Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Защо религиите са много, а не е една?


Синева

Recommended Posts

Така разбирам нещата , така съм ги описал.

В тази свободна държава има свобода на словото, моля модераторите да се съобразяват със свободата ми в правовата държава. Да не си позволяват да ми преиначават думите и да ги санкционират като уж Неположителни. Имам много сериозни забележки към определени модератори . За сега ще се въздържам от цитиране на имена .

Напротив много са си положителни думите ми.

Положетелното и отрицателното са категории на дуалистичния свят . И поради това непостоянинни. Сиреч суективна категория от понятието положителен и отрицателен .

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Много са хубави религиите както са.

Но за да ги разбира човек трябва много себеусъвършенстване и интелигентност.

Да вземем една симфония на Бах или Хендел. Имат изключителен заряд, красота съвършена форма. Същото е с много химни от Изтока, предаващи Любовта, Божествената хармония и чувствата на благоговение пред Всевишния.

Не мисля че е необходимо да се горят партитури?!

от човек отгледан с чалга и хеви метал рок

Линк към коментар
Share on other sites

Да така е .

Не бива да си горят партитурите на ...да речем Бах и Хендел или Моцарт, заради дивата чалга от ...петия свят и сълзливите ритми на " Слона мой приятел".

Будна мисъл имаш Валентин , признавам го . !!!!! :smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Аморфното същество не е важно, Човекът е важен!

И точно в настоящото ни аморфно състояние, формата ни залепява, понеже не умеем да вникваме отвъд.

Религиите, имайки един източник, няма как да ни водят към различни.

Ако някоя "религия" няма връзка с Духа, то дори няма да се потрудя да и намеря друго име.

Мога да кажа веднага и какво не е Духа - форма не е.

Иначе се радвам, че чисто физично, някои хора са твърде напреднали и имат възприятия за четвъртото измерение - дълбочина.

Благодат и Мир!

Линк към коментар
Share on other sites

Духът не е форма за някои хора в сегашния стадии на Еволюция.

Човекът бил важен. ...???

...

И Духът и Човекът са важни много, за да може Човекът да се роди от Духа.

Иначе и не би могло да се роди от Дух и Вода Новото същество .... .

И така Духът да вземе форма на Човек...

..."И да се изобрази в нас Христос " .

Формата е много важна .

Другото е от Лукавия и ...Сатаната .

Линк към коментар
Share on other sites

Да! Формата е много важна...за Лукавия!

Тъй както Духът не може да вземе форма, дано и ние не се новораждаме с формите си и дано само тоя Дух да не е духче и да иска да се ражда в човека, че ще се получи добре познатото старо същество... от кал родено.

Кал, бе, формичка...

Линк към коментар
Share on other sites

формата е много важна в религията и духовността,

съгласен съм с теб, Оринави

"и след като изпяха химн, те се качиха на Елеонския хълм"

кой знае защо те не пяха чалга или военен марш

как го пеем, или как изпълняваме паневритмията, също е много важно,

трябва да бъде както се изпълнява в невидимия свят

защо?

защото ефектът е много по-голям, и трите тела на човека влизат в резонанс с висшите сили

Линк към коментар
Share on other sites

Силвия,

Имаш много неща за доизясняване преди да говориш от емоционални съображения.

това което написах по-горе , един друг форумец то пише същото нещо вече доста дни като подпис на всеки постинг.

--------------------

"И сто пъти да бе се родил в яслите Иисус,

а не в Теб самия, Ти не би бил спасен!"

Не случайно написах Лукавия и Сатаната. И ти това го знаеш какво значи, но пак трябва да говоря разширено, за да може да си кажеш "аааааааа..... това ли било".

И този същия човек приди време ми каза ..."..няма кой да ти повярва " и като че ли за съжаление е прав. Имате много тежко слушане. Всеки говори и никой не слуша другия - а бе говорилня от забавачницата, не говорени на големи хора.

Но вие всичките сте много учени, толкова много , че един човек с незавършено средно образование ви подмята като скъсан парцал.

Колкото до Паневритмията и тя е символ даден от Беинса Дуно, но за нея трябват Души узрели да схванат взаимовръзките, а не механичното папагалско повтаряне на упражнения като физарядка. Би било много елементарно ако си изиграеш физарядката като по военна команда / раз-два, раз-два / и да си вече посветен...:)))))

Упражненията на паневритмията са 28 Валентин , не е лошо това да ти е начало на сериозен размисъл преди да си правиш физарядката .... раз-два, раз-два ... помни само начало. После наистина ще ти трбва много дисциплина и самодисциплина в разсъжденията ти, за да си признаеш поне пред себе си нещото си ..там ... ти си знаеш.

А са минали само 60 години и помен няма от чистото Учение. Шото сте все учени и умни събрани.

Линк към коментар
Share on other sites

Силвия,

Имаш много неща за доизясняване преди да говориш от емоционални съображения.

Имате много тежко слушане. Всеки говори и никой не слуша другия - а бе говорилня от забавачницата, не говорени на големи хора.

Но вие всичките сте много учени, толкова много , че един човек с незавършено средно образование ви подмята като скъсан парцал.

Шото сте все учени и умни събрани.

От самото начало слушам много добре...професионално извращение му казваме. :D

Линк към коментар
Share on other sites

Имате много тежко слушане. Всеки говори и никой не слуша другия - а бе говорилня от забавачницата, не говорени на големи хора.

Е... това се отнася за абсолютно всички. Но за да се даде оценка за другите, трябва оценяващия да е идеал и пример. Защото с какъвто аршин мериш, с такъв и ще те мерят. :)

"Когато нещо не ти харесва у другите - промени себе си." :thumbsup:

Колкото до Паневритмията и тя е символ даден от Беинса Дуно, но за нея трябват Души узрели да схванат взаимовръзките, а не механичното папагалско повтаряне на упражнения като физарядка. Би било много елементарно ако си изиграеш физарядката като по военна команда  / раз-два, раз-два / и да си вече посветен...:))))) 

Упражненията на паневритмията са 28 ...

А са минали само 60 години и помен няма от чистото Учение. Шото сте все учени и умни събрани.

Паневритмията, ооооо.... много се радвам на факта, че не е само символ! Тя е и упражнения и връзка с космическата енергия, тя е много повече.

Единственото нещо, с което се съгласих в това ти мнение, е това, че Паневритмията не трябва да се изпълнява механично.

Но въпроса ми е: Ти толкова надълбоко ли присъстваш в душите и сърцата на форумците, че дори си наясно, как изпълняват това или онова? :lol::lol::lol: /Сигурно си присъствал и си видял? :hmmmmm: /

Кой ти дава право да съдиш? :blink:

Просто питам, защото ми стана интересно. :dancing yes:

В интерес на истината, ех тази истина, ти много ме разсмя! :lol::lol::lol:

Бъди здрав!!!

:smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Синева, моля те, не пиши след мен, че ще стане объркване, братле, от висша класа :) . Темата е за религиите... Религиите от хора са измислени да придадат някаква форма на вярата си. И питаш защо са толкова много. Ами, просто е - много са страховете на хората, братче. Единствената освобождаваща, обаче, не се нуждае от форма.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз се чудя, като пишете "Човекът" с главна буква, какво ли имате предвид. Мога да кажа какво влагам аз - Човекът е Христос, който едва ли трябва да новораждаме, а напротив - нашето новораждане ни отвежда към Него. Не, че Той трябва да се роди. Не си ли спомняте? Когато Живяхте, за разлика от сега. Трябва само да се върнем.

Относно сегашния стадий на еволюция пък се чудя, аз как не мога да я видя тази еволюция. Иначе духът няма как да е форма, понеже е нейн опонент, a и баща, но в съвсем далечни за нашите представи. В него се заформя зародиша, но той е потенция, на която е нужна топлината на водата за да развие тази потенция и евентуално да се роди определена форма...

Jesus mehi omnia!

Редактирано от Венцислав_
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Божественото съзнание е Единно, и за онези, на които им е дадено да го достигнат, религиите нямат значение нито като брой, нито като съдържание.

Човешкото съзнание не е единно, то е на много степени, и за него е типично многопластовото състояние. Ако човешкото съзнание звучи в до от трета октава на пианото, то това е сбора от всички обертонове които го съставят. Е, в света има съзнания в до, има и в останалите 6 тона от октавата- ето защо основните религии в света са 7. Аз не включвам тук много от съществувалите или съществуващите религии, защото всички религии се побират в основните 7 концепционни според мен религии- от всеки тон може да се изведе октавата в която се намира, и всеки един тон съдържа в себе си информация за октавата- т.-е съзнанието ни съдържа всички необходими предпоставки да изгради себе си и да постигнецялата октава, независимо от първоначалното състояние в което се намира- прехода на съзнанието в еволюционно по-висше състояние не е свързано с човешксата воля- човек няма свободзна воля, няма възможност да променя себе си, а под избор и свобода на избора може да се счита само опитите за промяна на външната среда, в която донякъде човек има възможности да прави избор..

Всяка една от основните религии съдържа в себе си под една или друга форма- явно или прикрито концепцията за троицата, и както тук се опитвам да направя сравнение с музикалните тонове, иде ред и на тризвучията, които могат да бъдат изградени в рамките на октавата. Тризвучията предсдтавляват три тона, които се изсвирват заедно или последователно, като тяхното взаимоотношение се представя от т.нар. интервали.

Всички знаем за до-ми-сол...това е мажорно тризвучие, и ако изсвирим тоновете заедно, се получава мажорно "весело" звучене, и това е основата на до мажор- тониката на който е тъкмо тази.

Ако опитаме да разгледаме съзнанието на до мажор, ще намерим, че то е мъжко, стреми се към разширяване, има възходящ ход, и основните елементи в него са- до (любов, родена на физическо ниво, откъдето е проявена на всички останали), ми (воля, предимно на нивото на индивида, синхронизирана с Волята на Божествения Дух), сол (свобода и воля, която е над аз-съществуването и индивидуалността)- това тризвучие би определило съзнанието на един представител на жълтата раса, който живее и развива съзнанието си по традиционния за жълтата раса метод- Дао; но в същото време се явява и традиционно камбинация и за онези, които изповядват юдаизма...)

Има много примери в това отношение, тризвучията биват и мажорни, и минорни, такива с чисти интервали, и такива, изградени с уверличени или намалени, или и от двете степени в интервалите, които ги изграждат...

Ако направим връзка освен с тоновете и цветовете, и с чакрите, ще разберем, че няма религия, която да не принадлежи към спектъра на човешкото съзнание по своя цвят, звук, емоционално, ментално и енергийно ниво- нагодено спрямо основата на тризвучието, като се получава един типичетн облик, и разбирането на религията става възможно, дори и без нужда от заучаване на текстове и прочие неща, залегнали в същината на определената религия, или форма на духовно учение. :)

Линк към коментар
Share on other sites

E, това, което е моят отговор на въпроса на тази тема, виждам, че няколко души вече са го написали. Ще ми се да погледнем на това, което правим, с очите на децата. Ето какво открих в "spiralata.net", в раздела "Накратко", в чудесната книга на Михаил Димов "Деца пишат лисма до Бог":

"Католиците си имат един Бог, мюсюлманите — друг, юдеите — трети, лютераните — четвърти, православните — пети. И там колко общо сте?

Игор, 4 клас"

Ето до къде докарваме нещата с абсолютизирането на различията. Да се чудят и маят децата... Ако смисълът на живота ни е да научим едни уроци, за да можем да видим Едното, от което сме произлезли, за да намерим изгубения път към него, ясно е, че Този, който има грижа за "учебната програма" ще "търси" максимално индивидуален подход- за времето, за групата хора, за нивото на всеки ученик, даже и за тези, които не подозират, че са ученици. И за тези, които смятат, че вече са се изучили. Различни пътища, прозорчета и етажи към една единствена Реалност! Така е, като сме се затворили от нея!

Линк към коментар
Share on other sites

.. Ако смисълът на живота ни е да научим едни уроци, за  да можем да видим Едното, от което сме произлезли, за да намерим изгубения път към него, ясно е, че Този, който има грижа за "учебната програма" ще "търси" максимално индивидуален подход- за времето, за групата хора, за  нивото на всеки ученик, даже и за тези, които не подозират, че са ученици. И за тези, които смятат, че вече са се изучили. Различни пътища, прозорчета и етажи към една единствена Реалност! Така е, като сме се затворили от нея!

Едва ли учениците имат грижата за "учебната програма" при положение, че са изгубили пътя към Едното и са като в Лабиринт??? Мисля е много сериозен въпрос за дискусия

Много вярно. Но когато ученицити са много, Уроците се учат в клас със себеподобни. "Другоподобните" учат други уроци, за това право казваш .."Различни пътища, прозорчета и етажи". Ще добавя и Училища / Духовни Учения- Религии имам впредвид /

Пропусна само зависта на по-малките ученици да развалят учебния процес на по-големите ученици и така да покажат "величието си " ...

Само мисли и размисли по темата изказах.

Линк към коментар
Share on other sites

:D

По - големите ученици не стоят в един клас с по - малките.

Ако това се получи, обаче, значи някой по- голям не си е научил урока добре и се налага да повтаря класа, така да се каже.

Линк към коментар
Share on other sites

Не , не съм съгласен.!

По- подходяща в случая е притчата за сеяча, дето посял хубави семена на хубаво място. но след него минал ........ и посял и плевели.

Линк към коментар
Share on other sites

Взаимоучителната метода беше много ефективна в България

преди 200 - 300 години и повече.

По-напредналите трябва да мислят как да предадат своите

знания и мъдрост по най-добрия начин на по малките.

Това е като тест за разбиране и интелигентност.

Успоредно мислейки защо законите са такива каквито са.

Красиви.

Грешките на по-малките помагат да се видят ясно

собствените настоящи и минали грешки.

Упражнението в самоконтрол е важно също.

"Бъдете като могъщия океан който приема спокойно в себе си

реките на сетивата" Шри Юктешвар Гири

Линк към коментар
Share on other sites

"Всички религии са методи на Бялото Братство. Пратениците на Бялото Братство са създали религиите.... В архивите на Бялото Братство се пазят всички тайни. ... Бялото Братство върви по пътя на Любовта." (Беинса Дуно, из книгата "Разговорите при седемте рилски езера")

В тоя смисъл мисля, че това е на място казано и по темата:

Всяка религия е съобразена с място, време и специфичната и роля. Всяка е с различна значимост и сила...

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

Спомням си един пример, който силно ме впечатли преди години.

Защо европейските народи смятат слънцето за животворящата сила, а мюсюлманството приема луната като символ? Обяснението било много прозаично. За живеещите в пустинята първи мюсюлмани слънцето по-скоро убива, отколкото да дава живот. За живеещите в по-студените страни, то наистина осигурява живот и безопасност.

Линк към коментар
Share on other sites

Бялото Братство са създали религиите

За спасение на човечеството.

Сега имаме налице феномен когато хората с различна култура, религия и традиции живеят заедно и имат интензивен обмен помежду си на всички нива.

Думите на Светия Дух в различни времена, езици и с различен културен контекст са достъпни на всички. Преводите не винаги са точни и верни. Това създава подобни проблеми като съобщенията посредством мобифон или интернет от някой рекетьор. Докато умствената телепатия е естествено следствие от моралната, физическата и духовна чистота на човека.

Дори невежи, глупави, злонамерени и непросветлени хора се опитват да тълкуват или критикуват религията, но доказват най вече своя демонизъм или несъвършените си мислителни способности.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://www.islam-bg.net

Пратеникът на Аллах:

- Усмивката на вярващия е милостиня!

Достатъчно е да се усмихваме. Да не пренебрегваме усмивката. Нека тя стане наш навик.

Искате да се спасите от греховете, в които сте изпаднали неволно? Не се отчайвайте! Достатъчно е да се здрависате с друг вярващ. Затова Хз. Мухаммед Алейхисселям повелява:

- Когато двама вярващи се срещнат и си стиснат ръцете, греховете им се опрощават! Да, бъдете добродушни и добронамерени и ще се почувствате спокойни.

Искате благоволението на Аллах да е с вас? И това не е трудно. Достатъчно е и вие да се отнасяте към хората със състрадание и снизхождение. Защото Пратеникът на Аллах е повелил:

- Бъдете снизходителни към живите същества и Аллах да бъде снизходителен към вас! Искате да бъдете обичан от Всевишния? И това не е трудно. Достатъчно е да не се сърдите на мюсюлманина повече от три дни. Затова Пратеникът на Световете е повелил:

- Истинският мюсюлманин не се сърди на брата си по вяра повече от три дни!

Значи, ако сме наранили някого или са ни обидили, не трябва да се сърдим повече от три дни. Разбира се, ако искаме да бъдем истински вярващи.

Искате да бъдете добър и полезен (хайърлъ) мюсюлманин? Не си мислете, че това е много трудно. Достатъчно е да обичате хората около себе си и те да ви обичат. Вие вече сте добър и полезен мюсюлманин. Във връзка с това Хз. Мухаммед Алейхисселям повелява:

- Вярващият обича околните и те го обичат!

И обърнете внимание на продължението на този хадис:

- Няма полза от мюсюлманин, който не обича и не е обичан!...

Какво ще кажете? Много ли е трудно или е лесно? Лесно е нали? Може да бъде изпълнено от всеки.

Тогава какво чакате? Изпълнявайте напътствията на исляма, за да бъде обществото сплотено. Усмихвайте се винаги. Протегнете ръка, за да се здрависате. Не се сърдете на никого. Бъдете снизходителни към всички хора. Нека тези хубави качества станат част от характера ви. Обичайте и бъдете обичани! Ето това са качествата, чрез които се спечелва задоволството на Всевишния Аллах. Това е поведението, което обича Хз. Мухаммед Алейхисселям. Всеки от нас без затруднение може да ги изпълнява и да спечели милостта на Всевишния.

Линк към коментар
Share on other sites

Горното може да бъде полезно, но си мисля за трите дни, какво ли ни казват...

Вероятно става въпрос за три тела и по-точно подобна емоционалност да стига само до астралното, не и отвъд(то как пък иначе). А щом менталното ни тяло е неопетнено, то и т.нар. сърдене, едва ли ще продължи повече от три секунди...

Линк към коментар
Share on other sites

Умирам от любопитство да разбера нещо. Ужасно любопитен човек съм и често си задавам едни шантави въпросчета.

Чисто хипотетично....:

Ако се съберат Христос, Буда и Мохамед на едно място в Рая, как ли ще си го поделят?Ако си го поделят в Рая има ли жени? Щото без жени, там ..в Рая де - някой от тях няма да издържат. И на кого коя част ще се подне? И дали се събиат в Рая тримата заедно?

Ааа... въпрос за размисъл ... Дали някой от тях се е преродил, ако не е възкръснал ъв Вечноста?

:hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...