Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Доколко Астрологията определя нашaта съдба


Recommended Posts

Основният постулат на астрологията (според мен) е

Характерът е съдба

а според Птоломей

...звездите не налагат, те предразполагат към действия и решения, които рано или късно водят до съвсем конкретно събитие...

Основната задача на астролога е да разнищи наталния хороскоп, да открие истинските възможности и качества на човека и оттам да предвиди какви са бъдещите тенденции за развитие.

"Предсказването" е трудно, много трудно, отдава се на малцина... :king:

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте!

Относно добрият астролог...този, който умее да не даде съвет, т.е. да остави всеки да реши сам, сам да вземе съдбата в ръцете си. Никой не може да вземе решение вместо никой друг, това според мен е свободната воля, която Бог ние дал. Зависи в каква посока ще я използваш! Винаги има два пътя, но по кой ще тръгнеш зависи само от теб и от никой друг!!

Звездите(имам предвид транзитите, прогресиите и т.н.)посочват в коя област ще има промени или промени, но как ще бъде реализирано зависи от всеки индивидуално.Според мен е много важна свободната воля! B)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте !

Здравей и ти Ру_ми ! Напълно съм съгласен с тебе . Свободната воля на човек е напълно задължително условие. И най- добрия астролог не бива да ти казва как да постъпваш . Може да ти каже само какви са предпоставките в това или онова състояние , или положение на звездите .

Защото ние сме тук на земята , ние да взимаме решенията . Понякога пътищата за възможни решения са повече от два . Не съм съгласен , че хороскопа всичко описва .

Един пример :

"" Това , че на топографската картата са начертали улиците на един град - не означава непременно да ги преминаваш всики ден или всичките наведнъж . Зависи от целите които човек си е поставил . И ако не искам да преминавам през този град дори мога и да го заобиколя по околовръстното шосе , ако знам как разбира се ... "" :P .

За Духа и Душата звездите са като улици на Небесния град . От къде ще минеш си е лично решение. Защо тези "научни астролози " непрекъснато смесват Дух , Душа и Минерално тяло не мога да разбера ? Тези " научни астролози " не разбраха ли , че физическите понятия като - път , скорост и време са валидни само за триизмерния свят . В .... другоизмерните светове има други измерения А човек не е само минерално тяло , като растението например . Пък после някои тук ми казват , че астрологията им е научна ... да-да !!!!!

Иван

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Иване, кой е казал, че хороскопа описва "всичко", или тази дума си дойде от само себе си?

Астрологията не е механистична, а окултна наука. Разликата е голяма, но това не прави Астрологията "ненаучна"

Иване, разбирам твоята съпротива срещу мъртвата, криворазбрана и механистична астрология, и я подкрепям.

Но опитал ли си да прочиш някои от направленията на Астрологията, като Астропсихолгия например?

И все пак не забравяй, че тримерния, материалния свят е час от нас и не бива да го отричаме.

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

Може би си прав ! ?

Тримерния свят не го отричам . Той си има значението . Астрологията не е механична - ние е правим такава .

Няма да споря . Всеки си е избрал път , да върви по своему . Изказал съм само едно виждане . Съжалявам ако пак е прозвучало категорично ! Но опарения от топлата каша .... не опитва по 1000 пъти ( казват , че психологията разрешавала до 13 пъти) .

Казах го вече - няма да споря !

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Иване, кой смесва Дух, Душа и Тяло?! Като избираме да се родим на Земята във физическо тяло ние избираме да научим своите уроци и да станем по-добри, да се доближим до Божественото, да извисим Духа си чрез земните си дела. Астрологията може само да ти помогне да намериш своя път.И не само астрологията, за всеки е различно и хората не са еднакви...иначе щеше да е много скучно.А всеки как ще използва земния си живот също си избира- дали ще тръгне по пътя си или ще го отлоги за следващия път....но какво ли ще е тогава?!Така или иначе избори разни. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Хороскопа показва потенциала, който има дадена личност, според мен е грешно да се смята, че това е съдбата, която е непроменима. Всеки индивид решава как да постъпи в дадена ситуация и има право на избор. Както Бог е дал право на избор на човека да реши дали да вярва в Него или не. Човек носи в себе си и доброто и лошото, но кой път ще избере зависи единствено от него. Някъде бях чела за астролог, който направил карта на многоуважаван съдия в САЩ, първото нещо, което му направило впечатление е, че това е карта на престъпник. Той е направил своя избор. Избрал е да насочи отрицателната енергия, като се бори срещу престъпността, с ума на престъпник. Представете си и друга карта, която показва човек с потенциала да стане велик, който да може да промени много неща, а е избрал да живее в някое малко градче, и единственото нещо което е променил е стария Москвич с по-нова Лада например. Всичко е ИЗБОР.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Ето една мисъл от Беинса Дуно, която е в духа на темата:

"Астролозите взимат под внимание само планетите, а при това всички звезди, които съществуват, указват голямо влияние върху човека. Следователно, разнообразието седи в това, какво влияние указва всяка звезда. И това, че хората се различават, се дължи на звездите, които са безброй. Оттам съществува и разнообразието между хората. Това е едно упражнение за ума ви, за да знаете, че всичко в света не е атавистически, или, както турците вярват, че всичко в живота е фатализъм, т.е. че всичко е предопределено. Действително, нещата са точно определени, но в това определение на живата природа съществува една абсолютна справедливост и свобода."

стр. 80, МОК4 (старо издание), лекция "Условия лежащи в триъгълника", Беинса Дуно

И още една:

"Ти можеш да се влияеш оттук, оттам, но винаги ще следваш твоя път. Значи, ние сме свбодни в своя път. Това, че временно се влияете от други същества и сили, да не ви плаши... Следователно, пътят, който ви е определен, по Божествения закон, никой не може да измени... Пътят, по който вървите, по който растете е определен - никой не може да ви измести из вашата орбита."

стр. 20, МОК4 (старо издание), лекция "Новите схващания на ученика", Беинса Дуно

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

"Величието на истинския човек се състои в личната му съпротива,срещу личната му Астрология"-Аристотел

Само човек,който е успял да усети ефекта от познанието на науката Астрология,може да повярва в могъщата сила на Космоса!Знанието за звездите е полза и всеки,който достигне някакво ниво в това знание и успее да извлече полза за себе си или за другите,би могъл да се нарече посветен.В най-елементарния си вид Астрологията означава да не правиш нещата,когато не трябва т.е.,когато шансът ти е близък до нулата и да ги правиш,когато звездите те подкрепят-тогава усилието е минимално а шансът огромен!

В подкрепа на думите си ще подканя всички,които са успели да достигнат някакво ниво в обучението си да проверят в прогресивната си карта всички събития за които си спомнят-добри и лоши.Преценете сами-какви аспекти и конфигурации има в единия/добрия/или другия/лошия/случай.

А по въпроса за свободната воля на човека да определя съдбата си,смятам,че хората,пък и другите земни твари,нямат голям избор.Важното е как ще изживееш живота,който ти е даден-да се самоопределиш на чия страна си.Почти като във филмите-към тъмната или към светлата страна?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Гост_Снежана_*

Астрологията по никакъв начин не определя съдбата ни. Тя само помага да осветим бъдещето, което ни очаква. Тя е нещо като фенерче, с което си светваме в тъмен тунел. И тази светлина само очертава контурите на нещата в тунела - камъни, локви, прилепи.........Всичко това е фигуративно казано, разбира се. :):)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

:) Здравейте приятели,

Много обичам цитатите, те ми дават ключа към онова , което искам да кажа. Ще цитирам Учителя Беинса Дуно:"Някой може да направи една жертва, да те извади от водата, в която се давиш, но той не те спасява- ти пак можеш да се удавиш някъде".Та да си минем на думата: До колко астрологията определя нашата съдба. Когато Господ е съдзал човека по свой образ и подобие, той му е дал и свободна воля- да избира дали да се дави и да чака някой да го спасява или да се научи да плува и сам да се спасява, когато му се наложи.

Астрологът ,и то добрият, може да е този, който един-два пъти може и да го спаси в труден момент, но той няма да го спаси от самия него. Той е този , който може да го направи, а астрологията е един от пътищата, който ще му посочи как да стане това. Астрологичните знания ще му помогнат да разбере кога, какво и защо става , но достигането до това, което му посочва Северния възел е доста трудна задача. Само астрологичното знание не е достатъчно, необходими са още много знания... Но дали ще ги усвои, пак от него самия зависи. Та моето мнение е, че съдбата ни е посочена в наталната карта, но дали ще се оставим звездите да ни ръководят или ще се научим да се възползваме само от техните благоприятни за нас влияние, зависи най- вече от нас, т.е. от това доколко сме осъзнати да направи най- добрия за нас избор.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте многоуважаеми Форумчани!

Въпроса поставен от Иво има един недостатък - не е определено в какъв времеви интервал ще развиваме нашите расъждения. Ако говорим за отрязъка от време на един човешки живот, нещата ще бъдат едни, а ако приемем доктрината за преражданията ще получим други, според мене верни заключения.

Първо трябваше да се разбереме за обсега на действие на астрологическите зависимости. Влиянието във всички случай зависи от еволюцията на индивида.

Но даже и просветлените умират, като физически същества.

Кой астролог е добър? Този които знае всичко. Такъв няма! Преди всичко - по добър ще бъдезнаещият и честният. Много трудно се признават понякога грешките /ако изобщо можем да разбереме, че грешиме/. Но това е необходимо.

За обикновените хора, като нас мисля, че е в сила и това което ще кажа сега.

Знам с увереност, че поне раждането и смъртта не се подчиняват на волята на физическото тяло или на физическият ум. Напротив тялото е длъжно да изпълнява предписанията на полето /душата/ което контролира нашето присъствие във времето, което сме тук на земята. Никой не може да наруши началото и края на живота си - Даже самоубийците. Тези твърдения изглеждат неправдоподобно, но се доказват.

С проблема за края на живота са се занимавали не само в астрологията.

Интервалът в които идва смърта се определя доста точно с помоща на планетните и зодиакални вектори. От гледна точка на единственият човешки живот това нарушава закона за свободната воля. Доктрината за преражданията внася яснота.

Между тези два момента раждане и умиране хороскопа наистина показва възможностите за реализиране на най различни комбинаций от събития, които могат да се развиват и според нашето разбиране за свободна воля. При това самото използване на астрологически математически вектори за изобразяване на астрологическите фактори позволява, не само действието събиране, а и всички други математически действия разрешени при векторите. Но кой от нас може да ги управлява по посока на различни математически операций, когато си поиска съобразно свободната си воля?

Между другото:

В рамките на възможностите за преражданията ние участваме и в усъвършенствуването на физическото си тяло /вкл. ума/, като се борим за вечното съществуване на нашите хромозоми - така участвуваме в конструирането на вечно физическо тяло или поне в стремежа за получаване на най -доброто.

С уважение:

К Петров

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Доколкото аз съм запознат има две основни направления в астрологията - психологическа и предсказателна. Психологическата се занимава с характера на човека, силите, способносттите и дарбите му. Чрез този метод човек може да разбере какво е заложено в него - кои са силните и слабите му страни. Така се изпълнява това, което пише на онзи храм "Познай себе си" - както беше казал Ради. Астропсихологията се практикува от повечето съвременни астролози. Предсказателната астрология от своя страна дава събитийност. Ако се знае точния час и минута (може с отклонение до няколко минути) на раждането могат да се определят по-големите събития в живота на човека. Най-силни в това отношение са примарните дирекции. Различните предсказателни техники (прогресии, транзити, революции...) дават различна сила на събитието и точност. Ако астролога познава добре човека, който изследва може да каже приблизително какво ще е събитието - с точност до ден. При добро познаване на изследвания и познаване за това как обикновенно влияе даден аспект/планетно съчетание на човека, както и какво е еволюционното ниво на проявление на планетите, може да се предскаже събитието с точност до 99.99%.  Остава 0.01%, който винаги е неопределен. Както се казваше в един филм: "И най-мъдрите не виждат всички нишки на съдбата.”

Не случайно Астрологията е наричана царицата на езот. науки.  :rolleyes:

Въпросът, който би могъл да си зададе човек незапознат в дълбочина с  астрологията и езотеризма е: до колко всичко е предопределено и до колко имаме свобода на избор? Ако всичко е предопределено - защо ни е астрологията? Ако всичко е въпрос на избор - защо ни е астрологията? В тази насока на разсъждения е интересно дали астрологията определя или показва съдбата. А може би тя нито определя, нито показва? :unsure:

Иво

Напълно съм съгласна с Иво.. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

:D Здравейте! не сам астроложка, но ми е интересна тази наука. :harhar:

мисля 4е това което се слу4ва на 4овека сега е плод на неговите мисли преди :angel:

4е вси4ко е свързано на земята и 4е ако се нау4им да 4етем по звездите ще знаем какво ще се слу4ва, но... :sorcerer: освен хороскопа който е индивидуален за 4овека индивидуални са и неговите отпе4атъци на пръстите - и отново стигаме до там 4е вси4ко зависи от волята на 4овека :P - 4етох 4е хороскопа на психитарът и психопатът е подобен :hmmmmm: - всеки един от тях е направил своят избор :feel ...както и ние :king: - дано да правим правилният избор следвайки пътят на звездите! :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте приятели,

Съдба няма, всичко е предопреелено... и Христос се моли да го отмине горчивата чаша, но тя не го отминава... кой сме ние че да ни отмине, иво!

Христос е знаел какво прави и в момент на слабост е поискал да го отмине горчивата чаша, но после си е спомнил за какво страда и затова е казал: "Нека бъде волята на Отца ми, Който Ме е пратил".

И при обикновените хора е така, независимо от влиянието на планетите в даден момент, когато те са свързани с по- висшата си същност- с Висшия си Аз, тогава планетното влияние се неутрализира /според моя опит/.

Според мен свободната воля на човека е свързана именно с Божествената частица у него и когато той е свързан с нея, Бог непременно му помага,т.е. става това, което трябва, а не това , които искаме в даден момент.

Нищо, което се случва на човек не е лошо, а е най- доброто, което му е необходимо за дадения момент, имайки предвид еволюцията на душата му.

Таня

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Според мен съдбата на 4овека не е предопределена изцяло.

Всеки има някакъв маршрут.които трябва да измине.И ние си избираме по

кои пътища да вървим.Но винаги маршрута е един и същ.

Например на мене ве4е 4-ри пъти ми се случва. да ме зареже гаджето.

защото съм болезнено ревнив.

Просто нещата се повтарят докато не разбереш.че трябва да промениш

нещата.Както в моя случаи трябва да се науча да не ревнувам толкова много.

Но въпреки че много добре го знам. правя същите грешки и развалям всичко.

Не е толкова лесно да се промениш:)

Затова съдба нямя.имаш задача.цел и каквото и да правиш живота тече.

Ние сме като в лабиринт. ако тръгнеш по грешния път не стигаш изхода

и продължаваш да се луташ докато не го намериш.

Факта че има карма изключва това 4е живота ти е предопределен

С други думи.ние си определяме пътищата по които вървим .със своите деиствия в дадена ситуация и тн. и тн.:)

Самите ситуации може да са предопределени.но не всички.защото с деиствията

си създаваме нови ситуации и тн.

Матрицата има безброй вариянти на ситуации

Ако аз например се бях променил и не ревнувах толкова.

100% нямаше 4-ри пъти да попадам в една и съща ситуация.

А за планетите мисля 4е има нещо но незнам

Аз вярвам в хороскопи и зодии.защото са ми се случвали неща от тях

Но може и да е внушение и сам да предизвикваш нещата.които си прочел

Ако налучкаш правилния начин на мисъл:)

Аре стига съм говорил глупости.че ми се доспа!:))

Линк към коментар
Share on other sites

До Tactic Mind

Чудесно знам какво - от другата страна:) Най-ужасното е, когато ревността стане фантазна.

Има положения в рождената карта, които са предпоставка за ревността. Аспектите могат да ти посочат как да я овладяваш. Но за това трябва да ти помогне специалист. Много трудно се опитомява това чувство, много - сега говоря като ревнивка, така де, с таз Венера скорпионска в 5. дом :D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

А как според вас се тълкува съвпад на Слънчевия знак -Дева със Северния възел и с Меркурий и Сатурн?Означава ли това,че в този живот кармичните уроци са свързани с усвояване на качества от Девата?

От друга страна Лунният ми знак съвпада с Южния възел-в Риби?

Моля, някой да ми помогне в изясняване на картинката,за което благодаря предварително :D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Аз считам, че астрологичните влияния определено определят до голяма степен постъпките и събитията в живота ни, а относно това дали всичко зависи от нея или изцяло определя действията ни мисля, че със сигурност тя не е опознато 100% все още от нас хората и има още какво да покаже.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...