Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Осъзнато сънуване


Recommended Posts

Б) Здравейте,

Явно про4етеното в4ера въздейства и ве4ерта сънувах един сън, подобен не бях сънувл отдавна... сънувах, 4е сънувам и спя и ми лази паяк по крака, сънувам 4е се събуждам и го отстранявам и сънувам 4е се събуждам и виждам, 4е не е паяк, а конска муха, която ме хапе тогава се събудих наистина и видях 4е няма ни6то... подобна схема ми се е слу4вало да сънувам 4есто и понякога е доста стра6но.... как мислите==това отговаря на осъзнатото...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Б) Здравейте,

Явно про4етеното в4ера  въздейства и ве4ерта сънувах един сън, подобен не бях сънувл отдавна... сънувах, 4е сънувам и спя и ми лази паяк по крака, сънувам 4е се събуждам и го отстранявам  и сънувам 4е се събуждам и виждам, 4е не е паяк, а конска муха, която ме хапе тогава се събудих наистина и видях 4е няма ни6то... подобна схема ми се е слу4вало да сънувам 4есто и понякога е доста стра6но.... как мислите==това отговаря на осъзнатото...

Здрасти,

има такав феномен, който се нарича "фалшиво събуждане" и е често срещан при сънуващите осъзнато. На мен ми се е случвало само веднъж откакто правя опити за осъзнато сънуване. От тогава всеки път когато се събдя сутрин или през ноща правя "проверка на реалността", така че следващия път когато имам "фалшиво събуждане" тя да ми помогне да разбера че съм се събудил в сън а не наистина.

Иначе за страха в сънищата има един израз, който аз много обичам: най-лошото нещо, което може да ти се случи в един сън е той да свърши т.е. да се събудиш.

сладки сънища

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

:1eye: Привет,

Много бих искал да се науча на осъзнато сънуване, защото всъщност това е процес по-дълбок от медитацията(поне такава каквато ние европейците я знаем и дотам до където повечето от нас стигаме). Много вълнъваща книга е деветият том на Кастанеда, както и тибетските книги по въпроса - препоръчвам ви сайта на lib.ru - езотерика и психология, йога... , както и theosophy.ru! Осъзнатото сънуване е крачка към реалното отделяне от тялото, която е вече много висша практика. Аз мисля че за да напредне човек в тези практики практочески, се нуждае наистина да следва пътя на Ученика - а това става когато след много падания и ставания човек успява да трансформира желанията си, да присади върху дивата подложка на страстите и подсъзнанието си висшата си природа - свръхсъзнанието -разбира се, с водеща роля винаги е самосъзнанието! Между другото, човек не трябва да се пресилва в пътя си - както се казва - "товара на слона ще смаже магарето" . Стъпка по стъпка, бавно, но упорито и сигурно...

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup1: Темата ви е много интересна ! Или може би лично на мен ми е интересна, защото всичко, за което говорите ми е толкова познато !

:hmmmmm: А на някой от вас случвало ли му се е да сънува това, което иска, това, за което си е мислил точно преди да заспи ... после да се събуди помнейки до къде е стигнал и след кратка разходка до WC-то да продължи съня точно от прекъснатото място ? На това как му викат ?

:thumbsup2: Бъдете щастливи !!!

Вера

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Хм, странно, аз имам един кошмар, който като започна да го сънувам, тъй като през определено време ми се случва да се повтаря, а той ме кара да настрахвам, в определен момент се сещам предния път като съм го сънувала какво е станало и започвам да го променям, примерно от сорта няма да тичам по тези стълби, а ще вляза през еди коя си врата или ще взема еди коя си вещ вместо друга и така, но съня ми винаги свършва еднакво..не знам дали това е осъзнато сънуване, но..знам ли:)

Линк към коментар
Share on other sites

Осъзнато сънуване? - Да, няколко пъти. За първи път ми се случи преди 5 години. Бях студентка, в сесия. Уча задачите по сапромат. В нощта преди изпита сънувам и решаван една задача. Стигам почти до края, но незнам колко е cos от 30 градуса. Нямам таблица. Баща ми ме събужда. Аз отварям очи, питам го за отговора и отново заспивам. След това замествам в задачата. Беше ми странно и започнах умишлено да мисля и повтарям въпроси преди сън и в повечето случай научавам продължението.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Далго време се опитвах да получа осъзнателен сън но все не успявах и един ден просто стана от самосебе си,бях много изморена и легнах да поспя но преди това релаксирах.Сънувах че спя и някой ме наблюдава през вратата и беше непознат човек и той се доближи и хвана одеялото ми аз изтрапнах от ужас но си казах изведнаж спокоино това е само сън и изведнаж този човек си трагна без да ми направи нищо. това мисля че е осъзнателен сън :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Да, и на мен не веднъж ми се е случвало да кажа насън, че сънувам, но не мисля че това е осъзнат сън :hmmmmm: Ако беше такъв, след оповестяването, че всъщност сънувам, най-вероятно щях да направя нещо, което иначе не мога в реалния свят, но уви...всички моменти след това ми се губят. Сякаш с осъзнаването, че спиш, просто спираш съня. <_<

Линк към коментар
Share on other sites

Мда-а-а-ам.

Случвало ми се е. Отначало беше достастъписващо, това ме стряскаше и караше да се събудя. По-късно нещата си поулегнаха, но всеки път беше малко шокиращо, само ставаше малко по-контролирано от моя страна. По едно време просто си спряха тези сънища. Ще видим, може да дойдат отново някой ден.

Не знам дали бяха реалност, въпреки, че за мен си има доказателство, което едва лие случайност. А, колкото до "планираните" сънища, има такива практики при Йогите, където изживяват различни емоции и се отърсват от разни страхове, именно по време на сън. Някои използват сънищата за изучаване на чужди езици, но като цяло доколкото знам, не всичко е излседвано и изяснено покрай отделните фази на съня...

Може би някой ден... :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Мисля, че за да се осъзнаеш в сънищата преди всичко се иска да контролираш желанията си. Сънувачът знае, че е в осъзнато сънуване или във второ внимание, защото е силно саморефлексивен; все се пита - аз ли съм това, искам ли намиращото се пред мен? Сънувачът помни сънищата си, защото не ги отличава от деня, не ги подценява.

Аз се осъзнавам и помня съновиденията си и уверявам всеки, никак не е трудно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравей Иво,

аз определено много често съм имала подобни случаи-сънувам, зная че сънува 100%, но не мога да направя нищо...много странно е усущането, случвало ми се е и да се събуждам и да легна и да продължа съня си или дори понякога да го режисирам... :angel:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

Здравейте,

много се радвам че попаднах на този форум и че тук виждам доста хора сериозно интересуващи се от света на сънищата. Преди 10тина години ми попадна първата книга на Кастанеда и аз реших да видя за какво става въпрос. Материята ми се оказа мнооого интересна и се постарах да прочета всичко, което намерих. Попаднах и на една книга на една жена която се казваше Флоринда, но фамилията не помня. Ставаше дума за една жена ученичка на Карлос Кастанеда. Там темата за сънуването беше засегната много дълбоко. Реших да потърся още материали по темата и в крайна сметка стигна до Осъзнатото сънуване. Зарибих се страшно много и си купих книга по въпроса. (еше обсъждана малко по-нагоре.). Реших да започна да се занимавам с това и както беше написал автора още във първите редове "много в възможно да имате осъзнат съм още първата вечер в следствие на възбудата от това че четете тази книга." Точно така и се случи при мен. Още първата вечер бях възнаграден с осъзнат сън. Беше красиво. Много красиво. Сънувах как един приятел ми казва нещо което няма откъде да е знаел и аз разбрах. Сънувах. Всичко стана много ярко и красиво. Бях на един стадион и като се огледах видях че той седи на средата на космоса. Нямаше нищо освн него. Но беше красиво. Започнах да си играя със всичко. Да променям цветовете и хората. Предметите. Всичко. По едно време се унесох и заспах отново неосъзнато. Не е нужно да ви казвам как се зарибих след това. Записвах всеки сън. Започнах да ги помня много добре. Имах още осъзнати сънища. Всеки още по-красив. След тях се будех отпочинал и с прекрасно настроение. В единия полетях. Това чувство не може да се сравни със нищо. Беше уникално. Незабравим спомен. След това започнах работа и нямах вече време за упражнения и записване затова попрекъснах. Сега искам да се захвана пак. Тогава бях стигнал до следната система която работеше доста добре. Надявам се да помогне и на вас:

1. Записваш всеки сън. ВСЕКИ. До най-малката подробност. Дори цветовете. След това поне по 5-6 пъти на ден го прочиташ и добавяш всичко което си спомниш допълнително. Това е много важно. Опитваш се да си спомниш усещането. Това ми помагаше най-много. Когато си в съня се чувстваш малко отнесен. Поне аз. Веднъж свикнал, че това усещане значи сън, имах осъзнати сънища много по-често. Между другото повечето пъти се осъзнавах в моменти когато сънувах, че не мога да избягам на някой. Със сигурност всеки от вас знае за какво говоря. Краката ти са тежки. Тичаш със всичка сила и не помръдваш. Свикнеш ли, че това се получава само в сънищата се осъзнаваш често в такива моменти.

2. Отпускане на цялото тяло. Мускул по мускул. Стягане и отпускане. Докато не осещаш само себе си, а не тялото си. Горе при очите.

3. Сън 5 часа. Ставаш за 1. Мотаеш се нещо и после лягаш пак. Много важно ако искаш бързи успехи.

4. Проверка на реалността. За мен това беше много трудно. Дори не успях да се нагодя изцяло. Започнах да го правя само във накои моменти които ми се струваха доста често срещани в сънищатата ми. Четох това някъде. Ако видите че нешо се повтаря често в сънищата ви правете проверка всеки път когато го правите буден. Аз използвах проверка с текст. Прочитате нещо, обръщате се и го прочитате пак. Ако се промени - сънувате!

5. Хубаво е също преди лягане да четете литература по въпроса за да настроите съзнанието си на тази вълна.

Това са в общи линии нещата, чрез които аз го постигнах. Надявам се да ви помогнат. Това наистина е една красива страна на живота ни, която си заслужава да се види. Приятно Сънуване.

Ицо

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
Guest Boris,who?!!

Привет на всички,

миналата нощ имах осъзнат сън,но за много кратко.Когато се събудих в съня,се съсредоточих върху дланите си,за да не се събудя,но явно съм бил много превъзбуден и нямаше и 3-4 секунди,когато съня се смени и не бях вече буден.Това ми е 2ри осъзнат сън (първият беше за пократко време,но чувството е неописуемо).След записването му в дневник,цял ден четох в този форум и много бях ентусиазиран към всичко това.Снощи обаче сънувах разни неща,които помня почти,но не се събудих и се чудя как мога другия път да накарам съзнанието да се събуди.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Б) Здравейте,

Явно про4етеното в4ера въздейства и ве4ерта сънувах един сън, подобен не бях сънувл отдавна... сънувах, 4е сънувам и спя и ми лази паяк по крака, сънувам 4е се събуждам и го отстранявам и сънувам 4е се събуждам и виждам, 4е не е паяк, а конска муха, която ме хапе тогава се събудих наистина и видях 4е няма ни6то... подобна схема ми се е слу4вало да сънувам 4есто и понякога е доста стра6но.... как мислите==това отговаря на осъзнатото...

Здрасти,

има такав феномен, който се нарича "фалшиво събуждане" и е често срещан при сънуващите осъзнато. На мен ми се е случвало само веднъж откакто правя опити за осъзнато сънуване. От тогава всеки път когато се събдя сутрин или през ноща правя "проверка на реалността", така че следващия път когато имам "фалшиво събуждане" тя да ми помогне да разбера че съм се събудил в сън а не наистина.

Иначе за страха в сънищата има един израз, който аз много обичам: най-лошото нещо, което може да ти се случи в един сън е той да свърши т.е. да се събудиш.

сладки сънища

Az откакто почнах да чета за техники 2-3 пъти се събуждам в съня си , и почвам да се плаша като се сетя за филма "Осъзнат живот " :sorcerer:

Taзи книга ми се вижда и на мен добра ,въпреки че си купих една за осъзнато сънуване :Тибетска йога на съновиденията и съня

Редактирано от hakama
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте всички,

темата е изключително интересна, от прочетеното получих мн. интересна информация, за което благодаря.

Преди години ме заинтригуваха книгите на Кастанеда. Един от методите на Дон Хуан за осъзнато сънуване се състоеше в това, по време на сън човек да погледне ръцете си. За мен се оказа много лесно - още първата вечер. Но след това около седмица не можах да спя нормално - твърде пъстри и объркани сънища и много накъсан сън. По принцип от малка сънувам много и интересни неща - и до ден днешен често съжалявам че съм се събудила, особено гогато съм летяла насън. Но тогава беше друго - изпаднах в някакво странно състояние - като че загубих представа за реалността. Неприятно беше, почти страшно.

Този случай като че ме наплаши и реших да не си правя самостоятелно подобни опити. Явно при мен има някакво осъзнато сънуване - ефекта на "фалшивото събуждане", яснота, леко придвижване с ясно съзнание, че сънувам и не е необходимо да си движа краката (твъде изморително ;) ), ако нещата отиват на зле, се будя лесно и т.н.

Итнересно ми е да чуя мнение - къде според вас е била грешката ми (защото беше очевидна грешка :angry: ) и дали някой от практикувалите споменатите методи е усетил някакъв дискомфорт. Интересно ми и дали и друг е пробвал да си гледа ръцете и какво се е случило.

поздрави :sleeping:

Линк към коментар
Share on other sites

А защо го направи?От любопитсво?Или?

Линк към коментар
Share on other sites

Нищо. От един сън в друг, малко по-тежък, защото тук не можем да летим осъзнато. Но и в сънищата не летим, само така го осъзнаваме... и отново - на сън.

Линк към коментар
Share on other sites

Както Синьото и Червеното се допълват, докосват се, ала накрая се .... разминават. Без да се познаят никога.

Може и да си кажат "здравей", но ще е за кратко - за толкова, колкото.

Линк към коментар
Share on other sites

В Южна Америка виолетовото е цвета на скръбта.

Може би, понякога, разграничаването от деня, нощта или утрото и вечерта е от значение за сетивата. Сънят от сънуването и животът от живеенето... Осъзнатите сънища са и осъзнати спомени. И тогава кожата настръхва от всеки полъх на вятъра.

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко е сън. И живеенето и т.н. живот. И да се считаме за живи е най-неосъзнатото сънуване.

Но осъзнатото е наистина страшно нещо. И може би е по-добре да си спинкаме. Казват, че за някои души така е по-лесно да преживеят Апокалипсиса.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Иво pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...