Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Разнообразно хранене и анемия?


 • Please log in to reply
17 мнения в тази тема

#1 Теодора Андреева

Теодора Андреева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 621 Мнения:

Публикувано: 12 февруари 2007 - 12:54

Наскоро си дадох сметка, че въпреки разнообразната храна - зеленчуци, плодове, зърнени и млечни продукти, месо - анемията е много разпространена и наравно със стреса е причина за умора, вялост или депресивни състояния. Естествено, не чувах за първи за анемията, когато наскоро дъщеря ми, заради силна умора, си направи изследвания и лекарят съобщи, че ако е закъсняла още малко, след 2-3 месеца ще е трябвало да я захранят интравенозно.Това беше голям шок и изненада за мене, защото винаги купувам местни и сезонни продукти, които се предполага да са сравнително пресни, рядко ядем полуготови храни, винаги приготвям храната собственоръчно, винаги има в менюто зеленчуци, плодове, зърнени и млечни продукти, понякога пилешко месо или риба. Сетих се за предсказанията на Митар Тарабич, сръбски ясновидец от 19в., които съвпадат и с тези на Ванга - "храна ще има много, но ще е вредна и хората ще се разболяват от нея."
Какво ще рече това? За мен стана ясно, че е повече от необходимо, че е спешно и жизнено необходимо всеки да има възможността да си отглежда собствена храна. Както и да се храним - месно, безмесно, разделно, суровоядски, био и т.н. - истински живата, полезна и необходима храна е тази която отглеждаме със собствените си ръце на собствената си земя.
 • 0
Вашата вяра се превръща в мисли, мислите ви се превръщат в думи, думите ви се превръщат в действия, действията ви се превръщат в навици, навиците ви се превръщат във ваши ценности, ценностите ви се превръщат във ваша съдба.

#2 Буболече

Буболече

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 237 Мнения:

Публикувано: 20 февруари 2007 - 10:13

Въпреки голямото разнообразие от храни в наше време често тези храни са некачествено произведени, зеленчуците и плодовете не са онези, които сме купували преди години, доматите и чушките са като гумени и безвкусни, да не говорим с какви химикали биват пръскани повечето зеленчуци и плодове. Месото пък е ужасно вредно не само заради това, че е месо ами защото животните ги хранят с какви ли не смески и хормони за да растат по бързо. В развитите държави, където основно място в менюто на хората заема месото хората вече са започнали да получават какви ли не малформации на тялото, имат огромни талии и според мен това се дължи на хормоните в месото. Да не говорим за кашкавалите и сирената, както и за киселото и прясното мляко в производствените условия в България. Няма никакъв контрол върху храните, прясното мляко в повечето случаи е разредено с вода и сухо мляко, киселото мляко също е със сухо мляко, кашкавалите и сирената са неузрели с голямо количество сол и консерванти. Консервантите са голям проблем - има ги в почти всички храни в опаковки. Нищо чудно това да е проблема за болестите у хората включително и анемия. Храната, с която се храним никак не е качествена.

Да добавя, че хора с анемия трябва да се обграждат повече с червени цветове и да носят повече червени дрехи. Като храна препоръчвам да се ядат повече фурми - 4 фурми на ден набавят дневната нужда от желязо на организма. Стафиди пък са богати на магнезий.
 • 0#3 tzveti

tzveti

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 103 Мнения:

Публикувано: 06 юни 2007 - 14:50

"В развитите държави..."

Какво толкова припадаме по тях?

Имат толкова много развити отрицателни явления - и болести и др., но най -вече затъпяване и оттам като че ли идва всичко.

Лошото е , че и нашенци са тръгнали натам.

Но даже и да се приеме, че храната е добра, това не е достатъчно за здравето.
Има и други фактори като например въздуха, смесен с автомобилни газове, или не особено качествената вода, а също и липсата на положителни емоции в семейството и в обществото/там, където човек работи/

Мисля, че последният фактор е най-силен.

Ако човек успее да си изгради някаква бариера, ще е добре


Все пак обнадеждаващо е, че все повече хора осъзнават, че това, което се продава, в повечето случаи не става за ядене- въпреки външната видимост.

Какъв може да е изходът от това положение и как човек може да си произведе всичката необходима му храна?

Мнението беше редактирано от tzveti: 06 юни 2007 - 15:08

 • 0

#4 Теодора Андреева

Теодора Андреева

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 621 Мнения:

Публикувано: 06 юни 2007 - 15:02

"В развитите държави..."

Какво толкова припадаме по тях?

Имат толкова много развити отрицателни явления - и болести и др., но най -вече затъпяване и оттам като че ли идва всичко.


Ами Буболечето точно това казва и тя, въобще не припада даже. :)
 • 0
Вашата вяра се превръща в мисли, мислите ви се превръщат в думи, думите ви се превръщат в действия, действията ви се превръщат в навици, навиците ви се превръщат във ваши ценности, ценностите ви се превръщат във ваша съдба.

#5 didi_ts - Диляна Колева

didi_ts - Диляна Колева

  психолог-консултант

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2420 Мнения:

Публикувано: 06 юни 2007 - 19:05

От личен опит да споделя ,че анемиите нямат много общо с разнообразното хранене.Напротив,всеки вид анемия си има точно определени храни,които я потискат.
Аз имам наследствена- хетерозиготна бета таласемия-такава е моята анемия,дълго и без много изследвания лекарите твърдяха,че трябва да приемам желязо и храни с такова съдържание - коприва,лапад и т.н.(преди да се установи каква е точно).Това особено се засили по време на бременноста когато изгълтах незнам колко таблетки желязо,а за копривата да не говоря естествено без резултат.
Доста по- късно,когато се оказа ,че сина ми е приел от мен същата тази анемия,след поредица изследвания вече,се оказа че храните които трябва да консумирам за да има повишение на хемоглобина и да се чувсвтаме добре са съвсем други.Като главен стимулант и много ефективен е сока от червено цвекло.С негова помощ за 3 дена успях да вдигна хемоглобина на сина ми от 60 на 98 за изумление на лекарите ,които ни тъпчеха с всевъзможни витамини ,които отдавна вече нямат никакъв ефект и единственото им решение беше кръвопреливане.
Освен това в повечето случаи анемията е наследсвена и не зависи от храненето особено.
В нашия случай например ако сина ми някой ден се ожени за жена с подобен кръвен проблем има голям риск поколението им да е рецидив.Затова тези деца се водят в специални списъци.
А разнообразното хранене като цяло си е :thumbsup: ,но развитието или потискането на анемията не зависи като цяло от това.
 • 0

Ако можеш да се влюбиш в полета и небето, ти знаеш къде трябва да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, приключения, които са истински, и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това. Екзюпери


#6 Лидия

Лидия
 • Участници
 • 44 Мнения:

Публикувано: 06 юни 2007 - 20:08

Всяка година фирмата, в която работя, организира профилактични прегледи, вкл. и изследване на кръвта. Иначе не бих се сетила да си направя. Но преди 3 години лекарят от клиниката ми се обади лично, за да ми съобщи, че показанията ми за хемоглобин и някои други - не си ги спомням - са много ниски. Каза, че трябва да си направя по-подробни изследвания за анемия. Като разбра, обаче, че съм вегетарианка, махна с ръка и каза, че при повечето вегетарианци тези показатели били подобни на моите. Пита ме как се чувствам и дали имам някакви оплаквания и като разбра, че се чувствам много добре, отмени допълнителните изследвания. И така вече трета година... :D

Аз си мисля, че като се има предвид, че кръвта е носител на толкова невидими субстанции, какво би могла да знае науката все още за това? Ако човек се чувства добре, не би трябвало да се притеснява излишно... :thumbsup2:
 • 0

#7 Силвия СД

Силвия СД

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2916 Мнения:

Публикувано: 07 юни 2007 - 01:02

Да! Диди, сокът от червеното цвекло е чудесно лекарство за всички видове анемии, а също и с общотонизиращо, антидепресивно и имуностимулиращо действие. Освен това е с доказан силно подобряващ състоянието ефект при онкоболни, някои канцерози при системно приложение дори търпят обратно развитие, такива са тези на стомашно-чревния тракт. Но този сок е доста тръпчив на вкус поради танинови съдържания и не се понася самостоятелно от "нежни" стомаси, затова е добре да се приема разреден със сокове от моркови и ябълка.
 • 0

#8 B2P5

B2P5
 • Участници
 • 5 Мнения:

Публикувано: 23 юли 2007 - 13:51

Здравейте,
Смятам, че хората днес не се хранят разнообразно. Особено подрастващите , които наблягат на бургери, картофки и снаксове. Аз съм против тези "разнообразни храни " и се опитвам да налагам здравословно хранене в къщи. В този ред на мисли предлагам линк със здравословни рецепти: Кулинарни рецепти
 • 0

#9 Гост_Кристиян_*

Гост_Кристиян_*
 • Гости

Публикувано: 24 юли 2007 - 21:44

Може би около 0,001% от анемиите по света, имат някаква връзка с храненето, т.е. развиват се и поради причини от страна на храненето.

Причините за анемииите са най-често свързани със съвсем други неща- с дишането например..въпреки че в нито един учебник не съм прочел, че некачественото дишане е причина за развитие на недоимъчен тип анемия...
 • 0

#10 B2P5

B2P5
 • Участници
 • 5 Мнения:

Публикувано: 30 юли 2007 - 15:38

Доколкото ми е известно анемията се свързва с нисък хемоглобин. За да се поддържа добро ниво е необходимо да се ядат повеяе ядки.

 • 0

#11 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 02 август 2007 - 22:18

Кристиян, :thumbsup2: за дишането.

И при мен анемията е наследствена. Много интересно се предават понякога заболяванията - майките на синовете си, бащите на дъщерите си. Не намерих отговор защо е така и ако някой сподели знанията си ще съм благодарна.

Специално за анемиите, като мой опит. Като Диди съм пила сок от червено цвекло. На мен ми препоръчаха не повече от 100 мл на ден. Помага, но трябва да се има предвид да не е наведнъж. Аз ядах самото цвекло - по няколко резена и по не ми ставаше тежко на стамаха.
При много жени хемоглобинът е около 105-110 ед. - според лекарите е необходимо да се приемат медикаменти (напр. Малтофер). Но аз се чувствам добре с такива стойности, а от лекарството не намерих особена полза. Поне не доведе до такива стойности, каквито се очакват при приемането му.
Всъщност, поне при мен, проблем се получава когато стойностите на хемоглобина паднат под 75 ед. - тогава настъпват затруднения в дишането, осезаеми. Получава се поради намаленото количество кислород в мозъка и сърцето. Споделям мнението на Кристиян, че с подходящи дихателни упражнения това може да поправи. Мисля, че паневритмията е много подходяща в случая, както и йога.
Бъдете здрави
:3d_047:
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#12 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 20 март 2008 - 22:59

Подозирам, че е възможно и аз да съм развила анемия, за пръв път в живота ми. Има няколко причини за това, сега и сезонът е такъв. Доста бледа съм, отпаднала, трудно се концентрирам, чувствам се уморена почти постоянно. Ще пия чай от коприва, ще си взема и цвекло. Започвам дихателни и леки физически упражнения. Не искам да прибягвам повече до лекарства. Изпих две опаковки комбинирани витамини без съществена полза. Ще съм благодарна да ми кажете още полезни храни и билки, изпитани от вас. Аз също зная някои, но далеч не всички. Нали народът е казал: "Не питай учило, питай патило". :)
Искам възможно най-бързо да се почувствам добре. :)

Мнението беше редактирано от latina: 20 март 2008 - 23:02

 • 0

#13 Добромир

Добромир

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1723 Мнения:

Публикувано: 21 март 2008 - 13:26

Сега пролетта предлага свежи цветове и листа, вкл. не от магазина - те са много ефективни, но най-вече в прясно състояние - глухарчето и игликата са доста интересни и подценявани... Цветният прашец е много добър антианемичен фактор, но купеният обикновено е с намалени свойства заради неправилно съхранение - всъщност само на едно място съм видял, че го държат, както трябва, без прекъсване в хладилника. Но затова пък цветовете, които дава Природата през този сезон, са достъпни за всички. Има и боров цветен прашец . не пчелен, а се събира ръчно, в Русия бая болести лекуват с него, вкл. анемия, бронхит и туберкулоза.
 • 0

#14 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 21 март 2008 - 17:27

Благодаря! Глухарчето бях забравила, за игликата и боровия прашец не знаех. Радвам се много, че научих нещо ново! :rolleyes:
 • 0

#15 prana_plovdiv

prana_plovdiv

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 187 Мнения:

Публикувано: 21 април 2008 - 13:53

здравейте!

разбира се, има различни видове анемия. Но мои приятели опитаха с цветен прашец и ефекта беше много добър. Ползата от него е, че мобилизира жизнените сили на организма. Защото не е нужно просто желязо. Ако беше така - лесно - хапвате една консервена кутия и готово. цветния прашец повишава свързаното желязо в еритроцитите!!!!!!!!! А това е целта! сигурно не е панацея, но човек трябва да опита и да види има ли ефект при него.

доколкото за разнообразната храна и анемията, само се замислете! какво и е разнообразно? само името! всички растения най-безцеремонно се пръскат с какво ли не. и на практика ние ядем тези отрови. ако някой си мисли, че препоръките, дозите на препаретите и карантинния срок се спазват.... хубаво. И аз бих искал да е така, но уви!

затова и вие можете да си помогнете като превърнете не чак толкова лошата храна в по-добра. замислете се какво е храната! тя е жива материя изпълнена с жизнена енергия. ако чрез отношението и желанието си промените тази жизнена енергия във вид по-подходящ за ядене ще стане чудо! има много начини. всеки трябва да намери своя.
ако мога да помогна с нещо, насреща съм!

успех!
 • 0
Невежеството е лечимо.
Глупостта е нелечима.
Но и двете са заразни.
Казал го е умен човек.

#16 Гост_BlueHawaii_*

Гост_BlueHawaii_*
 • Гости

Публикувано: 21 април 2008 - 14:51

Може би около 0,001% от анемиите по света, имат някаква връзка с храненето, т.е. развиват се и поради причини от страна на храненето.

Причините за анемииите са най-често свързани със съвсем други неща- с дишането например..въпреки че в нито един учебник не съм прочел, че некачественото дишане е причина за развитие на недоимъчен тип анемия...


"Каквато и болест да има, най-първо се спри и опитай [с] твоята вяра какво може да направиш.

Запример, много пъти анемия може да се яви в хората от неестествената храна, от малокръвие. Кръвта не се окислява, дишането не е правилно, не се приема достатъчно количество въздух. Питам сега, ако не дишате, ако някой каже: „Аз не се храня“, храната е толкоз важна, но много по-важно [е] дишането. Вие при дишането сте свободни: може да вземете колкото искате обеда без да плащате нищо, а за яденето се плаща, но за дишането нищо не се плаща, никакви пари не се дават. Всеки може, поне веднъж в седмицата може да излезе горе на Витоша. Казвате: „Ама кой ще си губи времето?“ Знаете, 10 дни изгубени през лятото може да спасят вашия живот през цялата година. С 10 спечелени дни през лятото може да загубите цяла година. Защото в 10 дни може да спечелите 2000 лева; а може би печалбата на тия десетте деня може да ви коства загуба 10 000 лева. По-добре е някой път да загубите малкото, отколкото многото.

Та, казвам: Първото нещо без болести, това е мисълта. Ти си фиксираш мисълта. Заболи те някъде и казваш: „Имам бодеж.“ Щом като имаш бодеж в гърба, подразбира, че има разстройство в дробовете. Ни най-малко не е така. Тия бодежи се дължат на мисълта, капилярните съдове се свили, набрало се е излишно количество електричество. Струпало се е несъразмерно в разните органи и следователно, дето има много електричество, туй електричество излиза и като излиза, образува бодежи. Като се свърже с положителното електричество, усещаш болка. Ти благодари на това. Бодежът показва, че може да се лекува. Ако няма бодеж, е по-опасно. Бодежът показва, че след като бодели вола, той оре. Природата те бутва да идеш да ореш, да започнеш да живееш и тогава какво се изисква?"
Който прави истината

Браво поздравявам те !
Опитайте да дишате дълбоко и се научете да задържате дъх поне за 2-3 минути и никаква анемия няма да ви доближи!
Ставайте вечер след полунощ дишайте , когато всички спят приемайте тогава жизнената енергия.
Имаше един апарат за жизнена вместимост преди време отчете
че имам 6700 показател по скалата
всеки може да диша правилно
ходете на плуване тичайте по 3-4км. всяка сутрин
оставете дишането през устата за другите
вие опитайте само през носа вдишване и издишване.
Здравето наистина няма да ви подмине.

 • 0

#17 prana_plovdiv

prana_plovdiv

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 187 Мнения:

Публикувано: 29 април 2008 - 07:23

здравейте!

Разбира се, има различни видове анемия. Но мои приятели опитаха с цветен прашец и ефекта беше много добър. Ползата от него е, че мобилизира жизнените сили на организма. Защото не е нужно просто желязо. Ако беше така - лесно - хапвате една консервена кутия и готово. Цветния прашец повишава свързаното желязо в еритроцитите!!!!!!!!! А това е целта! Сигурно не е панацея, но човек трябва да опита и да види има ли ефект при него.

Доколкото за разнообразната храна и анемията, само се замислете! Какво и е разнообразно? Само името! Всички растения най-безцеремонно се пръскат с какво ли не. И на практика ние ядем тези отрови. Ако някой си мисли, че препоръките, дозите на препаретите и карантинния срок се спазват.... хубаво. И аз бих искал да е така, но уви!

Затова и вие можете да си помогнете като превърнете не чак толкова лошата храна в по-добра. Замислете се какво е храната! Тя е жива материя изпълнена с жизнена енергия. Ако чрез отношението и желанието си промените тази жизнена енергия във вид по-подходящ за ядене ще стане чудо! Има много начини. Всеки трябва да намери своя.
ако мога да помогна с нещо, насреща съм!

УСПЕХ!


 • 0
Невежеството е лечимо.
Глупостта е нелечима.
Но и двете са заразни.
Казал го е умен човек.

#18 Hristina Koleva

Hristina Koleva
 • Участници
 • 63 Мнения:

Публикувано: 03 май 2008 - 22:40

Наскоро си дадох сметка, че въпреки разнообразната храна - зеленчуци, плодове, зърнени и млечни продукти, месо - анемията е много разпространена и наравно със стреса е причина за умора, вялост или депресивни състояния. Естествено, не чувах за първи за анемията, когато наскоро дъщеря ми, заради силна умора, си направи изследвания и лекарят съобщи, че ако е закъсняла още малко, след 2-3 месеца ще е трябвало да я захранят интравенозно.Това беше голям шок и изненада за мене, защото винаги купувам местни и сезонни продукти, които се предполага да са сравнително пресни, рядко ядем полуготови храни, винаги приготвям храната собственоръчно, винаги има в менюто зеленчуци, плодове, зърнени и млечни продукти, понякога пилешко месо или риба.


Теодора я първо поискай изследване за Thalassemia на дъщеря си! Аз я имам - хроничната средизменоморска анемия...и ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ! Потърси и на таласемия в Google!

Най-разпространена в Сицилия и Балканите и ни пази от малария и други тропически и инфекциозни болести! Супер, ама според докторите ние не сме наред и ни дават червен кръвен картон! :D

Не бой се - нищо страшно!

(Разбира се си права и за генетично-модифицираната храна и за химикалите които ни тровят - нитрати, пестициди и прочие, но ако ти и дъщеря ти имате таласемия - не се бой - аз съм си жива от толкова години и съм си добре!
 • 0
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители