Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Орлин Баев

Лидерът - неговите качества, място, отговорност

Recommended Posts

Как мислите, каква е ролята на лидера в социално-общественият механизъм? Има ли обществото нужда от лидери? Какъв трябва да бъде един лидер? Какви трябва да са целите му? По какво той се различава от събратята си, какви са диспозициите, чертите на лидера, бил той добър или злонамерен? Какви са похватите на лидера? Какво би станало ако в дадена група, държава, общност лидери са повечето от индивидите? Дали ще доведе до конфликти, или просто критерият за лидерство ще нарастне? Трябва ли лидерът да се подчинява сляпо на средствата за социален контрол, на нормите и обществените рамки? Не е ли той който ги определя и ръководи? Благодаря ви за мненията и изказванията предварително! :king:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

По принцип аз съм на мнение,че единицата,била тя семейна,социална или каквато и да е,със сигурност трябва да има лидер.И то необходимостта от лидер идва от елементарния факт,че по никакъв начин не може да се разчита на 100% на чувството за отговорност на всеки един индивид.От там идва и естествената необходимост от закони.Не казвам,че трябва да са перфектни,но е добре да ги има.Поради елементарната причина,че живота е значително по-лесен със закони,били те добри или лоши. :huh:

А лидерът-неговата задача е най-трудна,просто защото хората трябва да му вярват.А обикновено това се постига най-често с маниполации.Така,че какво да кажа.. :sleeping: Сложно е със сигурност...

А всъщност и лидера трябва да има чувство за отговорност.А аз лично много такива лидери не познавам :huh:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

Здравейте приятели,

Моето мнение е,че на сегашният етап на човешка еволюция е необхимо и задължително условие да има лидери, независимо в коя облост на обществения живот- семейство, организация, държава и т.н.

Лидерът трябва да има необходимото за заеманата лидерска длъжност съзнание, качества на водач,разумност,умение да общува, висок професионализъм, трябва да е дипломат по душа, да притежава чувство за отговорност, интелект, многостранност, непоколебимост.

Много важни са и християнските ценности като доброта,уважение, милосърдие, състрадание, разбиране, съобразителност, чувствителност.

"Той трябва да бъде образован и подготвен човек, но само това не е достатъчно. Човек дори да е завършал няколко военни академии или художествени училища, голям стратег и пълководец или велик художник не може да стане.

Лидерът трябва да има талант, природни дарби, голям опит, който да му позволи да притежава много качества (наблюдателност, личен чар, тактичност в поведението, бърза реакция, широка култура, способност да общува) неща, които не могат да се научат по учебник"./Г.Стефанов-Теория на международните отношения/.

Що се отнася до семейната клетка и там трябва да има лидер и той трябва да е по- умният и по- добрият, по- отстъпчивият, по- тактичният,по- съобразителният, по- дипломатичният,защото чрез него Бог ще помогне и на цялото семейство да просперира.

Бъдете здрави!

Таня

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля че обществото има нужда о т лидери, но те да са избрани заради качества, а не заради предизборни програми. Не знам как може да стане така че да изпитваме управниците ни все едно са на интервю за работа, защото те за това са там - да работят, ама го забрявят бързо.

Най-важно за мен е да са добри хора, етични и състрадателни, ако може просветлени или поне осъзнати, ще е супер.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лидерите имат възможност да влияят в/у и да повдигат обществото. Но в много по-голяма степен обществото моделира и ограничава своите лидери посредством "очаквания", и др. елементи на обществената култура. Лидера е един необходим елемент от обществения механизъм.

Личното ниво на съзнание е от голямо значение. Преди да управляваш някакъв кръг хора, трябва да си се научил да управляваш себе си.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лидерите според мен трябва да са най-вече хора на служенето, хората които най-много работят за благото на другите. Тези, които се бият в гърдите според мен не могат да бъдат истински водачи. Лидерът е първо лидер на себе си - както каза Васил. И колкото по-добър лидер на себе си, толкова по-добър можеш да бъдеш лидер на другите. Лидерите носят свобода, събуждат творческите сили в хората, вдъхновяват ги за работа....

Не случайно Лао Дзъ казва:

"Великият човек обгръща Едното и става негов образец за всички под Небето. Без да се излага на показ - блести. Без да се натрапва - добива известност. Без да се самоизтъква - получава признание. Без да се величае става водач. И понеже не се спречква с другите, другите не се борят срещу него. Нима когато в древността са казвали "Отстъпи и ще надделееш", това са били празни думи? Прилагай ги в действие и ще добиеш всичко." (Дъ-то на прасчо, Бенджамин Хоф, стр. 197)

Такива водачи трябват на обществата и народите.

В дрвените времена истинските лидери са били пророците, жриците, духовните водачи, тези които са можели да прорицават и които са служели самоотвержено и безкористно на Бога. При тях са идвали за съвет и царе и политици и обикновени хора. За Махатма Ганди например казват:

"Той... променя човешките същества, отнасяйки се с тях не като такива, каквито те си мислят че са, а като такива, каквито биха искали да бъдат; и като че ли доброто в тях е всичко в тях." (източник: пак там)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здрасти,Иво!Прекрасно е това,което си написал :rolleyes:

Но честно казано на мен лично тази твоя теза ми се струва леко идеялистична,дано не се обиждаш от мннението ми всъщност.

От друга страна,за къде сме в тоя живот без идеали :sleeping:

Така,че съм съгласна с по-горе написаното :sleeping:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за чудесните мнения! Публикувах тази тема, защото ще ми трябва инфо по въпроса. Ето и малкото което прочетох засега:

Има две тези за лидера: едната е че се ражда такъв, другата е че става такъв. Според мен и двете са верни. Лидерът има визия за нещата, силно личностно излъчване, умението да убеждава вербално. Лидерът трябва да заслужи доверието на субектите си. Връзката Лидер - подчинени е двупосочна - подчинените също имат очаквания от лидера и могат да го уважават и му сътрудничат, или да го злепоставят и свалят! Добрият лидер разбира се е преди всичко лидер на самият себе си, но разбира се, има хора с мощно личностно излъчване, които повличат тълпите, без да са вътрешно чисти, и резултатът е плачевен, а примерите за това много!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:v: Човекът, роден за лидер има качества и възможности , дадени му от Небето!

Човекът, стремящ се да бъде лидер - не винаги е съвсем надарен,но може да ги пробуди и развие. Ситуации разни и разнообразни!

Лидер да си в дадена област е призвание/мисия - боголюбие да имаш + морална чистота и устойчивост в нея + висок професионализъм.

Останалото е Работа с Любов!

Много е важно лидерът да е наясно - що е то ЛИЧНОСТ и що е то ИНДИВИД :v:

Подходите са съвсем различни - към личността човешка са едни, а към индивидуалността - съвсем други!

Останалото си е част от пътя към ХАРМОНИЯТА и просто се случва :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Човекът, роден за лидер има качества и възможности , дадени му от Небето!

Той е Дух и ви казва "Обичайте се, радвайте се, празнувайте!"

Такива водачи трябват на обществата и народите.

Той е там, където 2-ма или повече се обичат.

Прекрасно е това,което Си написал!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лидерството за мен е по-скоро една роля от театъра на живота, не толкова човешка същност. Много неща може да научи човек от изпълнението на тази роля. Може да допринесе много за екипа или обществото си. Но това е само една от многото роли е само един от многото уроци на Живота. :smarty:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:v: Може и така да се погледне!

Лидерството/водачеството е част от живота/служенето ни по пътя към Хармонията!

:v: И е добре, даже много добре...когато ЛИДЕРСТВОТО е на ротационен принцип :D лидерът да усети кога да "делегира/сподели" права и отговорности и да "отстъпи" власт :smarty: за да усвояват "ролята" и другите.

Но роденият лидер си е лидер! Туй не можеш му го взе! Щом е мъдър+можещ+скромен+добър...той винаги си е "лидер"/нужен за съвет и съдействие! :v:

Другите след него са на изпит! Ситуации разни и разнообразни!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

Здравей Благост,

Лидерството/водачеството е част от живота/служенето ни по пътя към Хармонията!

Но роденият лидер си е лидер! Туй не можеш му го взе! Щом е мъдър+можещ+скромен+добър...той винаги си е "лидер"/нужен за съвет и съдействие! 

Другите след него са на изпит! Ситуации разни и разнообразни!

Това, което си написала за "Роденият лидер" много ми хареса, защото наскоро се срещнах с такъв човек. От него се излъчва и мъдростта и скромността, и добрината, и таланта /първоначално не ги забелязах, но това беше от моето невежество, сега осъзнавам това/.

Освен горните качества, той притежава и наблюдателност, личен чар, тактичност в поведението, бърза реакция, широка култура, способност да общува, а и изобщо всичко, което е необходимо за един лидер.

На такъв човек всеки би се доверил! :angel:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:) Здравей, Таня !

:v: Добре описано :v: като чета...все едно, че сме се срещнали :1eye::harhar::P хареса ми извода, че биха му се доверили....много много важно условие в общуването - да можеш да създадеш+ поддържаш+ съхраниш ("оправдаеш") доверието.

Разумното доверие е проява/качество на интуицията. Добре е когато веднага можем да усетим силата и чистотата на дадената душа - за да не губим време и енергия и да можем да имаме пълноценно взаимно "обогатяване".

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Какви са похватите на лидера?

Подкрепям казаното дотук, а какво ще кажете и за няколко нестандартни умения? :D

Да остане невидим - водените от него да имат свободата и задължението да намират пътеките сами, той пази гърба им и им позволява "обучаващите" грешки, защото знае как да превърне грешката в урок и предимство.

Да задава подходящите въпроси в подходящия момент - водените от него да смятат отговорите и решенията за свои, да формулират сами целите и да координират заедно усилията си.

Да допуска необходимите грешки в подходящия момент - водените от него няма да се страхуват от грешки, когато търсят и прилагат нестандартни творчески подходи; те ще се научат да превръщат грешките в уроци; ще приемат лидера си като един от тях и ще му вярват и доверяват, вместо да са респектирани от него и да показват "официалните" си лица.

.......

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)

"Какви са похватите на лидера?"

"Подкрепям казаното дотук, а какво ще кажете и за няколко нестандартни умения? 

Да остане невидим - водените от него да имат свободата и задължението да намират пътеките сами, той пази гърба им и им позволява "обучаващите" грешки, защото знае как да превърне грешката в урок и предимство.

Да задава подходящите въпроси в подходящия момент - водените от него да смятат отговорите и решенията за свои, да формулират сами целите и да координират заедно усилията си.

Да допуска необходимите грешки в подходящия момент - водените от него няма да се страхуват от грешки, когато търсят и прилагат нестандартни творчески подходи; те ще се научат да превръщат грешките в уроци; ще приемат лидера си като един от тях и ще му вярват и доверяват, вместо да са респектирани от него и да показват "официалните" си лица.

.......

Много хубави похвати, но ако няма телепатична връзка с подчинените си, едва ли би успял да ги приложи, а това ще рече общуване на по- висока вибрация ,т.е. да приложи Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина в отношенията си с хората, които ръководи.

Те също трябва да са надарени със същите умения и добродетели, за да съумеят да се оставят да бъдат ръководени. :D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не мисля, че е чак толкова трудно и че изисква специална подготовка, качества и особен вид връзка. Просто е необходимо лидерът да не се поддава или да се научи как да преодолява гордостта и ревността , с които го изкушава позицията му.

Колкото до Божията Любов, Мъдрост и Истина, всеки от нас ги носи изначално в себе си. А уменията и нагласата на водените изцяло зависят от тези на лидера им. :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Според Толстой (Война и мир), лидерът е всъщност роб на своите подчинени. Той е длъжен да се вмести с поведението си в очакванията и изискванията на своето общество. Това често се наблюдава в практиката - лидерът е несвободен, докато е в тази си роля.

От психологична гледна точка лидерът служи като обект за проекция на определени архетипи от страна на воденото от него общество.

Изключително важно е да бъдат откроени движещите сили на обществото и лидера в явен вид. Тук бих се спрял на два крайни варианта на управленски стил: прагматичен и идеалистичен.

Прагматичен управленски стил.

В случай, че тези движещи сили са обусловени от самото общество, то лидерът работи за реализирането на частни групови интереси, затворени в рамките на съответното общество. В такива случаи често моралните ценности, валидни за лидера, се различават коренно от тези ценности, валидни за обществото. източник Тогава всички действия са добри, стига да носят облаги за съответната група и общество. Системата при този вариант е затворена. основна ценност тук е традицията и авторитета.

Идеалистичен управленски стил.

В случай че двжещите сили са обусловени изключително от стремежа за реализиране на определен общочовешки идеал, лидерът работи не само за реализирането на интересите на собственото общество, но най-вече на възприетият идеал. В този случай той вече не е ограничен в рамките на обществените очаквания. Тук системата е отворена. Основна ценност тук е Истината и Свободата.

На практика всяко лидерство е някакъв хибрид между описаните два типа. Всеки лидер е донякъде зависим от обществото си и донякъде е инициатор на нови идеи и ценности, на движение в нова посока.

Всеки народ, всяко общество, заслужават лидерите си. Това е неотменимият кармичен закон. Затова и всеки недостатък в обществото и в лидерите може да бъде изправен чрез самоусъвършенстване. В една от беседите Учителят дава упражнение всеки ден да изпращаме по една добра мисъл към управляващите. По този начин можем да им повличем позитивно и отвътре, както чрез никаква друга формална демократична процедура :angel:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сега обърнах внимание на нещо, написано тук от Таня, и се замислих. Срещнала е лидер с описаните качества. Всъщност много повече би подхождало той да бъде наречен водач. Има малка разлика в думичките, една такава тънка, но ясна. Лидерът би могъл и да е водач, но не всеки водач е лидер. Мисля, че Таня е срещнала водач - такъв човек е намерил призванието си, отдал му се е, спазвайки принципите на етиката и неопиянен от своите възможности, помага на другите. Дали същият е лидер, не е важно, същественото е, че е станал за пример, че напътства и съдейства. Дори и да не е твърде уверен в себе си, вярата на другите в него създава двустранна връзка за взаимна подкрепа. Нали в хората около нас е нашето отражение.

Дали определен водач ще бъде посочен, избран за лидер от другите, е признание. Но ако сам се налагаш да лидерстваш, рискуваш да останеш сам на върха.

Казват, че лидер е този, който се справя най-добре (с учението, с работата), показва най-много (знание, възможности)и печели най-много (оценки, приятели, пари).

За себе си мога да кажа (това вече във връзка със звездното влияние), че никога не съм се стремала да заемам ръководни функции, да бъда лидер, макар че съм се оказвала в тая позиция. Но да бъда водач ми се иска, и го правя, водейки хората из дебрите на логоса. В случаите, когато съм се оказвала водещ - на група екскурзианти, на рецитал, на тържества или в медиите, съм се справяла учудващо добре. Учудващо, защото получавам възможност да се уверя в неподозирани възможности.

Звезди, звезди, далеко светят, по-близо са, отколкото ги знаем.... :D

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сетих за една друга взаимосвързаност между лидера / водача и ръководените почитатели. Много често този, който е в центъра на внимание поради ценните си качества, става притегателен за положителните чувства на заобикалящите го. До голяма степен лидерът или водачът олицетворяват някакъв образец, пред когото благоговеем или просто ни прави добро впечатление. От което следва появата на много силно привличане /влизат в действие центростремителните сили/ и просто се влюбваме. В отрядния ръководител, в отличника или красавицита на класа, в момичето с хубавия глас, в учителката, в шефа на колектива, в знаещия ерудит, в посветения в скритото знание, в доверения близък лекар...

Ето ви един цитат в подкрепа на по-предния ми пост:

"...жените често предпочитат мъж, който може да не бъде нито млад, нито красив, дори и с физически недъг, но който е духовно силен, влиятелен и интелигентен, ръководител, лидер"

М. Иванов

"Любов и сексуалност"

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Как мислите, каква е ролята на лидера в социално-общественият механизъм? Има ли обществото нужда от лидери? Какъв трябва да бъде един лидер? Какви трябва да са целите му? По какво той се различава от събратята си, какви са диспозициите, чертите на лидера, бил той добър или злонамерен? Какви са похватите на лидера? Какво би станало ако в дадена група, държава, общност лидери са повечето от индивидите? Дали ще доведе до конфликти, или просто критерият за лидерство ще нарастне? Трябва ли лидерът да се подчинява сляпо на средствата за социален контрол, на нормите и обществените рамки? Не е ли той който ги определя и ръководи? Благодаря ви за мненията и изказванията предварително!  :king:

Смятам че е редно да има много повече лидери в нашата страна с всичките им там прекрасни качества и многостранност :thumbsup: , но ще е чудесно ако енергията за постигане на целите им е насочена за благото на другите, иначе жалко за хубавите качества :D Има много примери за лидери, които са направили много добри неща но има и много които са докарали доста объркване и трудности.

Няма да обвързвам форума с някакви политически бози, но ще спомена че нашите лидери правят наистина доста грешки, но ние това много добре си го знаем. Добре е да си дадем сметка за това как работи стереотипа на човек тип безотговорен, защото и аз самия се чувствам не много обвързан с проблемине на тази страна въпреки че съм част от системата и ако човек не се опита да я промени тя със сигурност ще го променро място за всичкии. И после ще върви онази поговорка "Които сочи с пръст другите сочи себе си с три пръста" затова е добре да взимаме решения в живота и ежедневието си и да бъдем отговорни за тях, защото в краина сметка тази поговорка е в пълна сила и в повечето случаи дори не го съзнаваме. Нека не повтаряме грешките на стария режим, които наистина е откраднал много свободи и възможности, а да станем по съвестни граждани защото и самите ние можем да сме лидери давайки своя пример към хората, както и да се опитваме да вземем най-доброто от тях. Колкото по-добри хора ставеме толкова света става по-добър, но добри да не се разбира като сантиминтални. Според мен най-важното за лидера е да прави хората силни и независими, а не слаби и зависими.

Радвам се че мога да си пиша с всички във форума според мен имате прекрасно виждане за човека като лидер щастие за вас и оголо вас :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×