Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Има една лиана, част от българите я наричат скребър, друга част – лозина, а най-популярното нейно име е повет. Разбира се, става дума за едно и също пълзящо растение, чието латинско наименование е Clematis Vitalba. Някога лианата е играела важна роля в бита на селяните у нас, плетели от нейните гъвкави и виещи се стъбла кошници и много други изделия. Но листата и цветовете й, както и подкорната тъкан били не по-малко ценни – от тях приготвяли лекове за вътрешна и външна употреба. Повечето части на това растение имат доста ефективно действие като природен антибиотик за общо и локално приложение и най-вече - като противогъбично средство. А така също - и като средство, подобряващо кръвообращението.

Лианата и днес продължава да се среща доста често у нас, във всички по-редки гори на страната, а дори – и в паркове и градини, по храсталаци и огради. Започва да цъфти през май и продължава през целия юни, докъм средата на юли. А в планинските и предпланинските райони – и до по-късно. И ето, че поради ред обстоятелства, тъкмо от нейните цветчета се приготвя баховата есенция Клематис, особена ценна за някои хора. Какви? Такива, които притежават прекомерно голяма фантазия, проявяват тенденции към бягство от действителността, имат голяма нужда от еуфорични и мистични преживявания и духовен живот. Или: изцяло съответстващи на природата на Нептун, съотнесено към езика на астрологията. Нептун в своята прекомерност дава още липса на достатъчно точност, ред и концентрация, податливост на заблуди и самозаблуди, на внушения и самовнушения, виене на свят, повишена срамежливост и притеснителност, засилено изпотяване, особено на ръцете и краката, прилошавания и прочее. А на физическо ниво - и поява на гъбички. И тъкмо есенцията клематис, заедно с билката повет успешно противодействат, уравновесяват, стабилизират всичко това. А поради изреденото дотук, Клематис е най-ценно средство за хора от духовни братства и общности, в случаите когато се стига до прекаляване.

Поветът все още цъфти в България. Част от цветовете му са вече прецъфтели, но има все още нови пъпки, които тепърва ще цъфтят, така че не е още късно за приготвяне на индивиална бахова есенция Клематис!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×