Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Използване на символите за въздействие върху несъзнаваното


B__

Recommended Posts

Несъзнаването ни говори чрез символи. Например сънищата.

Но и ние можем да говорим на несъзнаваното чрез символи и да влияем на другите и себе си в определена посока.

Какви могат да бъдат символите:

- Словесни: думи и изречения

- Много важни словесни символи са народните пословици и поговорки. За тях ще пиша следващия път.

- Звуци: музикални тонове, химна на страната, нетонални символи като различни видове призоваване (плач например), изразяването на емоции чрез звуци (писъците) и т.н.

- Визуални: цветове, форми, обеми

- Тактилни: прегръдката, докосване на определени части на тялото (ако мъж хване жена над лакътя, това изразява сексуално желание)

- Езикът на тялото и лицето

- Вкусови: горчиво, кисело, сладко, солено, стипчиво. Горчива може да е храната, но може и да е живота.

- Обонятелни: някои билки се използват от шаманите за подготовка на несъзнаваното на себе си и обекта на въздействие

- Символизъм свързан с болестите и емоционалните състояния

- Религиозни и окултни

От значение е и реда на използване на символите. В подходящ ред човек може да се доведе до интересни състояния.

Дали това, което описвам е невро-лингвистично програмиране (НЛП)? НЛП си служи със съществуващите в човека убеждения и емоции, за да създаде в него на тяхна база ново отношение и нови убеждения водещи до желани решения. Новото отношение означава нови емоции или засилване на старите. За да не описвам пак редичката убеждение -> отношение -> намерение -> действие, може да погледнете тук.

Например, отивате при шефа и го заговаряте на любимата тема. Шефа изведнъж грейва и си изгражда положително отношение към вас. Като го направите няколко пъти за различни неща в шефа се включва към вас стандартното за шефовете убеждение „абе важно е да се ограждаш със свои хора” и при следващите повишения е ясно какво ще стане.

Една такава НЛП разработка може да се сведе до ключова фраза, нещо като символ. Например, „А твоят приятел Пешо би купил на жена си палто от норки”.

Та НЛП в някои неща се опитва да създава ключови фрази, които да променят поведението на даден човек. Опитва се да създаде един език на символите за конкретния случай като имплантира значението на символа в психиката на „обекта”.

Символите имат подобно въздействие върху човека, но това са разликите с НЛП:

- Няма нужда да „вграждаш” значението на символа. Него си го има някъде там J

- НЛП си служи с познати за човека емоции и убеждения. Символният език си служи с огромно количесто убеждения, емоции и висши идеи и архетипи, за което човек съзнателно дори и не подозира

- НЛП използва съществуващите у човека убеждения и емоции. Символният език може коренно да промени тези убеждения и емоции, тъй като представлява и висшиите иде и архетипи, които съществуват във висшите светое.

- НЛП надгражда. Символният език директно може да свърже човек с енерго-информационните структури на висшите идеи и архетипи.

С две думи символите въздействат не само на програми вътре в човека, за които дори и не подозираме, но го и свързват с висши идеи и архетипи. Тази връзка е много-слойна и понякога много емоционална.

Древните са знаели езика на символите и двама човека дошли от два края на земното кълбо са могли да се разберат чудесно чрез езика на символите. Сега това го няма. Предполагам в нашето съвремение ние можем да злоуботребим с този език и затова сме го „забравили”.

Цветовете

Цетът има както общо-човешки смисъл, а и всеки човек си изгражда свои.

Долните значения, които съм дал са частични и предимно мои, така да се каже :)

Червен – Кръв, нагорещена топлина, огън, първична енергия, жизнена сила, сексуалност, първична любов, разгорещеност. Послание: отдели енергия.

Оранжев – сътворение, раждане, игривост, свободна радост. Послание: приготви се да твориш.

Жълт – чиста топлина, чиста любов, възторженост. Послание: възторгни се. Всъщност възторгът представлява енергийна мобилизация и синхронизация между телата. Явно не случайно слънчевия сплит е основен разпределител на енергия. Може би заради жълтия си цвят златото е толко обичано :)

Зелено – Единение с природата, съпричастност, усещане за част от цялото, сигурност. Послание: почувствай се час от всичко и свързан със всичко.

Светло-синьо – безкрай, необятност, отпускане и летеж. Послание: ти си навсякъде чак до безкрая.

Индиго – сънно отпускане, изчистване на съзнанието, потъване. Послание: изчисти съзнанието, потъни като в дрямка.

Пурпур – преход, преминаване под дъгата, трансформация. Послание: премини в по-висше съзнание.

Сега след това тълкуване може да се сетим, че в доста книжки за промяна на съзнанието и усъвършенстване на психичните сили се дава следното упражнение: представяме си как пред мисловното ни поле прелитат последователно 7 балона с цветове от червен до пупур.

Какво е въздействието върху човека на това упражнение? Като имаме предвид горните послания се получава следното: Отдели енергия, приготви се да твориш, възторгни се (синхронизация), почувствай се част от Вселената, разшири се до края на Вселената и стани едно цяло с нея, изчисти мислите, мини в променено съзнание и се обърни към висшите светове.

Някои ясновидци са споделяли с мен, че доста по-добре се справят, когато са във възторжено настроение. Явно има за какво.

Цветовете ни действат и с цвета на храната, която поглъщаме. Не случайно се казва, че е по-добре на малките деца всички съставки на манджичките да не се смилат заедно, а да са на отделни купчинки. Всяка със своя цвят. Червени или зелени чушки предпочитате? Предпочитанието говори какво интуитивно искате да стимулирате.

Усмивката

Веднъж се сетих едно упражнение на Дийпак Чопра (не че съм чел нещо от него), където човек се усмихва вътрешно на различни части от тялото си с цел по-добро здраве.

Тогава ми хрумна и сравних чувствата на вътрешната усмивка и волевата промяна на състоянието на съзнанието. Оказа се, че вътрешната усмивка без физическо изражение променя съзнанието на човек. И това усмихване на различни органи е всъщност водене и фокусиране на енергията в различни части на тялото.

Искрената усмивка е преди всичко израз на доброжелателство. А вътрешната усмивка към човек май е не само доброжелателство към него, а така да се му праща символ, че вие сте доброжелателен към него. Символ, който човека ще усети.

Явно затова смехът е толко полезен за човека. Изчиства съзнанието и нормализира енергетиката.

Прегръдката

Има едно упражнение за хармонизиране на отношението към самия себе си. Поглеждаш се сутрин в огледалото и си казваш: „Обичам те. Всичко, което се опитвам да правя, го правя и за твое благо”. Може да се разшири с една вътрешна усмивка и една мислена прегръдка със себе си.

Прегръдката като основен белег на майчиния уют и на доверие много по-голямо от изразяваното чрез стискане на ръцете. Всички ние имаме нужда първо да обичаме себе си, а това е най-трудното нещо на света и това се вижда постоянно и навсякъде. Като се самопрегърнем ще се усетим колко много имаме нужда от самия себе си на този свят и че трябва да си позволим да можем да разчитаме на себе си. Прегърнете се и след това си кажете „Всичко е Божия промисъл и аз правя най-доброто, на което съм способен и каквото и да е то, то е работа в името на Божията любов”. И това е още едно потвърждение, че вие сте това, което трябва да сте и стъпка към помирението със себе си. И ако като го направите това нещо се разчувствате или дори разплачете, тогава ще разберете, че още една бурмичка във вас се е изчистила от ръждата и вие блестите, блестите, блестите.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...