Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Навиците


aratron

Recommended Posts

Каква според вас е връзката между навика и правилната обхода на мисли, чувства и действия.

Спомням си една крилата мисъл - Посейте мисъл и ще получите действие. Посейте действие и ще получите навик. Посейте навик и ще получите съдба!

Дон Мигел Руиз казва, че добре регулираните реакции са в състояние да преобразят живота ни! Това също може да се превърне в навик.

И накрая ще перефразирам една мисъл от книгата "Окултният ученик", според която ако ние имаме хубави навици, то пътят пред нас е отворен!

Какво мислите вие!

Линк към коментар
Share on other sites

За щастие или за нещастие живота ни е съвкупност от навици.

За щастие, защото хубавите навици са предпоставка за качествен живот.

За нещастие, защото много хора се сдобиват с навици на принципа на най-малкото съпротивление, а после недоумяват защо така все на тях ....

Ако човек желае в някакво отношение да промени живота си, първото действие следва да е анализ на:

- наличните навици;

- асортимента от чувства;

- стереотипа на мислене.

При невъзможност да се направи самостоятелно, е хубаво да се потърси помощ - дори е желателно.

Второто действие - тяхната промяна в определена посока.

А, и една съществена характеристика на навиците - много са консервативни по природа. Което пак си има хубава и лоша страна. Хубава, защото веднъж придобили един полезен навик, не ни се налага да обръщаме вече голямо внимание на тази конкретна област - там нещата ще си вървят добре, без да ги "тикаме". А лоша, защото е трудничко да се отскубнем от лапите на някой лош навик :P

Линк към коментар
Share on other sites

"През един обикновен ден в ума на обикновения човек преминават около 60 000 мисли. Но най-удивителното е, че деветдесет и пет процента от тези мисли са същите, които са си мислили и предния ден. Това е тиранията на занемарения ум. Хората, които си мислят едни и същи мисли всеки ден, предимно негативни, са развили лоши умствени навици. Вместо да се съсредоточат върху хубавите неща в живота си и да потърсят начин да ги направят още по-хубави, те остават пленници на миналото си. Някои се тревожат за провалили се връзки или за финансови проблени. Други се терзаят от спомени за недотам идеалното си детство. Трети се измъчват от още по-дребни неща - колко груба е била продавачката в магазина или колко злонамерено им се е сторило подхвърленото от някой колега. Хората, които използват ума си по този начин, позволяват на тревогата да им открадне жизнената сила. Те блокират огромния потенциал на ума си да прави чудеса и да внесе в живота им всичко, което искат емоционално, физически и дори духовно. Тези хора никога не разбират, че управлението на ума е най-важната част от управлението на живота."

Редактирано от BENITA
Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: тази година се разделих по естествен начин с два дългогодишни си навика :dancing yes:

Сега една гатанка за всички :

Аз съм постоянният ти спътник.

Аз съм най – големият ти помощник или най – тежкият ти товар.

Тласкам те напред или те влека към провал.

Аз съм напълно в твоята власт.

Половината от нещата,които правиш, можеш да оставиш на мен

и аз ще ги извърша бързо и правилно.

Аз съм лесно управляем;просто трябва да бъдеш твърд с мен.

Покажи ми как точно искаш нещо да бъде извършено

И след няколко урока аз ще го правя автоматично.

Аз съм слуга на всички велики хора.

И ей богу – на всички провали.

Аз съм направил великите велики.

Аз съм направил неудачниците неудачници.

Не съм машина,макар и да работя с точността на машина.

И с интелигентността на човек.

Можеш да ме използваш,за да спечелиш или за да се разориш.

За мен е без значение.

Вземи ме,обучи ме,бъди твърд с мен и аз ще поставя света в краката ти.

Бъди мек с мен и аз ще те унищожа.

Кой съм аз? ....

тук

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

"Ще ви дам следното правило: Не се бори със себе си! Какво ще постигнете, ако се борите със себе си? Изслушай себе си, добре разсъждавай и извади поука, но не се бори... Щом видиш една погрешка, вземи я, поглади я, потупай я, кажи и: ти си много разумна, ще бъдеш тъй добра, да не ми правиш пакости. Поговори и мъничко, тя разбира. Колцина от вас, които са решавали, че това няма да направят, или онова няма да направят, са успели в това отношение? Правили ли сте опити? Някой иска да изкорени един лош навик от себе си. Откъде ще го изкорени? Този навик почти няма реално съществуване, той е само една илюзия на вашия ум.... И тъй като станете сутрин, ще си кажете следното: аз няма да се боря със себе си, но ще бъда в хармония със себе си. Аз няма да бъда в противоречие с природата, но ще бъда в хармония с природата. Аз няма да бъда в противоречие с Бога, но ще бъда в хармония с Бога. Произнесете тези думи и ще видите, че вашето състояние веднага ще се измени. Произнеси тихичко в себе си тия думи 2-3 пъти. Само така човек може да създаде в себе си велик характер. Само така ще разберете, колко красива е природата сама по себе си."

Учителя

Редактирано от BENITA
Линк към коментар
Share on other sites

Знак + имат навиците . Но , аз като ,ч е ли виждам повече знак -.

И без това трудно си създавам навици .

Обратното повече ми се отдава - да търся разнообразности . :)

Линк към коментар
Share on other sites

При различните условия в които е поставен човек се създават различни навици или обратното отвикваш от тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Това което дава точно описание на темата, го има в мисълта за деня:

Ако се грижиш за ума си, ако го подхранваш и обработваш, също като богата градина той ще разцъфти и ще надмине очакванията ти. Но ако оставиш да израстнат бурени, никога няма да намериш трайно душевно спокойствие и дълбока вътрешна хармония. Добрият градинар бди над градината си като зорък страж и се грижи нищо да не я замърсява. Всеки ден без изключение повечето хора внасят толкова много токсични отпадъци в плодородната градина на ума си: тревоги и грижи, съжеление за миналото, размишление за бъдещето и страхове, които сами си измислят и които опустошават вътрешния им свят. Тревогата изцежда голяма част от силата на ума и рано или късно уврежда душата. Ето защо, за да живееш живота си по най-пълноценен начин, трябва винаги да бдиш пред вратата на твоята градина и да пускаш в нея само най-добрата информация. (Робин Шарма)

Линк към коментар
Share on other sites

Да, изграждането на навиците е свързана с работата върху харектера и изграждането на добродетели.

Не случайно още във втората година на Специалния (Младежки) Клас, Учителя изнася цяла поредица от лекции с с общо заглавие на томчето: Добри навици

Въобще изграждането на добри навици е задача на всеки човек, а не само на търсещите.

"Доброто, добрите навици, благородното сърце у вас Бог ви ги е вложил още когато ви е създал, още когато сте излезли от Бога.

Всичкото нещастие в нашия живот е там, че ние не слушаме своите добри подбуждения и добри навици...

всяка една добра мисъл е свързана с хиляди други добри мисли...

Достойнството на един човек седи в изпълнението Волята Божия, в приложението на най-малките добродетели. Ти може да си спечелил едно от най-големите сражения, може да си повдигнал цял народ, но ако един ден сърцето ти каже да завържеш обувката на един старец и не направиш това, всичко сторено пропада. Да завържеш обувката на един старец струва повече, отколкото да спечелиш едно сражение." (Из Разумното Сърце)

Линк към коментар
Share on other sites

изграждането на добри навици е задача на всеки човек...

"Доброто, добрите навици, благородното сърце у вас Бог ви ги е вложил още когато ви е създал...

...

всяка една добра мисъл е свързана с хиляди други добри мисли...

Достойнството на един човек седи в изпълнението Волята Божия, в приложението на най-малките добродетели... един ден сърцето ти каже да завържеш обувката на един старец ... Да завържеш обувката на един старец струва повече, отколкото да спечелиш едно сражение." (Из Разумното Сърце)

:feel happy:icon12.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Какви добри навици можем да си създадем. Дайте пример! Аз веднага се досещам за редовното миене на лицето и ръцете, пиенето на топла вода, ученето на запалена свещ, посаждането на семенцата от изядения плод!

Линк към коментар
Share on other sites

Да се молим, Да се усмихваме, Да посрещаме изгрева.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-важният навик - Да бъдем в непрекъсната връзка с Бога и това да е не просто навик, а начин на живот. Да бъдем в непрекъсната връзка със Словото Божие!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Мисъл за деня: И добрите, и лошите навици са заразителни. Може да проверите това. Да кажем, вие минавате някъде и виждате, че някой си играе. Най-първо вие мислите, че туй не ви е направило впечатление, обаче вечерта, като се върнете в дома си, започвате да играете. И Доброто, и злото по рефлексия се предават. Всяко влияние, всяка форма се предава неизбежно. Има един закон: всяко нещо, което ни е направило впечатление, ще се прояви вътре в нас. Затова именно сърцето на ученика трябва да бъде пълно, да няма никаква празнина. Защото всяко нещо, което прониква в празнината, непременно ще се прояви. Сърцето на човека трябва да бъде пълно с благородни неща, за да бъдем избавени от влиянието на външния свят.

Линк към коментар
Share on other sites

... Доброто, и злото по рефлексия се предават. Всяко влияние, всяка форма се предава неизбежно. Има един закон: всяко нещо, което ни е направило впечатление, ще се прояви вътре в нас. Затова именно сърцето на ученика трябва да бъде пълно, да няма никаква празнина. Защото всяко нещо, което прониква в празнината, непременно ще се прояви. Сърцето на човека трябва да бъде пълно с благородни неща, за да бъдем избавени от влиянието на външния свят.

:feel happy:icon12.gif

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest НиколаДамянов

„Лошите” навици, ценностната система и духовното развитие…?

Доста често се получава така, че изградени наши навици да не съответстват на наши убеждения, които изграждат ценностната ни система.

Примери могат да се дадат много… Начин на хранене – знаем, че нещо не трябва да ядем или е вредно, но го правим като съответно И съветваме това да не се прави.

А какво да кажем за цигарите, алкохола, секса …например? – Надявам се всеки се е сблъскал с комични ситуации от рода на тази, където дядо Поп блажи по време на пост.

Какво да кажем за лекари и родители, които пушат по кутия цигари на ден, но отричат тютюнопушенето и дори „наказват” своите деца? :)

Допустимо ли е „лошите” ни навици да са в противоречие с посоката ни на разбирането за живота и ценностната ни система?

Лицемерие ли е това или проста неизживян период,…неизбежна необходимост, с която трябва да се преборим във времето?

Къде е границата на това лицемерие (ако има) ? Може ли да се постави такава граница?

Справедливо ли е един родител да наказва детето си за вреден навик, след като той сам го притежава този навик?

Критерий ли са „лошите” навици за нивото на духовност на даден човек?

Благодаря на всички, които ще вземат участие в тази дискусия! :)

Поздрави.

Редактирано от НиколаДамянов
Линк към коментар
Share on other sites

Допустимо ли е „лошите” ни навици да са в противоречие с посоката ни на разбирането за живота и ценностната ни система?

Лицемерие ли е това или проста неизживян период,…неизбежна необходимост, с която трябва да се преборим във времето?

Къде е границата на това лицемерие (ако има) ? ... Критерий ли са „лошите” навици за нивото на духовност на даден човек?

Поздрави.

:rolleyes: Лошите навици, т.е. пречещите дори на вече поетата еволюционна посока, са признак за дисбаланс в развитието. Те не са абсолютен критерий за степента на духовност, но показват, че в някакво отношение разгръщането на по-висшите структури се забавя или деформира. Лицемерие може да се яви едва вторично (и незадължително) - когато човек, подобно на известния Тартюф, претендира за непостигната святост или даже се стреми чрез тази претенция да си осигури дивиденти в полза на "лошите навици"... :D

Линк към коментар
Share on other sites

„Лошите” навици, ценностната система и духовното развитие…?

Доста често се получава така, че изградени наши навици да не съответстват на наши убеждения, които изграждат ценностната ни система.

........................................................

Допустимо ли е „лошите” ни навици да са в противоречие с посоката ни на разбирането за живота и ценностната ни система?

Лицемерие ли е това или проста неизживян период,…неизбежна необходимост, с която трябва да се преборим във времето?

Къде е границата на това лицемерие (ако има) ? Може ли да се постави такава граница?

Справедливо ли е един родител да наказва детето си за вреден навик, след като той сам го притежава този навик?

Критерий ли са „лошите” навици за нивото на духовност на даден човек?

Благодаря на всички, които ще вземат участие в тази дискусия! :)

Поздрави.

Според мен не е допустимо,но е част от индивидуалния път на някои от нас.

Най-добрия вариант е човек да израстне в среда на добра духовност и да продължи без усилие по този път.Тогава той ще говори за тези т.нар."Лоши навици" като страничен наблюдател.

Може и нищо да и няма на средата и въпреки това поради незрялост,човек приема някои "лоши" навици,които после стават зависимости.

От там насетне има образно казано два пътя.Единият не виждаш нищо лошо в навиците си и не търсиш духовни пътеки.

Вторият тръгваш в посоката на духовно порастване и пределно ясно и веднага разбираш,осъзнаваш,че навиците са нещото,с което трябва да приключиш ,за да идеш на следващото стъпало.Само че те отдавна не са просто навици,а са сериозни зависимости.Тогава се получава дисонаса ,за който много добре говори в поста си предходния пишещ Добромир.

Човекът ,който се намира в това състояние осъзнава,че с неспособността си да се справи и със слабостта,която демонстрира ,всъщност не се движи,а стои на едно място.

Този избор винаги има своите лоши последствия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Каква според вас е връзката между навика и правилната обхода на мисли, чувства и действия.

Спомням си една крилата мисъл - Посейте мисъл и ще получите действие. Посейте действие и ще получите навик. Посейте навик и ще получите съдба!

Дон Мигел Руиз казва, че добре регулираните реакции са в състояние да преобразят живота ни! Това също може да се превърне в навик.

И накрая ще перефразирам една мисъл от книгата "Окултният ученик", според която ако ние имаме хубави навици, то пътят пред нас е отворен!

Какво мислите вие!

Законът на Жътвата :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...