Здравейте!
Отпуснете се! Перфекционизмът е в ядрото на гордостта на егото, което иска да контролира. Разтворете го, пуснете Бога във вас и му се доверете! Перфекционизмът е това, което ви кара да правите ритуалите - за да владеете положението ви. Гордост, която колкото повече се храни, толкова повече расте!
...
Когато сте била мъничка и родителите ви са ви възпитавали така студено, дистанцирано, свръхизискващо и доста грубичко, във вашите базови схеми (в подсъзнанието), са били заложени убеждения от типа "не си вярвам", "не мога да се доверя на лоши ядруг и лошия живот!", "Аз съм сама, необичана и ненужна!", "Аз съм виновна, защото постоянно се провалям!", "Аз не се справям добре!", "Този живот е едно трудно място, хората са студени, груби и дистанцирани!" и т.н. и т.н. Разбира се, това са само част от базовите ви, подводни, невидими за съзнанието ви вярвания, заложени от родителския ви стил. Емоционалният израз на тези убеждения в несъзнаваните ви когнитивни схеми са страха и вината!
Перфекционизмът, максимализмът, желанието за контрол, което е в тяхната основа, са на ниво характер. Характерът ви представлява система от допускания, правила и норми за нещата, навик за начин на реакция и поведение. Характерът се сформира в ранното детство, оформя се след това през годините и се затвърждава колкото повече го носи човек неосъзнато, приемайки го за даденост и "това съм си аз". Всъщност няма такова нещо като твърда аз идентичност. Винаги можем да променим нещата при желание и мотивация за това!
Характерът се сформира като една реакция на базовите залагания в когнитивните несъзнавани схеми. Тези базови схеми (комплекси) могат да бъдат всякакви, и полпжителни и отрицателни, и са естествена част от психиката на всеки човек.
И когнитивните схеми (подсъзнанието) и характерът (предсъзнаваното), са в дългосрочната памет. Характерът обаче е по-близо до работната памет, съзнанието, видим е за самата личност и хората. Един юнгианец би казал, че дълбоко в несъзнаваното са сянката (по-плитко и по-лесна за справяне), анимус (бащиният интроет - образ, модел на бащата), анима (майчиният интроект - образ, модел на майката) и т.н. и т.н. Характерът възниква и се оформя като личната ви реакция на тези базови интроекти/ схеми/ комплекси! В случая на родителския ви стил, реакцията ви
би могла да бъде примерно на подчинение, на жертвеност за другия, на собствено себепотъпкване - това би ви довело сега директно до депресия. Вашата основна характерова реакция обаче, макар и да включва индиректно известен гневно (садо)-жертвен мазохизъм, е на борба, на битка, на стремеж към контрол, налагане и владеене, напрягане и стягане, емоционално и телесно. Емоционално това се изразява в една защитна характерова лесна раздразнителност, избухвания, гняв. Тези избухвания и дразнене, напрягане и вероятно свръхотговорност, които са емоционалният израз на защитната нужда от контрол (която е в стрцето на перфекционизма ви), са само една защита, защитна реакция от базовия страх и вина, от базовите убеждения (вижте по-горе). Тоест дразненето и напрягането, перфекционизмът са само защита от по-дълбоките ви страхове! Само една твърда характерова броня. Броня, която обаче тежи и носенето и ви изморява - а и другите около вас! Перфекционизмът в характера ви е това, което поражда защитните ви ритуали! Всъщност те са само една видима и засилена версия на ежедневните и приемани за нормални ртитуали, които винаги сте имала, но сте смятал аза нормални. Например всичко да е подредено, да са нещата намястото си, да сте в контрол над ситуацията, емоциите, нещата наоколо, живота си, а ако е възможно и над другите около вас, особено над близките ви! Едни приемани за нормални "ритуали" да стават нещата както вие искате, да става на вашето и т.н. Защитните движения, които имате понастоящем са само една засилена до болезненост версия на "нормалната' ви ритуалност от горния вид. А са засилени, защото се е засилил страхът зад/ под тях, в базовите ви когнитивни схеми. О'к, стига анализ - полезен е и води до по-ясно осъзнаване, разкопаване на себе си, а оттам по-лесна промяна, вече с поглед към бъдещето!

..............................
Няколко думи за промяната на перфекционизма:
Както ви казах по-горе, не само защитните ви ритуални действия, но всяка друга проява на перфекционизма, дори да е по-невидима и социално приемлива, е вид защитен ритуал. Свръхпоемането на отговорност например или бягането от нея, желанието за перфектна подредба на нещата, за пврфектен външен вид, маниери, социално представяне по най-перфектния начин, професионално представяне по най-добри яначин, ежедневни налагания и натрапчиви желание за контролиране на себе си прекалено твърдо и жестоко (както и на другите, близките до вас) - всичко това и още много други поведения (вие кажете какви) са все ежедневни прояви на перфекционизъм. На перфекционистичн аритуалност, тласкан аот защитен стремеж за контролиране, който пък защитава от по-дълбоките страхове, както казахме!
Ето една молитва за постепенно трансформиране на перфекционизма:
"Господи, моля те направи така, че да се науча да осъзнавам гордостта на перфекционизма в мен винаги, щом той започне да се проявява в ежедневието ми! Моля те, мили Боже, нека се науча да приемам нещата такива, каквито са! Да виждам съвършенството в несъвършенството! Да владея хаоса, вместо да търся суетата на реда. Господи, моля те смири ме и ме научи да бъда по-мека, блага, приемаща, толерантна и сърдечна! Мили Боже, нека твоята безгранична безусловна любов, за която сега се разтварям, да преминава през мен, да разтвори желанието на егото ми з аконтрол и да видя света през твоите очи, отвисоко, откъдето всяко несъвършенство се превръща в съвършенството на по-широката мозайка на твоята визия! Моля те, Господи, научи ме да се приема таква, каквато съм, несъвършена, слаба и обикновена! Защото знам, че именно в слабостта е силата и в обикновеността на смиреното его е величието на щастието ти! нека да приема и другите такива каквито са, както приемам и себе си - научи ме, небесни отче, да виждам в хората дълбинното добро, зад външните им роли и маски! Боже, моля те нашепни ми благите си слова, за да разбера, че е човешко да греша, защото само като греша, мога да се уча от грешките си! Нека бъде твоята воля, а не моята, Господи! Амин! "
Поведенчески експерименти:
- Доверете се повече на присъствието на божественото в живота си и си позволете да се миете по-рядко, да чистите по-малко дома, да си позволявате да сте по-небрежна и непринудена. Характерът е само навик и той може да бъде променен! Навик, подобно на пушенето, който можете просто да промените с осъзнаване и залагане на друг характер - съзнателно! Характер с повече мекота, толерантност, спокойствие, обич, приемане и релаксация! Когато започнете да променяте така характера си и да си позволявате по-непринудено и спокойно, без малки/ ежедневни или видими ритуали, задоволяващи перфекционизма, тогава вече преминавате на втора стъпка от горните пет!
Когнитивни изкривявания
Стигате до натрапчивите мисли за болести и други, които са пряк продукт на базовите ви когнитивни страхове/ убеждения. Натрапчивите ви мисли са всъщност автоматични мисли, пряко произведени от базовите ви страхове! В тези мисли живеят заблудите, както самата казвате,а в психотерапията тези заблуди се нарича изкривявания в мисленето. Тоест виждате света изкривено, заблудено, през призмата на тези изкривени мисли.
По-долу пастирам някои когнитивни изкривявания (
вижте тук), като повечето са налични и при вас:
Всичко или нищо – мислене в крайни и абсолютни термини като винаги, никога, всеки, никой...
Свръхгенерализация – погрешна индукция на базата на отделен случай.
Когнитивен филтър – фокусирането изключително върху определени, обикновено негативни или тревожни аспекти от някого или нещо и игнориране на другите аспекти.
Дисквалифициране на позитивното – постоянното отхвърляне на позитивните аспекти на нещата в живота и фиксиране върху негативното във всичко.
Скачане към заключения – допускане на негативни заключения без наличието на подкрепящи заключенията аргументи.
Четене на мислите – вярването, че мислите на другите могат да бъдат „чути”.
Предсказване на бъдещето – „предсказването” на събития преди да са се случили.
Преувеличаване и неглижиране – преувеличаване на едни характеристики на хората и ситуациите и неглижирането на други.
Катастрофизиране – фокусиране в най-лошия възможен изход от ситуациите или преживяването на ситуацията като непоносима, докато всъщност е просто некомфортна.
Емоционално мислене – вземането на решения и мислене на базата на емоциите вместо на логиката и обективната реалност.
ТРЯБВА – ригидни правила по отношение на себе си, хората и ситуациите. Перфекционизъм към себе си и хората. Алберт Елис нарича това когнитивно изкривяване „Мастербация” – от господар и аналогията с мастурбация, тоест преживяването на авторитарна властност – перфекционизъм.
Етикетиране – вид свръхгенерализация, при която специфични събития или поведения се причисляват към по-общи категории чрез етикетирането им.
Лично влияние върху нещата – свързано е с илюзията за контрол и магическото мислене. Вярата, че собствените или на другите хора когниции директно повлияват изхода на нещата. Вярата, че наши ритуални действия нямащи нищо общо с резултатите, ще повлияят реалността.
.............................
Работата с тези автоматични мисли/ натрапчивости се извършва чрез неутрализирането им с помощта на една здрава връзка с реалността, обективната реалност, здрава логика и
възнамеряване за виждане на нещата от добрата им страна, оптимизъм! Важното е неутрализирането да се върши не с борба, но леко и спокойно, защото вече вярвате, че това са така или иначе просто илюзорни мисли, кото нямат нищо общо със здарвето ви! Просто мисли!
Логиката и оптимизма са единият начин за неутрализиране н анатрапчивите ви мисли. Другият е просто
да ги оставите да се случват, приемайки ги изцяло, защото знаете, че са просто мисли!
И тук стигаме до самия страх, който е нужно да се научите да толерирате, да приемете и дори обикнете. Това ново отношение просто го разтваря, сублимира го до неутрална сила, която ви тласка напред в живота ви!
Потърсете терапевт, за да ви води в този процес. нека намирането на терапевт бъде част от с-мир-ението, на което се учите!
Успех!
Мнението беше редактирано от Орлин Баев: 16 септември 2009 - 22:58