Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Икономическата криза


Guest pavletA

Recommended Posts

Икономическата криза е факт, в макроикономиката всички икономически явления имат своя цикъл, така и кризите са периодични и неизбежни.Коментарите на икономистите са разностранни.Някои авторитети твърдят, че всичко е нагласено.Мен ме  провокира факта, за срива в банковата система на САЩ. Бих го свързала с много на брой  срочни сделки, а те са опции, фючърси,суапи чиито изплащания се отлагат във времето.Това води до забавяне във раплащанията между  икономическите обекти.Злоупотребата с този вид операции доведе до натрупване на негативи.Кризата обхвана и фондовия пазар, търговията с ценни книжа, падна индекс като Дау Джоунс/ формиран от акциите на 30 най- известни корпорации/, това е своеобразен индикатор за функционирането на американската икономика, на база на него се правят прогнози, срива обхвана и пазара на недвижими имоти.Дали ще се повтори голямата икономическа рецесия, спомените за живот в картонени къщи и трапезарии с топла храна, инфлация и безработица.Много от доларовите резерви в Русия, Индия и Китай, както и "петродоларите" в страни от Арабския свят са милиарди и са в застой.Как да се влеят в живата икономика!?Вие какво мислите по въпроса?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.Темата за икономическата криза очевидно ще спира вниманието ни,защото все пак всички сме нейни съвременици ,сиреч участници,без значение активни или пасивни наблюдатели.

.

Днес срещнах любопитни новини,които звучат обнадеждаващо,че все пак има страни,които се справят в ситуацията на световна икономическа криза .

Става въпрос за една от най-големите страни в света -Казахстан,която започва преход към пазарно стопанство след отделянето си от СССР и референдум за президентска република през 1995 година(не толкова отдавна),т.е сме на един участък от пътя.

Днес прочетох ,че в Казахстан :

1."Безработных все меньше"(заглавието на коментара )-В коментара се казва,че безработицата е намаляла и през юни заетите в икономиката са се увеличили с 2.5 % спрямо предходни периоди,а официално регистрираните безработни към юни 2010 година са 69.5 хил.души,при общо заети за страната около 8.2 млн души.Да си призная, твърде ниска ми се струва цифрата на регистрираните безработни при този брой заети.Но от друга страна е впечатляваща,ако е поне приблизително точна държавната статистика на Казахстан.

2."Казахстанцы увеличивают депозиты"-Отчита се, увеличаване на депозитите на населението в банките и то в национална валута.Ръст в спестяванията -2.8 %.."

3."Объемы строительства жилья вырастут"-Ръстът в строителството е симптом за финансово здраве.Ето,че в Казахстан обемите на жилищно строителство растат,което се отчита и прогнозира като тенденция за следващата година в тази страна.

А ето и още два коментара,които са оптимистични към момента:

1.Според прогноза на Международния валутен фонд повторна рецесия няма да има,макар очакванията да са ,през 2011 ,темповете на икономическо развитие да са по-ниски от тези през 2010 година.

Изт. http://prodengi.kz/l..._mvf/?subscribe

2.Европа,чрез властите на Евросъюза препоръчва ,на банките,да увеличават капитализацията си със свои собствени сили да ,а да не разчитат на помощ от държавите.(Дали повод за това не дадоха събитията в нашата съседка през последните месеци.)Също научаваме ,че ЕС провежда проверки на 91 банки,което представлява 65 % от целия Европейски банков сектор и резултатите от тези проверки чрез т.нар. стрес-тестове ще бъдат публикувани на 23.07.2010 г.

Изт.

http://prodengi.kz/l...samostoyatelno/

На мен лично би ми било интересно да науча,какви са механизмите за това самостоятелно капитализиране на банките ,защото със сигурност ,тези механизми ще са свързани с клиентите на банковия сектор.

От всичко това става ясно,че нещата с кризата , са в зоната на контрола ,международното,колективно наблюдение и реакция,но както се казва в една наша народна мъдрост"Помогни си сам,та да ти помогне и Господ".Ако всяка страна се справи със собствени сили,като Казахстан,то и целият световен финансов климат ще го почувствува.Утопия ли е това@

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за интереса към темата за икономическата криза Klaudia, явно, че всяка система в света независимо от коя сфера на живота е, ще търпи  крах, щом не се развива по законите на Светлината.Икономическата криза за някои хора ще е криза, за някои народи ще е препятствие за смяна на мисленето, навиците, отношението към хората.Банковата система също.Тя трябва да се пренастрои да обслужва не интереса на акционерите, а на хората, съзиданието и икономика работеща за благосъстоянието на обикновения човек.За капитализацията  като проблем го виждам  като работа на мениджърите да завъртат финансовите резултати в интерес на снижени лихви спечелено доверие за повече депозити и ниски лихви.Не ненормалните 18%, а европейските ниски 12% и с чувство на оптимизъм още по-ниски. 

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си,че,най-подробно,точно и ясно обяснение на явлението икономическа криза,на правилата и принципите ,по които функционират пазарните икономики от материалистическа гледна точка ,намираме в труда на Карл Маркс -"Капиталът".Този труд се изучаваше у нас до промените.Сега не знам,дали е застъпен в учебните програми по икономика.Изучавах го като студентка много задълбочено и се чудех защо ми е всичко това.Считах го за нещо,което не ни касае.Все пак ние бяхме децата на "зрелия социализъм".Животът обаче ми показа,че тази теория е много жизнена и вярна.Едновременно със своя брилянтен анализ на света на капитала , Маркс и Енгелс ,правят опит да прогнозират нов път на развитие,защото според тях света на капитала ще се унищожи сам, поради своята ненанситност.Социализмът,който издигна като флаг идеите на Маркс и Енгелс се опорочи и не можа да просъществува като социална система,защото също сложи акцент върху материализма.Всъщност акцента го сложиха хората в обществото на социализма,тъй като за разлика от предшествениците си(за България говорим),след национализацията и колективизацията,те бяха освободени от грижа за нсъщния.Държавата пое всички функции.Стигна дори до това ,да се намесва,чрез структурите си в човешките взаимоотношения.Това беше погрешно приложение на една социална идея от хората,които я прилагаха.Насилието остана като механизъм,макар и скрит в това общество.Но хората ,колкото по - спокойни ставаха,толкова по-малко се грижеха за своята духовност и обслужваха своите материални потребности.Същото,но по различен начин се случваше и в другите общества,които си останаха общества на капитала,но взаимствуваха някои добри идеи от обществата на труда-социализма.И така се стигна до върха на тези общества,след който връх идва сривът.Без качествена и същностна промяна в съзнанието ,очевидно нещата зациклят .Тогава говорим или за утопични икономически учения-като това на Адам Смит,например ,или за системите ,които бяха построени с насилие -бившите соц.страни .Понеже така и не се постигна хората в тях да издигнат нивото на своето съзнание на качествено ново ниво,то тези системи бяха обречени и една по една се приключиха.

Впрочем сега,като чета беседите на Учителя,тук в Портала,срещам в тях прогнозиран този възход и край на соц.обществата.Понеже очевидно ние хората не сме склонни да променим начина си на живот,да се разделим с материалните си стремежи и импулси по доброволен начин,икономическите проблеми и кризи,са това,което в тези беседи се нарича -страдание,което да изведе хората на пътя ,да станат по-добри,по-осъзнати,по-любящи,въпреки всичко.Във Вселената очевидно съществува съвършена счетоводна система,както се изразява един съвременен автор Дийпак Чопра.А счетоводството е математика и наука на точността.Няма как да има неравнение и нарушен баланс.

Поздрави

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Мислех си за кризата, световна е и е нормално всеки да е засегнат малко или много. Но първа причина за кризата е духовната и безлюбието. И за разрешение на проблемите трябва да се тръгне от решение и подреждане на духовните ценности.

И в бизнеса и семейството, в обществото, навсякъде е добре да се почне с малкото добро. Ако знаем, какво ни е приятно и от какво се чувстваме добре, то сигурно ще е така и с другите хора. Да подходим към другите така, както искаме и кам нас да подхождат. Със сигурност ще има изпити и отрицание в началото. Докато станем твърдо убедени, че е така, че това е пътят. Но пък в един миг ще започнем по вълшебен начин да привличаме и други като нас, готови да прилагат малкото добро. По свобода и убеждение. Но е нужен Дух и смелост. И "принципа на стотната маймуна" ще подейства:feel happy:

Човек започнал с любовта, слиза във вярата и дошъл до надеждата.

От възвишения, Божествения свят, от света на любовта слиза в света на вярата,

в умствения свят и от умствения свят слиза в духовния свят на надеждата,

и от духовния във физическия свят.

Когато говорим: „Да имаме любов, да вярваме“, ние трябва да имаме предвид да се роди любовта.

Ако вярата не предизвика любовта, тя не е вяра. Коя вяра е права? – Която извиква любовта.

Когато вярата предизвиква любовта, процесът е започнал.

Тогава се задава въпросът: „Как да му вярвам?“ Там е въпросът.

Онова, ценното във вярата е, че тя носи съдържанието на любовта.

Вярата се оценява според цената на любовта.

А пък любовта носи друга една идея в себе си. Тя носи цената на духа.

Следователно, когато на мене някой ми говори за любовта,

разбирам мощното, силното, великото в света. Това е Бог.

Когато говорят за духа, подразбирам не една форма,

но подразбирам онова мощното, в което всичките неща са възможни.

Всичко, каквото аз желая, можем да го постигнем. То е духът.

Казвам: Тия неща, ако не ги знаете, няма да се ползувате."

Сухота и влага

из днешната Мисъл за деня

Линк към коментар
Share on other sites

За алтернативните източници на енергия, съм съгласна томи, планетата е изправена пред избора за екологично оцеляване заради консуматорския ни начин на мислене.Факт, е според Берталанфи, че 1% от населението на земята може да си произведе стоките, които потребява.Смятай какво неравновесие в потребности и консумация срещу реално производство на това, от което имаме нужда.А самия Никола Тесла е учен с много мистични способности.Той е открил скаларните вълни.Например за да демонстрира, че високочестотния променлив ток е абсолютно безвреден за човек , пред очите на няколко десетки учени Тесла пуснал през тялото си ток с високо напрежение59.gif За своите изследвания бил изтласкан в периферията на научния свят.Всичко заради скаларните вълни, които е открил.Те от своя страна са носители на информация, съдържаща се в Космоса- своеобразна психика на всички неща.Скаларната вълна е едновременно материя, време и информация, тя може даизлъчва съобщения, но и да създава нови, независими светове.Или това, което е в Космоса е все едно мозъка на човека-творец и приемник на събития.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

За икономическата криза се правят много прогнози, непрекъснато се следят икономически показатели, правят се анализи как се развива световната икономика.Изобщо се надяваме да бъдат овладяни много процеси, но уви!Глобалното затопляне, си казва думата и климатичните процеси като наводнения и пожари напомнят безсилието ни пред природата.Природните катаклизми влияят върху качеството, добива на селскостопанските продукти, с които е свързано най- важното -изхранването на населението по земята .А това е проблем от първостепенно значение. Икономическата криза се задълбочава от това.Да проследим следните факти:

Пожарите в Русия правят добивите на хлебна пшенеца недостатъчни, некачествени.Русия е третия износител на зърно на световния пазар, така , че малко или много диктува цените на пазара на зърно на фондовите борси.Украйна не е за подценяване като износител.Очаква се повишаване на цените на хлебната пшеница, поради недостиг на фондовия пазар на достатъчни количества.Лошото и качество като култура, я превръща като стока фуражна пшеница, пак на по- ниска цена.Канада и тя като износител е ощетена заради лоша реколта.Много са изгодни фючърсните сделки на брокерите, сключили договори за тримесечен период, с фиксиран нисък курс на стоката и последващата я продажба ще им донесе печалба.За захарта, за кафето, за храни от първа необходимост се очаква покачване на цените на фондовите борси, където стоките се търгувати на едро, а цените на дребно ще са по- високи.Страни като Бразилия, които прозвеждат захар, кафе също са ощетени като очакван добив и като качество.При стока като кафето се забеляза скок на цената с 20% още след юни тази година.Поне анализаторите си задават въпроса дали на пазара няма да изникнат резервни количества, които да уравновесят цените на фондовите борси.За Китай като производител на ориз и чесън стоят същите проблеми с достатъчност и качество на реколтата, заради наводненията.

Безсилни сме пред природата, дали това не е промисъла на Бог да сме много, много разумни и да обичаме и пазим Земята?Според мен да!:dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Икономическата криза продължава да тревожи анализаторите, дори държави като Китай са застрашени от увеличаващата се инфлация.В последно време икономиката на Китай се нарежда на второ място по размер на БВП след икономиката на САЩ, изпреварвайки Япония.Но икономиката на България не прави инвестиции в държавите от Мала Азия.Анализаторите смятат, че Индия ще се нареди на челно място с увеличаване на БВП след няколко години.Тези икономики, са изправени пред отговорностга да запазят инфлацията в някакви контролирани стойности, за да не се получи W- ефект.За нашата икономика излизането от кризата е нещо неясно.Бюджета ни за другата година е с висок дефицит, т.е. недостиг на средства.Може би ще почувстваме икономическо оживление в средата на 2011.До тогава трябва много позитивизъм от наша страна:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Икономическата криза събужда нови измерения в човешките ни отношения.Оптимално да използваме намаляващите ресурси на нашата планета Земя.Да търсим нови енергийни източници, да съчетаваме най- добре наличните човешки ресурси, капитала ни.Предприемачеството да се насочи в служба на хората.Личния интерес за печалба на корпорациите, да се сподели с ближните.Ние пък като потребители на пазара да намираме точната мярка на потребление на блага. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Предприемачеството да се насочи в служба на хората.Личния интерес за печалба на корпорациите, да се сподели с ближните.

Всичко за човека, в името на човека и за благото на човека. Аз даже знам името на този човек.

(виц от епохата на Брежнев).

:3d_146:

Линк към коментар
Share on other sites

...

Предприемачеството да се насочи в служба на хората.Личния интерес за печалба на корпорациите, да се сподели с ближните.Ние пък като потребители на пазара да намираме точната мярка на потребление на блага. :thumbsup2:

Дриада, хубаво, но ... ако отговориш и на въпроса КАК да стане това, ще е чудесно.

Линк към коментар
Share on other sites

Мила Диана, не мислиш ли, че именно в това КАК да се случат нещата е предизвикателството на живота.Ако знаехме всичко наготово КАК да стане , не би ни било интересно да сме тук на тази земя :thumbsup2:

В годините преди 1989 имаше девиз"Човек за човека е брат", може би трябва да се възроди тази идея.

Линк към коментар
Share on other sites

В годините преди 1989 имаше девиз"Човек за човека е брат", може би трябва да се възроди тази идея.

Всъщност девизът, който сбира същината на социализма в няколко думи, беше "човек за човека е брат бе, гад!" (человек человеку брат, гад!). Кратко и ясно. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Лихвата-рак на обществото

http://star05.net/e-...bshtestvoto.pdf

Лихвата е кражба

http://star05.net/e-books/obshtestveni.nauki/conspiracy.ufo/vladimir.svintila-lihvata.e.krajba.pdf

Редактирано от томи
Линк към коментар
Share on other sites

Днес неволно слушах инфо за това, че парниковия ефект ще повлияе върху количеството на основните хранителни продукти,оттук и на цените на фондовите борси.Изхранването на населението ще бъде световен проблем.Съвета на икономистите е всички правителства да формират специални фондове, да се урегулирват цените на пазара за храни с правителствена намеса.Съзнанието на управляващите трябва да се насочи към хуманни цели.

Вчера дойдоха двама души религиозни, носят Библията, млади бяха.Казват"Закъсахме, ще умрем гладни" "Е, от коя църква сте?'"От методистката църква.Не може ли да стоим три дена тук?"Казвам:"Колко дена искате да останете тук при нас?Колко сте определили?"Единият казва:"Три, четири,е пет дена."Казвам:"Тъй както казвате тъй да бъде.Колкото искате да останете, но искам да зная колко дена, че да наредим"Те най- първо не вярват, че за един ден могат да останат.И казвам:"Определете си вие сами, колко дена"Три, четири, е пет дена" "Хубаво-рекох-пет дена може да останете. Ама ще ядете туй, което ние ядем, няма да готвим зарад вас." "Добре казват- окъсахме се."Показват ми дрехите си.Много хубаво проветрение става така.И казвам:"При нас като дойдете тук, трябва да знаете, и тук не са по- добри от вашите.Ама и тук казвам- само, че като седнете на трапезата, да бъдете внимателни.Каквото ви дадат да бъдете благодарни.Защото ако не..."

Естествената любов 14.04.1935г."Ценната дума" УС

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Лихвата-рак на обществото

Лихвата е кражба

Напълно съм съгласен ,лихвата е туморно образувание ,и кризите произтичат от нея ,защото това са нереални пари ,с тях паричната система се е опорочила .

Иначе колкото до намаляването до ресурсите на Земята ,и по точно на енергийните ,Никола Телса е имал намерение да има безплатна енергия за всеки човек ,а също така до всяка точка на Земята е можело да се достави или възпроизведе ,разбирасе от такъв проект неможе да се печелят ,както им се иска на инвеститорите .Но рано или късно ще трябва да направят богатите нещо ,колкото и да са богати те зависят от останалите хора .Надявам се след 2012 да има малко по рязка промяна и оправяне ,и на икономическата система .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...