Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Guest Ивета

Книги за сънища

Recommended Posts

Guest Мона

Здравейте, много се опитваме да тълкуваме сънища и да преповтаряме или измисляме тълкования за сънища.

Но, всички би трябвало да знаем, че сънищата са част от личната ни психика и от личното несъзнавано, но освен това има и архетипно - надличностно несъзнавано, без което нашите сънища няма да имат нито приказни сюжети, нито да ни променят във времето.

Много хора преди нас, са изучавали света на сънищата и ние не откриваме нищо ново :) Ние черпим нашите сънни вдъхновения от митологията и ако не я познаваме, няма как да разгадаваме и сънищата си.

Затова е добре да се напишат онези велики психолози, които са изучавали човешката душа и сънищата й, без това няма как нито да тълкуваме сънища, нито да сме уверени в думите си.

Кои книги вие прочетохте за човешките сънища?

Редактирано от Мона

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Като се започне от дядо Фройд, zigmund_froid.jpg минах през Карл Юнг ung.jpg и

стигнах до Едгар Кейси, използвайки и познанията си по хомеопатия. :)

Cayce_1910.jpg

Редактирано от Alexander

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Все си мисля, че малко хора са минали през Юнг, щото той води след цяла орда от мъже на ума :)

Мирча Елиаде, Джоузеф Кембъл, Пол Рикьор ...

Поредицата е много дълга и много силна.

Имах предвид, позовете книги, от които хората могат да почерпят информация.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз много харесвам "Алхимия на сънищата" на Вал Глейд.

Авторът е човек,който сънува и вярва на сънищата.Предназначена е за хора,които са склонни да поразсъждават над живите символи от своите блянове и кошмари.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Както е видно всеки сънува своя сън, без да умее да го тълкува, или разбира въжделенията си, като полюция на някой израстък на мозъчната кора.

Но темата е за книги, а такива не липсват, ограничавам се до К. Г. Юнг, но за моя радост от неговия труд израстват гори от мислители.

Ще отбележа основните му трудове:

"Символи на промяната"

"Mysterium coniunctionis"

"Психология и алхимия"

"Архетипове и колективно несъзнавано" и " Психологически типове".

Нека не прескачаме и Мари - Луиз фон Франс, с многобройните й тълкувания върху приказките и легените, и сравнително лекия за четене, но задължителен за препрочитане Джоузеф Камбъл с "Маските на бога", "Героят с хиляди лица".

Приятно и най - вече успешно четене:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Мона

Благодаря на всички за споменатите книги.

Сега и аз ще предложа някои:

"Тълкуване на сънищата", Зигмунд Фройд, изд. Евразия, 1993 г.

"Забравеният език. Въведение в науката за разбирането на сънищата, приказките и митовете", Ерих Фром, изд. Захари Стоянов, 2005 г.

"Върху природата на сънищата", Карл Густав Юнг, изд. Евразия-Абагар, 1994 г.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Гост

Привет на всички!

Дълбоко уважавам Юнг и съм искрено благодарен за това, което ни е оставил, но смятам, че колкото и негови книги да прочетем, трудно бихме го разбрали напълно. А за да разберем архетипите, колективното несъзнавано трябва и да ги преживеем. Дори и за пълноценно обучение в юнгианската терапевтична школа е нужно да се е минало първо през "по- лесните" терапии. :) Така че силно се съмнявам в тези, които претендират, че разбират Юнг. Дори самият той споделя мнението си, че е просто един субект, базирал теориите си на видения и сродни свръхестествени преживявания. Жалко само, че времето в което е творил сякаш го е принудило да бъде по-внимателен и да закодира знанието в тъй абстрактни и трудно осъзнаващи се концепции. Всеки докоснал се до най-интимния му труд "Liber Novus", се среща с бариерата на едно съществуване на много нива. А как да го разберем, след като нашето съществуване е обвито малко или много в мъгла?

Знаете ли книги на Учителя за символи и знаци от висшите светове? Не е нужно да са директно свързани със сънищата.

БлагоДаря!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Ивета

Има една уникална книга, която, мисля, не съм споменала. Това е книгата на Вилхелм Йенсен (Der Wahn und die Träume in W. Jensens Gradiva). Но, става дума за есеистична творба на Фройд, която анализира новелата Градива от гледна точка на психоанализата.

Новелата се разказва за млад археолог, който осъзнава любовта си към приятелка от детството чрез дълъг и сложен процес, главно асоциирайки я с идеализирана жена под формата на барелефа Градива в древния град Помпей.

Сънища и реалност, настояще и минало взаимно се преплитат и указват как несъзаваното чертае житейски пътища, стига добре да се анализира причината за появата на определени мистични видения, съновидения и активно въображение.

Препоръчвам книгата на всеки, който иска да се задълбочи в тълкуването на сънищата си.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

От много години записвам сънищата си. Това лято на 29 юни -/Петров ден по стария календар/ сънувам ,че съм в едно невероятно чисто пространство,вееят се сини знамена от лек бриз ,хора почистват и правят последни приготовления за посрещането на починалия патриарх Максим . Усещането е за празник!

Разбирах ,че съм в Отвъдното-усещах приповдигнатото настроение на хората,радостта и голямата любов която тази душа е заслужила. Дори беше изненада за мен цялото това вълнение,защото в мен имаше едно притеснение - кой ще е неговия заместник ,но някой в съня ми казва -няма да е Ники -Ролекса /аз нямам така терминология ,дори и много не се интерисувам/ -друг ще е , и ми става едно проповдигнато и с едно много приятно усещане.

Това е от сънищата ,който са много ярки ,помня го все едно го виждам мястото където го очакват.

Така ,че сме имали наистина една много светла и достойна душа за патриарх! Светлина в пътя му ! Дано и заместника му бъде така достоен и обичан от българите!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×