Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Книги за сънища


Guest Ивета

Recommended Posts

Здравейте, много се опитваме да тълкуваме сънища и да преповтаряме или измисляме тълкования за сънища.

Но, всички би трябвало да знаем, че сънищата са част от личната ни психика и от личното несъзнавано, но освен това има и архетипно - надличностно несъзнавано, без което нашите сънища няма да имат нито приказни сюжети, нито да ни променят във времето.

Много хора преди нас, са изучавали света на сънищата и ние не откриваме нищо ново :) Ние черпим нашите сънни вдъхновения от митологията и ако не я познаваме, няма как да разгадаваме и сънищата си.

Затова е добре да се напишат онези велики психолози, които са изучавали човешката душа и сънищата й, без това няма как нито да тълкуваме сънища, нито да сме уверени в думите си.

Кои книги вие прочетохте за човешките сънища?

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Като се започне от дядо Фройд, zigmund_froid.jpg минах през Карл Юнг ung.jpg и

стигнах до Едгар Кейси, използвайки и познанията си по хомеопатия. :)

Cayce_1910.jpg

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Все си мисля, че малко хора са минали през Юнг, щото той води след цяла орда от мъже на ума :)

Мирча Елиаде, Джоузеф Кембъл, Пол Рикьор ...

Поредицата е много дълга и много силна.

Имах предвид, позовете книги, от които хората могат да почерпят информация.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз много харесвам "Алхимия на сънищата" на Вал Глейд.

Авторът е човек,който сънува и вярва на сънищата.Предназначена е за хора,които са склонни да поразсъждават над живите символи от своите блянове и кошмари.

Линк към коментар
Share on other sites

Както е видно всеки сънува своя сън, без да умее да го тълкува, или разбира въжделенията си, като полюция на някой израстък на мозъчната кора.

Но темата е за книги, а такива не липсват, ограничавам се до К. Г. Юнг, но за моя радост от неговия труд израстват гори от мислители.

Ще отбележа основните му трудове:

"Символи на промяната"

"Mysterium coniunctionis"

"Психология и алхимия"

"Архетипове и колективно несъзнавано" и " Психологически типове".

Нека не прескачаме и Мари - Луиз фон Франс, с многобройните й тълкувания върху приказките и легените, и сравнително лекия за четене, но задължителен за препрочитане Джоузеф Камбъл с "Маските на бога", "Героят с хиляди лица".

Приятно и най - вече успешно четене:)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за споменатите книги.

Сега и аз ще предложа някои:

"Тълкуване на сънищата", Зигмунд Фройд, изд. Евразия, 1993 г.

"Забравеният език. Въведение в науката за разбирането на сънищата, приказките и митовете", Ерих Фром, изд. Захари Стоянов, 2005 г.

"Върху природата на сънищата", Карл Густав Юнг, изд. Евразия-Абагар, 1994 г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 4 months later...

Привет на всички!

Дълбоко уважавам Юнг и съм искрено благодарен за това, което ни е оставил, но смятам, че колкото и негови книги да прочетем, трудно бихме го разбрали напълно. А за да разберем архетипите, колективното несъзнавано трябва и да ги преживеем. Дори и за пълноценно обучение в юнгианската терапевтична школа е нужно да се е минало първо през "по- лесните" терапии. :) Така че силно се съмнявам в тези, които претендират, че разбират Юнг. Дори самият той споделя мнението си, че е просто един субект, базирал теориите си на видения и сродни свръхестествени преживявания. Жалко само, че времето в което е творил сякаш го е принудило да бъде по-внимателен и да закодира знанието в тъй абстрактни и трудно осъзнаващи се концепции. Всеки докоснал се до най-интимния му труд "Liber Novus", се среща с бариерата на едно съществуване на много нива. А как да го разберем, след като нашето съществуване е обвито малко или много в мъгла?

Знаете ли книги на Учителя за символи и знаци от висшите светове? Не е нужно да са директно свързани със сънищата.

БлагоДаря!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Има една уникална книга, която, мисля, не съм споменала. Това е книгата на Вилхелм Йенсен (Der Wahn und die Träume in W. Jensens Gradiva). Но, става дума за есеистична творба на Фройд, която анализира новелата Градива от гледна точка на психоанализата.

Новелата се разказва за млад археолог, който осъзнава любовта си към приятелка от детството чрез дълъг и сложен процес, главно асоциирайки я с идеализирана жена под формата на барелефа Градива в древния град Помпей.

Сънища и реалност, настояще и минало взаимно се преплитат и указват как несъзаваното чертае житейски пътища, стига добре да се анализира причината за появата на определени мистични видения, съновидения и активно въображение.

Препоръчвам книгата на всеки, който иска да се задълбочи в тълкуването на сънищата си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

От много години записвам сънищата си. Това лято на 29 юни -/Петров ден по стария календар/ сънувам ,че съм в едно невероятно чисто пространство,вееят се сини знамена от лек бриз ,хора почистват и правят последни приготовления за посрещането на починалия патриарх Максим . Усещането е за празник!

Разбирах ,че съм в Отвъдното-усещах приповдигнатото настроение на хората,радостта и голямата любов която тази душа е заслужила. Дори беше изненада за мен цялото това вълнение,защото в мен имаше едно притеснение - кой ще е неговия заместник ,но някой в съня ми казва -няма да е Ники -Ролекса /аз нямам така терминология ,дори и много не се интерисувам/ -друг ще е , и ми става едно проповдигнато и с едно много приятно усещане.

Това е от сънищата ,който са много ярки ,помня го все едно го виждам мястото където го очакват.

Така ,че сме имали наистина една много светла и достойна душа за патриарх! Светлина в пътя му ! Дано и заместника му бъде така достоен и обичан от българите!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 9 months later...
  • 3 weeks later...

За книгата от предишния ми коментар.

Когато започнах да я чета, Учителя ми даде знак. Какъв? Сънувах Го осъзнато, бяхме пред Него с още един "ученик". Аз държах книга със Слово от Учителя и вниманието ни беше насочено върху нея. Другият "ученик" усещането беше, че не възприема, не учи. На края на осъзнатия сън, Учителя ми каза да стана и да се изкъпя. Аз го направих, и след това легнах пак да спя. И отново имах осъзнат сън. Къде е знака? Когато дочетох книгата, ето любимия метод на ВанДеКеере за предизвикване на осъзнати сънища повече от един път на нощ:

Метод „Събуждане, ставане и обратно в леглото”. Запазих най-добрата техника за последна. Това е най-ефикасният метод, защото можете да го използвате заедно с всеки от останалите методи и той просто превъзхожда всички останали. Прилагането на този метод увеличава експоненциално шансовете ви за успех и колкото повече го използвате, толкова по-добри ще бъдат резултатите ви.
Ето какво представлява той…
Легнете си с намерение да спите около шест часа. Точното времетраене не е от голямо значение. Идеята е да се наспите достатъчно добре, така че да достигнете зоната на най-активното бързо движение на очите (БДО). Ако сте се наспали добре, тялото ви ще бъде напълно отпочинало и ще имате продължителни периоди на БДО, което прави предизвикването на осъзнати сънища много по-лесно.
Събудете се и станете от леглото. За да увеличите шансовете си за успех е много важно да станете от леглото. Ако мислите, че не е нужно да станете от леглото си, методът категорично няма да проработи, защото ако не застанете вертикално, така да се каже, няма да сте достатъчно будни. Преди да се завърнете обратно в леглото си, трябва да сте напълно събудени. Ако сте все още замаяни и сънливи, когато си лягате отново, това ще означава, че не следвате точно указанията на метода и това ще проличи от резултатите.
Останете будни за около час. Идеята е да заспите отново 60 до 90 минути след първоначалното си събуждане. Това ще синхронизира времето на повторното ви заспиване със следващия естествено настъпващ цикъл на БДО. През това време би било добра идея да си припомните и запишете всички сънища, които сте имали през нощта. Четене на книга за осъзнатото сънуване или преглеждането на вашия дневник на сънищата през този междинен период би ви било от полза. Експериментирайте с периода, в който ще останете будни, за да установите коя продължителност ви върши най-добра работа, в зависимост от това колко бързо заспивате отново. Ако заспивате отново бързо, това означава, че би трябвало да останете будни по-дълго време и обратното.
Понякога ми отнема доста време да заспя отново, особено след като съм се събудил напълно, но съм установил, че даже ако съм бил буден около час, след което ми е нужен половин час, за да заспя отново, получавам чудесни резултати. Все още получавам добри резултати, когато оставам буден само 20 минути, но в крайна сметка най-добрите ми резултати се получават, когато съм стоял буден около час, преди да си легна отново.
Легнете си обратно в леглото, като използвате обичайната си техника за предизвикване на осъзнато сънуване. Може да използвате всеки от методите, описани в тази книга.
Един ключов момент е да „си изработите навик”, като прилагате редовно този метод на Събуждане, ставане и обратно в леглото. В началото използвах този метод от време на време, но след като го превърнах в свой приоритет, резултатите бяха феноменални. В края на третата седмица достигнах почти 50% вероятност да предизвикам осъзнато сънуване. Даже в един момент поставих личен рекорд от 25 предизвикани осъзнати сънища за една седмица, с помощта на точно този метод. Все още не съм надминал това си лично постижение и макар да не гледам на осъзнатото сънуване като на някакво състезание, определено е вълнуващо, когато имаш осъзнати сънища един след друг в продължение на доста последователни нощи.
Така че аз мисля, че ключът се крие в постоянството и във вграждането на този навик в подсъзнанието. С времето методът работи все по-лесно и допълнително броят на спонтанно възникналите осъзнати сънища се увеличава. Това определено е най-добрата техника за предизвикване на осъзнати сънища и тя би трябвало да бъде прилагана редовно от всеки, който има сериозно намерение да практикува осъзнато сънуване.

http://atiearth.com/марк-вандекеере-част-6/ 

http://atiearth.com/lucid_dreaming/?fbclid=IwAR1fGBga1xewV8mj2tURTjdmvczB4YgrhS_5xvXMed6auL2cssYxcKJYAjI

 
 
 

 

Редактирано от mecholari
Линк към коментар
Share on other sites

Например в "Свещената книга на Черното  Братство" е написано (прочетох я благодарение на Петко П):

19. И каза Разаор на Деветимата: “Сънят не е за почивка, а за пътувания. За да пътуваш, трябва да владееш времето, а не то тебе.” Тогава Разаор легна на земята, наметна се с наметалото си и заспа. 
………..

В съня си Разаор срещаше различни други спящи и будни хора и им говореше, а те винаги откликваха на думите му. Често спящите чуваха по-добре от будните и думите на Разаор пускаха корени в сърцата им, но когато се събуждаха забравяха и всичко им се струваше като в мъгла. Независимо от това те следваха пътя на Разаор без сами да знаят. Несъзнателно те вървяха към него в спирала навътре - бавен процес на еволюция. Осъзнатите спящи вървяха право към Разаор и не се отклоняваха. 

…………….

4. Атендаджи поведе учениците към вътрешността на пирамидата по безбройни коридори с огледала. Всяко огледало беше свързано с даден човек и на това огледало се записваха всичките му сънища. Понякога Атендаджи се спираше да говори на някои от огледалата. Той можеше да достигне всеки човек в съня му. Някои лишаваше от сънища, на други пращаше закодирани идеи и послания, на трети пращаше кошмари. По тези коридори изпълнени с Огледала се съдържаха сънищата на човешката раса. 
 
5. Сънят е съществена част от Изкуството и също поле за практика. Как може да водиш пълноценен живот, ако не можеш да контролираш дори съня си? 

……………………..

Това обяснява защо и друг път съм сънувал осъзнато Учителя. Нима Той не може да влиза в сънищата?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...