Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Разликата между плод и зеленчук


 • Please log in to reply
14 мнения в тази тема

#1 Светлата

Светлата

  Приятел на Портала

 • Администратор
 • ПипПипПипПипПип
 • 711 Мнения:

Публикувано: 04 февруари 2012 - 18:02

Много ме занимава този въпрос от известно време. Най-вече се затрудних да определя тиквата плод ли е или зеленчук. Домата отдавна е с въпросителна. Та затова ето какво казва Уикипедия по въпроса:

Зеленчукови култури

Зеленчукът представлява ядивната част от растение, която е различна от сладък плод или ядка. Обикновено представлява цял или част от плод, листа, стъбло или корен. Думата няма точно определена научна обосновка и значението и е до голяма степен обосновано на кулинарни и културни традиции. Ето защо прилагането на думата е донякъде произволно и субективно. Например, някои хора смятат, гъбите за зеленчуци, въпреки че те не са растения, докато други ги смятат за отделна категория храни.
Някои зеленчуци се консумират сурови, а други задължително трябва да претърпят термична обработка, обикновено варене. Обикновено зеленчуците се влагат в основни ястия и супи, а много рядко и в сладки ястия.
Класификации

 • Ботанически класификации. Те са най-точни, тъй като групирането на растенията по този начин е възприето в целия свят. От друга страна те не дават възможност това групиране да бъде пригодено за практически нужди.
  • Класификация в класове и семейства. Тази класификация има широко приложение, тъй като до голяма степен е свързана и с класифицирането на болестите и неприятелите по тези култури.
  • Класификация по цикъл на развитие. Тази класификация дели растенията на едногодишни, двугодишни и многогодишни. Тя не дава достатъчно сведение за биологичните и морфологичните им особености.
 • Стопанска класификация — според продуктивната им част. Тази класификация не може да бъде единствената, която да се ползва от специалисти, тъй като дава информация единствено за насоката на продукцията. Тя е подходяща при съвместно ползване на ботаническата класификация на растенията.
Според продуктивните им органи, зеленчуковите култури се групират като:
 • Луковични зеленчуци — отглеждат се заради луковицата, каквито са:
 • Лук
 • Чесън
 • Праз
 • Клубеноплодни зеленчуци, към които се отнасят картофите.Източник

Плод

В ботаниката плод (на латински: Fructus, -us) е узрелият яйчник, заедно със семената, на цъфтящото растение.


В ежедневната реч понятията са доста противоречиви. Когато плодовете на растенията се разглеждат като храна, думата плод обикновено се отнася само до сладките и месести плодове, например на сливата, ябълката или на портокала.
Много често срещани зеленчуци, а също така ядки и зърнени храни, са плодове на растенията от ботаническа гледна точка. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях са доматите,патладжаните и чушките. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове.
Срещат се и случаи, в които продукт, който се смята за „плод“ в кулинарията, не е плод в ботаническия смисъл — например ревенът, при който само стъблото (дръжката на листото) става за ядене.
Някои подправки като бахарът и индийското орехче също са плодове.
В търговските нормативи на Европейския съюз дори морковът се третира като плод. Плодовете в ЕС се облагат с по-голямо мито, а конфитюрът от моркови e популярен португалски продукт.
Терминът лъжлив плод понякога се използва за плод като смокинята (лъжлив плод-съплодие; вижте по-долу) или за растителна структура, която прилича на плод, но не се получава от цвят или цветове. Някои голосеменни растения катотиса имат месести арилуси, които приличат на плодове, а някои хвойни имат ягодообразни, месести шишарки.
При повечето плодове опрашването е жизнено важна част от плодовата култура и липсата на познания за опрашителитеможе да доведе до бедна или нискокачествена реколта. При някои видове плодът може да се развие без опрашване/оплождане. Този процес е познат като партенокарпия. Такива плодове нямат семена.
Плодовете са толкова различни по форма и развитие, че е трудно да се направи схема за класификация, която включва всички познати плодове. Ще бъде показано, че много познати термини за семена и плодова се използват неправилно, което усложнява разбирането на терминологията. Семената са узрели яйцеклетки. Плодовете са узрели плодници, които съдържат семената. Към тези две основни дефиниции може да се добави пояснението, че в ботаническата терминология „орех“ е вид плод, а не друго наименование за семе.

Има три основни типа плодове:

 • Прост плод
 • Сложен плод
 • Съплодие
Прост плод

Простите плодове могат да бъдат сухи или месести и се получават от узряване на прост или сложен яйчник, но само с един плодник. Сухите плодове могат да бъдат разпръскващи (отварящи се, за да изхвърлят семената) или неразпръскващи (не се разтварят за изхвърляне на семената). Видове сухи прости плодове (с примери) са:Плодове, при които целия околоплодник (плодната стена) или част от него е месеста всъстояние на зрялост, са прости месести плодове. Видове месести прости плодове (с примери) са: Сложен плод

Сложният плод се развива от цвят с много прости плодници. Такава е например малината, чиито прости плодове са като костилкови плодчета, прикачени към чашката. При някои подобни плодове като къпината, чашката е удължена и е част от узрелия плод, което я прави лъжлив сложен плод. Ягодата също е лъжлив сложен плод, но при нея семената се съдържат в семки. При всички тези примери плодът се развива от един цвят с много плодници. Обобщено казано видовете сложни (сборни) плодове са:
 • Сборни орехчета - ягода, лютиче и други;
 • Сборни костилки - къпина, малина и други;
 • Сборни мехунки - кукуряк, майски сняг и други.
Съплодие

Съплодието се получава от група цветове (съцветие). Всеки цвят ражда един плод, но плодовете узряват в обща маса. Примери са ананасът, смокинята, черницата и плодът на хлебното дърво.
Източник
 • 2

Всеки ден ти носи урок. Като научиш урока си, и денят си отива, като ти оставя един лист написан вътре в тебе. Учителя


#2 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 04 февруари 2012 - 22:26

А в какъв смисъл те занимава въпроса?
Определянето на зеленчук и плод е много относително. Спомням си как децата ми не можеха да се ориентират и задаваха съвсем справедливи и логични въпроси. А чак ги изпитваха за това по Човек и природа :)
Логиката е уж, че зеленчуците са предимно ядивната част на разни тревисти растения, докато плодовете обикновено са на дървовидни растения. Но и това не е без изключения - например ягодите или бамбуковите връхчета. Ако изходим от гледна точка на вкуса -също е неясно -например авокадо.
За мен въпросът е решен отдавна на база на ботаниката - т.е плод е това, което е плодната кутийка, или шушулка, или ягода ...т.н., съдържаща или предназначена да съдържа семена (имам предвид точно партенокарпията).
Като същевременно за мен семената са си семена. Имам предвид зърнените храни, ядките. Най-добре ми е, когато консумирам точно плод и то без семките или такъв плод, който е предназначен от природата да бъде изяден със семките - например ягоди, малини ...
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#3 Гост_Емил от Льонеберя_*

Гост_Емил от Льонеберя_*
 • Гости

Публикувано: 05 февруари 2012 - 14:51

Цитираният текст от википедия е много странен.
Не съм чувал някой да мисли, че динята е зеленчук, че да се опитват да ме убеждават, че била плод.
Също така има доста драматизъм в текста, противопоставяне, усещам, че авторът му е искал да пише драми, а не описания за википедия, ама какво да правя?

"Много често срещани зеленчуци, а също така ядки и зърнени храни, са плодове на растенията от ботаническа гледна точка. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях са доматите,патладжаните и чушките. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква,пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове."

Как хем се възприемат от консуматора като плодове, от ботаниката се възприемат като плодове, а пък били зеленчуци динята и пъпеша!?
 • 0

#4 Гост_Емил от Льонеберя_*

Гост_Емил от Льонеберя_*
 • Гости

Публикувано: 05 февруари 2012 - 14:56

Всъщност в природата няма зеленчуци. Зеленчукът е измислица на човешкия ум.
Има плодове. Има ядивни части на растенията, в които се натрупват резервни хранителни вещества.
Но това е ботаника, аз все пак съм котарак-учен и тя не ме вълнува особено.
Ям трева за подобряване на храносмилането като прекаля с близането на козинката.
 • 0

#5 Emmy

Emmy

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 180 Мнения:

Публикувано: 05 февруари 2012 - 23:41

Всъщност в природата няма зеленчуци. Зеленчукът е измислица на човешкия ум.
Има плодове.

Напълно съгласна.
Може би бих направила разделението: солени плодове (зеленчуци, или соленчуци :D), сладки плодове

Но пак са си плодове, поне за мен.
 • 0
Together we learn.
Together we rise.
Together we change.

#6 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 05 февруари 2012 - 23:46

Хайде сега пък - нямало зеленчуци :)
Ами то по тая логика все човешкия ум ги е измишльотил всички думи и понятия, вкл. плод.
Как искате да наричаме марулите, зелето, спанака - ядивни части на растението ли? ;)
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#7 Гост_Емил от Льонеберя_*

Гост_Емил от Льонеберя_*
 • Гости

Публикувано: 06 февруари 2012 - 00:16

Мммм... все пак това е ботаника и не се връзва с колбичката от аватара ми, но...
зелето, марулята и спанакът не са ядивните части на растенията, а са самите растения.
Една ябълка е ядивна част от растението/дървото ябълка, понеже в него се съдържат семенца, опаковани в апетитна сладка красива форма, дразнеща зрителните анализатори на различните животинки в гората. Те хрупкат и разпръскват ябълчените семенца из полянките...дървото ябълка е абсолютно непокътнато от животинките, които са изхрупали ябълките, понеже самото дърво нито е вкусно, нито пък сладко. А ябълките така или иначе нямат друга функция, освен да служат като опаковка за семенцата. Които пък трябва да се разпръснат. С други думи - катеричките, и другите животинки са добре дошли. Не мога да ги изброя съвсем напълно, щото не съм наясно кое животно яде ябълки.
Зелето, само по себе си, е растение. Ако го изчакаме да върже плод и изядем плода - ще сме свършили абсолютно същото, каквото описах по-горе с ябълката.
Ние, обаче, сме решили да се правим на по-големи католици от папата и хрупаме зеленото зеле, преди то да е изпълнило функцията си като растение. Да, има растения, които човек използва за храна по такъв начин, че ги унищожава - такива са магданозът, зелето, карфиолът, пресният лук, руколата, спанак, лапад, коприва, и много други.
Нали виждате разликата между по-горните изброени и да речем плодоносните дървета, лозата, зърнените култури?
 • 0

#8 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2012 - 10:46

Виждаме, виждаме :)
И тъй като тези растения, дето ги унищожаваме, като ги ядем, са едни такива зелени, тревисти, та затова им казваме и зеленчуци
Което ще рече, че домата за нас си е чист плод, ако ли растението домат е също тревисто на вид.
Учителят затова е казал, че най-добрата храна за нас към момента са именно плодовете, защото иначе, както казваш и ти, хрупаме самото растение.

П.П. Чудех се дали да се заям :harhar: , че има животинки, като козите, дето ще видят сметката и на ябълковото дърво като цяло, особено ако е по-младо, ама хайде от мен да мине :D

П.П.П. Между другото как се чувствате, когато хрупате кълнове?
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#9 Гост_Христо_*

Гост_Христо_*
 • Гости

Публикувано: 06 февруари 2012 - 11:12

Плод - сладко.
Зеленчук - не е сладко.
 • 0

#10 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2012 - 11:21

Гатанка - авокадо?
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#11 Гост_Христо_*

Гост_Христо_*
 • Гости

Публикувано: 06 февруари 2012 - 18:47

Непосилна гатанка. Не съм ял сурово авокадо (ако въобще съм ял :D).

Мнението беше редактирано от Христо: 06 февруари 2012 - 18:59

 • 0

#12 Гост_Емил от Льонеберя_*

Гост_Емил от Льонеберя_*
 • Гости

Публикувано: 06 февруари 2012 - 18:58

я прочетете какво значи "ахуакатъл" и после говорете дали агуакатето/авокадото е зеленчук или плод...
 • 0

#13 Илен

Илен

  Участник

 • Участници
 • ПипПипПип
 • 382 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2012 - 23:12

Преди време четох една статия за разпространените сортове домати в нашата страна. Та, там един агроном споделяше, че всъщност домата е плод от семейството на ягодите !!!! За мен беше голяма изненада, но явно е вярно ..............
 • 0

#14 Диана Илиева

Диана Илиева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 4368 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2012 - 23:39

Не, не, самият плод на домата е тип ягода, а той си е от семейство картофови.
 • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#15 Гост_Емил от Льонеберя_*

Гост_Емил от Льонеберя_*
 • Гости

Публикувано: 07 февруари 2012 - 00:03

Това е въпрос на човешка интерпретация. Надали доматът знае, че е като ягодата. Той може да си мисли, че ягодата е като него.
 • 0
1 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители