Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цялата Активност

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. е проекция на Привързване, зад която ,,се крие" Страхът от Самотата. Не е задължително. Обикновено дори да си сигурен, че човекът обича само теб и че ще остане с теб, не искаш да прави секс с други.
 3. Да, това имах предвид и аз, но не достатъчно ясно съм се изразила. Затова написах изискването за вярност, а не верността. Интересна констатация. Доста далеч от мъжката перспектива Задължително в такъв случай трябва да се отбележи разликата в основата на сексуалното желание. Като основа е инстинктът за размножаване, но проявлението при мъжете е ,,оформено" от целта ,,семето да се посее" на възможно най-много места, а при жените - да ,,отсее" най-качественото семе. Повечето зрели хора са на ,,ти" с предното, но това, което често им убягва е ,,собственическото чувство". Не трябва да се бърка верността с привързаността! Е, добре, каква е мъжката перспектива (чувала съм разни, но ще се радвам да споделиш и твоята :)? И къде е границата на зрялото отношение към сексуалното (и емоционално, защото все пак нерядко вървят заедно) желание партньора към други и собственическото чувство? Едва ли може да се прокара съвсем ясна такава, разбира се. Но мисля, че ако хората, които са е достатъчно зрели и харесващи се, биха били съвсем спокойни с чисто сексуалните изневери на любимия човек, ако са сигурни, че са обичани и ценени от него и те не биха повлияли на връзката им. На общия фон обаче, такива хора все пак са малко. Явно обикновено е замесено собственическото чувство и привързаност. Какъв всъщност е проблемът в това мъжът ти да спи с някоя млада тигрица веднъж месечно. Ей така, за разнообразие, за кеф и само за секс? И за някои жени няма проблем. Жените наистина повече търсим качеството в мъжа. Но мисля, че женската сексуалност (особено с възрастта) добива елементи от мъжката. Статистиките от изследването, което цитира сигурно са верни. Но аз имам наблюдения, че жените стават по-разкрепостени и склонни да правят нещо близо до "просто секс" след първата си младост. Особено ако чувстват, че са желани от "качествен" мъж. А понякога си е чист освободен нагон и само физическото привличане е достатъчно, но този тип жени и на 20 са си такива :).
 4. Today
 5. Моята работа и сега е доста натоварваща и сълзи имаше в началото... С толкова хорска болка, несправедливост и кофти шефове се сблъсках, че всичко това доста ме промени... Усещането, че си намерил призванието би следвало да дава стимул и вдъхновение, а при мен за момента липсва. А Вие защо избрахте да се занимавате с медицина? Ако трябваше днес да избирате, каква професия щяхте да изберете?
 6. д-р Тодор Първанов

  Съвет - медицина

  Аз си мисля, че ако станеш, цял живот ще плачеш...ама, то е защото съм лекар и много от приятелите ми са лекари и знам, за какво, точно става дума.
 7. Благодаря, д-р Първанов! Но си мисля, че ако не пробвам цял живот ще съжалявам.
 8. д-р Тодор Първанов

  Съвет - медицина

  Двамата със съпругата ми сме лекари.Имаме две дъщери.Когато, голямата стана в седми клас / ориентира се за това, какво ще учи/ , ние бяхме категорични, че няма да разрешим на никоя от тях, да учи медицина.Проблема не е в ученето, всеки ще завърши.Проблема, е в самата професия, тя е изключително натоварваща и ангажираща, личното време на практикуващият я.Стреса убива лекарите, за справка при средна продължителност на живота в САЩ около 80 години, то средната продължителност на хирурзите там е под 60 години. С две думи, бягай далеч от тази професия.
 9. Yesterday
 10. Абсолютно нищо не ми върви. Не само че немога да проспериран нито в работен план нито с момичета а затъвам все по надолу и виждам как от стотици хора в моя град само аз съм така. Най глупавите и грозни хора си имат семейства на моите години а аз още Незнам къде се намирам понеже никакви вратички не ми се отварят. Имам толкова силно желание за момиче,че ще се побъркам и постоянно права опити за запознанства във фейсбук и няма успех. От 100 една ако ми даде приятелство и тя не пише. Виждам как на другите им протича живота нормално а аз като някой старец и няма изход за мен...
 11. Обясни ми защо трябва да премина през период на търпение. При всички хора ли е така? Това не е нормално...
 12. Прочетох статията, ще си купя книгата. Благодаря ви!
 13. Василена Христова

  Съвет - медицина

  Здравей от мен, имам две неща за теб - първото е, че няма срок, за да сбъдне човек мечтите си и да прави това, което обича. Само така можем да сме щастливи, пълноценни и ползотворни. Второто е тази статия, която също подкрепя мнението ми (не е 100% по твоя въпрос, но ще разбереше, защо я поствам). https://money.bg/economics/23-izvestni-lichnosti-uspeli-sled-40-ta-si-godishnina.html А да - има и трето - прочети Тайната на успеха вече не е тайна - там има биографични истории точно по твоя въпрос :). Поздрави и късмет от мен !
 14. Здравейте, На 29г. съм и винаги съм имала желание да уча медицина, но така и не се престраших да се подготвя за изпитите и да се пробвам. Имам завършено образование, практикувам по специалността си вече 5 години, но не съм удовлетворена и смятам да напусна доброволно, защото усещам и голям психически тормоз от страна на работодателя ми. Как мислите, късно ли е? Израстнала съм с убеждението, че за да учиш за лекар трябва да си много умен, паметлив и родителите ти да са лекари. През годините, в които работих се опитах да живея доста скромно и без да ходя никъде на почивка. Целта ми беше да спестя пари за частни уроци и ако ме приемат за семестриални такси и ежедневни разходи, защото нямам представа дали ще мога, и да работя. Не мога да разчитам на родителите ми. Същевременно с това започнах да си задавам въпроса дали си заслужава и има едно постоянно колебание и съмнение в мен, което не ми дава спокойствие. Моля, дайте ми насока! Благодаря!
 15. mecholari

  Стихосбирка "Жажда"

  Version 1.0.0

  0 тегления

  Изстрадани и изплакани стихотворения.
 16. Преди 12 години написах в тази тема, че усещам "енергията" на хората, това, което носят със себе си, и че "духовното ми развитие" е започнало благодарение на сънищата. От последната книга за сънища, която прочетох: Когато срещнете други хора, било то приятели, роднини или непознати, опитайте се да запомните как сте се чувствали и какво сте мислили непосредствено преди да ги срещнете и след това как сте се чувствали и какво сте мислили, след като сте се разделили. Болшинството хора не си дават сметка, че много от настроенията им са директно свързани с тези, с които взаимодействат в течение на деня. Например, едночасов контакт с един ентусиазиран и положително настроен приятел ще има положителен ефект върху цялото ви същество, докато от друга страна, петнадесет минути в компанията на отрицателно настроен човек може да ви изтощи или да ви настрои отрицателно за останалата част от деня. Това е един друг аспект на процеса на увличането. Подобието създава и привлича подобие. За щастие, след като започнете да овладявате по-добре своето будно съзнание, вие ще бъдете по-добре изолирани от отрицателното влияние на околните. Също така, ще можете да упражнявате по-активна роля в своя живот, когато сте по-добре информирани относно начина, по който реагирате на определени хора, места и обекти. След практикуването на това упражнение ще можете да си дадете сметка, че сте повече „в тон” с истинската си същност. Може да разберете, че ви е по-лесно да поддържате своите действия, мисли и даже емоции на оптимални нива, като се излагате на определени преживявания и избягвате други. Тези предимства в будните ви състояния ще бъдат последвани от предимства и по време на сън. Ако имате навика да оценявате как определени стимули ви влияят и сте наясно, че в крайна сметка ВИЕ контролирате своите мисли, действия и чувства, ще е по-малко вероятно да се поддадете на страх и на други отрицателни реакции по време на сън. http://atiearth.com/марк-вандекеере-част-7/ Иначе, интересно е, че вампирите, паразитите влизат и по време на сън. Мене не ме пощадиха дори когато спах на открито над "Окото" едно от седемте рилски езера. Трябва да си дадем сметка, че духовете са посегнали на здравето на Учителя, когато е писал Завета. А какво пише в розовите лъчи: "Не бойте се; Через Бога ще направим юначество" и др., четете внимателно, осмисляйте и прилагайте. Никой не може да мине тъмната зона без това. Никой не може да се учи духовно без да сънува осъзнато и да се контролира , да бъде непрекъснато в състоянието на внимание, което Учителя нарича "Будност на съзнанието на ученика". http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Будност_на_съзнанието_на_ученика
 17. Last week
 18. Благодаря! Разбиране_и_прилагане Обществените нагласи ни учат на обратното - че чувствата, които храним към някого, зависят от неговите качества и постъпки. И така своето лошо разположение ние тълкуваме като лоши качества на другия човек... А кое ръководи нашето разположение? Ценностната система, която са ни наложили? Правилата, нормите за добро и не-добро, етикетите? Това, че приемаме другия човек с добри чувства и мисли, без значение какви са неговите качества и поведение, означава съвсем различни неща. С добри чувства и мисли може да се прибере в затвора човек, който е заплаха за другите и за себе си; човек, който няма силите и знанието да контролира постъпките си и да се впише в общото съжителство. НО това би следвало да съдейства за неговата промяна към добро...
 19. Има и още един фактор, който се проявява като обща тенденция, а всеки може до известна степен да си го интегрира. Установено беше навремето, че пикът на сексуалното желание е различен при мъжете и жените. При мъжете се смяташе, че е около 20-тата година, а при жените около 40-тата. Да, но това беше следствие на културата за отминал период. Културата си ,,вървеше в комплект" с ценностите и смисъла на понятията. А на днешно време свободата на избора е по-голяма, т.е. натискът на общественото мнение не е толкова голям. Това носи и ,,резултатите си". Пример Или поне в Англия, където Женското начало отдавна е взело превес...
 20. Молитвен наряд за начало: Господнята Молитва Оставете_да_растат_наедно_и_двете! „Бог е Любов“-формула Молитвен наряд за край: Добрата Молитва Ще прочета част от 13 глава от Евангелието на Матея, от 18–31 стих. „Оставете да растат наедно и двете до жетва“. „Оставете да растат наедно!“ В природата има близки и далечни причини. Причините, които сега ни засягат, са се явили преди хиляди години, а сега носим само последствията им, резултатите им. А има причини, които са от близко време. Сега се изисква едно научно изследване. Върху тия причини и последствия. Децата разсъждават много конкретно, образно, макар че сега се говори за една философия на живота. Тази философия е само за малцина. Вие имате един револвер, например, който бие само на няколко крачки, но веднага виждате резултата. Имате едно пушкало, едно оръжие, което бие на няколко километра разстояние, но не знаете какъв ще бъде резултатът. Представете си, че имате едно оръжие от месечината, което обстрелва земята. Там причината е още по-далечна. По същия начин има снаряди, които са изхвърлени от преди хиляди години, които едва сега идват да засегнат земята. Някои от тях са от наши приятели, а някои са от наши неприятели. Мнозина се запитват как могат звездите и планетите да влияят върху хората. Онези, които не разбират законите на природата, ще кажат, че тези неща са илюзии. Що е илюзията? Илюзията е криво тълкуване на един факт. В природата илюзии няма. Илюзии има само за човешкия ум, който не може да изтълкува нещата. Аз намирам, че всички причини в настояще време се дължат на три неща: стомахът произвежда едни причини; белите дробове произвеждат други причини, и мозъкът произвежда трети причини. Стомахът е свързан с известни области в природата. Наблюдавайте с каква храна човек се храни. Не трябва да знаете характера му. Достатъчно е само да знаете с каква храна се храни. Като проследите с каква храна се храни, ще знаете какъв е характерът му.... Оставете_да_растат_наедно_и_двете!
 21. Интересна констатация. Доста далеч от мъжката перспектива Задължително в такъв случай трябва да се отбележи разликата в основата на сексуалното желание. Като основа е инстинктът за размножаване, но проявлението при мъжете е ,,оформено" от целта ,,семето да се посее" на възможно най-много места, а при жените - да ,,отсее" най-качественото семе. Повечето зрели хора са на ,,ти" с предното, но това, което често им убягва е ,,собственическото чувство". Не трябва да се бърка верността с привързаността! Първото е проявление на обич и уважение, а второто на страх от загуба и липса. Съответно твърдението, че е проекция на Привързване, зад която ,,се крие" Страхът от Самотата. Верността не е обвързана с изисквания! Тя се базира на доверие и уважение. А това, което исках да отбележа с перефразирането на въпроса за верността, касаеше изопаченото разбиране на обществено ниво. И дали всъщност незрялото ни общество не поддържа тази ,,изопаченост" заради страха от проява на независимо мислене в индивидите. Май само ,,до нашия казан няма демон-пазач"!
 22. http://atiearth.com/lucid_dreaming/?fbclid=IwAR1V7yzO1akc128aOSNWUcKUK3FrPj3Q_-LmTBxf7aHdCTWclM_HRqGJgto
 23. Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб.
 24. Човек, чиято глава е изкривена малко наляво, показва, че у него чувствата взимат надмощие, а у когото главата е малко надясно – умът взема надмощие. А трябва да се стремим към балансиране, към познаване и разбиране, сиреч да възстановим необходимото равновесие между ума и сърцето си и да не влагаме в тях повече, отколкото трябва. В групите, които ще образувате от по десет или дванадесет души, трябва да вложите познаване и разбиране. Ще ви обясня защо ви казвам това и какъв е законът. Първото число означава онзи велик принцип на Бога, който създава, твори нещата. Когото запишат за пръв на групата, той стои като емблема на принципа, който създава. Второто число представя онзи принцип, който отдолу възраства, организира нещата. Третото число е закон на равновесие. Четвъртото – закон на справедливост. Ще разчитате на четвъртия, защото той е честен, не краде. Ако бих образувал организация по този Божествен закон, четвъртия бих направил касиер. Ако измените мястото на този, който има числото три, ще измените реда на нещата. Казах, три е число на равновесие; то е детето, смисълът на родителите, защото щом се роди детето, то осмисля живота на родителите си – то е смисълът на живота. В такъв случай числото едно е бащата, две – майката, три – детето. Като разбирате числата 1, 2, 3 и 4, имате основните закони за разбиране на другите числа. Числото 5 означава човек, който е вече индивидуализиран – неговите пет пръста. Числото 6 означава човек в своето развитие; Земята сега минава през числото шест; зелената краска е числото шест; също – размножаване, развитие. Числото 7 е закон на почивка. Към това число спадат всички богати хора, защото те са завършили работата си и се задълбочават в себе си, за да се развият, култивират и да станат духовни. Числото 8 е на Духа; то означава ония безконечни числа, които съществуват вътре във Вселената. То е едно от най-строгите числа. Числото 9 е човекът, който ще обобщи всички неща и затова него ще направите докладчик: той ще опише целия процес на числата от едно до осем и ще даде резюме как е вървяла цялата работа. Така вървят всички неща в своя ред. Вие се сърдите кой кое място заема, а трябва да знаете, че всеки ще заеме онова място, което му е определено. Не може двама в една група да бъдат числото едно или две, защото ще се яви борба. А в групировките не трябва да има дуализъм. Тук имаме чисто практически задачи, които трябва да реализираме. Искаме да отидем на Небето, но ако дойде един ангел и ни каже: „Хайде, пригответе се“, ние ще го помолим, ако може да ни остави за още малко време на Земята. А какво означава това? Че не сме свършили още работата си. Какви духовни хора ще бъдем тогава? Под духовни хора аз разбирам онези, които са свършили изоставената си работа и отиват на Небето за един-два месеца, като на ваканция, на гости, дето Татко им възлага нова работа, и после се връщат пак на Земята да работят. На Земята ние дохождаме като на училище... Разбиране_и_прилагане
 25. Молитвен наряд за начало: Добрата Молитва Разбиране_и_прилагане-беседа Молитвен наряд за край: В начало бе Словото – песен Христос в една от Своите беседи е казал: „Ако Ме любите, ще опазите Моя закон.“ Разбирането има отношение към ума, а прилагането – към сърцето. Ако промените местата на тези две думи и поставите прилагането в ума, а разбирането в сърцето, с това изменяте реда на нещата, защото мислите могат да се развиват и растат само в ума, в мозъка, а прилагането и чувствата – само в сърцето. Сърцето е почва, свят за нашите добри желания. Добрите мисли и желания растат в ума и сърцето тъй, както растенията по лицето на Земята. Като влезете един ден в по-висшия свят, в света на мислите, ще разберете, че мислите, които сега се образуват, имат свои форми-разклонения: клончета, листа, цветове и плодове; тъй че всяка мисъл в своя краен развой и пълнота ще се оформи, ще стане жива. Например нашият образ, тялото, което сега носим, това са мисли, които Бог е създал преди милиони години и в които сега ние живеем. Нашите тела не са нищо друго освен мислите на Бога. Прав е тогава стихът на Евангелието, който казва: „Вие сте храмове Божии.“ Ако нашата мисъл е Божествена, ние живеем в Божествения храм. Думата храм в Евангелието има различно значение от онова, което ние схващаме: храм означава чистота, святост, условия, при които човешката душа може да расте, да се развива в познаване на Бога и Неговата Любов. Смисълът на нашия земен живот е само в познаване на Божията Любов и на Божията Мъдрост. Ние сме събрани тук, за да се опознаем, защото още не се познаваме. У вас има желание да се опознаете, но още не се познавате. Ще възразите: „Как да не се познаваме?“ Да познаваш някого – то е Живот вечен. В Писанието се казва: „Да познаем Бога, ще имаме живот вечен“, защото Бог, като ни познае, ще живее вечно в нас. Следователно Бог има желание, като слезе у нас, да намери чисто жилище и да живее вечно в нас. А днес Той поживява една, две, три, най-много десет години в нас и ние Го уморяваме. Ние постоянно Му създаваме страдания и вследствие на това Той постоянно умира в нас. Бог може да се оттегли в Себе Си, в Своята същина, и да бъде тих и спокоен, да не страда, но тогава ние няма да живеем. Затова законът е: първо ние да познаем Бога, а после Той нас. Този закон може да се обясни много лесно. Ако влезете във вашата къща и затворите прозорците, спуснете пердетата, Слънцето няма да проникне вътре. Вие може да го викате, да му отправяте най-любезни покани, да го молите, но то няма да проникне вътре, няма да се отбие от своя път. Махнете ли покрива на вашата къща, вдигнете ли пердетата, отворите ли прозорците, то ще влезе с всичката си сила. Капаци, прозорци, пердета – то са нашите лоши, користолюбиви мисли и желания, нашият егоизъм. И след всичко това ние минаваме за добри, благородни хора! Защо? Защото сме скрити, затулени под пердетата... Разбиране_и_прилагане
 26. Обич Обичайте тъй, както Бог обича. За всичко благодарете. Знанието Знанието у вас трябва да бъде такава необходимост, каквато е хлябът, водата, въздуха. Ако не чувстваш знанието като една необходимост, не можеш да го придобиеш. Заради Него Както Бог живее заради нас, тъй и ние трябва да живеем заради Него. Той работи заради мен и аз ще работя заради Него. Нашият Баща Когато говоря за Любовта, разбирам онази Същина, от Която всичко е произлязло. То е нашият Баща. Свещени думи на Учителя
 27.  

  1. Велина Василева

   Велина Василева

   Петър Дънов – Учителя: „Три вида робство има: когато се страхувате от някого или нещо, когато мразите и когато обичате. Всички хора са еднакво добри [като Души, които следват Христос], но всички не са се проявили еднакво [като Души, които следват Христос (защото са заети да се проявяват като амбициозни личности)]. Под "БЛИЖЕН" се разбира онзи човек, у когото Божественото Начало [Христос, или – Съзнанието за ЕДИНСТВОТО на Всичко] е пробудено."
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Петър Дънов – Учителя: „Никой човек не е отделно същество и затова, всяко нещо, което става на Земята, е колективен акт. Щом мисля за някого, че е добър, той става добър, щом мисля, че е лош, става лош. Ние сами правим, вътре в нас, хората да стават добри или лоши. Човек може да обединява хората, без да бъде с тях. Може също да сме събрани на едно място, без да сме обединени. Три вида робство има: когато се страхувате от някого или нещо, когато мразите и когато обичате. Щом правиш различие между един човек и друг, вече си сгрешил. Всички хора са еднакво добри, но всички не са се проявили еднакво.

   Под "БЛИЖЕН" се разбира онзи човек, у когото Божественото Начало [Христос, или – Съзнанието за ЕДИНСТВОТО на Всичко] е пробудено."
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    
    
    
 28. АлександърТ.А.

  За вярата

 29. Рассвет

  Прецедент

  Что привело к тому, что мы сейчас как общество находимся на грани коллапса, и каков выход из сложившейся ситуации? Почему потребительский формат построен на лжи, обмане, манипуляции, удержании власти? Потребительский формат «потребляй и властвуй» — это копия системы. Почему манипулятивная технология «спираль молчания» дала трещину? Как сознание эксплуатирует людей? «Золотая клетка» внутренней борьбы, зависти и противостояний от гордыни: миллиардеров, политиков и других людей. Почему в потребительском обществе существуют неправильные ценности, оценки, перераспределение денег, средств, несоответствие цен и затраченных ресурсов? Как подорожания, инфляции и другие искусственные манипуляции — этот бич современности, этот инструмент потребительского строя — загоняет человека в долговую яму? Войны в истории потребительского общества — это всегда чьи-то финансовые интересы и оправдательная ложь для народов. Кто настоящий враг человечества в головах людей? Что лежит в основе потребительского общества? Неограниченная капитализация, из-за которой массы нищают, а богатые из всех сил соревнуются, меряются гордыней. Разные мнения: какова должна быть максимальная планка ограничения капитализации индивида? Сколько нужно человеку для нормальной счастливой жизни? Созидательное общество: бесплатное образование, медицина, приемлемые цены на жильё и сферы обслуживания базовых потребностей человека. В чём преимущества создания единой плановой экономики объединённого созидательного мирового общества? Гласность — прецедент, который был создан самими людьми, изменяющий будущее. Почему сегодня перестают работать технологии зомбирования людей? ... Почему один человек может многое? Почему важна коллективная ответственность вместо власти и эксплуатации одного человека над другими? Почему важно не передавать ответственность другим за своё духовное спасение, за свою жизнь, а брать на себя ответственность, работать над собой? Резкое изменение климата — антропогенный фактор или циклы, которые повторяются каждые 12 тысяч лет? ... Почему человек ищет свободу во внешнем, но находит лишь разочарование и пустоту? Почему власть и всё, чем бы он ни обладал в этом мире — всё временно и быстро проходит? Почему в сознании царит страх перемен, почему сознание боится духовного преображения человека? ... В передаче упоминались международные конференции 11 мая 2019 г. и 22 июня 2019 г.: (Передачи с болгарскими субтитрами с информацией о конференциях можно посмотреть на «АллатРа България»: "Обществото. Последен шанс". "Международна онлайн конференция за СЪЗИДАТЕЛНО ОБЩЕСТВО! Атланта, САЩ") Международная пресс-конференция "За созидательное общество!" (22 июня 2019 г.)
 1. Load more activity
×