Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

За билколечението


 • Please log in to reply
54 мнения в тази тема

#1 Иво

Иво

  Администратор

 • Администратор
 • ПипПипПипПипПип
 • 2370 Мнения:

Публикувано: 19 януари 2004 - 12:54

Здравейте,

Защо да се лекуваме и да си помагаме с антибиотик и хапчета ако можем да го правим с билки? Има много и хубави български билки.

Имате ли опит в билколечението?
Какви билки ползвате и в какви случаи?
Някои с повече знания и опит да сподели рецепти?

Иво

 • 0

Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.


из филмът "Аvatar"


#2 Иви

Иви

  Новодошъл

 • Администратор
 • Пип
 • 217 Мнения:

Публикувано: 27 януари 2004 - 11:58

Антибиотиците помагат на едно, а увреждат друго. Родителите ми, са ми давали много антибиотици като дете.... Не зная дали това ми е навредило по някакъв начин, но познавам много хора, на които се е отразило зле. На някои от тях се е повредило зрението, на други кожата им е станала свръхчувствителна и т.н. Забелязвам също, че някои родители давали антибиотици на първото си дете, не правят същата грешка с второто. А младите родители или поне тези, които аз познавам, първо търсят алтернативното лечение и при много краен случай, примерно влизане в болница се обръщат към традиционната медицина.

За билките не знам много, но знам достатъчно, за да се оправям с по-дребни проблеми. Сигурна съм, че с повечето от вас е по същия начин. Примерно, ако те боли стомаха - помага ментата, ако имаш проблеми с гърлото - лайката е превъзходна. Ако имаш проблеми с бъбреците може да се направи чай от дръжките на бели череши.

Ако всеки сподели по нещо, което знае за билките, можем взаимно да си помогнем :feel happy:
 • 0

#3 Антикал

Антикал
 • Участници
 • 40 Мнения:

Публикувано: 27 януари 2004 - 17:36

Привет :D

Най-доброто лечение според мен е системни грижи за тялото и духа, които да не позволяват да се стига до болести.
Но това май е идеалния вариант и едва ли има някой от нас, който да не се е разболявал. Аз лично не съм ползвал лекарства /от съвременната медицина/ повече от 10 г. Не че не съм се разболявал, но не е било нищо сериозно - настинка, грип, кашлица. Обикновено ползвам "бабини" методи на лечение - напарване на краката във много гореща вода, чайове и 1-2 дни лежане.

До тук добре, но ако на човек се случи да се разболее от нещо по-сериозно, което да нарушава функцията на някой от вътрешните органи - как да процедира?
Ако се обърне към съвременната медицина има много малка вероятност да се излекува напълно - обикновено само го "закърпват" временно
Ако посегне към нетрадиционната - също тежко му и горко. На всеки истински лечител има поне 10 000 "измамника", които са такива съзнателно или не.

Аз лично избрах втория. Знам че съм избрал правилния начин, но все още не съм срещнал лично лекар на който да се доверя. За сега вярвам само на себе си. Лошото е, че не съм достатъчно компетентен и ако до момента се справям със собственото си здраве, то с това на близките си не мога.
Проблема опира до това че да се излекува дадена болест - трябва да те лекува някой, който е лекар по душа. Да е разбрал призванието си, да го е приел, да е натрупал необходимия опит и ........................Чак тогава ще може да определи от какво си болен в действителност и ще намери начин да ти помогне.

И така човек стига до задънена улица - няма кой да го излекува, а и той самия няма нужните познания и опит. Теоретично има лекари но на практика се спасяваш сам.
Може би положението не е чак толкова лошо ако си се замислил навреме. Всеки може да води един по-природосъобразен живот и да боледува по-малко, а и Учителя е изнесъл не малко беседи за здравето, но нима другите са обречени? Замислете се колко хора познавате които на 30 г. примерно са здрави без сериозни оплаквания!

Аз самият макар че съм се интересувал в тази област нямам кой знае какви познания. Когато искам да бъда полезен на някой близък никога не съм сигурен дали това което е помогнало на мен ще помогне и на него. Фундаментални рецепти няма.

Ще се радвам много ако някой има решение на проблема. Аз за съжаление не познавам истински лекар, макар че много бих искал. Впечатли ме един китайски трактат за здравето - "Су вън". Но описаните там техники, както и навсякъде другаде искат ПРАКТИКУВАНЕ а аз нямам практика освен със себе си. До сега успешно прилагам в комбинация с други други методи - ЧИ ГУН - китайска система за хармонизиране с природата. Но това е метод за самолечение, а не за лечение.

Май се поувлякох :rolleyes:

Знам че билките имат голяма сила но и те приложени неправилно не водят до добри резултати.
 • 0
"Който побеждава другите е велик,
a който победи себе си е могъщ!"
Лао Дзъ

#4 Миглена

Миглена
 • Участници
 • 18 Мнения:

Публикувано: 01 март 2004 - 02:03

:) Привет!

От много дълго време не използвам антибиотици и хапчета (единствено в краен случай, при много висока температура например)

Това до голяма степен е повлияно от баща ми, който е изцяло против медикаментозното лечение.

До колкото си спомням като бях малка при болки в стомаха ми правеше чай от жълт кантарион, при кашлица - чай от магарешки трън (бодил), при болки в гърлото ме караше да си правя гаргара с лайка или мащерка. Помагат също инхалации - за проблеми на дихателната с-ма. :D

Това е малкото, което аз знам, но познавам билко-лечители, които от години се занимават с изучаването на билките, и правят комбинации за лечение на голям брой заболявания.

Защо да не използваме вече готовите дарове, които природата ни поднася!

:angel:
Поздрави,
Миглена
 • 0

#5 Веси

Веси
 • Участници
 • 39 Мнения:

Публикувано: 12 март 2004 - 11:11

Здравейте! :)
Много интересна тема! Можем да си говорим толкова много по нея. :)
В къщи всички сме привърженици на билколечението и изобщо на алтернативните методи.
Прабаба ми (мир на духа й) винаги, когато кашляхме с брат ми (при бронхит и трахеобронхит), ни правече сироп от дафинов лист - 4-5 листенца се запарват с 500 мл. вода, докато водата се оцвети в златисто до кафеникаво. След това се добавят 2-3 лъжици захар и 4-5 зрънца черен пипер и се кипва отново (без листенцата). Взима се по 1 лъжица 3 пъти на ден (но ние тайно си пиехме от шишето ;) ).
В борбата срещу температурата прилагаше един много смешен метод - намокряше ни главите и ни сапунисваше :rolleyes: - така стояхме по 10 минути и, колкото и да звучи странно, успяваше да я свали. Съвсем сериозно изпробвано е много пъти от различни хора и наистина е ефикасно.
Запарката от люта мента успокоява болките в стомаха (продава се в магазините за чай).
Баща ми имаше проблем с кървящи хемороиди, които, меко казано, са доста неприятни. Опитва различни мазила и лекарства, но без особен ефект. Накрая се запозна с един дядо, билкар, който му препоръча да си прави отвара от един бодил. Нарича се нискостеблена решетка (на мене винаги ми е приличал на малко слънчице). Расте по ниски била с леко камениста почва, плътно прилепнал до земята. Използват се корените, които са около 20 см. Вадят се малко трудно :blink: . Белят се и се нарязват на кубчета. Мирише невероятно приятно. Три супени лъжици се варят в 1 л вода, прецежда се и се пие три пъти на ден по 150-200 мл.
Май и аз се поувлякох :).
 • 0

#6 Венцислав_

Венцислав_

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2327 Мнения:

Публикувано: 29 май 2004 - 18:50

Приветствам билколечението, но насочено към причините за болестта, а не към последствията. За полезността на билките няма смисъл да говорим, достатъчно е само да споменем името Едгар Кейси.
 • 0
"Истината е земя без пътища."

#7 Телемах

Телемах

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 193 Мнения:

Публикувано: 15 април 2005 - 16:46

Аз пия билки за профилактика. много ми харесва книгата на Мария Требен - Болести на мъжа. А откъде и как можем да разберем за истинските причини на болестите? Ние все симптомите лекуваме.
 • 0

#8 Мозата

Мозата

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 117 Мнения:

Публикувано: 19 април 2005 - 14:38

Ами,какво да кажа.........
С годините съм се обедила,4е с химията не трябва да се прекалява.В смисъл,4е не добре при най-малкия проблем да се прибягва до лекарства.
А за билките.....Да,те са много добро нещо,но има моменти в които,за съжаление-само те,просто не действат.

P.S.Правете каквото искате.Само не допускайте грешката за дълго да попадате в ЛАПИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ :huh:
 • 0
Животът не е това,което изглежда,НИКОГА.................

#9 Пришелец

Пришелец

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 140 Мнения:

Публикувано: 19 април 2005 - 15:21

Различните билки носят също така различни духовни влияния и енергии.
И Учителя и Щайнер са говорили за билки и за използването на някои от тях.
при по-сериозни проблеми все пак е желателно да се направи консултация с билкотерапевт(който сериозно и задълбочено се е занимавал с билколечение)
има някои билкови смеси, които могат да действат много по-ефективно от една отделна билка. също така в някои случаи може е нужно по-дълго редовно приемане на отвара от билките.
(за конкретен билколечител съм чувал хубави отзиви за Еньо Миланов, който работи в Симеоново (край София)

Също така има много хубави(и ползващи се доколкото разбрах с немалко търсене) продукти на фирмата Himalaya, които са с използване на индийски билки и растения, и се продават в аптеките(има за различни заболявания)

Също така има продукт наречен "Чаванпраш", който е съставен от над 40 компонента (сред които хималайски билки, минерали и др.)
 • 0

#10 Благост

Благост

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2117 Мнения:

Публикувано: 25 април 2005 - 16:52

Здравейте, приятели! При мен тази година се насъбраха доста билки...някой да сподели опитност ..какво да правя с тях липа, маточина, мащерка, жълт равнец, пелин, липа, хвойна,..даже Еньовденския огромен букет.....вани, обливания...раздавам от изобилието си..и пак има...не успявам да ги ползвам всичките...и пчелния клей...оле ле...кое по напред...благодаря предварително!
Любов +Светлина+Мир +Радост!
 • 0
Сърце чисто като кристал. Ум светъл като Слънцето. Душа обширна като Вселената. Дух мощен като Бога и Едно с Бога!

#11 Гост_BabyFace_*

Гост_BabyFace_*
 • Гости

Публикувано: 07 август 2005 - 13:04

Попаднах на чудесен сайт за здравословни храни, в който има доста всеобхватна информация и описание на известните в страната билки и тяхното използване. Сайтът е www.zdravoslovno.com
 • 0

#12 Милкана

Милкана

  Участник

 • Участници
 • ПипПипПип
 • 476 Мнения:

Публикувано: 07 август 2005 - 14:15

Билки се берат на отиване, ако ги береш на връщане - не са лековити. /или поне силата им отслабва/

Да се откъсват внимателно, да не се режат.
Сушат се цели, и при възможност да се съхраняват цели, ако няма да се наронят на по-големи късове.
Хубаво е освен за отвари, да се ползват и изсушени като букети - вратига, лавандула, бял равнец. Не бива обаче да престояват дълго, на следващата година да се сменят.
 • 0
Nosce te ipsum

#13 Благост

Благост

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2117 Мнения:

Публикувано: 10 август 2005 - 12:44

:v: Здравейте, приятели! Здравей, Милкана!Благодаря за посоката.

Билки се берат на отиване, ако ги береш на връщане - не са лековити. /или поне силата им отслабва/

Това ми хареса.Може да е така, а може и да не е така.Смяташ ли че е проверено....
За кого е валидно( мъж-жена,усмихнат - сериозен, пълничък - слабичък, млад - стар...билкар..).Как мислите ?
Може ли за едни да е на отиване , а за други на връщане???!!!
Много е важно билките да съхранят полезността си.Затова нищо не е за подценяване, а всичко е за препроверяване.
Търся закономерността и причината.Помогнете. :1eye:
Любов+Светлина+Мир+Радост
 • 0
Сърце чисто като кристал. Ум светъл като Слънцето. Душа обширна като Вселената. Дух мощен като Бога и Едно с Бога!

#14 Дете на вятъра

Дете на вятъра
 • Участници
 • 4 Мнения:

Публикувано: 07 октомври 2005 - 20:18

Привет на всички.Страхотно местенце си имате във виртуалното пространство :thumbsup2: Незнам дали тук му е мястото да го споменавам,но..Какво ще кажете за Рейки?Не елечение с билки но тъй като казвате,че само с билки не става,а и може да се практикува върху други...
 • 0

#15 Телемах

Телемах

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 193 Мнения:

Публикувано: 13 октомври 2005 - 17:33

Наскоро четох за мускуса в книга за Агни йога. Питах познати, но не знаят.Това билка ли е или нещо друго и има ли го у нас. :huh:
Любов+Светлина+Мир+Радост :thumbsup2:
 • 0

#16 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 14 октомври 2005 - 08:46

Този път ще се опитам да бъда кратка и полезна.
При настинки и белодробни заболявания правя чай от магарешки бодил цвят, дървесен бъз цвят, глог плод, шипка плод, ябълка кори и семенници, ройбос, мащерка стръкове. Накисва се докато поизстине, прецежда се и се подслажда с мед. Децата го обожават.
Преди време дъщеря ми имаше хрипове в дробчетата, защото инфекцията беше слязла надолу. Изписаха й антибиотик, но понеже твърде много й бяха станали антибиотиците поради повтарящи се пикочни инфекции, реших да проява разумна смелост и да опитам само с билки. Изчисти се за около две седмици. Преди време аз бях изкарала пневмония, смених четири антибиотика и все още имах хрипове. Тогава разбрах, че така няма да се оправя. Моя колежка беше още по-упорита, тя смени пет антибиотика и все тая. Ходехме си болни, кашлящи и свиркащи на работа и туй то. Чак след няколко месеца в края на лятото оздравях. За децата си се грижа, но не мога да се занимавам със себе си, да си варя чай редовно.
Често децата ми идват с разстройство от село. Лоша хигиена и т.н. Синът ми е алергичен към много неща, включително лекарства. Това е още един мотив да се справям с билки. Една бърза и успешна рецепта при разстройство:
едно листо смрадлика /голямо колкото две-три монети от пет стотинки/, лайка цвят, може да се добавят и обелки от ябълка, лъжичка зелен чай. Пресича всичко много бързо. Една доза от около 300 - 400 мл. чай, изпита на два пъти на гладно, се оказва достатъчна за деца. Смрадликата е силно изсушаваща и токсична билка /ако се пие дълго/, затова се смесва с омекотяващата лайка. В такава доза е безвредна и за предпочитане пред което и да е химично лекарство.

Моля, някой ако знае проверени и ефикасни рецепти при бронхиална астма и хроничен пиелонефрит, да ги сподели тук! Предварително благодаря!
:)
 • 0

#17 elpa

elpa
 • Участници
 • 1 Мнения:

Публикувано: 16 октомври 2005 - 18:13

Здравейте,приятели!Искам да разкажа накратко за нашия опит по отношение на билколечението.
Преди няколко години с насмешка гледахме на такъв род лечение,докато...докато един ден мъжът ми не се разболя от Паркинсон - на 34 години.Кошмара беше страхотен!Аз напуснах работа,ходили сме при над 20 лекари,вкл.психиатри,тъи като не вярваха че е възможно на тази възраст.От друга страна мнението им,че е с психическо разтройство се потвърждаваха някак,защото от многото химии,които изпи получи нервно-вегетативна дистония.Как да е потвърди се Паркинсона,спряха се антидепресантите и бладогарение на близка започна лечение с билкови препарати и хранителни добавки.Те са американски и той ги пие от година и половина.Незнам как мога да ви уверя,но по негови думи се чувства с пъти по-добре(а той е в общи линии песимист-човек)По мое мнение това е така,защото решихме да пробваме от американския вит.C,които е много по-силен от този-синтетичния,продаван в аптеките-два пъти по-дълго се задържа в кръвта(ест.извлек от шипка и лимон)и е с пъти по -евтин.Имаме син,които често боледуваШЕ.Това не е грешка!Вече става една година,откакто не е пил антибиотик.
Та това е нашата история.Ако мога да помогна на някой,ще се радвам.Чувствам го като дълг,тъй като в онзи труден момент се намериха добри хора,които помогнаха и на нас.Адресът ми е elpa@abv.bg Желая здраве на всички вас и нека надеждата не напуска никого!
 • 0

#18 Невенна

Невенна
 • Участници
 • 76 Мнения:

Публикувано: 19 октомври 2005 - 16:27

здравеите Публикувано изображение
Преди 5-6 години реших да обърна гръб на традиционната медицина, опитах какви ли не добавки и искам да кажа че по-чувствителните хора усещат действието на билките, по-скоро духа на билката, защото тя лекува най-вече финното тяло, и ако проблема е повърхностен билката е чудесно решение.
За съжаление при хроничните болести, които здраво са се загнездили в подсъзнанието ни билковите отвари не са така ефикасни.
Имам дете на 3 год, миналата година направи бронхит въпреки петте различни сиропа които пи, изписаха му антибиотик- една седмица детето беше страшно апатично и раздразнително. :(
След този случай реших да потърся алтернатива - и ми се изпрати - една приятелка майка ми каза за хомеопатията. Въпреки общото мнение че не помага искам да кажа, че това е метод,който може да спре всяко възпаление, защото лекува причината и човека като цяло, помагайки му да създаде свои антитела срещу болестта. Детето ми имаше гнойна ангина, с хомеопатия мина за 4 дни, а иначе се дава почти задължително антибиотик.

Сега за духовната страна на това лечение - ако не вярваш,че ти помага няма да подейства, защото както казах се работи с фини енергии, които се спират от недоверието. Както е казал народа" За всяка болка-билка".Публикувано изображение

Специално на Latina бих препоръчала да се срещне с хомеопат, който да направи пълен профил на детето и да даде неговото лекарство, запомнете лекарството винаги е едно, в редки случаи за две. Лекари които предписват комбинирани лечения от химии, билки и хомеопатия- не са наясно с принципа на хомеопатията.
Твърдо вярвам , че хомеопатията е следващото ниво в лечението, преди да се научим да се лекуваме само с енергия.Публикувано изображение
Това е от мен.
Публикувано изображение
 • 0
Нека любовта и светлината да са винаги с вас

#19 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 19 октомври 2005 - 19:25

Благодаря! :feel happy:
 • 0

#20 paloria

paloria
 • Участници
 • 13 Мнения:

Публикувано: 27 октомври 2005 - 10:03

Търся индийски билкови препарати
Лечение с индийски билки

Скоро четох за мощното въздействие върху нервната система на следните индийски билки:джатамамси, шакханалпушпи, брахми, джатифала, тагара.
Някой знае ли къде се продават в България?
 • 0
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители