Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хатшепсут



[url="http://mathildasanthropologyblog.files.wordpress.com/2008/07/hatshepsut11.jpg"]източник
[/url]

[size="3"][font="Arial"]Ма’ат-Ка-Pа [font="Arial"](“Справедливата душа на Ра”) [/font]Хатшепсут ("Първа сред най-почитаните")[/font][font="Arial"] е най-[/font][/size][size="3"][font="Arial"]голямата дъщеря на Тутмос І и царица Амозе (Яхмос).
След като фараонът умира, [/font][font="Arial"]неговото място заема Тутмос ІІ (син на Тутмос І от една негова държанка на име [/font][font="Arial"]Мутнофрет - Мутноджмет). Когато Хатшепсут е на 15 години, се [/font][font="Arial"]омъжва за своя дванадесетгодишен доведен брат Тутмос ІІ, след което получава [/font][/size][font="Arial"][size="3"]титлата "Велика съпруга на фараона”. Смята се, че Тутмос ІІ управлявал Египет от една до три години, след което настъпва ненадейната му смърт.
За удивителния живот на царица Хатшепсут се знае малко. Тя е петият фараон от ХVІІІ династия на Новото царство и по време на управлението си води миролюбива, но твърда политика в интерес на царството си. Характерно за нейното управление е развитието на търговските връзки с другите страни и грандиозните строежи, като този в храмовият комплекс Деир ел-Бахри.
Хатшепсут е майстор политик и елегантен стратег с достатъчно харизма, за да запази властта и контрола над страната си за 22 години.
След смъртта й се предполага, че Тутмос ІІІ нарежда системното заличаване на името й от всеки построен от нея паметник или подмяната на името й с име на мъже фараони от неговата династия - нещо, което се оказва лесно приложимо, т.к. царицата обикновено е изобразявана като мъж.
[/size]

[img]http://z.about.com/d/womenshistory/1/0/3/O/2/iS2906622a.jpg[/img]

[url="http://z.about.com/d/womenshistory/1/0/3/O/2/iS2906622a.jpg"]източник[/url][/font]

Фото Информация


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...