Прехвърляне към съдържание


Снимка
* * * * * 2 Гласове

Мудрите


 • Please log in to reply
40 мнения в тази тема

#1 nina7705

nina7705

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 276 Мнения:

Публикувано: 18 април 2008 - 13:28

Тук-таме прочетох нещо за мудрите.Бих искала да чуя вашия личен опит .
Конкретни случаи в които сте си помогнали чрез тях.
Какво ще кажете за прилагането им на деца?
 • 0
По-добре запали свещ,отколкото да проклинаш тъмнината

#2 Гост_BlueHawaii_*

Гост_BlueHawaii_*
 • Гости

Публикувано: 18 април 2008 - 16:30

"Казвам: Вземете хубаво положение на тялото. Вземете едно положение, в което да бъдеш активен. Да въведете геометрията в живота. Та всяко геометрическо положение и всяко математическо положение съзнателно строят, Божествената сила в нас иде. Каквато поза вземем в нас, такива ставаме. То е като въздухът, който се излива. Какъвто е съдът, такава и форма взема. Та и ние, каквато форма дадем на Божественото, такава форма вземаме. Ти казваш: „Туй няма да го бъде“. Ще го бъде, може да бъде. Казваш: „Кой знае, може да бъде“. Мислиш нещо и казваш: „Кой знае ще бъде ли?“ Ти го тури в неговата Божествена форма. Ти влизаш в един свят, посей семето, не мисли дали ще израстне или не. Израстването не е твоя работа. Посяването е твоя работа. Да израсте една идея в тебе то е Божествен процес. Вложи мисълта и не мисли как ще се развие. Вложи едно чувство в сърцето си и повече не мисли, то се развива по Божественому. Направи една постъпка и остави сама по себе си да се развива. Вложете мисълта най-първо в ума си, приемете я в ума си. Приемете Божественото във вас и го оставете то само да се развива. Възприемете Божествените чувства и оставете сами да се развиват. Възприемете една Божествена постъпка и оставете сама да се развива. Оставете някои работи сами да се развиват във вас. Вие си пакостите като искате сами да развивате работите. Някой път се чудите как да обичате. То не е ваша работа как да обичате. Да обичаш човека, значи на жадния да му дадеш чаша вода. То е любов, да му кажеш една добра дума, то е любов.

Да бъдете с две врати!

Аз ви гледам някой път не знаете как да се лекувате. Тъй както сега се лекувате нищо не можете да постигнете."

ХХI година.
37 лекция на Младежкия окултен клас,
държана от Учителя на 14. VIII. 1942 г., петък, 5 ч.сутринта.
София – Изгрев.
http://triangle.bg/b...2-08-14-05.html

Ползвал съм две мудри като имах проблеми с очите...

ПРАНА
( Мудра на живота )
Публикувано изображение
ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психо-физическо изтощение. Повишава виталността, тонуса и самочувствието. Повишава жизнената енергия; изравнява енергийния потенциал на целия организъм.
Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикателствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота. Активира Първа чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути.


БХУДИ
( Мудра на течността )
Публикувано изображение
ПРИЛОЖЕНИЕ: При пресъхваща уста, сухи и парещи очи; при смущения в бъбреците и пикочния мехур. Подобрява вкусовите усещания, вкл. и вкуса към живота.
Подкрепя стремежа към красота и спокойствие – храната на всяка душа. Балансирайки телесните течности, подкрепя осъзнаването на органичната цялост на живота и на мястото на всичко в тази цялост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палеца и кутрето се докосват. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно по 15 минути.

правил съм ги около половин година ,през целия ден , няма точно време , просто като се сетиш ... концентрираш си ума .... ползата е голяма стига да го пожелаеш :)
препоръчвам ги на всеки, ето ЛИНК
 • 0

#3 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2650 Мнения:

Публикувано: 18 април 2008 - 16:34

Имам много добър опит с мудрите, но се иска постоянство. След 3 - 4 дни най-късно ефектът се забелязва. Ползвам само книгата на Гертруд Хирши "Мудри. Йога с пръстите на ръцете" ,доволна съм от нея. Взех точно нея, защото по това време тя ми попадна пред погледа. Може да има и по-добри.

С деца нямам опит, но моя близка на около 70 години наскоро се оплака, че цяла есен прави мудри за определена болест( да я наречем Б), а не помага. Като отворихме книжката, установихме, че тя през цялото време е правила мудрата за болест А, която през лятото й е била основен проблем, но вече го е забравила. :D
Сега научи правилната мудра за болест Б и си купи собствена книжка.
Сериозно по темата - трябва много стриктност, да се осъзнае емоционално-духовната причина за болестта, която е дадена в книгата и е желателно да се съчетава с билките и особено с визуализациите, които са описани.

Мнението беше редактирано от Станимир: 18 април 2008 - 16:53

 • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли#4 Надеждна

Надеждна

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 1712 Мнения:

Публикувано: 18 април 2008 - 19:47

Личният ми опит с мудрите датира от октомври миналата година.Имах информация за тях от преди това,но за първи път ги използвах тогава.Оплакването,което имах беше тежест в сърдечната област и невъзможност да освободя напрежението...И така прибягнах до линка,посочен и от BlueHawaii- линк.Тогава ползвах:Апана Ваю(5).И след около 3-4 дни определено се почувствах по-добре,продължих още няколко дни,докато забравих за неразположението.

Миналия месец,с пристигането си в Норвегия ме налегна ужасен зъбобол.От декември месец имах проблем с друг зъб,който се опитах да лекувам най-напред тук в Норвегия,после в Германия и най-сетне - в България.Почти целия ми престой в Бълария (около месец и половина)беше придружен с ежедневно посещение на зъболекар - лечения,профилактики...всичко,което е необходимо да съм сигурна и спокойна,че няма да имам проблеми.И,като ме хвана на оня заснежен планински връх,от който слизането и после качването си беше риск,реших да опитам с мудрите.Тогава правих Апана(4),точно както е описана с необходимата продължителност.Почувствах облекчение след около 1 седмица,но продължих да я правя още седмица и половина,а сега даже не помня къде точно ме болеше. :3d_038:

Определено си мисля,че мудрите помагат на онези,които им вярват,които вярват в себе си и се възприемат като една система,която може да се възпроизвежда и самолекува.Затова е важно и,когато се пристъпва към някоя от тях,да се концентрираме не само върху физическата болка и засегнатото място от тялото,но и върху влиянието,което оказва избраната поза на пръстите върху енергийното ни балансиране,а от там и върху душевното спокойствие и изчистване.
 • 0
Красотата не е нещо статично, да я хванеш в един момент и да я задържиш завинаги. Тя е състояние на човешката душа.

#5 Гост_BlueHawaii_*

Гост_BlueHawaii_*
 • Гости

Публикувано: 18 април 2008 - 20:37

Миналия месец,с пристигането си в Норвегия ме налегна ужасен зъбобол.От декември месец имах проблем с друг зъб,който се опитах да лекувам най-напред тук в Норвегия,после в Германия и най-сетне - в България.

Здравей,
мудрите наистина в някои случаи много помагат.
аз така си излекувах два зъба които бяха събрали гной и трябваше да се вадят а и през ум не ми е минавало за зъбо"лекар" тогава малко гладувах и комбинирах с едно златно слънце държах го в устата си доста време,
не само болката изчезна но и венеца спря да се подува и спадна , както и гнойните торбички във венеца, нужни бяха около три седмици от тогава зъби не са ме боляли. Чудно е че нервът е открит а нямам никакви болки по време на хранене , сладко със студено или горещо. Има връзка между центровете и жлезите на мозъка и болката която изпитваме, става дума за приемането на светлина през очите. Това е интересна тема има какво да се опита там :)

Мнението беше редактирано от BlueHawaii: 18 април 2008 - 20:38

 • 0

#6 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 23 май 2008 - 15:57

Не намерих темата за лечебната сила на ръцете, затова предлагам да разширим тази. Още повече, че в някои от упражненията по паневритмия има положение на ръцете, което отговаря на някои от мудрите.

А ето един начин за хармонизиране, даван от Учителя - много простичък за изпълнение:
"Човешкото тяло представя микрокосмос, построен по законите на макрокосмоса, или голямата вселена. Всеки орган от човешкото тяло съдържа, освен материални, и духовни сили. Например пръстите на човека не са само за хващане на предметите и за работа. Те имат отношение и към духовния живот на човека. От всеки пръст излизат грамадни енергии. Човекът приема от природата и едновременно дава от себе си енергии. От пръстите излизат понякога лъчи, дълги по един метър. Всеки пръст е свързан с известни добродетели или духовни качества на човека. Например показалецът има връзка с енергиите на Юпитер или е свързан с благородството у човека. Средният пръст е свързан със Сатурн и има връзка със справедливостта и мъдростта. Безименният пръст има връзка със Слънцето и има отношение към красотата и изкуството. Затова хората на изкуството имат под безимения пръст силно изразени линии, дълбоки, ярко изразени. Малкият пръст е свързан с Меркурий и има връзка с интелигентността и практичността. Палецът е свързан с планетата Венера, свързан е и с Божествената любов. Тази наука ние можем да използуваме за следния опит. Да кажем, че някой те обидил или си неразположен поради друга някоя неприятност в живота си. Как ще промениш това състояние в едно такова на радост, мир и хармония? Ето какво можеш да направиш. Хвани с всичките пръсти на дясната ръка основата на палеца на лявата ръка и движи нагоре, като едновременно мислиш за любовта. Хвани основата на показалеца и движи пръстите си нагоре. Така ти събуждаш енергията на благородството и повече няма да помниш обидата. След туй движи пръстите по средния пръст, мисли за разумността и щом ти си разумен, няма да се сърдиш и обиждаш. След туй хвани безимения пръст, мисли за красотата, която ще внесе хармония в тебе. Честото неразположение нарушава кръвообращението и може да доведе до парализация. Когато движиш пръстите си по палеца, ти събуждаш Божествената любов и тогава не само ще простиш на човека, който те е обидил, но и ще го възлюбиш. "
Из "Първи стъпки на ученика - 2", беседа от книгата Доброто разположение
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#7 Станимир

Станимир

  Приятел на Портала

 • Глобални Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 6885 Мнения:

Публикувано: 23 май 2008 - 16:58

Публикувано изображение
Най важните мудри са: 1. дхяни-мудра (жест на медитация), 2. витарка-мудра (жест на излагане на учението), 3. дхармачакра-мудра (жест на задвижване колелото на учението), 4. бхумиспарша-мудра (жест на докосване до земята), 5. абхая-мудра (жест на безстрашие и даване на закрила), 6. варада-мудра (жест на удовлетворение на желанието), 7. утарабодхи-мудра (жест на Висшето просветление), 8. мудра на Висшата мъдрост, 9. анджали-мудра (жест на поздрав и почит), 10. ваджрапрадама-мудра (жест на непоколебимото доверие).

1. Дхяни-мудра: При тази мудра опаката страна на дясната ръка лежи върху дланта на другата така, че върховете на двата палеца леко се докосват. Ръцете почиват върху скута. Лежащата отгоре дясна ръка символизира състоянието на просветление, а лежащата отдолу - света на явленията. Този жест изразява както преодоляването на света на явленията чрез просветлението, така и състоянието на просветленото съзнание, за което самсара и нирвана са едно.

2. Витарка-мудра: Дясната ръка сочи нагоре, лявата - надолу, двете длани са обърнати напред. Палците и показалците винаги образуват кръг. Дясната се намира на височината на раменете, а лявата - на височината на хълбоците. В един вариант на този жест на даване на учението лявата ръка лежи на скута с дланта нагоре, а дясната ръка е вдигната на височината на раменете, като палецът и показалецът и са сключени в кръг. В друг вариант на тази мудра показалците и кутретата на двете ръце са съвсем опънати, а средните и безименните пръсти малко извити. При това лявата длан сочи нагоре, а дясната - надолу.

3. Дхармачакра-мудра: Лявата длан е обърната към тялото, а дясната - в обратната посока, събраните в кръгове палци и показалци на свете ръце се докосват.

4. Бхумиспарша-мудра: Лявата ръка лежи върху скута с длан нагоре, а спуснатата надолу дясна ръка, обърната с опакото напред, сочи към земята. Понякога лявата ръка държи купа за милостиня. Това е жестът, с който Буда Шакямуни призовава земята за свидетелка на осъществяването на Буда-състоянието. Той се смята и за символ на непоколебимостта, затова най-често в този жест се изобразява Акшобхя (Непоклатимия).

5. Абхая-мудра: Тук дясната ръка е вдигната на височината на раменете, с опънати пръсти и обърната напред длан. Това е жестът на Буда Шакямуни непосредствено след достигането на просветлението.

6. Варада-мудра: Дясната ръка с обърната напред длан е насочена надолу. Ако с тази мудра се изобразява Шакямуни, тя символизира, че той призовава небето за свидетел на своето Буда-състояние. Често абхая- и варада-мудра се комбинират: дясната ръка изпълнява жеста на безстрашието, а лявата - този на удовлетворение на желанието.

7. Утарабодхи-мудра: Двете ръце са вдигнати на височината на гърдите, двата опънати показалеца се докосват (и образуват връх на ваджра), а останалите пръти са сплетени, върховете на палците се докосват или също са сплетени.

8. Мудра на Висшата мъдрост: Петте пръсто на лявата ръка обхващат десния показалец. Тази мудра, характерна за Вайрочана, се интерпретира по различен начин в езотеричния будизъм, най-често като символизираща отношението между емпиричния свят на многообразието и лежащото в основата му, въплътено в Буда единство на световния принцип, на познанието на единството в разнообразието.

9. Анджали-мудра: Двете длани се опират една друга пред гърдите. Този жест е обичайният поздрав в Индия. Използван като мудра, той изразява Татхата, "таковостта".

10. Ваджрапрадама-мудра: Върховете на прътсите на двете ръце са преплетени.

От "Енцикопедичен речник на източната мъдрост", изд. "Гуторанов" 1996 г.
 • 0
Истината надхвърля фантазията, бъдещето превъзхожда мечтата.
Единствено със сърцето проглеждаме за красотата на света, явен от Сърцето на Космоса.
Любовта към лилиите или към далечните светове има в основата си същата космичност.
Да, да, да! Мерило е космичната любов!

#8 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 06 ноември 2008 - 23:26

"Лекуващи ръце
Пастор Мак Хансен

Цяла нощ летях от Вашингтон до Денвър. Влязох в църквата и разбрах, че съм неспособен да отслужа три литургии и да проведа семинар за отношението към просперитета. Исках да се отдам изцяло на умората си, но д-р Фред Вогът ме попита:
- Чувал ли си за фондацията "Пожелай си"?
- Да.
- На Ейми Грейм й остават три дни, болна е от левкемия. Последното й желание бе да посети твоя проповед.
Бях потресен. Усетих едновременно въодушевление, страхопочитание и съмнение. Не можех да повярвам. Мислех си, че децата, които умират, ще пожелаят да видят Дисниленд, да се срещнат със Силвестър Сталоун, Господин Тао или Арнолд Шварценегер... Защо дете, на което му остават три дни живот,ще поиска да слуша проповед по въпросите на мотивацията?
- Това е Ейми - постави тъничка ръчица в моята д-р Вогът.
Пред мен стоеше 17- годишно момиче. Носеше тюрбан в червено и оранжево, за да прикрие оплешивялата си от химотерапия глава. Слабото му телце бе превито и немощно.
- Исках да направя две неща - прошепна тя. - Да завърша средното си образование и да посетя ваша проповед. Лекарите са на мнение, че не мога да се справя и с двете. Те смятат, че нямам достатъчно сили. Изписаха ме от болницата, за да си остана в къщи под грижите на родителите си. Това са мама и татко - посочи ги тя.
Очите ми се напълниха със сълзи. Думите заседнаха в гърлото и усетих, че няма да се овладея.
- Вие и вашите близки сте наши гости - промълвих. - Благодаря, че пожелахте да дойдете.
Църквата беше пълна. Повече от 1000 души искаха да научат нещо, да израснат духовно, да станат по-човечни.
Смирено попитах присъстващите, дали искат да участват в лечебен процес. Всички искаха. Показах им как да разтъркат енергично ръце, да ги раздалечат на 5 сантиметра и да усетят лечебната енергия в тях. После ги накарах да застанат по двама един срещу друг и да усетят лечебната енергия, която се излъчва от ръцете им.
- Ако имате нужда от лечение, приемете енергията, която се излъчва тук и сега - казах им аз.
Хората реагираха като едно цяло. Сърцата се изпълваха с възторг. Обясних им, че всеки притежава лечебна енергия и лечебен потенциал. И че при 5 % от нас тя е толкова силна, че излъчването на ръцете ни може да се превърне в наша професия.
- Това е Ейми Греъм. Тя не ме е молила за това, но бих искал всеки от нас да й изпрати лечебна сила за живот.
Публиката започна да повтаря:
- Да, да, да...
Бащата на Ейми й помогна да се качи при мен. Накарах присъстващите да затоплят ръцете си и да й изпратят лечебна енергия. Залата плачеше. Изпратихме Ейми прави, с дълги аплодисменти.
Две седмици по-късно Ейми се обади, за да ни каже, че се е възстановила напълно. Две години по-късно тя ни се обади, за да каже, че се е омъжила.
Ейми ме научи да не подценявам лечебната сила, която всеки от нас притежава. Тази сила е непрекъснато у нас и всеки трябва да я използва за собственото си добро. Никога не трябва да забравяме. че я има, че ни съпътства непрекъснато."
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#9 Добромир

Добромир

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1723 Мнения:

Публикувано: 07 ноември 2008 - 11:10

:feel happy: Личен опит - но не само с мудра. Преди няколко години имах много трудни преходи в живота и едно от нещата, които ми помогна най-много беше, че успях въпреки огромните ангажименти да си отвоювам 1 седмица само за мен. С минимална храна и максимално усамотение. Правих главно начинаещи дзен практики, при които се включва т.нар. мудра на празнотата. Появиха се разни мисловни кризи на изчистване, но в крайна сметка необикновено много ми просветна... Сега се кандардисвам за нов такъв период, но засега отцепвам само отделни дни, а това макар и да е подкрепящо, не е достатъчно за цялостно обновяване, за баня на душата... :angel:

Мнението беше редактирано от Добромир: 07 ноември 2008 - 11:12

 • 0

#10 Роси Б.

Роси Б.

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 814 Мнения:

Публикувано: 07 ноември 2008 - 19:09

Не е точно по темата, но понеже става дума за ръцете, реших че е добре да го споделя тук. Нещо, което противоречи на общата практика и което поне за мен беше интересно.

По хубава вилица от пръстите няма. От пръстите излиза такава енергия, каквато от златото и среброто не може да излезе, даже и от светлината не може да излезе такава енергия.
С двете ръце не можеш да възприемаш едновременно. Общо казано, от дясната се дава, от лявата се възприема. Ние сега с дясната вземаме, а с лявата даваме- това е неправилно. Като приготовлявате яденето, с дясната ръка ще слагате, като почнете да ядете, ще употребите лявата ръка. С лявата ще ядете. Англосаксонците дават с дясната ръка, а приемат с лявата, затова и работите им са по-добре уредени от нашите.

Петър Дънов-"Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа";изд.Астрала;2002г.
 • 0

"В бъдеще човек ще помни своите минали прераждания. Ще му е приятно да ги помни, но ще чувства, че е излязъл от старото си състояние, както пеперудата, която по-рано е била гъсеница." Петър Дънов

#11 nina7705

nina7705

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 276 Мнения:

Публикувано: 08 ноември 2008 - 00:06

Не е точно по темата, но понеже става дума за ръцете, реших че е добре да го споделя тук. Нещо, което противоречи на общата практика и което поне за мен беше интересно.

По хубава вилица от пръстите няма. От пръстите излиза такава енергия, каквато от златото и среброто не може да излезе, даже и от светлината не може да излезе такава енергия.
С двете ръце не можеш да възприемаш едновременно. Общо казано, от дясната се дава, от лявата се възприема. Ние сега с дясната вземаме, а с лявата даваме- това е неправилно. Като приготовлявате яденето, с дясната ръка ще слагате, като почнете да ядете, ще употребите лявата ръка. С лявата ще ядете. Англосаксонците дават с дясната ръка, а приемат с лявата, затова и работите им са по-добре уредени от нашите.

Петър Дънов-"Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа";изд.Астрала;2002г.


Много е на място дори поста ти,Роси. :thumbsup:
Винаги ми е било по сладко да ям с ръце,затова като бях дете много често бях изгонвана от масата заради неправилно хранене,баща ми беше много строг.Въпреки това не можа да изкорени "лошия" ми навик.Сега го правя много по-рядко разбира се,но съм се чудила от къде тези пориви у мен.
Като се замисля,колко пъти децата ми са посягали с лявата ръка към храната ,а аз съм ги поправяла...и колко мъдрост има в думите,че децата са нашите учители,стига да имаме очи да виждаме и уши да слушаме :whistling:
 • 0
По-добре запали свещ,отколкото да проклинаш тъмнината

#12 Energy

Energy
 • Участници
 • 30 Мнения:

Публикувано: 30 януари 2009 - 19:10

Бях на лечител, човек, който се занимава с нетрадиционна медицина. Направи ми "изследването" с един странен уред, и накрая разбрах къде имам точно най-голям проблем. Уредът се оказа прав, защото от много време насам въпросното място ми създава главоболия и не мога, и не мога да се оправям с него, какво ли не пробвах, и пак не минаваше. Въпросният лечител ми даде капсули, правени лично от него за отстраняване на проблема. Обясни ми, че в капсулите има само треви/билки и т.н. Та има около 100 капсули, дотук съм изпила около 30 и чувствам наистина промяна в организмът ми, в начинът му на действие. За щастие промяната е добра. След като прочетох този пост, реших да пробвам, като ентусиаст как ще ми се отрази едно от упражненията и по-специално: " Хвани с всичките пръсти на дясната ръка основата на палеца на лявата ръка и движи нагоре.." Няма как да ви обясня как за 10 секунди имах чувството, че ще експлоадирам. Имаше такъв прилив на енергия на някои от пръстите, че си мислех по едно време, че прекалено дълго съм я държала в себе си. После реших да пробвам с мудра за специфичното ми здравословно състояние, няколко пъти на ден в продължение на една седмица. Е, незнам.. Но в съчетание с капсулите, влиянието е нямам думи.. :) Неописуемо благоприятно.
 • 0
EVERYTHING IN THE UNIVERSE IS ENERGY

#13 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 09 април 2009 - 22:50

Думата ‘Мудра’ идва от санскрит и означава ‘знак’. Чрез извиване, кръстосване, разтягане и докосване на пръстите и ръцете, ние можем да ‘говорим’ на тялото и мозъка, тъй като на ръцете ни има области, отговарящи на съответна част от мозъка и тялото. Отделните пръсти представляват съответно, като започнем от кутрето – до палеца: земя, метал, огън, дърво вода.

Публикувано изображение

Аум Мудра

Как се прави тази най-често използвана мудра? Започваме като ‘измиваме’ ръцете: търкаме двете ръце долепени една срещу друга около десетина пъти, после ги поставяме за малко и задържаме в областта на трета чакра. Сядаме с изправен гръб и правим мудрата с двете ръце. Палецът е ‘вход’ към Божествената воля, а показалецът – Егото. Докато я правим може да пееме Аум или си казваме: при вдишване – „Аз съм едно с Вселената”, а когато издишваме – „Вселената и аз сме едно”.

Мнението беше редактирано от Ася_И: 09 април 2009 - 23:32

 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#14 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 17 април 2009 - 09:18

Упражнение при тревога, депресия, раздразнителност, гняв, страх и други емоции
Ето едно китайско упражнение, което много прилича на упражнение от Учителя, описано тук.
Както споменах по-горе пръстите на ръцете ни отговарят на петте елемента. Но също така отговарят и на някои емоции и основните органи. От външната и вътрешната страна на пръстите на ръцете ни започват меридианите и по тях има акупунктурни точки.

Публикувано изображение

Чрез натискане или притискане отстрани на пръстите на ръцете, в зависимост от нуждите ни, можем да повлияем както на емоциите си, така и на съответните органи:
Палецът представлява елемента земя и отговаря за стомаха и тревогите.
Показалецът представлява елемента метал; отговаря на белите дробове, дебелото черво и емоции като: депресия, тъга и скръб.
Средният пръст е елемента огън, отговаря на сърцето, тънките черва, кръвоносната и дихателната системи; емоциите са нетърпение и прибързаност.
Безименният пръст е елемента дърво и е свързан с черния дроб, жлъчката, нервната система и съответства на гнева.
Кутрето отговаря за водата, бъбреците и страха.
Така че, ако сме претоварени с емоции, може просто да стиснем съответния пръст няколко пъти и ще се чувстваме по-добре.

Публикувано изображение


Мнението беше редактирано от Ася_И: 17 април 2009 - 09:19

 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#15 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 04 май 2009 - 21:53

Как е най-добре да се практикуват мудрите?
Мудрите можеда се изпълняваме седнали, легнали или в изправено положение, а също така при ходене пеш. За да има ефект е необходимо всички части на тялото да са симетрични относно центъра. Трябва да сме отпуснати. При изострени проблеми правенето на мудри се прекратява при постигане на резултат. При хронични заболявания се прилагат от 3 до 30 минути, два до четири пъти дневно. В някои ръководства се препоръчва една мудра да се прави 45 минути, или три пъти на ден по 15 минути. Действието на мудрите започва веднага или след известно време. Отначало се чувства затопляне, болката и неразположението преминават, настроението се повдига и човек се чувства обновен. Но някои случаи в самото начало ефектът може да бъде и обратен - умора, хлад и треска, показател че организмът е започнал да се справя с проблема.
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#16 Гост_hrisko_89_*

Гост_hrisko_89_*
 • Гости

Публикувано: 09 май 2009 - 20:25

Днес се загледах по - продължително в една икона у нас и забелязах, че май изобразеният на нея Христос прави мудра с дясната си ръка. Безименният му пръст е прилепен към палеца, а останалите му три пръста се намират над прилепналите безименен и палец.
 • 0

#17 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2650 Мнения:

Публикувано: 10 май 2009 - 10:39

"Лекуващи ръце
Пастор Мак Хансен

Цяла нощ летях от Вашингтон до Денвър. Влязох в църквата и разбрах, че съм неспособен да отслужа три литургии и да проведа семинар за отношението към просперитета. Исках да се отдам изцяло на умората си, но д-р Фред Вогът ме попита:
- Чувал ли си за фондацията "Пожелай си"?
- Да.
- На Ейми Грейм й остават три дни, болна е от левкемия. Последното й желание бе да посети твоя проповед.
Бях потресен. Усетих едновременно въодушевление, страхопочитание и съмнение. Не можех да повярвам. Мислех си, че децата, които умират, ще пожелаят да видят Дисниленд, да се срещнат със Силвестър Сталоун, Господин Тао или Арнолд Шварценегер... Защо дете, на което му остават три дни живот,ще поиска да слуша проповед по въпросите на мотивацията?
- Това е Ейми - постави тъничка ръчица в моята д-р Вогът.
Пред мен стоеше 17- годишно момиче. Носеше тюрбан в червено и оранжево, за да прикрие оплешивялата си от химотерапия глава. Слабото му телце бе превито и немощно.
- Исках да направя две неща - прошепна тя. - Да завърша средното си образование и да посетя ваша проповед. Лекарите са на мнение, че не мога да се справя и с двете. Те смятат, че нямам достатъчно сили. Изписаха ме от болницата, за да си остана в къщи под грижите на родителите си. Това са мама и татко - посочи ги тя.
Очите ми се напълниха със сълзи. Думите заседнаха в гърлото и усетих, че няма да се овладея.
- Вие и вашите близки сте наши гости - промълвих. - Благодаря, че пожелахте да дойдете.
Църквата беше пълна. Повече от 1000 души искаха да научат нещо, да израснат духовно, да станат по-човечни.
Смирено попитах присъстващите, дали искат да участват в лечебен процес. Всички искаха. Показах им как да разтъркат енергично ръце, да ги раздалечат на 5 сантиметра и да усетят лечебната енергия в тях. После ги накарах да застанат по двама един срещу друг и да усетят лечебната енергия, която се излъчва от ръцете им.
- Ако имате нужда от лечение, приемете енергията, която се излъчва тук и сега - казах им аз.
Хората реагираха като едно цяло. Сърцата се изпълваха с възторг. Обясних им, че всеки притежава лечебна енергия и лечебен потенциал. И че при 5 % от нас тя е толкова силна, че излъчването на ръцете ни може да се превърне в наша професия.
- Това е Ейми Греъм. Тя не ме е молила за това, но бих искал всеки от нас да й изпрати лечебна сила за живот.
Публиката започна да повтаря:
- Да, да, да...
Бащата на Ейми й помогна да се качи при мен. Накарах присъстващите да затоплят ръцете си и да й изпратят лечебна енергия. Залата плачеше. Изпратихме Ейми прави, с дълги аплодисменти.
Две седмици по-късно Ейми се обади, за да ни каже, че се е възстановила напълно. Две години по-късно тя ни се обади, за да каже, че се е омъжила.
Ейми ме научи да не подценявам лечебната сила, която всеки от нас притежава. Тази сила е непрекъснато у нас и всеки трябва да я използва за собственото си добро. Никога не трябва да забравяме. че я има, че ни съпътства непрекъснато."


Прекрасен пример за колективно лечение, но той се отнася не до темата за мудрите, а до лечението с жизнена енергия ( прана, ци, чи, ки...)
 • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли#18 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2650 Мнения:

Публикувано: 10 май 2009 - 10:54

Днес се загледах по - продължително в една икона у нас и забелязах, че май изобразеният на нея Христос прави мудра с дясната си ръка. Безименният му пръст е прилепен към палеца, а останалите му три пръста се намират над прилепналите безименен и палец.

Изпълнена с двете ръце и опънати пръсти, тя се нарича Притхиви мудра, мудра на земята.
За лечение се ползва заедно с много красива визуализация на прехвърляне енергия от земята към космоса и обратно.
С нея се ползва и утвърждението:
Силата на земята ми дарява издържливост,способност да устоявам и да налагам своето, вяра и сигурност в себе си. Силата на космоса ми дарява въодушевление, настроение и радост.

Това са формулировки с лечебна цел и за широка публика, а вие ще си ги съотнесете към Исус Христос.
 • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли#19 zlatnia56

zlatnia56

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 123 Мнения:

Публикувано: 29 юни 2009 - 21:53

"Казвам: Вземете хубаво положение на тялото. Вземете едно положение, в което да бъдеш активен. Да въведете геометрията в живота. Та всяко геометрическо положение и всяко математическо положение съзнателно строят, Божествената сила в нас иде. Каквато поза вземем в нас, такива ставаме. То е като въздухът, който се излива. Какъвто е съдът, такава и форма взема. Та и ние, каквато форма дадем на Божественото, такава форма вземаме. Ти казваш: „Туй няма да го бъде“. Ще го бъде, може да бъде. Казваш: „Кой знае, може да бъде“. Мислиш нещо и казваш: „Кой знае ще бъде ли?“ Ти го тури в неговата Божествена форма. Ти влизаш в един свят, посей семето, не мисли дали ще израстне или не. Израстването не е твоя работа. Посяването е твоя работа. Да израсте една идея в тебе то е Божествен процес. Вложи мисълта и не мисли как ще се развие. Вложи едно чувство в сърцето си и повече не мисли, то се развива по Божественому. Направи една постъпка и остави сама по себе си да се развива. Вложете мисълта най-първо в ума си, приемете я в ума си. Приемете Божественото във вас и го оставете то само да се развива. Възприемете Божествените чувства и оставете сами да се развиват. Възприемете една Божествена постъпка и оставете сама да се развива. Оставете някои работи сами да се развиват във вас. Вие си пакостите като искате сами да развивате работите. Някой път се чудите как да обичате. То не е ваша работа как да обичате. Да обичаш човека, значи на жадния да му дадеш чаша вода. То е любов, да му кажеш една добра дума, то е любов.

Да бъдете с две врати!

Аз ви гледам някой път не знаете как да се лекувате. Тъй както сега се лекувате нищо не можете да постигнете."

ХХI година.
37 лекция на Младежкия окултен клас,
държана от Учителя на 14. VIII. 1942 г., петък, 5 ч.сутринта.
София – Изгрев.
http://triangle.bg/b...2-08-14-05.html

Ползвал съм две мудри като имах проблеми с очите...

ПРАНА
( Мудра на живота )
Публикувано изображение
ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психо-физическо изтощение. Повишава виталността, тонуса и самочувствието. Повишава жизнената енергия; изравнява енергийния потенциал на целия организъм.
Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикателствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота. Активира Първа чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба.
ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути.


БХУДИ
( Мудра на течността )
Публикувано изображение
ПРИЛОЖЕНИЕ: При пресъхваща уста, сухи и парещи очи; при смущения в бъбреците и пикочния мехур. Подобрява вкусовите усещания, вкл. и вкуса към живота.
Подкрепя стремежа към красота и спокойствие – храната на всяка душа. Балансирайки телесните течности, подкрепя осъзнаването на органичната цялост на живота и на мястото на всичко в тази цялост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палеца и кутрето се докосват. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно по 15 минути.

правил съм ги около половин година ,през целия ден , няма точно време , просто като се сетиш ... концентрираш си ума .... ползата е голяма стига да го пожелаеш :)
препоръчвам ги на всеки, ето ЛИНК


а с коя ръка се прави лява или дясна
 • 0

#20 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2650 Мнения:

Публикувано: 30 юни 2009 - 04:37

а с коя ръка се прави лява или дясна

И с двете.
Хубаво е да се отдели човек в спокойна обстановка, седнал ( при нужда или ако мудрата го изисква - легнал) с лице на изток, изправена стойка, спокойно и правилно дишане.
Мудрите се съчетават отлично с ароматерапия, билки, визуализация, формула. Тогава ефектът е много по-голям.
Имам такава книга , автор Гертруд Хирши, от която съм много доволна.

Мудрите се препоръчват като бързо действащ и едва ли не спасяващ в някои моменти способ. С тях наистина могат да се избегнат тежки ситуации.
И макар да живеем забързано, не препоръчвам да се ползват само в краен случай, а да се подходи към тях с нужното уважение и внимание - те учат също на постоянство и уважение към себе си, което е важна профилактика против всичко нежелано в живота.
Ако ги ползваме само при спешен случай, е все едно да се лекуваме само чрез викане на Бърза помощ.

Успех!
 • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли


0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители