Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Пламъче

ПРЕОБРАЖЕНИЕ - 6 август

Recommended Posts

Народът е превърнал големия християнски празник Преображение Господне в притча за доброто и злото,за позволеното и непозволеното в обикновения делничен живот,пълен с езически суеверия и религиозен респект.

На места се вярва,че в нощта преди Преображение,също както и на Богоявление,в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг,Господ ще му го даде.Затова в тази нощ майките държат децата си будни,карат ги да гледат към небето,дано видят,когато се отвори вратата Божия и да се помолят за голямо богатство и късмет.

В Северна България по аналогия с Христовото Преображение смятат,че на Преображение времето започва да се преобразява,водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане.Застудяват дните и нощите.

"Български светци и празници" Л.Старева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

granat1 Благодаря

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне

08.06_Preobrazhenie_ukr.jpg

Началото на празника е от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Църквата чества деня на

Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.

На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.

В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

изт.

Редактирано от Пламъче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×