Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Ядките и здравето


  • Please log in to reply
23 мнения в тази тема

#1 Донка

Донка

    Приятел на Портала

  • Глобални Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 6107 Мнения:

Публикувано: 18 март 2009 - 22:47

Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави.

източник
Какви ядки предпочитате и в какво количество? Кога е най-добре да ги приемаме?
Полезни ли са ядките в готови опаковки или е по-добре да бъдат в черупките си до момента на консумация?
Печени или сурови? Цели или смлени и в състава на други продукти? Полезни ли са като масло (фъстъчено например) и кога?
Смесени означава няколко вида едновременно или само по един вид, но няколко пъти в денонощието?
Има ли ядки, които не е редно да се консумират в комбинация с други храни?
  • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#2 Аделаида

Аделаида

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 1656 Мнения:

Публикувано: 19 март 2009 - 15:16

Истина е, че ядките са много полезни наистина, но аз лично много не обичам да ги консумерам. Ям, но рядко. Става ми доста тежко от тях. Иначе обичам бадеми.

Мнението беше редактирано от Аделаида: 19 март 2009 - 15:18

  • 0
С радост към живота:)

#3 syr764uk

syr764uk
  • Участници
  • 3 Мнения:

Публикувано: 20 март 2009 - 11:00

Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави.

източник
Какви ядки предпочитате и в какво количество? Кога е най-добре да ги приемаме?
Полезни ли са ядките в готови опаковки или е по-добре да бъдат в черупките си до момента на консумация?
Печени или сурови? Цели или смлени и в състава на други продукти? Полезни ли са като масло (фъстъчено например) и кога?
Смесени означава няколко вида едновременно или само по един вид, но няколко пъти в денонощието?
Има ли ядки, които не е редно да се консумират в комбинация с други храни?

редовната им употреба не водили и до напълняване :(
  • 0

#4 Mindfield

Mindfield

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 658 Мнения:

Публикувано: 21 март 2009 - 09:05

Различните ядки имат различни качества, според мен. Чел съм напр. че oрехите имат от много полезните мазнини (омега-3) от които в подобен вид има и в морската риба. Орехите може да се слагат във всякакви студени храни (таратор, салати и пр.) вместо мазнина, за да бъдат вкусни и сурови. Този тип мазнини участват в структурата на мозъка и е интересно че Учителят препоръчва орехи "за мозъка" преди да е бил идентифициран научно този тип мазнини (което става мисля някъде към 1950-та г., трябва да проверя)... Бадемите са по-лесно смилаеми от фъстъците затова са по-препоръчителни вечер; бланширани пък са още по-лесно смилаеми. При висока температура и влажност ядките (както други храни) стават уязвими към афлатоксини, затова е добре да са цели, и да се преработват механично само директно преди ядене. Обикновените фъстъци имат полезни качества в червената си ципа (ресвератрол - като в червеното вино) затова е по-добре да не са белени..

Мнението беше редактирано от Mindfield: 21 март 2009 - 12:08

  • 0
There is no time like the pleasant

#5 Добромир

Добромир

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1723 Мнения:

Публикувано: 21 март 2009 - 21:32

За немного притеснените финансово има едни нови ядки - макадамия, с най-висок процент полезни мазнини. За притеснените - да си вземат от пазара или от борсата суров слънчоглед на едро по 4 лв и да го покълват. Да се знае, че повечето хубави свойства на ядките и семената изчезват след топлинна обработка. Гответе само бедни на мазнини продукти като житни, боб, леща, кестени и др.
  • 0

#6 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 2650 Мнения:

Публикувано: 22 март 2009 - 12:35

За ядките - винаги съм обичала, а особено много, откакто месото спря да е храна за мен. Вероятно затова съставът на кръвта ми е в норма. Подхождам съвсем интуитивно, каквото ми се яде - това. Гледам да са по-безсолни, не обичам и солено.
Приоритетите ми сами се подредиха така:
лешници,
бадеми и орехи,
шам-фъстък,
тиквени,
слънчогледови,
соя,
...
фъстъци.
Напоследък на пазара има нов асортимент - киноа, амарант и др. - вносни семена, богати на различни полезни вещества. Пакетират се предимно в Гърция. Цените им са по-високи , но мисля, че в името на разнообразието си струва от време на време.
  • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли



#7 Добромир

Добромир

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1723 Мнения:

Публикувано: 22 март 2009 - 22:21

Дотук забравихме за бразилските орехи - 2 бр. осигуряват нуждата от селен за цял ден!
За качеството - наистина е важно, по лавките често продават преостояли и нискокачествени ядки, да се говорим че повечето не са сурови. Когато са качественти, все пак трябва добре да се измиват преди консумация! Простички принципи да не добавяме вредности към иначе полезни храни.

Мнението беше редактирано от Добромир: 22 март 2009 - 22:23

  • 0

#8 Mindfield

Mindfield

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 658 Мнения:

Публикувано: 31 март 2009 - 19:39

За немного притеснените финансово има едни нови ядки - макадамия, с най-висок процент полезни мазнини. За притеснените - да си вземат от пазара или от борсата суров слънчоглед на едро по 4 лв и да го покълват. Да се знае, че повечето хубави свойства на ядките и семената изчезват след топлинна обработка. Гответе само бедни на мазнини продукти като житни, боб, леща, кестени и др.


Определено макадамията са много скъпи и аз не си ги позволявам. Но това за най-много полезните мазнини може ли да го уточниш - какви точно мазнини ? Знам че са ядки с може би най-високото съдържание на мазнини, но не и че са с най-полезните. Напр. аз не знам да имат от омега-3, каквито има в орехите и лененото семе.
За негативното въздействие на термичната обработка в/у храни богати на мазнини едва сега научавам, за него само предполагах :)

Дотук забравихме за бразилските орехи - 2 бр. осигуряват нуждата от селен за цял ден!
За качеството - наистина е важно, по лавките често продават преостояли и нискокачествени ядки, да се говорим че повечето не са сурови. Когато са качественти, все пак трябва добре да се измиват преди консумация! Простички принципи да не добавяме вредности към иначе полезни храни.


Хубаво е че добави че има много селен в бразилските орехи, но мисля и че зависи много на каква почва са растяли. В по-голямата част на Европа напр. почвата е бедна на селен, докато напр. в Южна Америка не е така.
  • 0
There is no time like the pleasant

#9 Добромир

Добромир

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1723 Мнения:

Публикувано: 01 април 2009 - 08:30

Да, по-скъпи са макадамиите, ама пак зависи. От борсите са доста по-евтини, отколкото по лавките. И като се вземат по 20 г на ден, не е толкова фатално. полезни мазнини - омега 3, 6 и 9 - има във всички сурови ядки и семена, но в различно съотношение. А селен наистина, ако гледаме значителни количество, в малко от тях. В някои може да има малко повече, ако са расли в богати на селен почви . А бразилският орех изобщо не може да расте в бедни на селен почви. Затова е и най-сигурният източник! (Както ябълката загива, ако в почвата няма бор, а другите плодове си растат, само че не съдържат бор в плодовете. Ябълковите семена са едни от най-сигурните източници на бор - важен е за костите и за пъргавината на ума)

Мнението беше редактирано от Добромир: 01 април 2009 - 09:02

  • 0

#10 Донка

Донка

    Приятел на Портала

  • Глобални Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 6107 Мнения:

Публикувано: 08 април 2009 - 16:07

Днес си купих сурово тиквено семе... Ето какво намерих за него:

Семките на тиквите също са изключително полезни, дори се смята, че живеещите на Балканския полуостров народи по-рядко страдат от аденом на простата жлеза именно поради факта, че ядат тиквено семе. В тиквените семки има повече белтъчини, тлъсто масло и смолисти вещества. Важно е обаче да не са обилно посолени. Желателно е хора с наднормено тегло да ограничават консумацията им до 30 г дневно. Тиквеното семе е полезно за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит със запек, анемия, наднормено тегло, хипертония , остеопороза.

източник
и още:
Дъвчете тиквено семе! – статия на вестник “Zöld Újság” за тиквеното семе на “ Mogyi” - August 6, 2007

Колкото странно и да звучи, тиквеното семе играе важна роля в здравословното хранене. 45%-ното съдържание на линолевата киселина в семката и фитостеринът се считат за лекарство – на първо място - срещу болести на пикочен мехур, на простатна жлеза, но високото садържание на есенциалните маслинни киселини в него, осигуряват защита и срещу развиването на инфаркт. Освен това, значително количество E-vitamin и Селен се намира в тиквеното семе, които предизвикват антиоксидантен и противо-възпалителен ефект в организма. Налице са и такива “proteáz-inhibitor”-и, които в червата предпяствуват активизирането на вируси и бактерии. (Пресованото от суровото семе – зеленикав на цвят – масло е извънредно вкусно, ароматно. 57% от мазнината му представляват многократно ненаситени мазнинни киселини).


Какви са вашите впечатления и опит?
  • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#11 Донка

Донка

    Приятел на Портала

  • Глобални Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 6107 Мнения:

Публикувано: 02 май 2009 - 14:59

Сурови бадеми и сусам срещу остеопороза препоръчва ендокринологът д-р Мария Николова.
Бадеми срещу рак
10 сурови бадема на ден са добра защита срещу ракови образувания, твърдят специалисти по хранене. Вкусните ядки са богати на летрил - вещество с доказани противоракови свойства. Полезната съставка се открива също във вишните, прасковите и сините сливи.
Намерих и една интересна рецепта, която смятам да изпробвам веднага:
Покълнали бадеми.

Лесно се приготвят в домашни условия. Вземат се сурови бадеми и се накисват в топла вода за 1 нощ. През това време те увеличават двойно обема си, набъбват и започват да покълват. На сутринта се обелват. Обикновено около 50-100 г бадеми са достатъчни за деня, за да се насити организмът с белтъчини и микроелементи. Ако предпочитате солени храни, прибавете бадемите (цели, нарязани или счукани) към различни зимни салати. Така ще си набавите достатъчно калории за деня. Тези, които обичат сладките неща и не могат дълго без тях, нека смесят бадемите със сусамов тахан и мед. Щом ви се прияде сладко, можете да хапвате от тази вкусна смес, която е сполучлив заместител на шоколада.

Как избирате ядките, които включвате в менюто си:
- каквото ви се похапва в момента или по някаква схмема?
  • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#12 braman

braman

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 589 Мнения:

Публикувано: 02 май 2009 - 15:24

Ами ядем, каквито ги има. :)

Мнението беше редактирано от braman: 02 май 2009 - 15:29

  • 0

#13 цветна дъга

цветна дъга

    Новодошъл

  • Участници
  • Пип
  • 162 Мнения:

Публикувано: 02 май 2009 - 15:37

Ядките са супер храна. Ние обичаме храната за "птички" - слънчогледовото семе, тиквеното, орехи, бадеми. Днес дори с наслада си похапнахме на разходка сред дъждовните дървета от някои от тях и беше много приятно. Съпругът ми ги нарича "дзен семки" :) .
  • 0

#14 Донка

Донка

    Приятел на Портала

  • Глобални Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 6107 Мнения:

Публикувано: 03 май 2009 - 08:52

Вчера намерихме на пазара бадеми с черупките - вкусът им изобщо не може да се сравни с другите. И забелязах, че засищането идва с по-малко на брой ядки.
В една беседа намерих следното:

Ако ми трябваше шарлан за цяла година, ще взема 5–6 крини орехи, туй ми е шарланът. Ще счупя 10 ореха, ще извадя черупките и ще взема ядките вътре. Ще ги туря в яденето, ето шарланът. Сега, купете си орехи. Трябва ти шарлан да готвиш, 50 ореха в яденето – най-здравословна храна. Или вземете си лешници или бадеми, и турете бадеми – и те имат масло. После имате слънчогледово семе. Да кажем имате една машинка да ги мелите. Вземете машинка да ги бели, турете 100–150 грама от слънчогледа и яденето ще бъде по-вкусно, отколкото да имате рафинираното масло.

Еднократен, многократен и непреривни процеси
Опитвали ли сте да заместите рафинираното олио с ядки?
  • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#15 Креми Стоилова (късметче)

Креми Стоилова (късметче)

    Приятел на Портала

  • Модератори
  • ПипПипПипПипПип
  • 2650 Мнения:

Публикувано: 03 май 2009 - 15:11

Опитвали ли сте да заместите рафинираното олио с ядки?


Да. Класическа българска рецепта - таратор със счукани орехи вместо олио.
  • 0

Вложи Истината в душата си и Свободата, която търсиш, ще придобиеш!
Вложи Мъдростта в ума си! Светлината ще дойде и Знанието ще ти даде своята помощ.
Вложи Чистотата в сърцето си! Любовта ще дойде и истинският живот ще започне.

"Да служиш на себе си - това е най-мъчното учение, което старите гърци са проповядвали, като са казвали: „Познай себе си!" ... при служенето на себе си се създава характер."

"Владей духовната сила безкористно и конструктивно." А.Бейли



#16 Гарванче

Гарванче

    Новодошъл

  • Участници
  • Пип
  • 190 Мнения:

Публикувано: 14 януари 2010 - 12:26

обичам бадеми но сурови и неосолоени - попринцип бадема е десертна ядка много тъпо че ги осоляват насам на там - има тук таме места вече където ги пекат на място и ти ги продават току що изпечени, парещи в ръката и не осолени :v:
обожавам кашу и лещници също :) - вторите ги предпочитам също сурови

Мнението беше редактирано от Гарванче: 14 януари 2010 - 12:29

  • 0

#17 Пламъче

Пламъче

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 3242 Мнения:

Публикувано: 14 януари 2010 - 17:36

Ядките са изключително полезни за човешкият организъм.Трябва да се приемат в сурово състояние и негранясали(гранясалите съдържат канцерогенни вещества)
Количеството им не трябва да е голямо и трябва да се приемат извън основните хранения.
Петър Димков препоръчва по 5 сладки бадема на ден за укрепване на имунната система.
Орехите са особено полезни за мозъка,лешниците за сърцето.
С фъстъците трябва да се внимава-много хора са алергични към тях.
  • 0

#18 Дъгата

Дъгата

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1493 Мнения:

Публикувано: 14 януари 2010 - 19:06

Всички ядки са полезни, съдържат редки микроелементи и са с високо протейново съдержание.
Но именно това ги прави по-трудно смилаеми и не е добре да се ядат късно вечер.

И да си спомним, че фъстъците често събират и концентрират в себе си вредни вещества.
Даже в екологията има случай, в които се засаждат фъстъци, за да извлекат токсични тежки метали от почвата. Натрупват ги в цялото растение, особено в ядките.

След това реколтата трябва да се изгори, но не е гаранция, че всички го правят....

  • 0
"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори." Матей 7:7

#19 Мария-София

Мария-София

    Приятел на Портала

  • Участници
  • ПипПипПипПипПип
  • 1930 Мнения:

Публикувано: 17 февруари 2010 - 15:06

Ядките са абсолютно пълноценна храна-съдържат всички микроелементи , витамини и полезните омега 3 мазнини.
Условието е да са сурови-топлинната обработка променя химичния състав на мазнините и ги прави канцерогенни.
Изключвам от класацията фастъците,защото те растат в земята ,без слънчева светлина и нямат качествата на
другите ядки.
Особено тонизиращи са кедровите ядки.
Полезните мазнини са-сурови ядки,маслини и студено пресован зехтин.
  • 0
В изпълнение волята на БОГА е силата на човешката душа.
Пътят, който води към живота, е тесен не затова, защото е труден, а защото малцина са онези, които го намират.

#20 ani4ka.pr

ani4ka.pr
  • Участници
  • 3 Мнения:

Публикувано: 06 октомври 2010 - 22:47

Ям само сурови ядки предварително накиснати във вода. Много е полезно. Ако много са омекнали имам сушилня и с малко сол стават, като печени, но полезни и не толкова тежки, като храна. Обичам ядките!
  • 0




0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители