Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Васил Иванов - живот и творчество: Символика на цветовете


Recommended Posts

За семинара:

Васил Иванов, живот и творчество: Символика на цветовете

организатор и лектор Ива Владимирова

проведен на 03.12.2009 год.

На втория етаж на галерията на ул. ”Шипка” 6

Васил Иванов (1909 – 1975), биография

Семинарът имаше за цел покаже личността и творчеството на големия български художник Васил Иванов през призмата на различни гледни точки към художника и неговото изкуство. Гледните точки на самият автор, на близкия човек - неговата съпруга, на теорията на Кандински за цвета и неговата символика представена от Ива Владимирова, на всеки един от студенти и неговото субективно възприятие. За радост на организатора на семинара и присъстващите, сред посетителите се оказа професор Мони Алмалех и по този начин беше прибавена още една гледна точка, тази на експерта и изследователя на цвета.

v_ivanov_izl_1.png

Ива Владимирова откри семинара с размишленията на гениалния композитор Рихард Вагнер за художественото произведение на бъдещето, което според него , трябва да бъде проява на цялостния човек, на всичките му духовни качества за разлика от облика на тогавашния представител на общество, човекът, който е разпокъсани и изолиран от колектива, човека-атом, човекът-индивиндуалист и егоист. Според Вагнер всяко изкуството развива до известна степен своите възможности докато не стигне до тяхната граница и тогава „разпознава стремежът да протегне ръка на другия сроден вид, имащ оттук нататък единствен възможности”

v_ivanov_izl_2.png

Тези идеи на Вагнер в духа на интерпретацията на Димитър Аврамов, изкуствовед и изследовател на модерното изкуство, бяха споменати от Ива Владимирова във връзка единната духовна природа на Васил Иванов и музикалното внушение на неговата живопис. Художникът е владеел и майсторството да свири на цигулка и изпълнявайки понякога е изпълнявал своите живописни композиции подобно на музикална пиеса, устремено и с вдъхновение, във висока степен на концентрация без излишно прекъсване на процеса на рисуване.

v_ivanov_izl_3.png

Самият той е бил сложна личност и е съчетавал в себе си, не само художествена и музикална дарба, но и е практикувал йога, бил е страстен планинар както е имал и кулинарни умения.

За езика на цветовете и тяхната символика според теорията на Кандински говори Ива Владимирова. За устремената енергия на червеното, за импулсивността и мощта на жълтото , за възможностите на синьото и неговата „свръхземнна дълбочинност”, за спокойствието на абсолютно зеленото и различието в мълчанието на бялото и черното. За Кандински в белия цвят мълчанието e „пълно с възможности” в черния е като „вечно мълчание без бъдеще и надежда”.

Проф. Алмалех направи задълбочено изказване свързано с многопластовите изследванията на цвета в света на неговата символика.

Госпожа Елка Константинова, съпруга и спътница на художника, разказа за него в живо слово и с осезаемо чувство. Усещането за нейният красив и ефирен образ присъстваше и на фотографиите и сякаш в пространството на картините от изложбената зала. Разпознаването и като муза на художника идваше лесно, не само от нейната бивша професия на балерина, а и от нежността и грацията в разказаните спомени и красотата в отношението към нейния съпруг. Преподавател и студенти имаха възможност да зададат въпроси към възникналата вълнуваща тематика. Имаше и описания, които събудиха чувството за хумор и породиха искрен смях. Например, историята за присъствието на котарака на Васил Иванов на неговите йогически упражнения, както и активното му включването като изпълнител на сложните пози Вследствие котарака заякнал в своята мускулатурата.

v_ivanov_izl_4.png

След спонтанния и оживен разговор, Ива Владимирова даде ход на привидно тихата дискусия посветена на субективни възприятия на студентите и техния анализ към картините на Васил Иванов.

Учебната задача беше опит да разберат неговия изобразителен език провеждайки чрез рисуването изобразителен диалог с най-въздействащата им и избрана от тях картина. Диалогът между студента и харесаното, избрано от самия него художествено произведение, от експонираните картини. Вече можеха да се възползват от донесените неслучайно изобразителни материали, бои и хартия. Имаха възможност да потърсят себе си в харесано от тях произведение и да анализират изобразителната форма на автора. Някои се насочиха към картините върху черен картон и бяла креда от неговия „Космически цикъл” впечатляващи с изчистената геометрия на рисунъка, осезаема архитектура на формата и съвършенството като резултат в чувството му за ритъм и хармония. Други от студентите избраха живописните платна пресъздаващи живота в природния пейзаж, експресивни по форма, носещи импресията на светлината и сянката в уловения миг.

Заедно със своя преподавател студентите експонираха изложба от своите творби на територията на изложбената зала. В нейното откриване се включиха преподавател, участници, госпожа Елка Йосифова, усмихнатите и оживени посетители на изложбата, дошли да видят картините на Васил Иванов, но имащи шанса да видят и творбите на неговите вдъхновени интерпретатори или отражението на неговия творческия дух там. Така завърши този забележителен семинар, който и впоследствие, вълнуващо и ефикасно рефлектира в художествените резултати и експерименти на студентите участници в тяхната учебно-творческа дейност.

2009/12/23

Ива Владимирова

* Текстът е любезно предоставен за публикуване в портала от организатора

Линк към коментар
Share on other sites

Ани, гледах филм на БНТ за художника Васил Иванов беше преди месеци и много ми хареса.Творбите му са своеобразни и ценни.Възхитих се и на мирогледа на художника. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, pavletA :)

За съжаление не съм гледала това предаване по БНТ и не можах да го открия в сайта им. Но Васил Иванов го харесвам. И като творец, и като личност.

Миналата година в галерията на „Шипка“ 6 – 2 етаж, е имало изложба на художника: „Скитникът между звездите” от 17 ноември – 12 декември по случай 100 годишнината от рождението му. За това събитие може да се прочете на този линк.

Ето нещо от което може да се прочете в тази статия:

И все пак Васил Иванов си отива самотен и неудовлетворен. Защо, след като той е близък до „Новите художници”, до бараците, до повечето странници в българското изкуство. Защото този художник, който е и дъновист, демократ, музикант и т.н. исконно носи в себе си стремежа към драма. Той не се задоволява с първоначалните си успехи. Той не се задоволява и с нетрайните признания. Той търси „безпределността на битието”, чрез изкуството и достига до метафорите на космоса. Именно тук според мен се крие драмата му – космическата безпределност е изкушение по-силно от изкушенията на живота. А те не са му чужди. Васил Иванов е влюбчив, топъл, чувствителен, очарователен, привързан към земното човек. Мистиката го разкъсва и затова, той, който е дъновист се чувства и войник, който е самотник, иска да бъде в общество.

Димитър Грозданов

Характерно за творчеството на Васил Иванов е ефирната поетичност, духовната наситеност и емоционалната зареденост на работите му. В тях се усеща емоцията на романтичната душа, смята още той. Като истински виртуоз художникът рисувал бързо, с измамна лекота.

МАРИАНА ПЪРВАНОВА

Някои произведения на художника и негови снимки:

1-vas-izlojbaaa.jpg

1-vas-izlojba.jpg

PICT1365.JPG

Снимка на художника Васил Иванов и съпругата му - балерината Елисавета Йосифова. фотограф - не е отберязан, място и дата на снимката - неустановени.

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Съпругата на Васил Иванов - Елка Йосифова, изказва благодарност и радост за публикувания материал.

Това сподели организаторката - Ива.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...