Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Парабени (Parabens) в козметиката. Опасно за здравето


Recommended Posts

"Едни от най-широкоразпространените химикали използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната промишленост са Парабените (Parabens). Парабените могат да бъдат намерени в шампоани, пасти за зъби, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти. гелове за бръснене, лубриканти, спрейове за тен и т.н. Използват се като хранителни добавки.

Парабените са предпочитани от много производители, заради ефикасността им като консерванти, в комбинация с ниски разходи. Те са използвани и поради антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Тяхното използване обаче става все по-спорно и все повече организации отричат ежедневната им употреба...

Парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените (чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и водата) увеличават риска от рак на гърдата.... Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката."

източник

Нека в тази тема съберем повече информация за Парабените

Линкове към статии, споделен опит?

Знаете ли повече за Парабените?

Какво представляват? Колко разпространени са в козметиката?

Наистина ли са толкова опасни за здравето?

Следите ли дали ги има в продуктите, които ползвате?

Има ли достатъчно добри и евтини аналогични продукти без парабени?

Споделете опит и наблюдения?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Нека разгледаме няколко теории за това как парабените въздействат на човешкия организъм. Вярно е, че не всички изследвания са все още завършени, но всички те, почти без изключения стигат до едни и същи заключения.

Парабените са една от причините за рака на гърдата

Парабените са открити в злокачествени тумори на рака на гърдата. Смята се, че консервантите, използвани в козметичните продукти, мигрират в тъканите на гърдата. При попадането в организма той започва да имитира поведението на женския хормон естроген, разстройва хормоналния баланс на тялото и увеличава риска от рак.

Проучването е направено във Великобритания. Анализирани са 20 тумора, в 18 от тях са намерени парабени. Според други учени това обяснява и факта, че над 60% от туморите на млечната жлеза се появяват в горната външна част на гърдата, в близост до мишниците.

Проникване на парабени в ДНК

Други изследователи смятат, че молекулите на парабените са неразградими и след проникването им тъканите, кръвообращението и човешките органи те ограничават ензимната активност на тялото. Според тях най-ужасяващото действие на парабените е проникването им в генетичния код на клетката – ДНК.

Алергични реакции

Случвало ли ви се е да използвате козметичен продукт и да получите алергична реакция? Това е т. нар. контактен дерматит. Дори и при ниска концентрация на парабени, многократното приложение на продукт, в който фигурират, може да доведе подобно оплакване.

parabeni2-2.jpgНе се лекувайте сами. Отидете на лекар. Той ще ви направи тест за алергия, след това ще ви предпише лечение (тъй като вероятно ще трябва да се лекувате с кортикостероиди несъдържащи парабени) и ще ви посъветва да избягвате продукти, които ги съдържат. Тъй като това може да се окаже много трудно, посъветвайте се с него за подходяща алтернатива. И не забравяйте, че парабени се използват и във фармацията. Затова непременно предупреждавайте лекарите и зъболекарите, които посещавате, че имате алергия към парабени.

Контра теории

Една малка част от учените смятат, че количеството абсорбирани от тялото парабени е ниско и се метаболизира от клетките на кожата така, че се превръща в продукт, непритежаващ естрогенна активност.

Все още няма окончателни заключения по въпроса за действието на парабените върху човешкия организъм, но нашият съвет е, докато чакате учените да се произнесат със сигурност, да четете внимателно етикетите на козметичните продукти, които използвате.

Източник: http://www.befit.bg/mag/2010/06/19/%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7/

Линк към коментар
Share on other sites

Ами че то в повечето кремове и дезодоранти наистина има Метилпарабен, Етилпарабен, Бутилпарабен, Изобутилпарабен, Пропилпарабен ... Дори и в тези за деца или хипоалергичните, за чувствителна кожа (просто в тях коктейлът парабени е малко по-ограничен).

В шампоаните май не толкова (поне на тези у дома не прочетох).

Аз дезодоранти почти не ползвам, ама кремове ... Май ще се минава на растителни масла, вместо крем.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Бг Биофре6 съ6то имат сериозна серия "Биороза" без парабени /уж/;) и са изпитано добри не6тата им, на 1во четене...

Има сайт, на който се задава името на фирмата и излиза по10тобална с-ма наличие на вредни съставки : www.cosmeticsdatabase.com

Линк към коментар
Share on other sites

Мили дами,ето рецептата на Римски крем по Гален,открит в книгата на Бригит Фрон "Природолечение със зехтин".Рецептата е на повече от 1800 години!

1. Загрейте зехтина на водна баня,добавете цвят от рози,захлупете съда и оставете да престои една седмица.

2. Прецедете сместа през сито,изсипете я в огнеупорен съд и добавете вътре загретия в тиган гъст пчелен восък.

3. Добавете няколко капки дестилирана вода и бъркайте дотогава,докато сместа получи кремообразна плътност.

Накрая изсипете в кутийка за крем,затворете я добре и съхранявайте в хладилника.Трайността на крема е около

две седмици.

Линк към коментар
Share on other sites

Доста трудно е да се отсяват козметичните продукти,които са по -изчистени от към химия,затова един от вариантите е да се сведе тяхната употреба до минимум.

Може би е добре да се направи бял списък с продукти,така няма да се насочваме към нещата ,които да се избягваме.Те и без това ни заливат отвсякъде и са на една ръка разстояние.

Аз ползвам паста за зъби"Хималая".В нея не са упоменати вредни съставки.

Мисля,че продуктите със тази марка са достъпни и са на сносни цени.

Хумата като средство за почистване на кожата,но има леко изсушаващ ефект.

Ето повече за нея:

http://zdrave.rozali...ina/p13385.html

Редактирано от nina7705
Линк към коментар
Share on other sites

Да,"Хималая" е чудесна паста!:)Всички,които са ползвали крем "Кларина" на същата фирма са много доволни.В каталога има и крем за лице с алое вера,но за съжаление липсва в аптеките.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди няколко години бях в институт по козметика, където първоначално имах задачата да изуча всички видове козметични продукти (състав,свойства, приложение, фази.. и т.н.) и терапиите за лице и тяло, а след това да подготвя и оформя обемния материал в лекции и да го представя в учебните часове - теоретично и практично.

Козметиката, която ме спечели завинаги - това са продуктите и терапиите на Pevоnia Botanica.

Pevоnia е американска органична козметика от висш клас - без парабени, алкохол, ланолин, минерални масла, изкуствени оцветители, формалдехид, PABA, Sodium Lauryl Sulfate и т.н.

Препоръчвам я на всеки, който знае, че здравето и красотата са преди всичко качествена грижа.

Pevonia Botanica

pevonia.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Ирина, продават ли се по аптеките тези продукти?

Линк към коментар
Share on other sites

Eshavt, ето сайтче на Бг - http://www.pevonia.bg/ , но той не дава много инфо от къде можеш да пробваш козметиката..:rolleyes:

п.с. и един откъдето можеш да си поръчаш продукти - http://bg.strawberrynet.com/skincare/pevonia-botanica/.

Някой ако знае как може да се направят още кремчета от естесвени масла, восък , но без да запушват порите? Една приятелка ми каза, че си мие лицето с хума, а тялото с малко сода смесена с вода и това измивало добре, като се разтърка с гъба за баня.

Редактирано от Vespertine
Линк към коментар
Share on other sites

60.gifVespertine, БЛАГОДАРЯ

да содата изчиства полето перфектно но има хора с по - чувствителна кожа и не им се отразява добре. Аз си капя капки етерични масла във водата и има благотворен ефект. Пода също така си го чистя, от препаратите не ми става много добре и вече само етерични масла.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега ще ви кажа малко простички хитринки, които козметиците няма да си признаят, защото няма да могат да си пласират продуктите :D

Най-простото средство за почистване на лицето - е с кислородна вода. Тя е неутрална и не влияе на РН, не изсушава, не изменя и не напуква капилярите и т.н. - поради което може да се почиства лицето колкото пъти да ден му се иска на човек. Докато всяко друго измиващо средство (сапуни, млека, тоници и други) свалят или повишават киселинността и РН и задължително трябва да се ползват многофазно - например: 1. Мляко, 2. Тоник, 3. Масло или комбинирани дву- или три-фазни продукти.

Затова, най-практичното средство е да се зарежат тия работи и да се ползва кисл. вода. После (според типа кожа) се поставя дневния или нощния крем.

Обикновено младата кожа е склонна към омазняване и е по-чувствителна. При нея може преди кисл. вода да се ползва розова вода или измиваш гел. Но, в никакъв случай не е препоръчително за никакъв тип кожа да се ползват пилинг маски или ексфолиращи гелове - защото с времето водят до напукване на капилярите.

Младата кожа има нужда единствено от хидратиране и е желателно да се ползва само дневен хидратираш крем (добре е със защитен филтър). За почистване на комедони може да се ползва и обикновена маска от мая за хляб.

Кожата над 30-те вече започва навлизането си в своята зрялост. При нея е добре, освен дневното хидратиране и често почистване, да се включи и подхранващ нощен крем + очен контур.

Не е задължително качествената козметика да е скъпа. Важното е да е оригинална, натурална и прясна. Имаме отлични български продукти на ниска цена, предлагащи среден клас качествена козметика.

Разбира се, при специфичните проблемни и чувствителни кожи (акне, розацея, себорея.. и т.н.) ползването на медицинска козметика е задължително.

За разлика от лицето, обаче, тялото освен от хидратиране - има нужда и от чест пилинг. В случая ви препоръчвам вместо ексфолиращи гелове - да направите следното: Вземате 3-4 супени лъжици захар на кристали и една обикновена ленена тривка за баня. Тялото ви е предварително намокрено, тривката също. Слагате малко захар да полепне върху мократа тривка и с енергични и упорити движения започвате обтриването на цялото тяло. Добре е това да се прави поне веднъж седмично. Ако не сте свикнали на пилинги - първоначално ще имате чувството, че ви минава зеги с шкурка на високи обороти.. но, гарантирам ви, че ефектът е поразяващ - кожата става гладка и чиста като "джам" :D. След процедурата на обтриване, измивате тялото си с душ-гела, който обикновено ползвате.

Добре е да се спазват при обтриване и масажиране на тялото естествените лимфни потоци в тялото - тоест, от краката към бъбреците, от китките към предмишниците и .. знаете как е.

Използвайте само еднофазни продукти, а не комбиниращи. Шампоанът, душът, балсамът, маслото.. и т.н. (било то за коса, лице или тяло) - трябва да са в отделни флакони и самостоятелни, а никога 2в1 и т.н.

Ами, горе-долу това е. Ако някой има специфични въпроси, свързани с кожа, терапии за лице и тяло, маникюр, педикюр, грим и въобще грижи за тялото - да свирка, ще му пратя лекции :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

На пазара се намират всякакви готови маски за лице,но за предпочитане са домашните.

Маска за освежаване и подхранване на нормална и суха кожа

1 жълтък,пшеничени трици,няколко капки зехтин.

Към жълтъка се прибавят с разбъркване триците и зехтина до получаване на средногъста каша.

Сместа се нанася на лицето и шията и се държи 20 минути,след което се измива с хладка вода.

Кожата става копринена и свежа!:)

Линк към коментар
Share on other sites

Разтърсих се из сайтовете и намерих този форум, който ми се струва много полезен. Той е на суровоядци, но има много допълнителна информация както за натурална козметика, така и за натурални почистващи препарати. Надявам се да откриете интересни и полезни неща:feel happy:

Ирина, споделяй разни козметични тайни и лекции, аз имам желание да науча нещо повече!!:rolleyes:Мисля да пробвам това с кислородната водичка, като първо си почиствам лицето с розова вода. Минавала съм козметичен курс, но там ни учиха по-скоро на основните неща, почистване с мляко и тоник и коли маски, но в учебниците, които си преснех има хубави рецептички. Също по едно време си правих тоалетно мляко, което почиства и грима, от масло от жожоба смесено с розова вода. А пък за пилинг на лицето можете да си купите кестенови трици и като ги смесите с малко зехтин си правите масажче на лицето и кожата става мека и освежена!

Спомням си също, че в кремовете не е хубаво да има вазелин, защото той запушва порите, а преди домашните кремове са изготвяни с него.:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Ирина, споделяй разни козметични тайни и лекции, аз имам желание да науча нещо повече!!:rolleyes:

Минавала съм козметичен курс, но там ни учиха по-скоро на основните неща, почистване с мляко и тоник и коли маски, но в учебниците, които си преснех има хубави рецептички.

Ако си минавала пълен козметичен курс, заедно с масажните прийоми - сигурно си учила и за пластично-лечебния масаж на Жаке-Поспелов, непосредствено след почистването на лицето и преди обработката с Д`Арсонвал. Това е единственият козметичен масаж, който се провежда на сухо (върху лечебна пудра) и се състои от ситни пощипващи движения с палците и другите пръсти, чрез приплъзване.

Но, струва си да споделя рецептата за лечебната пудра - защото приложението й може да е и в домашната грижа при всякакви кожни проблеми, пъпки, ранички, алергични реакции на кожата, враснали косми, епилация, след почистване.. и други.

Рецепта за лечебна пудра:

1 опаковка бебешка пудра

2 опаковки сулфатиецол

2 шишенца топоцин (антибиотик на прах)

2 супени лъжици сяра на прах

Всички съставки се размесват добре с дървена шпатулка и се съхраняват в пудрьор.

и още нещичко полезно:

Рецепта за козметично масло:

1 опаковка бебешко олио - 150-200 мл

1 опаковка масло от пшеничен зародиш - 50 мл

1 опаковка масло от жожоба - 22 мл

1 опаковка бадемово масло - 50 мл

2 шишенца витамин А

(маслата да са на "Икаров" или "Етерика")

Всички продукти се смесват в съд и се варят на водна баня до завиране на водата. След това получената маслена смес се разсипва в удобни шишенца. Приложението й е за хидратиране и подхранване на кожата на лицето и тялото.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за темата.

Наистина има много отровни и канцерогенни вещества в козметиката!!

По-добре ползвайте само натурални продукти.

Дори и бебешката козметика е ароматизирана, консервирана и хомегенизирана с много отрови.

Някои от кремовете на Виши,Авене и други известни марки медицинска козметика не съдържат парабени.

Уви, и в тези скъпи марки има доста вредни химически компоненти.

А в мултилевълите - мноооооого.

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Разтърсих се из сайтовете и намерих този форум, който ми се струва много полезен. Той е на суровоядци, но има много допълнителна информация както за натурална козметика, така и за натурални почистващи препарати. Надявам се да откриете интересни и полезни неща:feel happy:

Мисля да пробвам това с кислородната водичка,

Колко процентен е разтвора на кислородната вода???

Тя не е ли малко силна и агресивна?

Дори се препоръчва от някои стоматолози жабурене веднъж седмично с 6% разтвор за намаляване на образуването на зъбен камък.

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Сега ще ви кажа малко простички хитринки, които козметиците няма да си признаят, защото няма да могат да си пласират продуктите :D

Най-простото средство за почистване на лицето - е с кислородна вода. Тя е неутрална и не влияе на РН, не изсушава, не изменя и не напуква капилярите и т.н. - поради което може да се почиства лицето колкото пъти да ден му се иска на човек. Докато всяко друго измиващо средство (сапуни, млека, тоници и други) свалят или повишават киселинността и РН и задължително трябва да се ползват многофазно - например: 1. Мляко, 2. Тоник, 3. Масло или комбинирани дву- или три-фазни продукти.

Благодаря за темата,особено в този форум звучи по съвсем друг начин...

Ама кисл вода не се ли смесва с нещо? Щото само кисл вода на кожата по принцип гори...Обтрива се с памуче както с тоник или другите познати средства ли?/извинявам се за невежеството :sleeping: /

Редактирано от марсин
Линк към коментар
Share on other sites

Кислородната вода - е обикновения Водороден пероксид от 3%, който продават в аптеките. Съвсем безобидна е.

Аз съм си преляла дори в едно стъклено шишенце и си нося с мен в чантата - в летните жеги и в прашните ни градове, често през деня си освежавам лицето. Да, с обикновено тампонче памук. Много по-хуманен за кожата вариант е от обикновената чешмяна вода или почистващи кърпички.

Зъболекарите също ползват кислородна вода за дезинфекция на каналите преди пломбата и препоръчват жабурене (тука д-р Кристиян може да добави повече по темата, ако желае :harhar:

Друг незаменим продукт, не само в козметиката, но и в домашната ни аптечка е Сребърната вода.

Ето повече за нея:

A R C O L

Редактирано от Ирина - Horus - Чебурашка
Линк към коментар
Share on other sites

Е ,това с кисл вода 3пр ме разби ! Безценна информация за почистване на лицето ....Благ одаря !

Линк към коментар
Share on other sites

При честа употреба трябва да се пазят миглите и веждите от нежелано изсветляване. По-важно е да се пазят самите очи, защото, макар и в малка концентрация, отделящият се активен кислород може да изгори лигавицата им. Затварям си очите, докато кислородната вода се изпари от лицето ми.

Линк към коментар
Share on other sites

Доколкото виждам темата е за парабените :)

По-горе има супер страшно мнение, че парабените причиняват рак на гърдата, нека не се всяват подобни внушения: това е просто една хипотеза, не е доказано, това е само предположение, поради факта, че прабените произвеждат/имитрат женския хормон естроген (показват естрогенна активност в някои изследвания, но не във всички).

Основният проблем е, че това са веществата, които се използват като консерванти в козметиката и няма как да се мине без тях, ако искаме да си ползваме кремовете. Ако оставим кзометиката без консервиращи в-ва, то ще плъзнат бактерии :)

Има идеи вместо парабени, за консерванти да се изпозлват сорбинова киселина, витамин Е (токоферол) и други.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Крем със спанак

Състав:50г пчелен восък,1с.л.сок от спанак,1с.л. розова вода,10мл зехтин.

Спанакът подхранва чудесно кожата.той съдържа много витамини - C,E,B1и B2,както и каротин.

При комбинирането му със зехтина се получава превъзходно козметично средство,което изглажда

кожата и и придава еластичност.

1.Сока ще получите,като пресовате сварен спанак през фино пластмасово сито.

2.После загрейте леко пчелния восък и зехтина на водна баня,добавете сока от спанак,а след това

и розовата вода.

Съхранява се в хладилник!

Моля да ме извините,но съм пропуснала дозировката на продуктите за Галеновия крем!Ето ги:

4с.л. зехтин,1 пълна шепа силно ухаещ цвят от рози,1с.л. пчелен восък,малко дестилирана вода.

Крем с валериана

Състав:30 г ланолин,10 г масло от жожоба,25 г зехтин,1-2 с.л. екстракт от валериана,10 г мляко на прах.

Успокояващото действие на валериана прави този крем идеален за кожа,чувствителна спрямо въздействието

на околната среда.

1.Разтопете ланолина заедно с маслото от жожоба на водна баня и при непрекъснато бъркане добавете зехтина,

а после и леко затопления екстракт от валериана.

2.Продължавайте да разбърквате тази маса до пълното и охлаждане и накрая прибавете млякото на прах.

3.Добре размесете,изсипете крема в порцеланова кутийка,затворете и съхранявайте в хладилник.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...