Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интуиция


maggee

Recommended Posts

Много искам да разбера това нормално ли е

Защо да не е нормално?

Искам да разбера какво е и да го развия у себе си

Няма нужда да го разбираш, поне на първо време. Безсмислено е и да го определяш като интуиция, като предчувствие, като форма на ясновидство или като нещо друго. То си съществува без значение как ще го определиш. Сам трябва да прецениш как да го развиеш, да наблюдаваш при какви условия се проявява, кога усещането ти действа и кога не. Като цяло не разбрах можеш ли съзнателно да проявиш това умение или нямаш контрол над това кога ще се прояви и за какво точно ще се отнася предчувствието ти. По-скоро предполагам, че всичко става непреднамерено.

Имам нужда от него.

Подобно отношение ще попречи да развиеш споменатите от тебе способности.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

да, прав си.Наистина незнам как да го определя.То си е ...нещо, което всъщност незнам как да го нарека, но най-много ог доближавам до значението на тази дума "интуиция".На мен ми е все тая как може да се нарече.Използвах думата за да може някой а ме разбере горе-долу за какво става "?". И ДА!!! Прав си, че се случва абсолютно непреднамерено, но когато ще се случи се усеща...и в следващия момент знам, че нямада има грешка. Усеща се като 101% сигурност. Единственото което ми направи впечатление е това, че работи само когато не мисля за него и изобщо не се влияя от каквито и да било фактори. Все едно го казваш от 2-ро лице. И едва след това ....когато позная или..когато видя положителния резултат и като осъзная ..Да! Осъзная е точната дума.Когато осъзная, че пак съм "познал" тогава то просто си заминава. Опитвал съм да го предизвикам умишлено.Т.е да го приведа в кой контрол и колкото повече се старая (а съм се старал доста), то сякаш на пук не иска да прработи. Нарочно се пуснах да играя покер.Без пари разбира се :) Само за експеримента. Отначало...още в самото наало, когато още не съм се концентрирал върху картите или изобщо върху играта...без абсолютно никаква логика и мисла.А само "си цъкам" без много много да се замислям...се получава.Като видя, че се получава се опитвам да ко впегна съзнателно в моя полза, но.. :) Започнах да си мисля, че се "изхабява".Искам да кажа, че е като при ученето.Сутрин като станеш и първите теми или въпроси ги минаваш и попиваш като гъба и вече в късния следобед е толкова тежко да запомниш каквото и да било, че чак се изнервяш.Или...някак си се изморява това... "незнам как да го нарека". А на "?"-а защо да ен е нормално ще ти отговоряследното.Защото до сега съм пускал 2 пъти тото и първия път познах 4 от 6. Втория път явно много си повярвах и нищо не стана :)

Линк към коментар
Share on other sites

Подобно отношение ще попречи да развиеш споменатите от тебе способности.

Защо?Обясни ми!Искам да знам.Имам чувството, че ако не го направя (развия) ще си остана сакат.Знам, че не е така разбира се.Просто споделям какво е усещането.И тъйкато не го разбирам - питам.

Линк към коментар
Share on other sites

Зддравей, rahvin! :) Въпросът ти е много интересен. Станимир ще ти отговори. Той има по-голям опит в това отношение.

Това чувство за което говориш, май го имаме всички при раждането си. Но после успяваме да го загубим по един или друг начин. Е, не всички. :) Предполагам, че май си студент? От поста ти личи. Значи си в началото все още. На житейския си път. :)

Аз нямам опит по отношение развитието на това качество, дадено ни от Провидението, но имам опит как се губи. Загубих го подлагайки го на анализ с разума си, обработвайки го с логиката си, презирайки го, че не се подчинява на науката. И то си отиде с годините. Остана разума. :(

Мога да ти кажа само едно – това чувство, което и аз не знам как да го нарека, не обича да се вглеждаш в него, да го наблюдаваш. Затова се измъква. Не защото се е изхабило, както предполагаш.

Този форум четат и пишат хора с по-голям опит в тази област и предполагам, че ще е интересно да споделят своя опи. Аз само споделям с теб какво не бива да правиш. :)

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Препоръчвам ти като за начало да прочетеш "Интуицията-гласа на душата"-Петър Дънов.

Там са разгледани по отделно- интуицията, шестото чувство и ясновидството.

Това което усещаш не е нито едно от тези трите.

В определени периоди на живота си някои хора(доста при това) получават различен вид "пробиви".

Това е нещо , като навлизане в канали извън материята и измерението в което живеем.При различните хора е по различен начин.При някои се появява в критични за човека моменти, при други съвсем спонтанно и за малко, като пробуждане.

Усещането ти че не искаш да го губиш е нормално, защото виждаш различността, но развитие(според мен) по начина по който си мислиш няма да постигнеш.Това е сигнал , че трябва да промениш посоката на живота, на мисленето и т.н.

Ти избираш как да го направиш, покера е крайно грешен вариянт, бих казала дори една чудесна тапа.

Само по себе си едно такова явление не е нищо , дори неправилно използвано може да доведе до лоши последствия.

Факта че не можеш да го контролираш говори че никак не си готов за това.Физическото му изражение не винаги е задължително и дори не нужно по някога, но го има.Насочил си се към картите като негово физическо изражение и това е най-често срещаното , но не във вид на покер.

Може да се пробваш по друг начин.Избери си определени карти съсредоточи се и им дай сила(наречи ги с някакъв смисъл)концентрирай се и ги подреди във фигура, каквато се сетиш.Но мисли за себе си докато редиш фигурата.После ги обърни и прочети смисъла. :) Така ще си направиш проверка. Това беше моето първо физическо изражение на тази сила когато бях доста по млада , бих казала-малка.Ако успееш да прочетеш себе си в картите значи си успял.Ако ли не , значи не е това начина или смисъла.

Познавам различни хора с различен вид подобни"пробиви"те изчезват след време и тъй като не са променили нищо в себе си остава неудовлетвореност и доста предстояща "работа".При мен също са се проявявали по различен начин през различен етап от живата ми.

Обикновенно действително е несъзнантелно и едва по- късно се разбира какво е , това е обратния ред , който ти показва, че сила съществува, но трябва да я опознаеш.А когато добиеш знанието за нея, започвош да нямаш нужда от нейното физическо проявление.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет и от мен! :)

rahvin и аз понякога имам неща, които зная предварително. И да ти кажа опитвала съм с тото, обаче не се получи. Истината е, че тези дарби /отключване на интуиция, ясновидство/ ни се получаяват амо ако са в служба на другите, за добри цели и когато се оставим Бог да ни води. Т. е. заглушим его-то. А това за покера и тотото си е хабене на енергия. Всъщност има много стойностни неща, за които може да се помогне... Но не спирай да се развиваш :feel happy::thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

Добре дошъл rahvin! Радвам се, че те вълнуват тези въпроси и работиш над себе си!

Много ценни мнения и съвети са написали приятелите по-горе - замислих се и аз над думите им.

От себе си мога да добавя - интуицията се развива и служи, когато другите не виждат това, не го осъзнават. Започне ли човек да показва интуицията си на хората.... тя се свива ... Интуицията се ражда в безмълвието и работи само когато е скрита от вниманието на околните... Поне това говори моят личен опит...

Линк към коментар
Share on other sites

Интицията е развита повече при жените отколкото при мъжете. Ако запазиме или възвърнем нашата чистота и невинност, тогава ще можем да развием и нашата интуиция.

Линк към коментар
Share on other sites

Подобно отношение ще попречи да развиеш споменатите от тебе способности.

Защо?Обясни ми!Искам да знам.Имам чувството, че ако не го направя (развия) ще си остана сакат.Знам, че не е така разбира се.Просто споделям какво е усещането.И тъйкато не го разбирам - питам.

Нали сам писа, че колкото повече се стремиш да контролираш способността си, толкова по- не се получава. Прекаленото желание съзнателно да познаеш или предвидиш нещо ти пречи. Започваш да правиш умствени предположения, а не интуитивни. Добавяш лично отношение което пречи на интуитивното възприятие. Ако искаш съзнателно да придобиеш контрол е необходимо да постигнеш същото неутрално състояние на ума и желанията си, както когато способността ти се проявява несъзнателно. Т.е. това, което е необходимо да правиш е преди всичко успокояването на ума и желанията ти и дистанцирането от тях, от всичко лично. Концентрацията на ума пречи. Например искаш да познаеш карта и цялото ти внимание се насочва към картата и умът ти е фокусиран изцяло върху нея. Така нищо няма да се получи. Насочи вниманието си към картата само за кратко и после се опитай да изчистиш съзнанието си от всички мисли и желания, като само ги наблюдаваш отстрани и ги регистрираш без да се стремиш да ги предизвикваш, задържаш или прогонваш. Идеята че осъществяваш връзка с картата трябва да е на заден план, мисълта ти да не се занимава повече с нея. При това положение образът на картата може да се появи в съзнанието ти или пък просто да я разбереш каква е без да видиш образа й. Предполагам си наясно, че това за което пиша е изключително трудно да се постигне съзнателно. Например ако искаш да познаеш числата от тотото ще е необходимо да се освободиш освен от желанието да познаеш числата и от желанието си да спечелиш парите. Аз лично не мисля че бих могъл да се справя с това. Колкото и да нямам нужда от тези пари, те все пак са нещо което ще ме улесни значително в някои отношения и именно това желание да постигна нещо по лесния начин ще ми е трудно да преодолея. Това разбира се ще попречи и на интуицията ми. А дали ти също не търсиш лесния начин в живота си, желаейки да развиеш интуитивните си способности и казвайки, че имаш нужда от тях? Лесно е когато знаеш какво ще се случи, когато голямото количество неизвестност съществуваща в живота ти стане известна. Постигането на съзнателен контрол и контрол по всяко време над интуицията ненапразно е толкова трудна за човешките възможности задача и не може да бъде осъществен без пълен контрол на мислите и желанията, както и без да се освободим напълно от своя егоизъм. Ако развитието на интуицията предшестваше това на ума, то това би направило развитието на ума невъзможно, а умът не е излишен дори и при напълно развита интуиция. Ако интуицията се развие в пълна степен преди освобождаването от егоизма, то злоупотребите с нея биха били невъобразими.

Линк към коментар
Share on other sites

Да наистина.Когато се концентрирам да речем върху карта се появява и друго мнение,а по принцип когато "то" работи това второ мнение липсва.Просто взимам верния отговор.До колкото те разбирам с тренировки няма да стане.Поне със съзнателни и то по този начин.По-скоро трябва съзнателно да достигам това състояние което ти ми описа. Това, че е трудноне означава, че е невъзможно :) " А дали ти също не търсиш лесния начин в живота си, желаейки да развиеш интуитивните си способности и казвайки, че имаш нужда от тях?" Не.Тук мисля, че ем разбираш погрешно.По-скоро моя подход е бил погрешен и аз сега го осъзнавам.За тотото...избрах като опит него, защотоми изглеждаше добра мотивация.Все ми е било тая дали ще ги имам тези ..в случая пари.Но явно когато мислиш - "то" се крие.И ..явно съм бил пристрАстен. Сега се сещам ... тогава за опитам с нещо

което няма да има значение ако го позная...за разлика от тото.Така още по-малко ще амбицирам ума си.Целта ми е да развия себе си, а не да направя състояние от това :) Караш ме да се замислям в интерес на истината. Предполагам има начин да се "излъже" умът и да избегнеш концентрирането му върху това, защото казваш, " Концентрацията на ума пречи".Също така, чее трудно, което го прави възможно.Това ми стига:) Сега остава да разбеера как да стигам по мое желание до това състояние на безтегловност, ако мога а го нарека така.Защото логиката е полезна...но не и достатъчна.Вярно! Нашия святи общество е изградено на основата на логиката.Ние сме заобиколени от нея, но...нещо ми подсказва, че сме започнали (ние хората) да вадим от 9 кладенеца вода, докато буквално ние сме потопени в нея.Т.е. целият този принцим не е най-рационалния.

Благодаря ти много за това, че сподели с мен твоите знания.Благодарен съм и за съвета, който ми даваш.

Линк към коментар
Share on other sites

Да.И аз сеубаедих в това, че Станимир има опит и знание за това, което мен ме интересува.И съм му багодарен, че ги споделя.Направи ми впечатление, че споменаваш загубването на това чувство.Бих искал да споделя мой опит....Аз от както се помня се занимавам с рисуване, но...съм самоук.Нямада изпадам в подробности.Само ще споделя, че когато го правя буквално забравям за себе си и завсичко което ме заобикаля.По повод на загубването му го споменавам...Когато кандидатствах нямах време да се занимавам с него, но усещах силна нужда да го правя.Наложи се да го подтискам и да го мачкам за да мога да чета.А самото четене се превърна в един кошмар.Не мога да забравя усещането ... в един момент осъзнах, че вече няма какво да подтискам, защото то го няма.Почувствах се кух.Само черупка. Мисля, че съм мачкал точно тази част от себе си, която сега пак ...поникна :) за което съм адски щастлив. Просто в един момент пак започна дасе лучва. говоря за преди година, година и половина. Тогава осъзнах, че не можеш да избягаш от себе си....дори и да се постараеш да пречупиш нещо...някак, то в един момент пак се проявява.Все пак тов си ти.Разбира се ако си отрежеш пръст няма да ти поникне нов :) Имам чувството, че колкото по-усилино ми се занимава с рисуване, толкова по-често се случва "то".Искам да кажа явно има някаква връзка.И накрая искамда ти кажа, че според мен ...да го загубиш неможеш ори и да искаш.Поне аз такъв извод си направих от небогатия ми опит с..."него"

Линк към коментар
Share on other sites

но развитие(според мен) по начина по който си мислиш няма да постигнеш.Това е сигнал , че трябва да промениш посоката на живота, на мисленето и т.н.

Ти избираш как да го направиш, покера е крайно грешен вариянт, бих казала дори една чудесна тапа.

Аз стрелях на посоки с тоя покер.Просто се спрях на него.Не съм целял някаква изгода.От няколкото мнения, които прочетох, включително и твоето, се убедих, че съм тръгнал по грешен път.До тук добре.Поне знам, че греша. Все пак е някакво начало.

Факта че не можеш да го контролираш говори че никак не си готов за това

Това значи ли, че контролът ще си дойде от самосебе си.И когато се получи тогава значи, че съм готов за "него". Това изключва всякаки опити да направя нещо аз, защото няма да стане, понеже не съм готов.Къде остава моята роля...нещо ми се губи.Предполагам нямаш предвид да седна и да чакам...Това мисля, че не го разбрах. И тъйкато съм жаден за такова знание, били ми го обяснила...това. Благодаря ти предварително. А с картите...ще опитам

Привет и от мен! :)

rahvin и аз понякога имам неща, които зная предварително. И да ти кажа опитвала съм с тото, обаче не се получи. Истината е, че тези дарби /отключване на интуиция, ясновидство/ ни се получаяват амо ако са в служба на другите, за добри цели и когато се оставим Бог да ни води. Т. е. заглушим его-то. А това за покера и тотото си е хабене на енергия. Всъщност има много стойностни неща, за които може да се помогне... Но не спирай да се развиваш :feel happy::thumbsup1:

вече го разбрах, това че не съм избрал най-подходящия начин ..или метод, по който да работя над "него" :).Е вече имам книга за четене.Препоръчаха ми "Интуицията-гласа на душата"-Петър Дънов.Предпполагам, че там ще намеря много отговори на мои "?"-и и много "?"-и, над които да мисля. В интерес на истината, ако става въпрос за помощ или ако ми се иска мнение ...наистина помага.Това само по себе си е доказателство, че трябва да се абстрахираш от себе си...поне доколкото схващам. Пак казвам това за мен е мнооог о нова и непозната материя, макар, че ми е безгранично интересна.

Добре дошъл rahvin! Радвам се, че те вълнуват тези въпроси и работиш над себе си!

Много ценни мнения и съвети са написали приятелите по-горе - замислих се и аз над думите им.

От себе си мога да добавя - интуицията се развива и служи, когато другите не виждат това, не го осъзнават. Започне ли човек да показва интуицията си на хората.... тя се свива ... Интуицията се ражда в безмълвието и работи само когато е скрита от вниманието на околните... Поне това говори моят личен опит...

Здравей.Това което споделяш ме подсеща за един филм, който съм гледал с жив интерес и то не веднъж."What The Beep Down The Rabbit Hole" Та..напомня ми за двойнствения характер на електрона.Т.е. той може да се държи като вълна, имайки своя вълнова функция или като частица-материя. И...кога ще се държи като материя или като енергия зависи от това дали го наблюдават.С опит и доста примери показват, че ако се опита да бъде измерен или няблюдаван, то електронът се държи като материална частица.А ако не го наблюдават проявява свойства на вълна - интерверира. Мисля, че ще ти хареса.Той е нещо като обяснение на "the Secret" с езика на квантовата физика. Просто забелязах в твоето мнение някаква пресечна точка и реших да споделя.И...все пак остава у мен въпросът имат ли връзка двете неща?

Линк към коментар
Share on other sites

По принцип в книжката, която ти препоръчах има упражнения за развиване на интуицията, които не знам дали ще са ти от полза, защото всеки човек си е строго индивидуален.

Не трябва да седнеш и да чакаш, въпреки че ако трябва да се случва нещо то ще се случи, но ще си натвориш различна карма.

В човека има различни центрове които ако се познават и развиват , живота на човека може да придобие много различни изражения и той сам да претвори съдбата си многократно.За целта обаче те трябва да се познават и е желателно да се наблегне на най-развитите в дадения човек.

Това за което пишеш ти според мен е точно отпушване на един такъв център, който се намира на лицевата част на човешкото тяло.Но това е доста дълго , а сега нямам време.

Та мисълта ми беше, за да провериш себе си ти казах това с картите.

Концентрация върху самата карта или какъвто и да е друг предмед с цел да познаеш ответната страна само по себе си не води до нищо съществено.За това ти казах да дадеш "сила" на картите, да ги именуваш със смисъл, тогава те стават проводник, един вид ще можеш да "видиш" енергията с която разполагаш.Малко ми е трудно да обяснявам такива неща в писмен вид :) дано да ме разбираш.Ако това те натоварва и получаваш дискомфорт или главоболие, но все пак разчиташ смисъла, значи имаш много работа върху себе си , за да канализираш правилно тази енергия.Ако картите не ти "проговорят" значи говорим за друг енергиен център. :) Изключително ми е трудно да го обяснявам това, затова спирам.Препоръчвам ти все пак да започнеш с някакво четиво.Това което ти препоръчах е по скоро път да вникнеш в дълбочината на нещата и тяхата първопричина.Практически(имам предвид материално изражение)за сега още не ти е нужно.Всичко това е начин да откриеш нещо в себе си , което да промени съдба, живот, карма ит.н.Не е хубаво да се търси кратък и много видим резултат.

Линк към коментар
Share on other sites

Значи първо трябва да прочета книгата.Трудно ми е да те разбера, защото...незнам за какво става въпрос.Може би като я прочета ще си изясня някои неща, кото биха м идали някаква основа за по-напред.Благодаря ти.

Линк към коментар
Share on other sites

rahvin,

Интуицията е вътрешния ти глас. Или това, което ти дойде най-напред наум, което първо ти изскочи в съзнанието.

Просто трябва да се наблюдаваш и да следиш мислите си за отговора, който пръв изплува в съзнанието ти при задаването на определен въпрос.

Абстрахирай се от това дали отговора ти харесва или не, след като разсъждаваш върху него логически.

Следвай интуицията си - няма да те подведе.

Неведоми са пътищата Господни.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Две хубави книги за интуицията с практически упражнения за развиването й - Суперинтуиция (Курт Тепервайн) и Самоучител за развитие на интуицията (Лора Дей)

Интуицията за човека е така естествена, както и инстинктът за животното. Разликата е в това, че животното няма избор, то е длъжно да следва инстинкта си. Човекът може да реши – да се ръководи от разума, интуицията си или да ги съчетае. Интуицитивното чувство е присъщо на всеки човек, но под действие на разума то не се развива и остава в зачатъчно състояние. За съзнателнто му възприемане човек трябва да се задълбочи в себе си, да си спомни за нея, да я разкрие и да я развие до нивото на зрялост на духа.

Недоверието към внезапно възникващите мисли, поразяващи ни със своята необичайност, се дължи на противоречието на интуицията с разума, на чувството с навика. Чувството ни показва най-прекия път, разумът привежда аргументи за опровержение на „съобщението” на интуицията. И обикновено отдаваме предимство на разума. А животът ни би бил съвсем различен, ако следвахме интуитивните си импулси. Така предвиждането и приемането и предаването на мисли са съвсем нормални за хората, които се доверяват на себе си.

Интуицията е доверие. Детето се доверява на своето възприятие и се ръководи от своите чувства. То е непосредствено, открито и честно. В поечето случаи това поръдлжава, докато родителите му внушат, че удовлетворението на техните желания е похвално. Така още от детството си човек се приучава да потиска своите чувства и колкото повече го прави, толкова повече отслабва контактът с истинския му Аз, със самия себе си.

Интуицията се основава на доверие във вътрешната си истина, осъзнаване, на факта, че разполагаме с истината вътре в себе си и можем да я постигнем, и действие в съответствие с интуитивното озарение.

Съществуват много форми на екстрасензорно възприятие:

Телепатия – предавате мисли на друг човек от разстояние

Повишена чувствителност – ясно усещате лъжата, виждате ясно несъответствията

Ясно виждане – „виждате” какво се случва на отдалечено място или точно „определяте” характера на непознат човек

Свръхслух – чувате гласа на съвестта, указанияна на „вътрешния глас” или „вътрешния учител”

Предвиждане – познавате бъдещето, преживявате още не случили се събития

Психометрия – по предмет добивате информация за притежателя му

Възприемане на разстояние – например, майката чувства какво се случва с детето й от разстояние

Само възприятието за невидимото може да ни разкрие истината за реалността, може да ни позволи да достигнем висше съзнание. Интуицията се проявява неочаквано, но винаги в нужния момент. Интуицията е естествено присъща на човека, тя може да бъде развита с помощта на упражнения. Интуицияла е цялостна, всеобхватна и винаги ни дава истината.

Линк към коментар
Share on other sites

Искам да споделя малко личен опит от последните дни. Понякога "дреболиите" водят до това, че проясняват цялата картина на света.

От известно време тренирам по системата на Норбеков. Упражненията с картите се базират на реакцията на тялото към цветовете - вслушваме се в усещанията на тялото си към белия цвят, след това към черния, а когато се запитаме каква по цвят е следващата карта от колодата, слушаме тялото си. Странното е, че при мен още от началото на тренировките резултатът беше доста висок - около 80%. Изводът е, че тялото ни наистина знае, само трябва ние да се научим да го разбираме правилно. Единственото изискване е изключително спокойствие.

Наскоро си направих една модификация на упражненията с карти - съчиних си упражнение за избор на оптимално решение. Взех 10 карти от един цвят, на една от тях нарисувах усмихнато личице като символ на най-доброто решение, на друга тъжно личице като символ на най-лошото решение, останалите оставих чисти. Разбърквам ги и ги подреждам с гръб върху масата. Въз основа на усещанията си елиминирам "лошите" карти, целта ми е да оставя последно оптималното, "усмихнатото" решение. Удивих се от положителния резултат от това упражнение - почти винаги успявам да оставя последна усмихнатата карта, а в най-лошия случай я изтеглям предпоследна - тоест, установих къде бъркам - в последния момент. И рано елиминарм най-лошия вариант.

След като добих увереност в усещанията си, започнах да прилагам този метод и към реални ситуации от живота си. Преди няколко дни бях поставена пред избор - да предприема едно действие или не. Бях решила да не го предприемам. Написах на непрозрачни еднакви листчета крайните варианти, както и няколко междинни, компромисни варианти, оставих и няколко бели листчета и действах с тях както с картите. От десетте избрах точно това, което бях решила - да не правя нищо. На следващия ден, междувременно премисляйки ситуацията, промених решението си - реших да действам. Използвах същите листчета и същия метод - и отново избрах точно това, което бях решила - да действам. И в двата случая избрах оптималния вариант за решението, което вече бях взела.

И разбрах нещо, което отдавна подозирах (от заниманията си с картите Таро) - че интуицията ни показва оптималния път към решението, което вече сме взели, съзнателно или несъзнателно. Каквото и решение да вземем, интуицията ще ни покаже оптималния път за доситгането му - но това няма да гарантира, че то е правилното или доброто решение - то ще е най-добро в контекста на избора, който ние самите сме направили. Но решението е наше и няма кой да ни замести в това. Отдавна съм забелязала, че когато не мога да взема решение по даден въпрос, нищо около неговото разрешаване не се случва. Едно решение, един избор от друга страна задвижва стремеглаво редица процеси и всичко започва бързо да се развива в избраната посока. Наблюдавам близките си хора и забелязвам, че често пъти правят избора си несъзнателно - но вече са го направили, движат се в едната посока, а след това се чудят на последствията, защото "искали друго".

Често прибягваме до инструменти за гадаене (карти, махала, звезди и т.н.), когато не можем да вземем решение. Към този момент аз лично смятам, че единственото, което ни показват тези гадателски методи, е неосъзнатото ни решение. Картите и звездите не могат да вземат решение вместо нас и не го правят - те (респ. интуицията ни) ни показва реалната ситуация, въз основа на която човек несъзнателно взима оптималното решение.

А оптималното решение зависи от това към какво се стремим. Ако човек обича себе си и вярва, че заслужава най-доброто, интуицията ще му подскаже кое е то - хора, ситуации, решения. Ако човек истински се стреми към здраве и щастие, интуицията ще му подскаже пътя. Ако човек изпитва чувство на вина, интуицията щу ме подскаже най-добрия начин да се самонакаже - отново ще му подбере подходящи хора и ситуации (малко хора съзнателно искат това, но много хора несъзнателно го претворяват в живота си). Сигурно не е случайно, че следвайки този ход на мисли, си спомних един прекрасен цитат ("Ръководство на начинаещия медитиращ", Ра Хари):

Колко е проста работата на кармата:

на този, който се вълнува - повече вълнения,

на страдащия - повече страдания,

на любящия - повече неяснота,

на щастливия - повече щастие.

Притежаваме идеален инструмент да постигаме желаното - интуицията ни. Въпросът пак опира до това доколко познаваме себе си и истинските си желания. Неслучайно себепознанието стои в основата на всички философии практики.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Интуицията

"Интуицията за човека е така естествена, както и инстинктът за животното. Разликата е в това, че животното няма избор, то е длъжно да следва инстинкта си. Човекът може да реши – да се ръководи от разума, интуицията си или да ги съчетае....

Недоверието към внезапно възникващите мисли, поразяващи ни със своята необичайност, се дължи на противоречието на интуицията с разума, на чувството с навика..." (от тук)

Действително интуицията при човека има доста общо с инстинктите при животните. И при двата вида бозайници :) тя се явява нещо като връзка, канал за информация, ...нещо като начин на общуване с близки същества (наставници) от Невидимият свят.. При животните няма наличие на разум и като се има предвид, че видовете се прераждат под "шапката" на различни колективни Души, е изключително важно информационните канали да са "чисти" и общуването да става ясно и моментално. Така даденото животно от определеният вид интуитивно (безпроблемно!) намира своето място и организира по подходящ начин своя живот, вписвайки се хармонично в циклите на Природата.

Какво става при човека ? - има разум, който "подпушва" информационните канали. Връзката вече с персоналната Душа е нарушена. Информацията от Невидимият свят пристига изкривена или неточна. Следва погрешно вземане на решения, ... следват действия, които водят погрешките... и така нататък.(друга тема)

Мисълта ми е друга ...Може ли да възстановим "чистотата" на каналите, които ползва интуицията? Как ? ...Има два начина.

Първият е да елиминираме разума. Това нещо го има навсякъде в старите езотерични школи...и в медитациите, и в упражненията...Навсякъде. На този метод се дължат и много упражнения давани от Норбеков и други последователи на източни школи, където целта е чрез натренираност да се отпушат "каналите" и да се използва интуицията максимално като се тушира умът. Упражнения с карти, листчета, стрес,... и безброй други, за жалост не могат да доведат до никакъв стойностен резултат. Те приличат повече на заря и фойерверки, които могат да впечатлят понякога, но до там... Ползата от тях е минимална, а струва ме се, че могат да донесат и вреда, която се забелязва не рядко и може да се докаже...Все пак не това ми е мисълта...

Вторият е да се съчетае интуиция и разум. Много съвременни окултисти от инволюционни школи интуитивно :) стигат до необходимостта от този метод, ...но всичко остава до там. Никой не обяснява как става това, начинът, пътят, методиката... В тази насока, само Учителя дава нещо по подробно и стойностно, от което може да се ползва човек.

Все пак всеки човек сам избира пътя (един от начините) ...

Имам основание обаче да смятам, че двата начина не могат да се ползват едновременно. Не са съвместими.

Линк към коментар
Share on other sites

Вторият е да се съчетае интуиция и разум. Много съвременни окултисти от инволюционни школи интуитивно :) стигат до необходимостта от този метод, ...но всичко остава до там. Никой не обяснява как става това, начинът, пътят, методиката... В тази насока, само Учителя дава нещо по подробно и стойностно, от което може да се ползва човек.

:thumbsup2: Напълно съм съгласна с подчертаното по-горе! Наистина ще бъде принос с огромно значение да се посочи какво е дал Учителя за съчетаването на интуиция и разум. Разбирам необхватността на този материал и аз бих също насочила всеки към беседите и музиката и паневритмията и упражненията. Все пак от полза ще бъде и споделеният личен опит и обобщения.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Маги!

Упражненията, които си правила са интересни, но изводите, които правиш от тях са неточни.

...

От известно време тренирам по системата на Норбеков. Упражненията с картите се базират на реакцията на тялото към цветовете - вслушваме се в усещанията на тялото си към белия цвят, след това към черния, а когато се запитаме каква по цвят е следващата карта от колодата, слушаме тялото си. Странното е, че при мен още от началото на тренировките резултатът беше доста висок - около 80%. Изводът е, че тялото ни наистина знае, само трябва ние да се научим да го разбираме правилно. Единственото изискване е изключително спокойствие.

...

Тялото ни нищо не знае, а по-скоро ние можем да използваме тялото си като измервателен прибор; затова, ако се вслушваме в реакцията на тялото си (и сме се научили добре да я разчитаме), е възможно да се осведомим за нещо.

...

Наскоро си направих една модификация на упражненията с карти - съчиних си упражнение за избор на оптимално решение. Взех 10 карти от един цвят, на една от тях нарисувах усмихнато личице като символ на най-доброто решение, на друга тъжно личице като символ на най-лошото решение, останалите оставих чисти. Разбърквам ги и ги подреждам с гръб върху масата. Въз основа на усещанията си елиминирам "лошите" карти, целта ми е да оставя последно оптималното, "усмихнатото" решение. Удивих се от положителния резултат от това упражнение - почти винаги успявам да оставя последна усмихнатата карта, а в най-лошия случай я изтеглям предпоследна - тоест, установих къде бъркам - в последния момент. И рано елиминарм най-лошия вариант.

...

Откъде правиш извод, че бъркаш в последния момент? Това показва единствено, че добре усещаш нещата според целите, които си си поставила ( :( да е в началото, :) - в края). А че :) не е винаги последно, ами понякога е предпоследно - спомни си за онези 80%, за които съобщаваш по-горе.

...

След като добих увереност в усещанията си, започнах да прилагам този метод и към реални ситуации от живота си. Преди няколко дни бях поставена пред избор - да предприема едно действие или не. Бях решила да не го предприемам. Написах на непрозрачни еднакви листчета крайните варианти, както и няколко междинни, компромисни варианти, оставих и няколко бели листчета и действах с тях както с картите. От десетте избрах точно това, което бях решила - да не правя нищо. На следващия ден, междувременно премисляйки ситуацията, промених решението си - реших да действам. Използвах същите листчета и същия метод - и отново избрах точно това, което бях решила - да действам. И в двата случая избрах оптималния вариант за решението, което вече бях взела.

...

Защо правиш извод, че това е оптималното решение? Това просто е решението, което вече си взела. Искаш да избереш точно това листче и доста успешно го уцелваш (да припомням ли пак за онези 80%). Съвсем друго щеше да е, ако ти силно се колебаеш как да постъпиш, и си дори не само раздвоена, ами разтроена, разчетворена... между различни решения.

...

И разбрах нещо, което отдавна подозирах (от заниманията си с картите Таро) - че интуицията ни показва оптималния път към решението, което вече сме взели, съзнателно или несъзнателно. Каквото и решение да вземем, интуицията ще ни покаже оптималния път за доситгането му - но това няма да гарантира, че то е правилното или доброто решение - то ще е най-добро в контекста на избора, който ние самите сме направили. Но решението е наше и няма кой да ни замести в това. Отдавна съм забелязала, че когато не мога да взема решение по даден въпрос, нищо около неговото разрешаване не се случва. Едно решение, един избор от друга страна задвижва стремеглаво редица процеси и всичко започва бързо да се развива в избраната посока. Наблюдавам близките си хора и забелязвам, че често пъти правят избора си несъзнателно - но вече са го направили, движат се в едната посока, а след това се чудят на последствията, защото "искали друго".

Често прибягваме до инструменти за гадаене (карти, махала, звезди и т.н.), когато не можем да вземем решение. Към този момент аз лично смятам, че единственото, което ни показват тези гадателски методи, е неосъзнатото ни решение. Картите и звездите не могат да вземат решение вместо нас и не го правят - те (респ. интуицията ни) ни показва реалната ситуация, въз основа на която човек несъзнателно взима оптималното решение.

...

Да, показват неосъзнатото ни решение, ако не успеем да "изключим" от това решение и да използваме гадателските методи съвсем безпристрастно. Но ако не успяваме, то за какво гадателство става дума?

Линк към коментар
Share on other sites

Мисълта ми е друга ...Може ли да възстановим "чистотата" на каналите, които ползва интуицията? Как ? ...Има два начина.

Първият е да елиминираме разума. Това нещо го има навсякъде в старите езотерични школи...и в медитациите, и в упражненията...Навсякъде. На този метод се дължат и много упражнения давани от Норбеков и други последователи на източни школи, където целта е чрез натренираност да се отпушат "каналите" и да се използва интуицията максимално като се тушира умът. Упражнения с карти, листчета, стрес,... и безброй други, за жалост не могат да доведат до никакъв стойностен резултат. Те приличат повече на заря и фойерверки, които могат да впечатлят понякога, но до там... Ползата от тях е минимална, а струва ме се, че могат да донесат и вреда, която се забелязва не рядко и може да се докаже...Все пак не това ми е мисълта...

Вторият е да се съчетае интуиция и разум. Много съвременни окултисти от инволюционни школи интуитивно smile.gif стигат до необходимостта от този метод, ...но всичко остава до там. Никой не обяснява как става това, начинът, пътят, методиката... В тази насока, само Учителя дава нещо по подробно и стойностно, от което може да се ползва човек.

Човекът никога на по-ранен етап от развитието си не е притежавал интуиция за да говорим за възстановяване на каналите. Интуицията предполага разбиране, проникване в същността. Самата дума го подсказва. Няма разбиране без ум. Интуицията обаче отива там където конкретния ум е безсилен. Тя отива дори и отвъд синтезното мислене, което самото е отвъд всякакъв егоизъм, заблуди, логически спекулации и затъване в безсмислени подробности. Интуицията е мъдрост. Носител на интуицията е будхичното тяло, същото което е носител на всички духовни и надличностни чувства в човека.

Как да развием интуицията си? С изграждането на будхичното тяло, което при повечето хора е слабоорганизирано. Будхичното тяло се изгражда с култивирането на духовни качества, с прилагането им в живота чрез нашите мисли, действия и желания. Мисълта в същото време трябва да е под пълен контрол, да не се допускат никакви случайни мисли. Както казах необходимо е да е развит нейния синтезиращ аспект. Също способностите за различаване и за изграждане на аналогии (по-ясно не мога да се изразя). Да се отстранят всички мисловни илюзии и ограничения. Въобще за интуиция не може да се говори без 100 % контрол над ума. При това положение лесно ще го накараме да утихне и да регистрира съзнателно и с разбиране впечатленията идващи от интуицията, а не тези плод на собствените му желания, страхове или очаквания.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисълта ми е друга ...Може ли да възстановим "чистотата" на каналите, които ползва интуицията? Как ? ...Има два начина.
:)

Мисля, че в Природата няма сложни неща. Има неща съставени от поредица от прости неща. Когато едно нещо от поредицата не е направено правилно и се "късат" взаимовръзките. Няма два начина за прочистване на каналите на интуицията. Правилният начин е винаги един. Всичко останало са дуплики, реплики и прочие причудливости. Поне така си мисля вътре в себе си.

Ако знаем природата на така наречената "интуиция" , абсолютни всички проблеми могат да бъдат разрешени много безболезнено. Но това, че могат да се разрешат, съвсем не означава, че в действителност ще се разрешат изведнъж.

За мене интуицията не е нищо друго освен натрупният опит от предишни въплъщения. Когато един човек започне пост и молитва към Бога, със времето интуицията се засилва щом се стигне чрез Пост до необходимото ниво на чистота. Но има една много мъничка уловка .... Добре, човек пости и се моли правилно, но другарчето му също пости и се моли правилно, но постига по-големи резултати. Защо ??? Ми защото има повече натрупан опит като Познание за природните/Божествени/ закони. Сиреч има повече "пари" или ... таланти в божествената банка за скъпоцености. Следователно ще има по-голяма интуиция. Другият който има по-малко почва да завижда, че как така другарчето му има 1 милион в конвертируема валута, а той завалийката само 100 лева /при това неконвертируеми/ и като напусне "кочинката наречена бг" и тези 100 лева за нищо не стават. А уж и двамата са постили и се молили на Бога еднакво.

Това е едната уловка.

Друга уловка:

Един пости за Божията слава, друг пости за човешката слава. Този който пости за божията слава- трупа съкровище горе на Небето. И понеже Бог е правил човек за нетление и в нетленното му тяло му въздава наградата /интуицията - духовните дарби/.

Другият който пости за човешка слава - той трърси психотрониката, търси божествените способности за да се хвали на Земята. На този човек енергийният импулс на интуицията му е насочен към придобиване на много повече земна власт и земни придобивки от колкото му са необходими за физическият му живот.

Но докато с ме в плът и двете крайности са опасни, защото живеем в дуалистичен свят. И единствено самата интуиция на човек решава, докъде може да си позволи самият конкретен човек проби със собствената си интуиция.

Т.е. ако аз самият реша докъде мога да отида в крайностите е натрупване на личен опит. Но ако някой друг човек на мене ми определя докъде трябва /според него/ да достигна в крайностите на дуалистичния свят. - Е, това вече е престъпление по Божествените закони, защото се определя като насилие.

Най-тежките престъпления към личността се извършват уж за Божията угода, точно когато един човек или група от хора навлезнат в чуждото лично пространство откровено да мародерстват пак уж за Божията угода. И това са точно хората на които е им по-малка "сметката" от скъпоценности в Божествената банка.

Все си мисля, че онази Божията заповед: "Не прави на ближния си това, което не искаш на тебе да ти се случи" е написана точно за завистниците търсещи сметка на чуждата интуиция. Или май те не търсят точно сметка за чуждата интуиция, а за паричките които може да изработи чуждата интуиция тук на Земята чрез талантите които има.

Как да развием интуицията си? С изграждането на будхичното тяло, което при повечето хора е слабоорганизирано. Будхичното тяло се изгражда с култивирането на духовни качества, с прилагането им в живота чрез нашите мисли, действия и желания. Мисълта в същото време трябва да е под пълен контрол, да не се допускат никакви случайни мисли.

Тук подчертаното май го могат само Светците на Земята, ей там в гората като отшелници. По кръстословиците ги наричат "инок".

А какво да правим ние които не сме монаси, иноци тук в обществото, тези които имаме дом, семейство, жени, деца??? Да умираме ли или да се развеждаме, защото не трябва да допускаме случайни мисли дори от жена си и децата си??? - това е другата много опасна крайност. Точно за тях е казано: "Никой роден в плът не е безгрешен" и .... "Милост и прошка диря от Бога". А хората в злобата си казват : " Да сложим ръка върху жената му, децата му, къщата му, плътта му, работата му, хляба му, професията му и прочие ... за да го изпитаме... неговата ...Вяра в Бога". Те, тези вече са престъпници и са вече осъдени от Бога, и в мигът в които посегнат от мисли към планове и действия, ги разделя от прякото и директно наказание само личното самообладание и Вярата в Бога на истински вярващият но когото Бог е дал като дарба действаща интуиция. Защото корективът е точно личната му Интуиция.

А някой да е притеглил на везни колко тежи огънят??? Едва ли... а този огън е в шепите му и който го иска този огън ....ми да си вземе от шепите с шепите си и ако издържи .... ми добре ... Божия дарба е това да издържиш чуждият огън в шепите си.

Простичко:...Това означава, че моята лична интуиция си е моя лична работа. Личната интуиция на другарчето ми - си е негова лична работа.

Кой както иска да си чисти личните канали на личната си интуиция, защото носи лична отговорност. Да не товари с личната си отговорност други хора. И като ги почисти каналите, ще намери това, което е сложил в по-предишните си въплъщения. Родителите по плът само дават инструмента за проявление на интуцията. Естественно с по-добри материали се прави по-добър инструмент, но едва ли ако някой вземе цигулката на Паганини, ще вземе и интуицията/таланта да Духа/ му да свири като Паганини :rolleyes: . Или едва ли генетичният роднина на Бетовен и Моцарт, ще композира като Бетовен и Моцарт... :rolleyes:;)B)

Така е и с интуицията/ таланта в езотеричната наука.

Който си го може, може си го и без лекции. Лекциите не са Законът, а само тълкуванието на Закона. Но и тълкуването на Закона също е много важно нещо, правилното тълкуване може да повиши броя на спасените Души, които още се двоумят. Дяволът и той чете Евангелието, но си го тълкува както му е угодно на него. Дуализъм е това /викат му още самсара/ щом живеем в него, сме длъжни да се съобразяваме с него. Законът обаче е Христос и Учението Му. Тежко му който не прави разликата. Блажен е който я прави....

Лична моя интуиция е това.... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

...

Човекът никога на по-ранен етап от развитието си не е притежавал интуиция за да говорим за възстановяване на каналите. Интуицията предполага разбиране, проникване в същността. Самата дума го подсказва. Няма разбиране без ум. Интуицията обаче отива там където конкретния ум е безсилен. Тя отива дори и отвъд синтезното мислене, което самото е отвъд всякакъв егоизъм, заблуди, логически спекулации и затъване в безсмислени подробности. Интуицията е мъдрост. Носител на интуицията е будхичното тяло, същото което е носител на всички духовни и надличностни чувства в човека.

Как да развием интуицията си? С изграждането на будхичното тяло, което при повечето хора е слабоорганизирано. Будхичното тяло се изгражда с култивирането на духовни качества, с прилагането им в живота чрез нашите мисли, действия и желания. Мисълта в същото време трябва да е под пълен контрол, да не се допускат никакви случайни мисли. Както казах необходимо е да е развит нейния синтезиращ аспект. Също способностите за различаване и за изграждане на аналогии (по-ясно не мога да се изразя). Да се отстранят всички мисловни илюзии и ограничения. Въобще за интуиция не може да се говори без 100 % контрол над ума. При това положение лесно ще го накараме да утихне и да регистрира съзнателно и с разбиране впечатленията идващи от интуицията, а не тези плод на собствените му желания, страхове или очаквания.

Здравей Станимир!

Мисля, че си прав във разсъжденията си, ...но от гледна точка на езотеричните и окултни разбирания (теории!), които много си приличат почти във всички източни школи и религии. За жалост подобна теория се разминава с практиката, ...защо? - друга тема.

Мисля също, че подобни теории не носят голяма персонална (лична) полза и най-вече аз не познавам човек, който с подобна теория да е развил голямо ниво на интуиция в ДНЕШНИ времена. Ти познаваш ли такъв човек ? Има много живи учители и разпространители на подобна теория, ...но да си видял в настоящата епоха някакви положителни реални резултати...? Аз съм изследвал много примери (учители, последователи, ученици), но не съм открил нищо което може да ми служи за пример или някакъв впечатляващ опит, от който да се уча... (изключвам Учителя, защото там нещата са точно обратно поставени)

Няколко въпроса...във връзка с подчертаното по горе:

Мислиш ли, че деца до ранна детска възраст нямат интуиция? Това не може ли да се смята за "ранен" етап при който човек е притежавал "чисти канали" за общуване с Невидимият свят ?

В кои случаи конкретния ум е безсилен ?

"Контрол" над ума?!? 100% ?!? Пълен ?!? И то заради една интуиция ... Че защо ни го е дал Бог тогава този ум ? Да ни мъчи ?!? И не може ли примерно да се постигне интуицията чрез операция ? Режеш център от мозъка и придобиваш интуиция,...звучи лесно, а и не е нужно да изолираш "илюзии и ограничения" ( HELP Кристиян! :) ) Плюс това е доказано в много случаи, че малоумни хора или с мозъчни проблеми, имат доста добра интуитивна ориентация и усещане ... това подкрепя твоите твърдения за постигане на добра интуиция, при липса на мисли,... но някой да иска да има такава интуиция ? (шегичка!) :)

Говорим си в рамките на шегата (поне аз), но нека да има и нотка на сериозност и отговорност за това което пишем...Аз сериозно стоя зад думите си, че до сега не съм открил човек (наш съвременник), който да е приложил успешно теорията за "изолирането на ума"...Има много опити и бих казал почти никакви реални резултати.

Който мисли обратното, нека да сподели ... Не претендирам за изчерпателност и не генерализирам нещата в случая.

Просто споделям опит.

Поздрави и Светъл ден ти желая.

п.п. Разкажи нещо и за "будхичното тяло" ? Или ако може замени тази метафора с нещо, което е по популярно и понятно, тъй като форумите се чатът от много хора, които са зле с окултната и езотерична терминология.

Редактирано от НиколаДамянов
Линк към коментар
Share on other sites

:) Тъй като нямам опит с други учения, освен с беседите на Учителя, ще се опитам да поразсъждавам какво е интуиция, как работи....

Прочетох ви 19-та глава от Евангелието на Йоана, за да видите четирите неща, които Христос носеше на кръста – четири неща, които и ние трябва да научим, като турим добродетелта на главата, която не беше прикована, от лява страна – знанието, от дясна – силата, а отдолу при краката – богатството, и ние ще имаме тогава разпнатия човек. Т.е. като приковем богатството, силата и знанието, техните сокове ще възлязат към главата – към добродетелта. Когато Господ иска да направи човека добър, приковава го на кръста – заковава неговите богатства, сила, знания. А що значи „заковаване“? Турят го в касата, да го не вземе някой, да не разполага никой с него, защото Господ ще разполага. Той казва: „Когато Аз работя, ти ще бъдеш спокоен“. И понеже човек не иска да стои спокоен, Господ казва: „Заковете го, за да бъда спокоен, Аз да работя...“ А когато ни приковават на този кръст, не бива да плачем, защото Господ работи тогава за нас. Нещастен е онзи, който не е прикован на кръста. Който иска да се занимава с него Господ, трябва да мине през този процес на развитие. Говоря ви алегорично.

Значи, един умен човек, с Вяра в даден момент е прикован. Т.е., цялото му знание е натрупано като база-данни, но Бог има план за него-да се развие сърцето, доброто. И тогава идва мястото на утихналият ум, ставам 'глупава'. Тогава правя нещо без за, против, ако, защото... само с Любов и ми е приятно, щастлива съм... И тогава идва интуицията. Според мен тя е синхронът между ума и сърцето. Тогава виждаш, разбираш, усещаш нещата много бързо, образуват се нови връзки в мозъка ни, той работи по-бързо /има светлина/.

Преди този процес на развитие непременно трябва да има вяра, вяра непоколебима в общия Божествен план, който има пред очи всички твари, които Бог е създал. Не трябва да се съмняваме в Бога, понеже Той е съвършен, всесилен; нали и Исус на едно място казва: „Невъзможното за човека за Бога е възможно“. Божествените пътища са неизповедими. Не бива да се допуща мисълта, че тия пътища може да бъдат изопачени и възпрени: то е невъзможно.

А когато сме приканени и сме тръгнали в Божествения път, трябва да имаме оная проста вяра, която имат децата, и да избягваме недостатъци като посочения в следния разказ.

Из Ето човекът

Ето и нещо друго за интуицията.

Задачата на ученика е да се освободи от всички странични влияния в своя живот, насадени в него било по наследство, било от въздействието на окръжаващата среда. Той трябва да се освободи от чуждото в себе си и да остане само с онова, което Първичната Причина е вложила в него още при създаването му. Върху тази основа той трябва да гради своя по-нататъшен живот, да разработи своите заложби, та един ден да бъде господар на положението си.

Има знание, което днес, именно, е потребно на човека. За тази цел необходимо е той да работи за развиване на своята интуиция. Тя ще му помогне в много случаи на живота. Когато интуицията в човека е развита, той знае кога и какво да говори, какво да направи, какво да научи и т.н. У когото интуицията не е развита, той не знае къде какъв разговор да води. Дойде му някой приятел на гости и той започва да говори работи „ни в клин, ни в ръкав“ и в края на краищата двамата остават недоволни. Като си отиде приятелят му, той казва: „Не трябваше да постъпя така. И аз не исках това, но така излезе“. Да имаш интуиция, това значи да разбираш кому какво е нужно и да го задоволиш по най-разумен начин. Ако срещнеш някой философ, ще се разговаряш на неговия език. Необходимо е всеки човек да развие в себе си интуицията. Тя му е дадена от Бога, за да схваща той отдалеч събитията. Условията се дават даром, а резултатите се придобиват. Това значи: Условията за развиване на интуицията са дадени на човека даром, а той трябва да работи върху себе си, да прави усилия, да я развие. Когато се развива интуицията, човек престава да се дразни, става тих и спокоен, придобива разположение на духа и вътрешна радост. Той не допуска вече в съзнанието си нищо чуждо, а в ума си нито една отрицателна мисъл и в сърцето си нито едно отрицателно чувство. Интуицията изключва от себе си всякакви одумвания, всичко речено-казано. Който се ръководи от своята интуиция, той е затворен за шума на външния свят. Той влиза в сърцето си, затваря се там, взима бърсалката и започва да изтрива. Кой какво казал, това се изтрива и остава чисто сърце, на което ще се пишат само Божествени работи. Красиво е да отидете до една чиста дъска, на която нищо не е написано и очаквате да дойде Божият пръст да пише. Красиво е да спрете и да си починете на една неразорана нива. Ще си починете и ще се помолите Бог да изпрати работници да изорат тази нива.

Из Възможни постижения

:hmmmmm: След като написах този пост прочетох тази статия Нумерологичен анализ на България

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Станимир!

Мисля, че си прав във разсъжденията си, ...но от гледна точка на езотеричните и окултни разбирания (теории!), които много си приличат почти във всички източни школи и религии. За жалост подобна теория се разминава с практиката, ...защо? - друга тема.

Мисля също, че подобни теории не носят голяма персонална (лична) полза и най-вече аз не познавам човек, който с подобна теория да е развил голямо ниво на интуиция в ДНЕШНИ времена. Ти познаваш ли такъв човек ? Има много живи учители и разпространители на подобна теория, ...но да си видял в настоящата епоха някакви положителни реални резултати...? Аз съм изследвал много примери (учители, последователи, ученици), но не съм открил нищо което може да ми служи за пример или някакъв впечатляващ опит, от който да се уча... (изключвам Учителя, защото там нещата са точно обратно поставени)

Ти какви резултати търсиш? Посоченото няма как да се осъществи за един човешки живот. За да видиш резултата, трябва да обхванеш далеч по-обширен период. Даден ни е цял космически цикъл на разположение и е неразумно да предполагаме, че можем да постигнем всичко това за няколко (десетки) години. В рамките на отделния човешки живот може да бъде направено много, наистина много, но и това много е твърде далеч от всичко. Няма как да оцениш това дали резултатите са впечатляващи или не са. Впечатляващите резултати са подготвяни в продължение на множество животи. Наблюдавайки живота в който са се проявили ти може да мислиш, че те са резултат от някаква практика от настоящото въплъщение, но в действителност това е само заключителния етап.

Мислиш ли, че деца до ранна детска възраст нямат интуиция? Това не може ли да се смята за "ранен" етап при който човек е притежавал "чисти канали" за общуване с Невидимият свят ?

Ако деца в ранна детска възраст притежават интуиция, то тя е била придобита в минали превъплъщения. Не бива да бъркаме интуицията с предчувствието, астралната сетивност (примерно познаването на карти или чувството, че някой близък е в беда и др. под.). Не бива да я смесваме и с откровението, когато в състояние на просветление директно се сливаш с божествения ум (не се сещам за по-подходящ израз).

В кои случаи конкретния ум е безсилен ?

"Контрол" над ума?!? 100% ?!? Пълен ?!? И то заради една интуиция ... Че защо ни го е дал Бог тогава този ум ? Да ни мъчи ?!? И не може ли примерно да се постигне интуицията чрез операция ? Режеш център от мозъка и придобиваш интуиция,...звучи лесно, а и не е нужно да изолираш "илюзии и ограничения" ( HELP Кристиян! :) ) Плюс това е доказано в много случаи, че малоумни хора или с мозъчни проблеми, имат доста добра интуитивна ориентация и усещане ... това подкрепя твоите твърдения за постигане на добра интуиция, при липса на мисли,... но някой да иска да има такава интуиция ? (шегичка!) :)

Говорим си в рамките на шегата (поне аз), но нека да има и нотка на сериозност и отговорност за това което пишем...Аз сериозно стоя зад думите си, че до сега не съм открил човек (наш съвременник), който да е приложил успешно теорията за "изолирането на ума"...Има много опити и бих казал почти никакви реални резултати.

Който мисли обратното, нека да сподели ... Не претендирам за изчерпателност и не генерализирам нещата в случая.

Просто споделям опит.

Поздрави и Светъл ден ти желая.

п.п. Разкажи нещо и за "будхичното тяло" ? Или ако може замени тази метафора с нещо, което е по популярно и понятно, тъй като форумите се чатът от много хора, които са зле с окултната и езотерична терминология.

Никой не говори за изолиране на ума, а за затихване. Освен това става въпрос само за конкретния ум. Без ум няма самосъзнание, т.е. не може да се говори за будност на съзнанието. Как ще регистрираме интуитивното възприятие освен чрез мисълта. Точно затова е нужна развита мисъл, чисти мисли съставени от ментална материя с по-духовна вибрация, по-гъвкава и организирана – за да може интуитивното възприятие да се отрази по-пълно не само в грубите си аспекти, но и в по-фините, да бъде разбрано по-добре. Пълен контрол над мисълта е необходим за да може умът действайки на собствения си план по никакъв начин да не пречи, а да подпомага идеите идващи от по-висшите планове.

Будхичното тяло е еквивалент на астралното тяло. Каквото представлява астралното тяло с егоистичните си чувства (без значение положителни или отрицателни) за въплътената личност, това представлява и будхичното тяло по отношение на човешката душа. Отрицателните чувства разбира се нямат духовен еквивалент, а положителните егоистични чувства са трансформирани в съответстващите им надличностни чувства.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...