Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Да подкрепим chitanka.info. Да подкрепим Четенето!


Recommended Posts

Надеждна:thumbsup2:

"Дайте на народа хляб и зрелища"-дали ще е с концерт на Азис или Рамщайн /важно е да има интрижка доволни-недоволни/, та да може да не се виждат реалните проблеми в обществото. Ще мислите еднакво, ще мислите, както кажа!:1eye: Няма да имате свое мнение:king:

Подкрепям!

Линк към коментар
Share on other sites

Има много лесен начин авторът, който не желае книгите му да се четат в нета, да ги свали оттам. Минава през Гугъл с контролните му думички, намира съответните адреси и се свързва с администраторите. Няма админ, който да си навлече съд на главата заради една книга. Просто я сваля и пише на линка, че книгата е свалена по желание на автора и. В същото време книгите на авторите, които искат да останат в нет-библиотеката, си стоят и се четат свободно.

Това последното, обаче, дразни някои автори. Познавам лично такива хора. Те имат достатъчно връзки и средства, за да издават книгите си, а много други нямат. Издаването на една книга зависи или от благоволението на редколегията и нейните критерии за художествена ценност, или от финансовото положение на автора. Издаването е мнооооого скъпо нещо. Връщането на инвестицията - силно под въпорс. Затварянето на нет-библиотеките обрича авторите, които нямат връзки от личен или партиен характер или богати споснсори, на забвение в чекмеджетата на бюрата им. Мога и едно име да кажа, което напоследък ме вълнува особено - поетът Иван Николов.

И така, ако изобщо се забрани свободното четене, хората ще четат само това, което позволят "босовете" на книгоиздаването. Това се казва манипулиране на мисленето и информацията. Това явление, характерно за тоталитарните системи, безвъзвратно остана в 20 век. И ако не е ,време е да бъде окончателно погребано.

За авторите, които са си заминали. Категорично съм против който и да било жив техен роднина или закупчик на авторски права да събира пари, които с нищо не е заслужил, и да затваря устата на автор, който нишо не може да направи или да каже волята си. Сега правата се държат 70 г. след смъртта. До какво води това, вече сме виждали с болка много пъти - дано помните филма на Уитни Хюстън...

Линк към коментар
Share on other sites

Аз си изтеглих читанката на цял файл, както администраторите са го подготвили. Все някой, някъде пак ще го публикува.

Има една особеност за книгите. Аз предпочитам книги на хартия. По-приятно, по-красиво, по-навсякъде може да ги носиш, по-лесно се чете.

Също така в Интернет много лесно може да бъде изменено съдържанието без автора да подозира. След толко копиране и пействане.

Я си представете изменено упражнение на Учителя по погрешка, което води до неприятни резултати.....

Мисля, че някои неща просто не могат свободно да бъдат разпространявани от всеки в Интернет. Трябва да има поне контрол на верността на съдържанието.

Линк към коментар
Share on other sites

Уау, наистина интересно! Милена Цветкова направо разкъсва целия воал от вулгарен тълпизъм, скупчен пред телевизорите, невероятна е:

"Първо, четенето е асоциална дейност, извършва се усамотено, реализира се невидимо (в черепната кутия) и поради това е неконтролируемо. Читателят е почти невидим и за какъвто и да е социологически поглед поради обстоятелството, че задълбоченото пълноценно четене е процес на самообщуване. А комфортната среда за самообщуването е «социалната изолация». На всичко отгоре четенето представлява загуба на социално време и на интелектуална енергия на обществото, следователно е социално неефективно. В доклада на ЮНЕСКО за Международната година на книгата през 1972 г. се установи, че за Третия свят четенето все още се смята за срамно, престъпно и укорително действие. Африканската общност осъжда акта на индивидуалното четене, отделянето на човек с книга в ръка от непосредствено обкръжаващата го група се разглежда като подозрително и се усеща като заплаха за целостта. Едва ли не четенето насаме е грях, подобен на онанизма.

Днес и в най-либералните общества съществува аналогичен страх. Просто четящият човек е загубен за хищните манипулатори от външната среда. Оттук произтича и третият повод за страх и прикрита ненавист към читателите: четенето е безотказен филтър срещу риторични и аудиовизуални манипулации. В дейността четене индивидът има време да култивира и упражнява своето критично отношение, да оперира с информацията деструктивно, да прави дисекция на мненията, да сравнява, съпоставя, разобличава.

Четвърто, четенето е подривна дейност. Подривна за стереотипите и властта, за всички познати и непознати тоталитарни концепции умствена практика. Четящият култивира у себе си склонност към противодействие, анархизъм, самочувствие, оптимизъм и информационно превъзходство.

Човек чете, не само за да е различен от другите, не само, за да е оригинален, да е винаги над тях. Той чете, за да преодолее границите на тълпите, формирани пред телевизионните екрани, за да разцепи единодушието в масата, да разкъса едновременността и преходността на телевизионното предаване, веднъж завинаги оставащо в миналото. Четенето е и най-доброто средство за отклоняване на стандартизацията и вулгаризирането – все клонящи към тълпизма – свойствени на нашия високо технологизиран век."...

Субтитрите от филма с Хитлер са върха :) !

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

И двете страни трябва да са доволни - читателите да разполагат с евтини книги, които не заемат място в домовете им,

а писатели, преводачи, музиканти - да получават адекватно заплащане за труда си.

За да имаме произведения на интелектуалния труд.

Логично е, че първо идва едно ново явление, после - законите и наредбите, които определя мястото му в обществото.

Така преди електричеството не е имало закони за електричеството, нали?

Днес в България има закони, разпоредби и маса инсититуции, които разпределят и получават хляба си от елекртичеството. И все още има едно малцинство, което се свързва директно и безплатно ... за сметка на данъкоплатеца ( т.е. за моя сметка).

Какво точно ще се случи с ползването на интелектуални продукти в нета?

Кой и кога ще създаде закони и правила и кого ще мотивират те?

Линк към коментар
Share on other sites

Лука 15:

1 А всичките бирници и грешници

се приближаваха при Него да Го слушат.

2 А фарисеите и книжниците роптаеха, казвайки:

Тоя приема грешниците и яде с тях.

3 И Той им изговори тая притча, като каза:

4 Кой от вас, ако има сто овце

и му се изгуби една от тех,

не оставя 99 в пустинята и не отива след

изгубената докле я намери?

5 И като я намери вдига я на

раменете си радостен.

6 И като си дойде у дома свиква

приятелите си и съседите си и им

казва: Радвайте се с мене, че си

намерих изгубената овца.

7 Казвам ви, че също така ще

има повече радост на небето за

един грешник, който се кае, нежели

за 99 праведници, които

нямат нужда от покаяние...

Фарисеите и книжниците явно се страхуват за печалбицата си...:feel happy: Не им пука дали децата ще четат, дали знанието се разпространява...

Линк към коментар
Share on other sites

От друга страна, писането на книга освен творческа радост, си е и интелектуален труд, време, работа! А интелектуалният труд е най-ценният! В Б-я от книги практически не се печели, най-много да се избият паричките по печатането и някаква символична сума за дъвки и семки отгоре :) . Може бо това не е точно оптималната ситуация за издателите например. Авторите ги яли кучетата, за тях няма какво да говорим, в Б-я кой уважава ума - уважава се тарикатлъкът. :)

Та - може би някакво оптимално решение и за читатели и за издатели и автори! Например, след като книгата е била на пазара известно време и е поизчерпана, може да се пусне онлайн. Иначе наистина се обезсмисля купуването и в хартиен вид, освен като романтична и ретро носталгична стойност. Говорил съм с издатели и повечето са твърдо решени да пренасочат бизнес интересите си в друга посока! Българинът вече просто не купува книги, но само зяпа телевидението... То кой ли да чете я, останаха шепа по-белички и с нормален когнитивен капацитет хора...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...