Прехвърляне към съдържание


- - - - -

Еньов ден


 • Please log in to reply
32 мнения в тази тема

#1 Гост_valentinus_*

Гост_valentinus_*
 • Гости

Публикувано: 24 юни 2008 - 16:49

Честит ви Еньовден - най-магичният празник в народният календар!
Има многопосочно и многопластово звучене - само да напомня, че антропософите примерно честват на този ден Денят на Иоан Предтеча.
Този, който изправя пътищата пред нашия Спасител...
 • 0

#2 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2008 - 18:04

Малко по-рано днес в темата за България днес отбелязах този празник. Може би не е свързан с историята, но няма как да си българин и да не знаеш за Еньов ден. Постнатото е по материал от уикипедия, ще го сложа и тук, защото много ми харесва именно мистичната част от него. И независимо, че днес, и Православната и Католическата църква имат празник, Еньов ден си е наш - български.

Днес е Еньовден - български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоан, Янко, Яни, Яна, Янка.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.

За Еньовден е характерно „грабенето“ (краденето) и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуала се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който й е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова „открадване“, срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече „обрана“.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал — забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „аталия“ (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

Смята се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват по-силна лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова било най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.
Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.

Според народната вяра от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Наред със Сурва (първия ден на новата година), Гергьовден и други празници, на Еньовден също се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки или пръстени по същия начин, както и ладуването.
В някои райони за гадания се изпълнява обичая „Еньова буля“, в който участват момите, а гадаят за всички - моминските китки за женитба, на останалите — за здраве и плодородие. Булята е момиченце — изтърсак (последно на майка). Обличат го като булка, слагат му и накити, но булото е червено. Четири моми грабват булята и я разнасят из селото. Накрая идва ред на ладуването. Момите пеят песни, сетне изваждат от голям котел натопените си от сутринта китки с пръстенчета, наречени на ергените. В други райони се прави напяване на паламарки, които заместват китките и пръстените.
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#3 Гост_Fut_*

Гост_Fut_*
 • Гости

Публикувано: 24 юни 2008 - 20:07

Честит ви Еньовден - най-магичният празник в народният календар!
Има многопосочно и многопластово звучене - само да напомня, че антропософите примерно честват на този ден Денят на Иоан Предтеча.
Този, който изправя пътищата пред нашия Спасител...

Че е магичен, магичен е :feel happy: това право си рекъл... Имам опитности... Поздрави!
 • 0

#4 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2008 - 21:19

"Народът е вярвал, че през нощта срещу Еньовден цъфти горската папрат и цветът й - прочутото "разковниче" - увяхва за по-малко от час, след разцъфването си, ако не бъде откъснато. Тъкмо заради това в зеления здрач на тази загадъчна нощ из горите са бродили и мъже, и жени, за да открият мимолетния цъфтеж, за да откъснат "разковничето" и да си осигурят вълшебната му сила, удовлетворяваща всички съкровени желания на човека."
Из "Вечният Бог" - Петър Константинов
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#5 Гост_Мона_*

Гост_Мона_*
 • Гости

Публикувано: 24 юни 2008 - 22:52

Еньовден е и ден на лятното слънцестоене, денят на Слънцето, най-дългият ден в годината.
Нощта на всички самовили и самодиви, когато се берат седем билки - за седем болести.
Поверие - за жените, които не могат да имат свое дете - призори на Еньовден, лягат в росната трева, за да заченат.
Еньовден е празник за всички древни народи, но е познат под различни имена.
 • 0

#6 Гост_valentinus_*

Гост_valentinus_*
 • Гости

Публикувано: 25 юни 2008 - 08:06

Да, Еньовден е празникът на лятното слънцестоене. Това е денят, в който слънцето на тази природа е най - силно. Това е денят, в който силата на Княза изглежда всемогъща и този порядък се манифестира като непоклатим.
Но има поговорка "Дядо Еньо тръгва за сняг" - към Коледа, към раждането на Истинската Светлина, която иде...
Да, на този ден се ражда Йоан Кръстител от праведните Елизавета и Захария, от пречистената кръвна сила в лоното на света. И ще дойде времето, когато Йоан, достигнал предела на възможното развитие на човека в тази природа ще каже за Исус - "нека Той да расте, а аз да се смалявам" - защото слънцето е намаляло, и в утробата на най-дългата нощ в годината, когато и слънцето е най-слабо се е родил Спасителят и над обора на тази природа е изгряла петолъчната звезда на Витлеем - символа на Истинския човек.
И затова Еньов ден е магичен - защото се ражда предтечата, който ще проправи пътищата господни за Спасителя и в нашите сърца...
 • 0

#7 Гост_Fut_*

Гост_Fut_*
 • Гости

Публикувано: 25 юни 2008 - 09:54

:thumbsup: :)
 • 0

#8 добрина

добрина
 • Участници
 • 27 Мнения:

Публикувано: 25 юни 2008 - 11:41

На зазоряване !
Изкъпах се в капка роса!
Стопли ме слънцето !
Засия душата ми !

Самодивали съм или дива жена?

Еньовден/2007 :3d_047:
Народните празници ,с вяванията ,обичаите , ритуалите - безкрайно ,безкрайно богатство!
 • 0

#9 Ася_И

Ася_И

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2046 Мнения:

Публикувано: 25 юни 2008 - 11:56

Да добавя към поста на valentinus, че църквата посвещава този празник на раждането на най-близкия до Христос в каноническата йераррхия светец - Йоан Предтеча. Така празниците на зимното слънцестоене църквата отрежда на рождението на Христос, а тези през лятното слънцестоене - на Йоан Кръстител. Затова по някой места празника е известен и като "Летен свети Иван", а при белорусите и украинците - като "свети Иван Купало".

В "Синодикът на цар Борил" има данни, че през XIII в. Еньовден е бил празнуван с необикновена жизненост и масови веселия, които напомняли най-спонтанните празници на човешката радост и обогатявали духовния мир на хората от езическата древност.

И още нещо интересно за това, защо точно на този ден се берат билките?
Народът вярва, че след Еньовден лековитата сила на билките намалява. Съвременните химико-аналитични изследвания показват, че през втората половина на м. юни се забелязва рязко спадане на концентрацията на активните съставки при много от растенията.
 • 0

За да се освободите от дявола – усмихнете му се – няма да знае какво да прави.

#10 Гост_Fut_*

Гост_Fut_*
 • Гости

Публикувано: 04 юли 2008 - 22:53

...наблюдавайте какви са цветовете на Слънцето, особено на Еньовден2. При наблюдението сейте добри мисли във вас. Да допуснем, че у вас има изобилие от добри мисли; трябва да дадете на други, за да си посеят и те от тях, т.е. трябва да ги препращате и на други. Ако между вас има дисхармония, нека тя се намали поне с петдесет процента.


Простотата


 • 0

#11 Гарванче

Гарванче

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 193 Мнения:

Публикувано: 27 януари 2010 - 18:39

незнам за другите ама аз съм родена точно на този празник :lol: и на 24.06 когато се леят куршуми празнувам рожден ден :)
 • 2

#12 Пламъче

Пламъче

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3242 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2010 - 10:54

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С БИЛКИТЕ И БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО!!! :3d_041:
 • 2

#13 Eлф

Eлф

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3302 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2010 - 11:02

Честит Празник!
Очаквах го с нетърпение :). С огромна радост си набрах букетите от билки тази сутрин и сега красят вазите в дома ми :)


Публикувано изображение


Днес празнуваме Еньовден

Мнението беше редактирано от Eлф: 24 юни 2010 - 11:05

 • 2
 • „ Елфите рядко дават необмислен съвет — съветът е опасен дар, дори между мъдреци, а и с него, и без него нещата могат да тръгнат зле.“- изт.

#14 Гост_pavletA_*

Гост_pavletA_*
 • Гости

Публикувано: 26 юни 2010 - 19:52

Много хубав празник, Гарванче  ти си просто щастливка!Някъде бях чула, че по изчисления на математиците 23,06 е най- щастливият ден в годината, моя голям син е роден на 25,06 и попадах на информация от Линда Гудман , за тези хора, че имат силно развита интуиция.Дано да е така!!!Ти как се усещаш по средата!? :thumbsup2:  
 • 2

#15 Пламъче

Пламъче

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3242 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 10:15

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! :)

Публикувано изображение
 • 3

#16 Eлф

Eлф

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 3302 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 10:29

Честит да е :hypocrite:
Публикувано изображение
 • 3
 • „ Елфите рядко дават необмислен съвет — съветът е опасен дар, дори между мъдреци, а и с него, и без него нещата могат да тръгнат зле.“- изт.

#17 Ани

Ани

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2911 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 14:15

Честит Еньовден!

http://www.youtube.com/watch?v=N001nsKnmDY


 • 3

#18 papin4o

papin4o
 • Участници
 • 74 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 14:49

Честит и от мен:dancing yes:!!
 • 2

#19 Слънчева

Слънчева

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 5979 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 15:06

Честит празник!
Публикувано изображение

Билки
 • 2

#20 Eshavt

Eshavt

  Участник

 • Участници
 • ПипПипПип
 • 314 Мнения:

Публикувано: 24 юни 2011 - 15:40

честит да е :)) направихте ли си букетчета или венчета :3d_052:


 • 2
"Където и да отиваш, независимо какво е времето, винаги си носи собствената слънчева светлина." Anthony J. D'Angelo
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители