Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Поредното безумие. Попове срещу Учителя и Ванга?


Recommended Posts

Не е съвсем мястото тук, но ми се иска повече хора да прочетат това:

в-к Свобода

...Много се лъжат ония, които смятат да потушат това движение чрез насилнически мерки, защото има вече множество хора, които изучават идеите на г-н Дънов в Англия, Франция, Италия, Чехия, Югославия, Латвия, Полша, САЩ, Аржентина, Япония и други. Има беседи от г-н Дънов, преведени на френски, английски, руски, италиански, чешки, немски, есперанто. Даже руското издание на беседите е вече изчерпано, макар да е излязло това лято и ще трябва да се прибегне към ново издание. И даже чужденци в странство изучават български език, за да могат да четат беседите в оригинал. И това е лесно обяснимо, като се има предвид, че беседите на г-н Дънов съдържат оригинални принципи, идеи, върху които трябва да легне индивидуалният и обществен разумен живот. От друга страна, те посочват методи, по които можем да излезем от душевното положение на хаос, на кризи и да дойдем до онази хармонична култура, в която има условия да се разцъфтят красивите заложби, които се крият в човешката душа и които още чакат своето развитие. И тези методи са извлечени от живия опит. Те са методи, които ни посочват изучаването на живата природа.

Вестник "Свобода"

Седмичен вестник за обнова на живота, брой 379, год. IX, София 20.12.1931г.

*Под "Бяло Братство" следва да се разбира създаденото общество от Учителя в България, което е само една проекция на Истиското Невидимо Бяло Братство. След заминаването на Учителя, най-добрия начин да се сдобие обикновения човек с представа за Учението, изнесено в Беседите на Петър Дънов, както и със самото общество, действащо докато е бил Учителя на земята, това са Беседите и документалните материали, които се изнасят в различни книги.

Линк към коментар
Share on other sites

Вярата е най- ценното нещо, което крепи духа ни като хора и българи.Може би и църквата има свой дял в това.Не знам защо, но в мислите си обръщам към Петър Дънов с "татко", нищо че си имам на физическо ниво баща.Може би хората,като Учителя, които нямат деца, създават най- много деца в духовен план, служители на Божествената светлина.Учителят е успял да направи това с много любов.А, църквата явно не успява да постигне това, и се заражда противоречието.

Дошъл съм, за да изявя Любовта,да я донеса на Земята.Това е моята мисия.Учителя

Мисля, че го е направил по най- добрия начин!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Петричани: Ако синодът клейми Ванга, не влизаме повече в църква

“Ако Светият синод не излезе с официално становище, че не застава зад книгите на монаха Висарион от Зографския манастир, които клеймят Ванга и Дънов, ще ни принудят в църква да не влизаме”, гневяха се вчера петричани.

“През къщата й са минали хиляди хора. Нека един да излезе с името и лицето си и каже, че Ванга му е навредила с нещо. Какви са тези попове от Сливен, дето ще я анатемосват”, казват приятелките на Ванга, които са били най-близко до нея приживе.

“Ванга почиташе християнските празници и точно духовници да скочат срещу нея, е кощунство. Тя построи черква! Защо духовниците искат да разделят хората и във вярата, използвайки нейното свято име и памет”, ядосва се и председателят на фондация “Ванга” Иван Драмов.

изт.

... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Хм,точно вчера ми беше на гости една приятелка която си е православна християнка.За нея смея да твърдя, че е истинка, защото вярва по убеждение и със сърце и спазва законът вложен от Бога в сърцето и. С нея много пъти сме разговаряли и винаги сме намирали общи теми и сме се допълвали взаимно. Между нас никога не се е явявало някакво противоречие. Та се разговорихме по този повод и тя каза - " Само ще отблъснат хората още повече от себе си" и още нещо каза - " Аз обичам да ходя сутрин рано на църква, защото след това става панаир". Пламъче, добре си го казала в днешния си статус - " За човека се съди по делата му.." бих добавила и по плодовете от неговите дела.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Доста хора в България в момента се страхуват от радиационно облъчване.

Това което става в Япония е потресаващо.

Питам се,защо от БПЦ не отслужат молебен,а се занимават с подобни неща?:hmmmmm:

И аз понякога влизам в църква за да запаля свещичка и да се помоля...

Линк към коментар
Share on other sites

Приятели.Нека сложим точка.Гневът ,дори справедливият е една разрушителна емоция.

Много е крахко равновесието и тънка границата на разумността.

Нека насочим енергията си към положителните неща и към онези неща,за които тя е нужна днес.

Бедствията ,които се случват в Япония ,според мен са един сигнал за важните неща в живота.Нека всеки изпрати една чиста и положителна мисъл към тези изстрадали хора.Това е по-важно днес от заклеймяването на когото и да било.

Българската църква е била опора и стълб за народа ни през векове на страдания.Много хубаво го каза вчера Гарелов в интервюто по БТВ,че българската църква губи поредния си шанс да се обедини с народа си,като му даде надежда и упование в дни на изпитание.

Няколко човека не са българската църква.Аз избирам да мисля с благодарност,за всички онези ,наистина светли люде,които са служители на БПЦ,но дават това упование в дни на изпитание на изстрадали души.

Учителят,когото съм избрала да следвам,ни е оставил много примери, как се постъпва в подобна ситуация.

Откакто се е завъртяла тази тема,ние се надпреварваме да изразяваме позиции в нея.

Не мислите ли,че казахме всичко,което можеше да се каже.Нека затворим тази страница.

Това няма да е липса на позиция и компромис,а проявена мъдрост.

Това е от мен приятели.

Хубав ден.

Линк към коментар
Share on other sites

60.gif Слава Богу има Жива Църква съставена от светли души които се разпознават независимо от външното което е привидно и независимо от всичко външно както споменах се подкрепят особено в дни на изпитания :hypocrite: . Права си Роза, нека се затвори тази страница, аз съм благодарна, за това изпитание което само ми доказа, че има живи, будни, действени, истински вярващи и трудещи се на Божията нива хора.Трудещи се с Любов и по свобода, хора които всеки ден се учат и израстват и в мъдрост и в слово имащи възможност да приложат знанията си на практика :3d_053:
Линк към коментар
Share on other sites

Що се отнася до Баба Ванга лично мога да твърдя ще е спасила живота на три деца на мои близки и познати,като навременно ги на сочи към точните доктори и хирурзи в съответните клиники.Пък тези,които не се знаят,колко ли са? Аз не съм ходила при нея,но знам,че суетата и гордостта са и били чужди,била изключително скромен човек,тези качества са били присъщи и на Учителя.Спомням си,когато Натанаил отказа да освети черквата "Света Петка",Баба Ванга му каза много точни думи:"Владико,владико ти не требува да говориш така на хората,требва да си по-благ от шекер,по-мек от памук,по-нисок от тревата.Такива требува да са свещениците" - от това по-точно?!Така,че хората сами могат да направят извод кой на кой служи по начина по който е живял живота си - дали на Бога или на злите духове,малко е нужно човек да разбере тази проста истина.

Линк към коментар
Share on other sites

Доста хора в България в момента се страхуват от радиационно облъчване.

Това което става в Япония е потресаващо.

Питам се,защо от БПЦ не отслужат молебен,а се занимават с подобни неща?:hmmmmm:

И аз понякога влизам в църква за да запаля свещичка и да се помоля...

Радиацията е най-малкия проблем.Тепърва ще се говори за Япония и нейната роля в един бъдещ световен конфликт.

Линк към коментар
Share on other sites

Да си призная много се ядосах и дори писах във фейса, " тези телевизии служат за опростачване на наивниците" , в резултат ми се нахвърлиха приятелите :))

Гарелов се държи нормално, евала, но другите телевизии ...

За мен, този спор със всеки, приключва с това, че само Учителя е оставил методи за по леко преминаване, сега в тези времена на преход. Описал е какво ще става и как да пременем леко, оставил е знания и молитви, формули. Защо църквата не помага на православните си християни в това число и аз? Хората не са подготвени за промените в енергиен план и не знаят какво да правят. Аз също ходя по свети места , места със манастири и църкви , но никъде няма информация за прехода. Единствен обругания Учител е оставил методи за облекчаване на енергиините дисбаланси на прехода.

Линк към коментар
Share on other sites

Мадлен Алгафари - психолог, Пепа Витанова - журналист и Андрей Грива отново по темата за Учителя утре в "Отпечатъци" по БТВ след 8ч.Предаването тази неделя е със заглашие "Как ни спасяват душите"

Отпечатъци - Как ни спасяват душите

Редактирано от Светлата
Линк към коментар
Share on other sites

БПЦ – Бизнес на Православното Църковенство

Интересно какво мисли църквата за всички духовни лидери, пророци, лечители, учени, които не са източно-православни?

Едно интервю на Кубрат Томов

Но хайде да напомним и нещо друго - че похристиянчването на България от княз Борис I в „религията на любовта" стана с избиването на елита на българския народ - 52 боилски и жречески рода, носители на хилядолетна култура, бяха избити в името уж на религия на любовта. Това как да го разбираме? А избиването на богомилите, както и проф. Светлин Русев казва? Разбирате ли колко дълбоко е гнила църквата? Тя, като човешка организация, винаги е била слуга на злото. Т.е. с езика на църковните дейци тя е слуга на сатаната.”

Редактирано от Raphail
Линк към коментар
Share on other sites

Хайде да не слагаме знак за равенство между същинската Православна Църква, състояща се от искрени християни и институцията, представяна от малцина църковни бюрократи. Самата Църква в духовен план е свещена, да не изричаме и една дума срещу нея.

Линк към коментар
Share on other sites

Така де, така, няма противоречие тука :feel happy:. Аз за себе си го наричам така - черковата винаги и гонила Църквата. Благодаря на Бог, за гоненията и за изпитанията. Така израства и се калява тялото Христово.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Защо вдигате такава пара всички?..... Не обръщайте внимание на невежи брътвежи, от която и ще църква да са. Всеки има право на мнение! Пък ако ще и първокласен глупак да бъде, но моля ви не го вземайте на сериозно. Мене специално православната църква ме пече на "шиш", обаче аз казвам "Благодаря ти Господи, че видях и това!". Какво можеш да кажеш на фанатиците. Те си знаят своето. Само Бог може да ги просвети, чрез някои хубави уроци, но ако иска, и то когато поиска.

За всяка крива дума се плаща, със изплащане....за всичко което изрекат срещу светлите пророци, ще платят жестоко....

Нека не ги критикуваме, нека ги "накажем" със забрава, невнимание и мълчание......hypocrite.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Сега е точно 100 години от отварянето щколата на Учителя.Убеден съм че има нещо такова!

Това което поповете правят ще е ужасно за народностната карма!

От друга страна той казва че Христос няма да бъде распнат втори път!

МИР ВАМ !

Линк към коментар
Share on other sites

Не вярвам да е толкова значимо. Тези хора са слаби духом, нямат подкрепа. Народът не е на тяхна страна. Уморихме се от разколи и разногласия. Искаме Мир и обединение, съвместна работа за доброто на всички.

Линк към коментар
Share on other sites

"Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас?" (1Кор. 3:16)

Истинската експлозия в съзнанието ще настъпи когато хората осъзнаем със сърцата си колко сме свързани. Мислите ли, че свещениците не четат Ведите, суфите, Учителя и т.н. ? А същевременно отклоняват хората от това знание. Защо? Трябва да мълчим? Отново ще попитам, защо?

Не съм за това духовните учители да бъдат бедни. Напротив, през всички времена учениците са носили най-добрите дарове на учители си, за да могат да ги водят към Истината, необременени от житейски грижи.

Разликата обаче трябва да се разбере, защото истинските духовни учители разпределят цялото придобито имущество на нуждаещите се - сираци, болни, старци. А самите те са пример с делата и живота си.

Не знам дали църквата е свещена, но знам нечистотата на това дело.

На всеки също трябва да е ясно, че това което тиражират тези свещеници, подкрепени официално от БПЦ, отхвърляйки Учителя се отнася за всеки един от нас. Ако анатемосват Учителя, анатемосват и нас. Щели да разлепят портрети... Това кущунство ако го направят няма да е добре за цяла България.

*******

На 7 юли 1922 година на свое заседание Архиерейският събор обявявя Петър Дънов за самоотлъчил се от Православната църква. Ето какво казва Учителя във връзка с това в "Новият Живот", беседа държана на 19 август 1922 г., в читалище „Надежда“ в град Търново http://triangle.bg/books/1922-08-19-10.1998/1922-08-19-10.html

Редактирано от Raphail
Линк към коментар
Share on other sites

Ние искаме да дадем подтик на ония паднали души, които са в отчаяние, които страдат и са готови да умрат, искаме да им кажем: Братко, не бой се, има един Господ в света, ние сме готови да дойдем на помощ, идем, дръжте крепостта, победата ще бъде ваша. Ние искаме на страдащите да помогнем, а след това на онези, които не страдат. На тях трябваме ние. Това сме ние. Можете да кажете, че ние сме богомили. Ние сме служители на Бялото братство, искаме да изпълним Христовия закон, който Той положи преди 2,000 години. И сега Той иде пак в света. Как ще Го посрещнем? Аз искам всички наши братя, свещеници, всички да се облечете в Любовта. Махнете това предубеждение, приемете Христа! Аз бих желал този Христос, на Когото вие служите, да Го приемете, да ви се усмихне и да бъде доволен от вас. Аз съм ясен. Казвам: Ако Христос сега дойде в България, ще бъде ли доволен от българите, ще бъде ли доволен от синодалните старци, от църквата? Ще бъде ли Той доволен от тях, които решили, че господин Дънов се самоотлъчил от православната църква? Че и те самите не са още православни, те са схизматици, а мене ще отлъчват! Католическата църква може да ме отлъчи, не православната църква. Ами ако аз съм една нишка, която носи това Божествено учение, и ако вие скъсате тая нишка, какво ще спечелите? Вие ще изгубите вашия идеал, както го изгубила преди 2,000 години и евреите, които отхвърлиха учението на Христа. Днес те изправят вече своята погрешка, и няма да остане народ на земята, който да не се преклони пред тази истина и да не я приложи. Сега и вие, българите, колкото по-рано приемете това учение, толкова по-добре ще бъде за вас.

Първа беседа, 19 август 1922 г., в читалище „Надежда“ в град Търново.

Линк към коментар
Share on other sites

Куки, не ме разбирай погрешно. Кога за последен път си се изповядвал и си приемал причастие?

Нали се сещаш, че когато се изповядаш ще трябва да се отречеш от Учителя!

За това говоря.

П.П. И никога не съм си позволявал да говоря срещу църквата, но когато лъжат и клеветят Учителя пред целия български народ не мога да остана безучастен.

Редактирано от Raphail
Линк към коментар
Share on other sites

Вярно, че не съм се изповядвала скоро. Необходимо ми е да го направя. Човек изповядва греховете си. Не е грях да почитам Учител, който е проводник на обновлението в живота на хората като цяло, в духовния живот и в църковния също. Преди да се роди, баща му е бил върнат от път да се замонаши с пророчеството, че от него ще се роди "Велик Православен Водач". Беинса Дуно е Велик Православен Водач, чрез него идва обновлението и аз наистина нямам противоречие вътре в себе си да бъда едновременно православна и от Бялото Братство. Противоречия има в умовете на други хора, но не и в моя.

:hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Всеки може да се изповяда, във всяка минута, пред Бога. В скришната си стаичка. В откровен разговор с Него.

Цялото това безумие се случва в бурно време. Никой не пожела да направи Молитва за Мир. Огледайте се, какво се случва.

Сега аз говоря само за учениците на Бялото братство, които подлагат всичко на строг научен опит. Ние не спорим. Ако иска някой да спори, нашият живот е, който дава отговор. Не е мястото тук, в това читалище, дето ще се реши въпросът, кой е правият живот. Ако вие живеете по-добре от мене, вие сте решили въпроса, а ако аз живея по-добре от вас, аз съм решил въпроса. Честният търговец решава въпроса със своя честен живот, честният свещеник решава въпроса със своя честен живот, честният владика, честният съдия, честният учител решават въпроса със своя живот. И обратното е вярно. Това е факт. Най-ученият учител да е, баща му и майка му може да са много благородни, но ако неговият живот не е честен, той ще реши въпроса. И в живота това е вярно: онзи човек, който се храни с най-добрата, с най-здравословната храна, той ще успее. Онзи, който пие само чиста, бистра вода, каквато природата е създала, той ще успее. Онзи, който живее в здравословни жилища, с изобилна светлина, той ще успее. Следователно и ние на нашите умове трябва да направим широки прозорци. Тази идея не излиза само от България. Днес има 100,000 души учени, които се занимават с разрешението на този въпрос. И какво е казал един английски държавник на духовенството? Той казал: „Вие трябва да убедите света в бъдеще да се не бие, а ако това не направите, Европа е изгубена“. Какво е предназначението на духовенството в съвременния свят? Предназначението на цялото духовенство от всички религии, а не само на християнството, беше да спре войната. Тия духовници трябва да са справедливи и да знаят, че войната не е потребна. Те трябваше да вземат страната на истината, а те се присъединиха към обратния лагер. Питам тогава: В какво се състои тяхната религия? Разбирам един военен да каже: „Аз съм военен, със силата на ножа, на оръжието решавам въпросите“, а един свещеник, който говори за Любов и препоръчва нож, това не разбирам. Ние трябва да се отличаваме. Следователно този държавник казва на духовенството тъй: „Вие трябва да убедите съвременното общество, да наложите вашето влияние, за да престанат войните. Не убедите ли обществото, Европа е изгубена“. Туй го казва един практичен английски ум. Туй не е упрек. Аз когато говоря за духовенството, не разбирам нашето духовенство. Аз казвам: Принципиално трябва да разрешим въпроса – или със сила, или с Любов. Няма по-велика сила от Любовта. Най-великата сила, която действа, това е Любовта. Това са опити, които сега прилагаме. И аз съм готов с всички ония, които не поддържат моето учение, на следния опит: за 1, 2 или 4 години да приложим принципите, които аз проповядвам. Ще създадем училища, ще вземем най-развалените типове деца и аз ще ги възпитавам сам според тия принципи, които проповядвам. И от друга страна, другите приятели нека приложат идеите си, и онази система, която даде най-добрите резултати, нея ще приемем. Като говоря така, аз не подразбирам другата крайност, в която отиват някои, че религията не е потребна. Религията, като един вътрешен принцип, е потребност за душата, но по форма тя трябва да се измени. Онези, които не вярват в никаква религия, казват, че религията подразбира по-низша култура. Аз давам следното възражение: Ако действително религията говори за една по-низша култура, тогава животните, у които няма религия, би трябвало да стоят по-високо от хората, когато това не е така. Нашата съвременна религия е изопачена. Нека признаем факта. Че ако дойде един благочестив човек в някоя българска църква – това не е за упрек, – ще намери ли той в нея ред и порядък? От небето ли ще капне този ред и порядък? Той ще излезе от нас. Свещеникът и всички богомолци трябва да подемат, да служат от Любов на един велик принцип. Сега за нашето учение някои казват: „Вие сте сектанти“. Не, ние не сме сектанти и ще кажа защо не сме. Ние отричаме съвършено целия съвременен живот и неговите методи и поддържаме новия. Следователно онези, които поддържат стария живот, те са сектанти. В нас всичко е ново: нашите разбирания, нашият морал е нов. Ние проповядваме учението, че човек, който има съзнание, като види една мравка, трябва да ѝ направи път. И ако един човек има такова съзнание, че може да направи път на една мравя, ако неговото съзнание е толкова будно, той може да направи велики работи в този свят.
Новият Живот

Нека довечера всички се помолим по своя най-съкровен начин за най-бързо и разумно решаване на конфликта в близкия Изток-Либия!

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...