресови хормони. Щом сте чели за фибромиалгията ви е ясно,че основното лечение е психотерапията.При ПР също тя е основната форма на лечение.

Редактирано от hip
Линк към коментар
Share on other sites

Както казва хип (д-р Тодор Първанов) - употребата на психофармация без психотерапия или авто-психотерапия е най-сигурният начин за увековечаване на паническите атаки. При диагнозите паническо разстройство, фибромиалгия, вегетативна дистония има огромно припокриване. Различен специалист би поставил едното или другото или третото. Това всъщност няма голямо значение, защото източникът е един - психиката. Вижте само думичките психо-генен ревматизъм (фибромиалгия) - в самия етикет на преживяването е и ключът към справянето с него - в психиката. Тя причинява състоянието, тя може да го подобри и излекува! Приемът на хапче (умишлено не го наричам лечение, защото наистина няма нищо общо с такова) представлява част от психичния механизъм по борба против ставащото. А на по-дълбоко ниво е израз на противоречие във вас - на борба между съзнанието и подсъзнанието. Вземайки хапчето съзнателно, вие се опълчвате против огромната сила на несъзнаваното във вас! Нямате шанс за победа срещу него! Така единствено можете да замажете нещата, но в дългосрочен план това не е решение, а бягство от собствената си психична цялост, здраве и спокойствие! Така че - вярното решение при вашите П.А. и евентуална фибромиалгия е психотерапията!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, благодаря ви сърдечно за отговорите. При мен самото поставяне на диагнозата изигра до голяма степен ролята на лечение, а ако неврологът потвърди фибромиалгия - някак си ще почувствам облекчение.

Да, мисля че имам сила да се справя без лекарства, от психотерапия имам огромна нужда, проблемът е само в липсата на специалисти в малкия град, в който живея. Но съм решена да открия своя психотерапевт и не се обезсърчавам :))))))

Мисля, че това от което хората имат най-голяма нужда в такива моменти на слабост е единствено Споделяне, Говорене, Изповед.

Затова ви благодаря още веднъж, че помагате на нас - залитналите за кратко да намерим пак пътя към себе си и да си върнем радостта от живота!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...