Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Препоръки от Учителя за добро здраве


Recommended Posts

Здравейте!

Това което искам да попитам е за един метод даден от Учителя. "- Учителят препоръчва за добро здраве всяка вечер в 19 ч. да се чете:

1. Добрата молитва;

2. Пс.91;

3. Пътят на живота;

4. Молитва на избраните;

5. Молим се на Господа нашего Исуса Христа - 3 пъти;

6. Отче наш".

Източникът е молитвеника който имам - София2005;

Съставител - Никола Нанков.

Значи, открих всички молитви освен N5 - "Молим се на Господа нашего Исуса Христа". Мислих, мислих :hmmmmm: и реших че може би става въпрос за Лозинката, но не съм сигурна. За това искам да ви питам, срещал ли е някой някога тази молитва!? И още един въпрос. Ако е Лозинката цялата ли трябва да се чете, защото ако става въпрос за нея Учителя казва и друго -

"Това са основните точки, върху които можем да градим. Всеки ден, в час, който вие ще изберете, но предпочтително е сутрин, ще четете тази Лозинка, било само първата ѝ част, било втората, било само третата, па било и трите заедно. Ако четете цялата Лозинка, то първата ѝ част ще четете сутрин, втората - на обед, а третата – вечер. А когато четете по една част на ден, първия ден ще вземете първата част, втория – втората, третия – третата и т.н..." - Молитвеник

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, за Лозинката става въпрос, но не помня източника. Мисля, че в някои от старите молитвеници го пишеше!

Лично аз до скоро казвах цялата Лозинка, а от известно време казвам само 3-та част.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

П.П. Тесаракт, знаеш ли какво е паси и как се правят!?

Според мен това са насочени енергийни движения с ръцете. Могат да бъдат по часовниковата стрелка или обратно, също напред, назад и др.

Правят се плавни магнетични движения.

Не претендирам за точност и изчерпателност, ако някой знае повече да допълни!

:3d_075:

Линк към коментар
Share on other sites

П.П. Тесаракт, знаеш ли какво е паси и как се правят!?

Според мен това са насочени енергийни движения с ръцете. Могат да бъдат по часовниковата стрелка или обратно, също напред, назад и др.

Правят се плавни магнетични движения.

Не претендирам за точност и изчерпателност, ако някой знае повече да допълни!

:3d_075:

:v: Точно така си ги представях, но като не съм сигурна реших да питам. Благодаря! :angel:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Човек трябва да пази зрението си: да не гледа направо силна светлина, като слънчевата, електрическата и др. Силната светлина действа върху ретината и притъпява зрението. Човек трябва да знае как да тонира зрението си, да се нагажда на различните светлини, без да поврежда очите си.

За да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ, от 12 до 1 часа, когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. Добре е да излизате и в мрачна, бурна нощ.

След това сравнявайте как се отразяват на очите ясната и мрачната нощ.

Тези опити са добри, както за усилване на зрението, така и за каляване на нервната система.

Излизайте вечер и при добро, и при лошо разположение на духа.

Във втория случай ще трансформирате състоянието си и ще се върнете бодри и с добро разположение.

Едно се иска при опитите – спокойствие.

Творец на съдбата си

*****

Ако вие искате да възстановите в себе си здравето, седнете и мислете върху Любовта.

Мислете върху любовта на растенията, мислете върху любовта на минералите.

Мислете върху любовта на слънчевите системи.

Мислете върху любовта, която съществува в разни същества. Мислете най-после върху любовта на хората.

Ако вие сте нервен, ако вие обичате едно растение, туй растение отлично може да ви помогне. Ти си нервен. Лекувал си се при разни професори, не са могли да ти помогнат. Не ти трябват професори.

Намери горе в планината един стар дъб, от 200–300 години. Ще кажеш: „Господин професоре!“, ще го погледнете, ще го обикнете, ще турите гърба си, ще се облегнете.

Помислете си през какви бури на живота как е устоял и е весел. Три-четири пъти е достатъчно да си турите гърба на този професор и вашето неразположение ще изчезне, както снегът се стопява на слънцето. Сега ще кажете: „Колко време трябва да седя?“ Този дъб вие ще го обичате. Запитайте го как той се е домогнал до този дългия живот и кои са законите, които изпълнява. Поискайте и той ще ви даде.

Ще ви приведа един пример сега, че растенията говорят. Един наш приятел се спира в Борисовата градина и като помислил, че растенията говорят, турил си гърба на една ябълка. Той си мисли: „Каква услуга мога да ти направя?“ Тая мисъл седи в съзнанието. И тогава му идва една мисъл: „Има долу нещо, което ме стяга. Махни това, което ме стяга.“ И наистина, той се навежда и долу в дънера имало турена една тел, когато ябълката била малка, и като раснала, телта се впила в дървото. Той отива, взема една пила и претрива, изрязва телта. Казва: „Освободи ме!“ Някой го турил тук без да разбира.

Сега вие, като отидете при едно растение, то ще ви разправи своята история.

Който прави истината

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Някой от вас е болен от неврастения или е духом неразположен; нека направи една малка разходка до близката градина или гора, да се обърне към изток и да подпре гърба си на някое дебело дърво, било то бряст, дъб или бор, като тури дясната си ръка отпред на гърдите, а лявата отзад на гърба; в едно малко съзерцание да започне да мисли за влиянието на дървото. Няма да се минат 5, 10, 15 минути или най-много един час и неговото настроение ще се измени – той ще почерпи от дървото известна сила, ще стане обмяна между неговия магнетизъм и магнетизма на дървото и ще почувства известно подобрение. Да иде при това дърво един, два или три пъти и то ще го излекува. Това е един природен начин на лекуване.

Втори метод за лекуване, пак ако сте неразположени, страдате от неврастения – лятно време, когато житото започне да зрее, идете в някое село, поискайте позволение от селяните да обиколите няколко пъти нивите, да минете през житата; като изходите 1-2 километра, съсредоточете мисълта си в живота на житото. След един час ще чувствате голямо облекчение. Ако всеки ден можете да правите такива разходки, още по-добре ще бъде – то ще ви държи топло с месеци.

Друго правило: когато излизате на разходка или екскурзия, избирайте за пиене води, които имат южно изложение, защото изворите на води, поставени в такова положение, са пълни с творческа енергия. Здравословни са. Никога не пийте вода, изложена на север, защото енергията им е положителна.

*****

– Когато отиваме да лекуваме болен и влизаме в контакт с него, не взимаме ли част от неговата болест върху себе си?

– За туй не мислете. Най-първо ще се запитате: „Трябва ли аз да го лекувам?“ И ако трябва да го лекувате, не трябва да отстъпвате пред никакви последствия. Ще си кажете: „Какъвто и да бъде резултатът, за мен е безразлично.“ Трябва ли да лекувам – това е важният въпрос. Ако трябва, ще започна да лекувам и ще науча как – ще изуча методите.

– Как ще познаем трябва ли да лекуваме?

– Щом обичате човека, ще трябва да го лекувате.

Методи за лекуване

(Съборни Беседи, 22.08.1919 Петък, Търново)

Много съдържателна беседа.

Линк към коментар
Share on other sites

Болестта, от какъвто и характер да е, поддържа една духовна причина.

Туй е едно твърдение, не се нуждае от доказателства. То е като една аксиома, всеки може да провери. Всеки го е опитал.

Разглеждан човек от светско гледище или тъй, както хората сега се намират, понеже и светските, и духовните хора се намират в едно нездравословно състояние, малко анормално състояние. Следователно заключенията на всички религиозни хора не са верни. Например, някой път наблюденията на астрономите не са верни по единствената причина, че по някой път отраженията не са ясни, пространството не е много чисто, атмосферата не е чиста. Трябва да има много чиста атмосфера, за да бъдат наблюденията верни. Или много пъти светлината не е достатъчна при наблюденията под микроскопа. Човек трябва да бъде вещ, когато прави своите наблюдения.

Сега, вие усещате едно малко неразположение и казвате за някого, че той е неврастеник. Именно хубавото нещо е, че човек има нервна система. Че е неврастеник нищо не значи. Казвате: „Той е неврастеник.“ Ни най-малко не показва, че това е една болест.

Неврастенията не е болест. Неврастенията показва, че нервната система не функционира правилно, нищо повече. Силите, които функционират чрез нервите, не вървят правилно.

Но причината на всички болести седи в човешката мисъл.

Мислите са от два вида: едни мисли, които съграждат, и други мисли, които рушат.

Едни, които спират капилярните съдове, и други, които ги разширяват.

Едни мисли има, които изстудяват, мисли има, които повишават температурата. По някой път човек го втресе, повишила се температурата. И действително, опасно е да се повиши температурата. Но още по-опасно е, когато спадне температурата. Едното е опасно, но другото е по-опасно.

Има една нормална топлина в човека, която е естествена. Тя не се образува от известно триене. Всяка топлина, която се образува от триене, е опасна, понеже туй, което се трие, се изтрива. Има една топлина, която е естествена, тя е мека и приятна, тя е топлината на здравето. Когато човек изгуби тази естествена топлина…

Тази топлина се поддържа от човешката мисъл. Когато човек има тази топлина, той има най-хубавите мисли, той не знае какво нещо е болест и мисълта му е здрава. Каквото и да дойде, той издържа всичко.

Казвам: Много неприятни работи има натрупани, носи ги юнашки. Щом изгуби нормалната топлина, той почва да се нервира, да се тревожи за нищо и никакво, озлобява се, завижда. Завистта ражда ред болести.

Страхът ражда друг ред болести. Пиянството ражда трети вид болести. Разюзданите страсти раждат друг род болести.

Всичките отрицателни мисли имат лоши последствия.

Те ще се явят в известна форма и туй природата допуска като лечебно състояние.

Който прави истината

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Златото причинява радост на човека. То може да лекува, главно нервни хора, неврастеници. Турете една златна монета в чиста вода, да стои няколко часа. Микроскопически частици от златото ще се разтворят във водата и тя ще стане лековита. Ако нервен, раздразнен или гневен човек пие от златната вода, ще се успокои.

Златото регулира нервната система. Достатъчно е да погледнеш една златна монета, за да се успокоиш.

Ето защо, носенето на златни украшения не е без значение.

Точка и свобода

(Младежки Окултен Клас, 03.02.1933 Петък, София)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...