Jump to content
Порталът към съзнателен живот

гризане на устни


Recommended Posts

Здравейте, бихте ли споделили вашето мнение относно този проблем-младо момиче на 20г., красиво, умно, амбициозно, но с навик, който се оказва доста голям за нея -пиша навик, защото си мисля, че е такъв-гризане на усни и устна кухина.Стоматоложката е казала, че ако не престане може да се стигне до раково заболяване. Момичето е наясно с проблема си, иска да се справи-дъвчи дъвки, бонбони, за да не си гризе устните и бузите, но просто казва-това е по силно от мен.Чела съм за гризането на нокти, скубането на косми.Според вас причината на същата основа ли е? Или има нещо по-различно?Защото има изписани доста неща за онигофагия, трихотоломания, но за точно този проблем не намерих.Благодаря ви !

Линк към коментар
Share on other sites

Навик си е. Нищо по-различно от другите навици.Наскоро гледах интервю с един от най-добрите за мен певци .Той пък непрекъснато се облизваше и то вадейки езика си доста пред устните.Беше грозно, но явно на него не му пречи.

Не знам точно какъв подход би бил най-добрият за самостоятелно приложение при момичето. Иначе аз бих препоръчал хипноза. Но, и поведенческият подход може да е ефективен-например да не дъвче бонбони, а бъде с вода в устата.Тогава няма как да ги гризе.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...