Силвия СД, на Jun 7 2007, 18:53, каза:
Аз, обаче, не съм съгласна с Добромир, а с Орлин. Орлин, макар да не е лекар, е много будно и широкоотворено към нестандартните методи момче, което предполага широта в съзнанието. Който отрича, без да е прилагал някакъв метод, е само ограничен в собственото си полезрение.
Винаги съм се старал, независимо дали чуя нещо от "официалните" или неконвенционалните източници, да го приемам без предразсъдъци. Понякога казвам, че нямам още оформено мнение и то е, защото освен отворено съзнание тук е необходима и
продължителна практика. Тя включва, освен собствено експериментиране, и
наблюдение върху голям брой хора, които прилагат съответния метод. Даже бих казал, второто е по-важно, защото отделен човек може и да си се чувства добре по определен начин, но да апроксимира това по отношение на всички други е неправомерно. Точно в това е и грешката на Малахов. На книжния пазар има и книги от друг руски автор - Щадилов; и който не иска да е едностранчив в преценките си, а да научи какво е станало в Русия с метода на Малахов, е добре и тях да прочете... По отношение на разминаванията на мненията ни с Орлин, те са по-скоро частични, включително по конкретната тема. Не отричам метода, а призовавам да се внимава, че тук не сме Индия и не всеки от нас се храни, диша, мисли и живее по подходящ начин, за да прилага всичко тамошно с лекота и непомрачавани успехи. Силвия, ти отричаш ли, че с урината се изхвърлят ред непотребни за организма вещества, особено когато човек се е натровил с тежки метали, пестициди и радиоактивни елементи? Защото ако може да е полезно - макар и не за всеки - да поеме отново някои соли, антитела и хормони, които изхвърля, по другия въпрос мисля, че нещата са също така ясни. Освен това, стероидите в урината действат наистина противовъзпалително, но бързото подобрение не означава още най-добър начин за въздействие върху оплакванията. Знае се, че действието на споменатите, характерни не за древната аюрведа, но за съвременния свят отрови, е подмолно, ако приемаш малко повече олово или радиоактивен стронций - и ако не си свръхчувствителен - няма да усетиш нищо, но ако това е редовна практика...
И все пак основното не са теоретичните съображения. Според моята статистика, освен външната уптореба, за която както казах имам само малки забележки, от вътрешна употреба се чувстват добре само не много голям процент предварително подготвени чрез други методи хора. При останалите ефектът се колебае от временно добър, през смесен - с резултати, но и с кризи - до видимо негативен ("кризи", които не преминават дълго, е трудно да бъдат изтълкувани като лечебни). Добре би било да се види и в подробности, кой кога и защо реагира съответно и ето в този смисъл е полезно да се споделя по-конкретно. Иначе хората говорят и пишат какво ли не. Но ето например, аз ще споделя за Д., една пациентка - чужденка, живееща често в България, преди няколко години тя ме потърси за консулт. С известни познания, но малко практика в природолечението, на нея й беше предписана за новооткрит диабет уринотерапия в известен софийски център. Докато я използвала външно, всичко било наред, но като взела да пие, получила жестоки пристъпи от коремни болки, повръщане, главоболие и световъртеж. Казали й, че е лечебна криза и че ще мине, но не би. След 4-5 дни се наложило да постъпи в болница. Изследванията на кръвта и на урината показали значителни отклонения, не само свързани с диабета, но и ред други. Може да си ги е имала жената и преди тези предразположения, но въпросът е как предварително да се прецени, доколко този метод е оправдан или рисков? Колегите от споменатия център се ръководели само от Малахов...
Мнението беше редактирано от Добромир: 07 юни 2007 - 18:25