Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какви да са таксите на извършваните услуги


Диана Илиева

Recommended Posts

Здравейте!

Нашите коментари по темата "Пари - психотерапия" ме наведе на този въпрос и тъй като е по-общ, реших да го обособя като отделна тема.

Услугите се различават от търговията със стоки по това, че при тях ние предлагаме в помощ на другите неща, които първо са си чисто наши и второ са предимно нематериални: т.е нашите знания, опит, дарба, време, труд ...

И това е така във всяка една сфера на услугите - като се започне от съвсем традиционните и ежедневни услуги като фризьорство, козметика, масаж, минем през посреднически услуги, консултантски (правни, счетоводни, компютърни и т.н.) услуги, здравни услуги, образователни услуги ... и стигнем до нетрадиционни такива като астрологията и ясновидството.

Услугата може да има привидно еднакви параметри, например "подстригване" или "подготвителен урок по математика за кандидат-студентски изпит с продължителност 60 минути" или "астрологична консултация по 1 конкретен въпрос в дадена област", но един и същи по размер и интензивност труд и знания ли се влагат при обслужването на различните клиенти?

Аз мисля, че всеки път е различно!

Но обикновено има твърд ценоразпис с цени.

Почти всеки ползва фризьорските услуги и ще си послужа с пример от тях:

- подстригване - толкова лв

- подстригване + изсушаване - еди колко си лв

- постригване + формиране с вакса или пяна - ......лв

единствено при боядисването забелязах (само) 2 тарифи - за къса и дълга коса, при което обстоятелствено е обяснено, че във втория случай ще се използват 2 опаковки боя :) - двойният труд на фризьора някак не се брои.

Сигурно много хора се занимават с услуги и могат да споделят свой личен опит и наблюдения.

Както казах всичко това си има и чисто окултен смисъл - за даването и получаването.

Включително какво мислите и за човека, получаващ услуга примерно с такса в размер на 20лв - колко дава той, при условие, че разполага със 100лв и друг, който разполага със 100 000лв? Повод за този въпрос е постът на Станимир от темата "За заплащането ... при лечители, астролози, ясновидци".

Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се, че принципно би било по-правилно да са диференцирани, но хората са антисвикнали на това. Ако някой звънне на специалист и оня му каже, ами, зависи, ще ти струва между 10 и 100 лв, оня ще затвори телефона и - дотук! :)

Диференциацията, за да бъде правилно възприета, трябва да се предхожда от интеграция на съзнанието, а тя, както си го знаем, е "рядка птица"! :hmmmmm:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Какви да са таксите на извършваните услуги, Как мислите - фиксирани или диференцирани?

За да се стъпи на "здрава" основа относно разсъждения за таксите мисля, че е редно да се разделят услугите на различни видове. Примерно :

1.Услуги свързани с влагане на физически труд (условно казано) - фризьорство, масаж, физиотерапия ...

2.Услуги свързани с влагане на интелектуален труд - психотерапия,консултации ...

3.Услуги свързани с използуване на "дарби" - най-общо казано лечители* (ясновидци, екстрасенси, гадатели ...)

Фиксирани или диференцирани да бъдат таксите аз ги разглеждам само за т.1 и т.2, а за т.3 опитах да обясня тук ?

Хубаво е таксите да са фиксирани, за да може клиента (пациента) да си изгради правилна представа за разходите, особено когато се изисква по-продължително посещение при определен специалист.

Не е желателно да се калкулират така наречените "скрити разходи" на края на услугата, които обикновено не действат вдъхновяващо и стимулиращо на хората, а точно обратното.

Определено трябва да се оставят много "вратички" за възможни по-ниски цени за различни групи...Например социално слаби, пенсионери, ученици и ... за каквото се сетите още. Не е лошо да има и преференции (отстъпки) за редовни клиенти, което може да се свърже и с някакви форма на издаване на клиентски карти, но всичко зависи от предлаганите услуги.

На практика ниските такси се предпочитат от хората, но това не винаги е точно така. Ако професионалиста е добър, доказан и убедително препоръчан, има ли никой, който би се замислил за такси и пари ?

Накрая... Обикновено услугите се свързват с общуването с хора и личения контакт с тях. Освен високия професионализъм, ако предлагащият услугата вложи в работата си и Любов за облагородяване и "повдигане" (по Учителя) на Душата на клиентите си, то успехите ще са неизмеримо по-големи, а парите изобщо няма да са на "дневен ред" ! :)

Поздрави.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Този проблем ме е занимавал доста време докато определя окончателно позицията си.

Трудът на един учител по чужд език на начално ниво - деца и възрастни е невъзможен за оценяне. Това не е размяна на услуга срещу някаква сума. Не е като да претеглиш знания или умения или време или усилия... строго индивидуално и съвсем непредсказуемо, ако човек работи професионално и следва интуицията си със средствата на натрупани знания, умения и опит. Другото, духовната част на общуването - това съвсем не влиза вече...

После и още нещо - работейки, аз получавам от учениците си не по-малко ценни неща, които не могат да се оценят с материално изражение.

Реално ние работим заедно един за друг и всеки за себе си едновременно.

И все пак не може без заплащане - опитвала съм с някои деца, чиито родители са в затруднено положение. Отказват с мотива, че не могат да приемат това дори ако сме приятели. Държат да е честно - искат да платят но с опцията "когато могат. " Дори формулата - "рекламно лице на школата" не действа съвсем ефективно - "плащат" ми в кафе, цветя, предлагат услугите си като бартер и много се радват, когато приемам.

Тогава обърнах калкулацията - изчислих приблизително каква сума на месец ми е необходима, за да покрия разходите на школата, моите лични нужди и да ми остане малко за някаква малка инвестиция или за резерв (лятото има по-малко ученици, а и имам нужда от почивка, която няма кой да ми плати). После разделих по съвсем елементарен начин на една средна бройка ученици и получих средноаритметична сума за едно присъствие (работя с децата и възрастните в малки групи - 3-5 човека, не вземам такса за повече от 4 часа и не таксувам отсъствията). Сумата е съвсем поносима за всяко семейство, ако детето идва по стандартната схема - веднъж на седмица. Ако родителите желаят и могат да си позволят допълнителни часове с други групи - приемам, ако сметна това за възможно или полезно за детето/ ученика)

Така че сега ми плащат, за да мога да работя спокойно, а не за това, че работя...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...