Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ПРЕОБРАЖЕНИЕ - 6 август


Recommended Posts

Народът е превърнал големия християнски празник Преображение Господне в притча за доброто и злото,за позволеното и непозволеното в обикновения делничен живот,пълен с езически суеверия и религиозен респект.

На места се вярва,че в нощта преди Преображение,също както и на Богоявление,в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг,Господ ще му го даде.Затова в тази нощ майките държат децата си будни,карат ги да гледат към небето,дано видят,когато се отвори вратата Божия и да се помолят за голямо богатство и късмет.

В Северна България по аналогия с Христовото Преображение смятат,че на Преображение времето започва да се преобразява,водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане.Застудяват дните и нощите.

"Български светци и празници" Л.Старева

Линк към коментар
Share on other sites

granat1 Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне

08.06_Preobrazhenie_ukr.jpg

Началото на празника е от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Църквата чества деня на

Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.

На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.

В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

изт.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...