Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Уреди за готвене на пара


  • Please log in to reply
8 мнения в тази тема

#1 Ани

Ани

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 2892 Мнения:

Публикувано: 31 май 2008 - 13:56

Миналата година си купих такъв уред - пароварка на 2 етажа :) .Не казвам марката, тъй като може да мине за реклама, но мисля, че сте наясно за какво става дума?

Много съм доволна. Бързо и лесно се вари ориз, жито, картофи, риба и всякакъв вид зеленчуци.

Но рецепти почти не мога да намеря за тези уреди и въобще за готвенето на пара, което според мен е доста полезно.

Имате ли такава машинка или поне "ветрило" за готвене на пара? Готвите ли по този начин? Имате ли рецепти за готвене на пара?
:)
  • 0

#2 Аделаида

Аделаида

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 1652 Мнения:

Публикувано: 31 май 2008 - 18:01

Ани, благодаря ти за тази тема-хубава и полезна.
Аз като типичен представител на зодията си, много обичам да приготвям вкусни и полезни неща. Имам си цял подобен сървиз на една известна марка, която преди време когато купехме съдовете й продаваше достаскъпо за българи, но сега съм много доволна и щастлива че имам такива съдове. По точно те са тенджери и тигани, с различни решетки и приставки, като може и без тях. Готвила съм си разни зебенчуци на пара предимно и преди време съм пекла риба и пиле направо на в съда без некаква мазнина. Яденето приготвено така е много вкусно и полезно.
А и в тези съдове просто вкуса на продуктите се запазва.
Аз лично предпочитам да е без никакви подправки, а те да се добавят когато сервираме, както и да се консумира докато е топло.
При така проготвената храна имаме повече витамини и по-малко мазнина.
  • 0
С радост към живота:)

#3 Добромир

Добромир

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1723 Мнения:

Публикувано: 04 юни 2008 - 13:31

Елексир за заети хора: сезонни зеленчуци, но разнообразни - да има два-три вида кореноплоди, плюс нещо от зелеви - особено броколи - и ако има тиквички е съвсем ок. Измиват се, сваряват се на пара, обелват се, за които е нужно, а после има се прибавят нярязани сурови сезонни зеленчуци - задължителни и зелени - поне копър+магданоз - защото другите не ги заместват откъм съставки. Малко зехтинец или друга добра мазнина, малко лимонов сок, съвсем малко сол или няколко натуралин маслини вместо нея и при желание да бъде по-насищащо и полезно - 1 супена лъжица смлени натурални ядки или семена - може и покълнали. Е, докато се вари първото, вършете си работата, но нагласете си за звънене мобилните през 10 мин. - да проверявате състоянието на нещата, че някои се сваряват по-бързо и се вадят преди другите, за да не се разварят. После, поради лесната смилаемост на ястието, няма да се нарушава и работоспособността... но непременно добавяйте и сурови зеленчуци, защото, ако ядете само готвени, особено пък само картофи, не се учудвайте на известна сънливост впоследствие!
  • 0

#4 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 2609 Мнения:

Публикувано: 08 януари 2009 - 15:37

Елексир за заети хора: сезонни зеленчуци, но разнообразни - да има два-три вида кореноплоди, плюс нещо от зелеви - особено броколи - и ако има тиквички е съвсем ок. Измиват се, сваряват се на пара, обелват се, за които е нужно, а после има се прибавят нярязани сурови сезонни зеленчуци - задължителни и зелени - поне копър+магданоз - защото другите не ги заместват откъм съставки. Малко зехтинец или друга добра мазнина, малко лимонов сок, съвсем малко сол или няколко натуралин маслини вместо нея и при желание да бъде по-насищащо и полезно - 1 супена лъжица смлени натурални ядки или семена - може и покълнали. Е, докато се вари първото, вършете си работата, но нагласете си за звънене мобилните през 10 мин. - да проверявате състоянието на нещата, че някои се сваряват по-бързо и се вадят преди другите, за да не се разварят. После, поради лесната смилаемост на ястието, няма да се нарушава и работоспособността... но непременно добавяйте и сурови зеленчуци, защото, ако ядете само готвени, особено пък само картофи, не се учудвайте на известна сънливост впоследствие!

Чудесна рецепта, и аз правя такива ястия. Бих добавила - опитайте се да оцените вкуса на твърдо сварените на пара зеленчуци - да останат леко хрупкави, с изключение на картофите, разбира се.

Имам "ветрило", ако така се нарича сгъваемото приспособление с дупки, прилично на купа, което се поставя в тенджерата. Компактно, лесно за миене ( веднага след варенето) и върши точно това, което трябва!
:D
  • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли



#5 Гост_azbuki_*

Гост_azbuki_*
  • Гости

Публикувано: 08 януари 2009 - 22:24

И аз си правя всичко на ветрило, ако мога. Диана ме "запали" през лятото с едни много вкусни царевици, с които ме гощава в Ямбол. И така и аз почнах. Съвсем друг вкус имат зеленчуците, когато така се приготвят. :)
  • 0

#6 orisha

orisha
  • Участници
  • 14 Мнения:

Публикувано: 31 юли 2009 - 10:40

И аз имам такъв уред за готвене на пара, но как се прави оризът на него? :unsure:

Иначе си варя всякакви зеленчуци и риба от време на време- много добре се чувствам: не ми става тежко, но съм сита :)
  • 0

#7 Диана Илиева

Диана Илиева

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 4367 Мнения:

Публикувано: 31 юли 2009 - 14:58

И аз имам такъв уред за готвене на пара, но как се прави оризът на него? :unsure:

Иначе си варя всякакви зеленчуци и риба от време на време- много добре се чувствам: не ми става тежко, но съм сита :)


Moже и ориз на пара, но отворите на т.нар. ветрило следва да са малки (по-скоро се използват едни метални мрежички като за пържене във фритюрник), става доста по-бавно от стандартното варене и или се готви малка доза, или е добре да се разбърква от време на време.

Все пак на мен ми се струва, че оризът си става достатъчно добре, сварен по конвенционалния начин. Аз го приготвям така - измивам го добре няколко пъти и го слагам в тенджера с незалепващо покритие, добавям нужното количество вода и захлюпвам плътно с капак. Ако ще бъде с някакви зеленчуци добавям и тях (съответно малко по-рано, едновременно или по-късно спред времето за увирането им). Ври на слаб огън, за 15-20 минути е готов. Водата е желателно да е останала в минимално количество - т.е нито сух, нито воден. Дръпвам от огъня и едва тогава добавям сол (може морска), подправки и зехтин. Разбърквам добре. Опитайте и по-необичайни подправки - примерно смлян кимион или джинджифил.
Да ви е сладко! :)
  • 0
Нещата следват своя ход ... А ние? Разбираме ли ги поне?

#8 orisha

orisha
  • Участници
  • 14 Мнения:

Публикувано: 31 юли 2009 - 16:42

Да, и аз го правя по този начин ориза, ще пробвам и с тези подправки, слагам 3 чаши вода на една ориз и варя 21 минути- така го знам аз :D
  • 0

#9 Гост_Мона_*

Гост_Мона_*
  • Гости

Публикувано: 25 март 2011 - 13:14

Не ми се отваряше цяла тема и реших да пиша тук.
Напоследък стават хит уреди за готвене с керамично покритие и трябва да ви кажа, че са уникални. Храната буквално се плъзга, не залепва дори и с капка мазнина ...
Малко са по-скъпички, но си заслужава; просто храната има друг вкус :)
  • 2




0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители