Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Етно-джаз


Надеждна

Recommended Posts

Етноджаза е един стил,който ме вълнува особено.Може би,защото при него фолклора и свободните музикални импровизации се преливат необичайно и живеят в някаква магическа симбиоза,в която древните мелодии-носители на историческа и национална традиция придобиват едно съвременно звучене и характер,присъщ на новото време.За мен етноджаза е онова течение на джаза,което осъществява приемствеността между поколенията музиканти по един неподправен,естествен начин.Едни от най-ярките негови представители,за които се сещам в момента са Теодосий Спасов и Иво Папазов-Ибряма.

Теодосий Спасов

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Иво Папазов

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Какво още бихте казали за този стил и кои други негови представители познавате?Какво знаете за тях?

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Кавалът е дървена,овчарска флейта с осем отвора за пръстите.Той е един от най-древните европейски инструменти с благороден тон и технически възможности.Теодосий Спасов е изградил своя уникален стил на свирене,като е съчетал фолклор с джаз,поп и класическа европейска музика.

Теодосий е концертирал в Европа,Средния изток,Австралия,Северна и Южна Америка.През 1994 Теодосий Спасов концертира в турнета със софийския,женски радиохор,който е носител на наградата "Грами" за албума"Мистерията на българските гласове.

Разглеадйте страницата на Теодосий Спасов

Заслужава си да знаем повече за този велик българин,който въплъщава древния български дух в нашата съвременна епоха на промени,противоречия и търсения...Хубаво е и да го слушаме повече...Той знае как да ни приближи до онова,което ни убягва и ни се струва далечно и недостижимо...

48.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Моника 13: Какво още бихте казали за този стил и кои други негови представители познавате?Какво знаете за тях?

Етно-джазът(???) - според мен - е продуктов етикет на съдържание, рядко срещано в нашето конюнктурно време. Аз го наричам Музика, т.е. Космополитен Дух, непознаващ граници.

Теодосий (кавала) за мен е най-големият Български музикант. Естествено, има и други. България никога не е оценявала своите най-велики таланти. Днес са на мода други неща.

Да си част от етноса си и да си свободен, това е т.нар. етно-джаз.

Много други негови представители (на етно-джаза) познавам - и ги познавам не лично, а защото музиката им достига безпрепятствено слуха ми.

Всъщност, неясни са понятията. Етнос, джаз - за тях няма дефиниции.

http://www.youtube.com/watch?v=PgvJg7D6Qck.

П.П. Наистина, Музиката е другото име на душата.

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

Да си част от етноса си и да си свободен, това е т.нар. етно-джаз.

:thumbsup2: :thumbsup2: Благодаря ти,aorhama!Казал си го изключително точно и синтезирано!

tomodashi,всеки инструмент има своята красота за онези,които имат сетива да я усетят.Гласът е най-уникалният,неповторим,носещ "кодовете"на душата,от която излиза,но майсторството да накараш друг инструмент да я изразява е също толкова велико и вълнуващо.

Линк към коментар
Share on other sites

За мен пък човешкият глас е съвършенният инструмент

Томодаши, какво ще кажеш да се върнем (двадесетина) години назад и да изслушаме монолога на един гений?

П.П. Ще ни отнеме само 2 мин. и 13 сек.

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ЛЮБИМИЯ НА МНОГО ОТ НАС ТЕОДОСИЙ СПАСОВ!!! :3d_050:

ДУХЪТ БРОДИ И СТРАДА ОТ ТОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ В СВОЕТО ЛЮБИМО ТЯЛО, НАРЕЧЕНО ДЪРЖАВА
Теодосий Спасов

Гениалният български музикант е роден на 4 март 1961 г. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва музикалната академия в Пловдив, където сформира своята първа група" Джаз линия". Работи с легендите на българския джаз Милчо Левиев и Йълдъз Ибрахимова.Неговият уникален стил се дължи на невероятния му талант да съчетава традиционния фолклор с джаза. През 1994 г.заедно със Софийския женски радиохор получава наградата"Грами" за Мистерията на българските гласове. През 1995 авторитетното американско списание"Нюзуик"го обявява за " един от най-талантливите източноевропейски музиканти", като отбелязва, че " той не само е преживял комунистическата културна пустош, но е създал нов музикален жанр". Теодосий Спасов е носител и на Награда на международната академия за изкуства - златен медал, диплом и парична награда за цялостно творчество и за принос в българското изкуство (1998); Обявен е за МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА в класацията, организирана от БНР и Предаването"Алегро Вивачи" през 1997, 1998 и 2002 г. Носител е и на наградата "АПОЛОН ТОКСОФОРОС" на "АПОЛОНИЯ 2001". Той е почетен гражданин на Детройт.
Източник

Безспорна е уникалността на Теодосий, пред която се прекланят любителите на джаз-музиката по цял свят, но ето и нещо от неговия по-интимен свят:

С Теодоси се съжителства лесно, битието с него е празник...

Чувствителен, тих и някак си смирен, универсалният музикант умее да владее енергията си.

...

Теодоси Спасов умее да се грижи много добре за семейството си, като всекидневно опровергава шаблона, че големите в изкуството са заети все с екзистенциални проблеми и сякаш не забелязват никого около себе си.

Споделя съпругата му актрисата Бойка Велкова.

Към джаза не е безразличен и синът им Тео:

...въпреки че засега повече се интересува от устройството на слънчевата система, далечните галактики и подвизите на момчето-магьосник Хари Потър. Таткото обаче му помага да се научи да усеща тази музика, защото тя е синоним на свободата. А колкото повече си в състояние да импровизираш, толкова повече неочакваност ще има в живота, допълва мама. Теодоси го прави дори в кухнята. Неговите рецепти започват по книга, но завършват с някаква невероятна импровизация в света на подправките.
(Тя го познава отблизо)

Да послушаме едно негово хоро.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

В темата More Jazz споменах за групата Farmers Market, но тук е мястото, където ще разкажа малко повече за тази група, защото истинския стил, с който тя е популярна е точно етно-джаза.

Групата е сформирана в края на 1991г. Всичките й членове по това време са студенти в Джазовия факултет на Консерваторията в Трондхайм, Норвегия. Най-напред започват като свободен-джаз квинтет. Но много скоро след това се усещат увлечени в друга насока - към Българската фолклорна музика. От тогава българската музика с нейните неравноделни ритми, характерна мелодичност и импровизационни възможности, се превръща в един от главните музикални компоненти на Farmers Market. Като цяло музиката им представлява микс от български фолкор, джаз-стандарти, поп-музика и темперамент. Превърнали са се в една от най-популярните норвежки банди, свирещи на живо по всички видове музикални срещи и фестивали - джаз, фолк и рок. Първото им CD "Speed/Balkan/Boogie", излиза през февруари 1995г. и е запис на живо от международния джаз-фестивал, който се провежда всяка година в Молде (Норвегия) и събира звезди от световна величина, като Стиви Уондър, Кийт Джарет, Пако де Лусия и мн.др. Отличителната черта на това CD е, че в него участват 4-ма гости от България - 2 певици от "Мистерия на българските гласове" (познати като "Ангелите") и 2-ма фолк-музиканти.

Когато през 1995г. саксофониста Хавард Лунд ги напуска, групата започва да търси музкант от България, който да го замести и с помощта на приятели се свързват с Трифон Трифонов, който през декември 1995г. се присъединява към тях. През 1997г. излиза вторият им изключителен албум с негово участие и се радва на невероятен успех.

Групата прави и няколко самостоятелни концерта, също и концерти с гости-солисти (един от тях е Иво Папазов), а според плановете им, през пролетта на 2006г. е трябвало да направят концерт с небезизвестния Майкъл Брекер, който се разболява тежко през 2005г. и умира в началото на 2007г. Групата преживава тежко тази загуба и е благодарна,че поне за малко е имала възможност да свири с великия музикант. (Източник - това е тяхната страница, където можете да чуете и много техни записи)

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

А на следващия запис ще чуете наистина уникалните им идеи и възможности да смесват невероятно различни стилове музика, ритми и мелодии и да правят нещо, което си е стил Farmers Market:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Това, което предлагам не е точно етно джаз, но е вдъхновението на един доста популярен американски китарист от нашенската фолклорна музика:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Етно джаза е една ново течение в музиката, то включва фолк- джаз.Много е интересен джем-сешъна на музикантите.Спомням си времето около 1985-1986г., когато се яви оркестър"Тракия" на Иво Папазов, музикалните формации "Траяна", "Фолк джаз бенд" и Теодосий Спасов.Особено орк."Тракия" направиха невероятен фурор в САЩ. Издадоха албума "Балканология" и ги слушаха с интерес, както и хора "Мистерията на българските гласове" и др.Критиката за Ибряма беше нещо в този дух, че от неговия кларинет импровизациите все едно реват, между другото съм присъствала на няколко негови концерта и имитира лай на куче, гайда или много бързо сменя гами, вариации, стилове.Не издържах и си поисках автограф, невероятен самоук виртуоз.Седмо дете, наследствен музикант от Кърджали, на 30 години завършва средно образование.Но кларинета е най- съвършено овладян именно от него.Проф. Петко Радев се възхищава от стила му като колега кларинетист, има музикално образование и е свирил в Миланската скала.Всички имат дарби, но таланта се развива от човека. Когато отива в Консерватория да кандидатства Ибряма професорите му казали, момче ти няма какво да учиш повече, твоето е дарба от Бога.На концерти свирел на глад, има иначе внушителна фигура.Даже и в деня на погребението на баща си.Даваха един филм"Сънувам музика", посветен на таланта му, за тая музика е носел и белезници.Джо Бойд продуцента на Джордж Харисън от Бийтълс също е продуцирал неговата музика. Сега потъна в забрава, даже споделяше някъде, че не би искал да се посвети на музиката никой от четиримата му синове...:thumbsup2:

Теодосии Спасов също много блести със своя талант на Кавал №1 на планетата, така го окачествява Милчо Левиев.:thumbsup2:

Напоследък ме впечатляват само Елица и Стоян Янкулов.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Здравейте,

Може те ли дадете други конкретни примери за етно-музикални стилове

И да споделите какво точно означава етно музиката .3d_033.gif3d_033.gif3d_033.gif

Линк към коментар
Share on other sites

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ЛЮБИМИЯ НА МНОГО ОТ НАС ТЕОДОСИЙ СПАСОВ!!! :3d_050:

ДУХЪТ БРОДИ И СТРАДА ОТ ТОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ В СВОЕТО ЛЮБИМО ТЯЛО, НАРЕЧЕНО ДЪРЖАВА
Теодосий Спасов

Гениалният български музикант е роден на 4 март 1961 г. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва музикалната академия в Пловдив, където сформира своята първа група" Джаз линия". Работи с легендите на българския джаз Милчо Левиев и Йълдъз Ибрахимова.Неговият уникален стил се дължи на невероятния му талант да съчетава традиционния фолклор с джаза. През 1994 г.заедно със Софийския женски радиохор получава наградата"Грами" за Мистерията на българските гласове. През 1995 авторитетното американско списание"Нюзуик"го обявява за " един от най-талантливите източноевропейски музиканти", като отбелязва, че " той не само е преживял комунистическата културна пустош, но е създал нов музикален жанр". Теодосий Спасов е носител и на Награда на международната академия за изкуства - златен медал, диплом и парична награда за цялостно творчество и за принос в българското изкуство (1998); Обявен е за МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА в класацията, организирана от БНР и Предаването"Алегро Вивачи" през 1997, 1998 и 2002 г. Носител е и на наградата "АПОЛОН ТОКСОФОРОС" на "АПОЛОНИЯ 2001". Той е почетен гражданин на Детройт.
Източник

Безспорна е уникалността на Теодосий, пред която се прекланят любителите на джаз-музиката по цял свят, но ето и нещо от неговия по-интимен свят:

Да послушаме едно негово хоро.

На патерица честит рожден ден и през 2011 г.

Винаги е удоволствие да се слуша този музикант.Ето един последен негов проект.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Етно-джазът е уникален стил или течение , което съчетава елементи на фолклора от дадена страна и класическо звучене на джаза в мелодиката.За мен фолклора е най- чистото музикално творчество на една страна, в него са излети радост и страдание, болка и веселие на народа, а когато се съчетае и с по- съвременно звучено резултатът е уникален.Това е джем- сешън, свободна импровизация на инструменталистите виртуози.Едни от най- добрите в тази област за мен са Милчо Левиев, пианист- виртуоз роден в Пловдив, понастоящем живее в САЩ, Теодосий Спасов кавал № 1 на планетата,Ибряма най- добрия кларинетист, Георги Янев- цигулар, и мн.др.

За Теодосий Спасов може да се говори много. Роден в гр.Исперих на 04.03.1961г., приет в музикално училище, след това в МПИ гр. Пловдив.Едни от най- хубавите му ранни пиеси са "Бразая" и "Пясъчно момиче"1989 г., първата му песен "Провикна се Кючук Тодор" му дават възможност да се изяви като инструменталист и да бъде поканен за съвместни изяви с Милчо Левиев.Следват концерти с хора-"Мистерията на българските гласове", с диригент Дора Христова.Има турнета в САЩ и много други държави.

Георги Янев е ръководител на орк."Орфей" от Асеновград, цигулар.Фолклорните оркестри в Тракия добиха популярност през 1986-1987г., с надсвирванията в гр.Стамболово.А орк."Орфей" бавно се наложи със собствения си стил,с ръководител на групата свирещ на класически инструмент-цигулка.Солистка на състава бе съпругата му Пепа Янева.

Приятно е да се съчетаят фолклор и класика в едно!

Георги Янев и Теодосий Спасов

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...