Публикувано: 07 декември 2008 - 17:34
Мисля, че Кристиян най-добре го обясни. Осъществяването на процеса наречен фолклорно "баене" произхожда от древна традиция, (според мен) пренесена у нас от прародителите, "емигрирали" от Изтока и по-специално онези, които си били в контакт с персийската култура. Баенето или "ал кара'а", което се практикува до ден днешен в персийските страни и арабските също, се основава на идеята за хармонизиране на личната психична , етерна енергия на засегнатия, чрез вибрационно влияние от страна на онзи, който чете, бае, или както го наричаме. Словата, както знаем са първоосновата на света ни и са носители на най-древна, еманентна сила и енергия. Чрез определени съчетания на вокали и съгласни, които изпълняват функция на "прекъсвания" или дисонанс се прекъсва "вмъкната отвън нежелана енергийна намеса" и по този начин се стига до излекуване и балансиране на енергийното поле на засегнатия. Посещавала съм бедуини, които практикуват тази практика и те я извършват покривайки стъклен съд, около 5 литров с прозрачен, бял плат, след което поставят ръцете на болния или засегнатия от лоши очи от двете му страни и започват да напяват определени думи, които се повтарят в определен ритъм, около 10 минути. През това време баещият стои прав с ръце на 20 см над главата на онзи, който лекува. При разговорите ми с тези хора, съм разбрала, че никой от тях не знае откъде точно произлиза тази практика, нито могат да обеснят принципа по който лекуват. Както е и в България тази традиция се предава по наследство.
Някой шейхове също практикуват баене, четейки определена сура "Мауаедат" или "Ясмин"от Корана, която е посветена на изгонването на "джиновете", злите сили от човека. Те също поставят чаша с вода на маса и интересно е, че след баенето в чашата се появяват косми, малки парченца тъмен камък или водата помътнява. Тази практика произлиза от саудитските корайшитски племена, чийто потомък е Мохаммед-Пророка. Той е вмъкнал тези сури в Корана неслучайно, защото персийските и арабски племена до сега практикуват разни видове магически обреди, които имат за цел нарушение на енергийния баланс на "врага" и неговото постепенно унищожаване. Тъй като етнологически наследството от обреди като Рамадан, Хадж и други подобни не са арабски по генезис, а са атавистично наследство от еврейските племена, както и вавилонското наследство е много сложно да се проследи и репрезентира като информационно наследство или да се анализира. Но това ми е много интересно именно заради голямата близост с нашите традиции и се опитвам да се запозная с тази традиция, когато имам време...
Сетих се също, че съществува подобно баене, от Суданците, които живеят тук, тя е свързана с африканските традиции и вуду, които също съм наблюдавала. Много е необяснимо...