Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Как се приготвя житото за житния режим?


 • Please log in to reply
13 мнения в тази тема

#1 kirau

kirau
 • Участници
 • 63 Мнения:

Публикувано: 04 февруари 2006 - 13:45

"Как се прави житото за житен режим?

Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.

Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие."

Житен Режим - из статията на д-р Балтова


За да покълне житото кога трябва да се накисне в по-топла вода? Един, два дена преди започването на режима? Колко пъти трябва да се сменя водата му? И всеки път ли трябва да бъде по-топла от предишната? Да не би да го попаря, ако накрая го залея с вряла вода :)

А след като е покълнало трябва ли да варя житото?
Няма ли кой да ми отговори :)
 • 0

#2 Орлин Баев

Орлин Баев

  Приятел на Портала

 • Психотерапевти
 • ПипПипПипПипПип
 • 4034 Мнения:

Публикувано: 04 февруари 2006 - 14:28

Не се вари, защото се премахва слънчевата му сила. Яде се накиснато-покълнало! Кисне се в нормална студена или най-много топла вода, за да не се убие! Водата може да се смени, а ако не се смени, не е болка за умиране. Покълва се в какъв да е съд - чашка, буркан, чиния - от време на време се бърка и му се сменя водата - то си показва п миризмата :) ! Не мога да кажа че е вкусно, но казват че било много енергетично...
 • 0
В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа! Беинса Дуно

#3 Милкана

Милкана

  Участник

 • Участници
 • ПипПипПип
 • 476 Мнения:

Публикувано: 04 февруари 2006 - 16:05

Само да се внимава да не вкисне, че тогава ефектът ще е обратен.
 • 0
Nosce te ipsum

#4 kirau

kirau
 • Участници
 • 63 Мнения:

Публикувано: 05 февруари 2006 - 10:53

Орлине и Милкана,
Благодаря за отговорите :)
Значи ще се придържам стриктно към препоръките на Учителя за подготовката на житото- накиснато във вода за 24 часа преди консумацията.
Попитах, защото една моя приятелка вари житото и го яде сварено. Сега знам, че трябва да е "накиснато-покълнало".
Орлине, ако не ти е вкусно можеш да добавиш мед.
Успех с режима на всички :)
 • 0

#5 kirau

kirau
 • Участници
 • 63 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2006 - 10:00

А вредно ли е да се яде житото по този начин?
Все пак спада в категорията "варива", а те предварително трябва да се сварят. Има ли противопоказно действие при ядене, ако не се свари?
И какви са аргументите, че не е опасно за здравето, ако се яде накиснато-покълнало. Питам, защото близките ми имат съмнения, че е добре да се яде така и искам да им докажа, че не са прави :)
 • 0

#6 Иво

Иво

  Администратор

 • Администратор
 • ПипПипПипПипПип
 • 2370 Мнения:

Публикувано: 06 февруари 2010 - 21:15

Още по темата

не знам дали правилно си направих житото-в термос с вряла вода и на сутринта беш се сварило напълно. Не трябва ли да е по-сурово?житото се накисва с по-хладка вода (да кажем, под 50 градуса), семената остават живи и най-вероятно започват да покълват. Но пък така са по-твърди. А ако се ползва вряла вода, омекват по-добре, но не са "живи". Не знам какво значение има това, но сега ми направи впечатление.Споделих с една позната за Житния режим и тя ми каза, че това е "редовна" практика сред по-възрастните хора. Предупреди ме и че трябва едва ли не да следя житото, след като го поставя във вода, защото много често мухлясвало. Има ли опастност това да се случи, при положение че житото престои не повече от 24 часа? Да не се получи така, че накрая да няма с какво да започна на 15... :unsure:

Сменяй водата веднъж на ден - така е абсурд да мухляса! Аз лично познавам един суровоядец - от 12 години е на пълно суровоядство - храни се основно на обяд - една купа със плодова или зеленчукова салата с малко олио, ако има ядки и покълнали зърна - също ги добавя. Понякога смесва плодове и зеленчуци и става плодово зеленчукова салата. Сутрин може да изяде някакъв плод, или не - ако има. Вечер не яде. Всеки ден прави пранаяма, медитация, посреща слънцето. Винаги е готов на пълен глад за 20-30 дни - и го е правил многократно. Всеки ден по около два часа вечер чете и размишлява на мисли за всеки ден дадени от... Михаил Иванов. Сега си го спомням защото ми е добър пример - той фактически никога не излиза от житния режим... докато за мен е трудно защото обичам да си хапвам - заради удоволствието от яденето - и наистина прекалявам постоянно с количествата, със сладкото, с лютото, с баничките и т.н. Е, човек трябва да прави усилия - радостни усилия! :) :thumbsup: :thumbsup2:


Учителя е дал да се използва само накиснато жито по време на житния режим,но е позволил за братята и сестрите, който имат проблем със зъбите или стомаха дори леко да е сварено.


Престоя житото един ден, вечерта беше омекнало и се дъвчеше без никакво усилие и без да се отделят лепкави вещества.


Може и само един ден,зависи от качеството на житото .Ако стой два дена обаче,леко покълва!


Ако се разрохва силно...по добре е да го заливаш с горещата вода почти преди...така ще усетиш процеса на "дъвкането", иначе направо си се топи ...
:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:


Искам да споделя, как на практика още веднъж научих, че с нищо не бива да се прекалява. По време на режима консумирах много мед и забелязах, че гърлото започва да ме боли по-силно с увеличаване на консумацията. Оказа се, че проблема идва тачно от прекаляването с меда :)Отговорът, който съм дал в темата за житен режим 2006

За да покълне житото кога трябва да се накисне в по-топла вода? Един, два дена преди започването на режима? Колко пъти трябва да се сменя водата му? И всеки път ли трябва да бъде по-топла от предишната? Да не би да го попаря, ако накрая го залея с вряла вода :)

А след като е покълнало трябва ли да варя житото?
Няма ли кой да ми отговори :)


За хора, които имат проблеми със зъбите се вари. За хора без проблеми със зъбите – оставя се в малко вода от предната вечер и на сутринта и през храненията целия ден се дъвче бавно. Може вместо във вода със стайна температура да се сложи в топла вода ~40-60 градуса и да се остави в термос или да се завие с вълнена кърпа. На сутринта разцъфтява и се дъвчи по-лесно. Чувал съм и за варианти да се залива с вряла вода, но май тогава голяма част от полезните елементи се губят...

А вредно ли е да се яде житото по този начин?
Все пак спада в категорията "варива", а те предварително трябва да се сварят. Има ли противопоказно действие при ядене, ако не се свари?

Не съм чувал да има вреди. В който и магазин за диетично хранене да влезеш ще ти предложат всякакви семена и сурови кълнове. Използват се от стотици години по цял свят за профилактика и лечение.

 • 0

Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.


из филмът "Аvatar"


#7 Гост_Woqk_*

Гост_Woqk_*
 • Гости

Публикувано: 07 февруари 2010 - 10:52

Искам да помоля за съвет, защото имам сериозен проблем: житото ми днес се вкисна!
Защо стана така? Сложих си го вечерта в термос със превряла вода и затворих добре. На сутринта беше доста понабъбнало, но като отворих термоса излезезе пяна и имаше доста неприятна миризма :(. Защо се получи така и как да не се повтаря? Днес явно ще се яде варено жито. Забравих да добавя, че ползвам грухана пшеница...
 • 0

#8 Гост_azbuki_*

Гост_azbuki_*
 • Гости

Публикувано: 07 февруари 2010 - 11:03

Залей ново жито в термоса за един-два часа и пак ще стане житена вода. Според мен се вкисва, ако не си го заляла с достатъчно гореща вода, така че започват процеси на ферментация. Или аз така си мисля.

Иначе по повод чистенето, цял ден си преинсталирам компютъра и чак на мен като че ли ми олекна от всичкия информационен боклук, който изхвърлих. Санирах и някои взаимоотнояения. Абе особено време, с това струпване във Водолея...
 • 0

#9 Све

Све
 • Участници
 • 27 Мнения:

Публикувано: 07 февруари 2010 - 11:09

Искам да помоля за съвет, защото имам сериозен проблем: житото ми днес се вкисна!
Защо стана така? Сложих си го вечерта в термос със превряла вода и затворих добре. На сутринта беше доста понабъбнало, но като отворих термоса излезезе пяна и имаше доста неприятна миризма Публикувано изображение. Защо се получи така и как да не се повтаря? Днес явно ще се яде варено жито. Забравих да добавя, че ползвам грухана пшеница...Когато се прави с грухано жито , два-три часа му стигат в термос. После трябва да се извади, за да не вкисва.
Престояване в термос цяла нощ е препоръчително за необработено жито.
За мен най-добра е рецептата в която необработеното жито се накисва /не в термос/от вечерта в леко затоплена вода .
Всеки сам пробва и преценява най-доброто за себе си.
 • 0

#10 една Българка

една Българка
 • Участници
 • 45 Мнения:

Публикувано: 07 февруари 2010 - 13:09

Здравейте,имам въпрос и ще се радвам,ако някой отгорои. 5-ти ден съм на житен режим като от вчера съм с екологичното жито ,но то не покълва. Заливам го вечер и на сутринта не е готово.Голямо дъвкане пада.Не знам така ли трябва да е ,но като взема жито за покълване от магазин при същата процедура на сутринта се вижда,че започва да се отваря за кълмче.Нали това е целта уж,защото в процеса на покълване силата му се увеличава до 13,5 пъти до колкото помня.Да го държа повече време ли трябва. Какво ще кажете?Благодаря предварително за отговора. Пожелавам на всички,които сега са на житен режим устойчивост и сила да издържат до края.Слънчев ден:3d_146:
 • 0
Да върнем Небесния знак!
Да започнем промяната от нас още сега!

#11 Розалина

Розалина

  Приятел на Портала

 • Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 2852 Мнения:

Публикувано: 08 февруари 2010 - 01:43

Здравей една Българка.

За да остава твърдо житото при заливане с вода,може би водата не е била достатъчно гореща.И при мен се получи веднъж,миналия ден.Коригирах се и сега нямам проблем.Аз почиствам към 22.00 житото.Завирам вода на котлона и заливам.Получава се.В 7.00 сутринта е готово за консумация.

Успех на начинанието.
 • 0
"Под „Бог“ разбирам възвишеното, великото, благородното в света. Не е името, което определя нещата. Ако служиш на Бога, ще живееш в хармония с всички живи същества. Това всеки може да опита. Религията, духовният живот е опитна наука. Всеки може да подложи духовния живот на строго научен опит, но за това е нужно голямо хладнокръвие. "Беинса Дуно ("Двете жени"-НБ 1921 г)

#12 една Българка

една Българка
 • Участници
 • 45 Мнения:

Публикувано: 09 февруари 2010 - 15:19

Благодаря ти Клаудия, аз го заливах преди във вода стайна температура,но сега слагам гореща и е по-добре. Редувам обаче сурово и сварено жито.Нещо не мога да издържа само на сурово- не мога да изям 100 грама :3d_133: надявам се да не намалява много ефекта от това.
Хубав ден
 • 0
Да върнем Небесния знак!
Да започнем промяната от нас още сега!

#13 Лаик

Лаик
 • Участници
 • 2 Мнения:

Публикувано: 10 февруари 2010 - 03:43

Покълналото жито губи глутенът, който е вреден за много хора. Справка -"Хранене според вашата кръвна група" от доктор Адамо. Освен това се активизират ензими и витамини полезни за човешкия организъм. Йогите също го употребяват. Подобни свойства имат и други покълнали семена. Тайната е в това , че те са жива и естествена храна за човека.
Всичко, което може да се яде сурово, без термична обработка, е естествена храна за човека, включително и месото. Инуитите минават без зеленчуци, защото суровото месо съдържа всичко, включително и витамин С, но в неустойчива форма. Не ви го препоръчвам без да е прегледано от ветеринар. Февруари- март е наистина най-подходящото време за пречистване на организма и сваляне на килограми с плодовата диета на доктор Емилова. Това е така, защото с увеличаване на деня намалява отделянето на инсулин и организмът е "по-склонен да се раздели с излишните килограми. Хилядолетия недостигът на храна е бил през този период, а жените са носели в своите утроби бебетата, които се раждали рано напролет. Затлъстяването и свалянето на килограми е естествен приспособителен процес, но изобилието от храна по всяко време на годината и денононщието води до свръх тегло и здравни проблеми. Есенно време древните хора се угоявали , налитали на сладките плодове и мазната храна, а организмът им отделял повече инсулин за да натрупат запаси. Пролетно време, като свършели запасите, слабеели. Възползвайте се и влезте в природния ритъм. Покълналото житно зърно има малко калории и в същото време стимулира обмяната, качва оборотите. И избягвайте храни, които не можете да консумирате сурови. Картофи, например, ориз, варива и т.н. Ядките само сурови.
Единственото сладко нещо -пчелен мед.
Аз приготвям покълнали семена като ги накисвам от вечерта, а на сутринта ги измивам през гивигира и ги покривам с мокра кърпа в една голяма и дълбока порцеланова паница.
Вечерта пак ги измивам и така те не се вмирисват докато покълнат. Колко бързо ще стане, зависи от топлината и вида на семената, но житото не обича много топло, според мен. Хапвам ги с мед, който разреждам с малко гореща вода, защото трудно се обърква със семената, особено, ако е истински и захаросан.
Да ви е сладко!
 • 0

#14 Лаик

Лаик
 • Участници
 • 2 Мнения:

Публикувано: 10 февруари 2010 - 03:55

Здравейте,имам въпрос и ще се радвам,ако някой отгорои. 5-ти ден съм на житен режим като от вчера съм с екологичното жито ,но то не покълва. Заливам го вечер и на сутринта не е готово.Голямо дъвкане пада.Не знам така ли трябва да е ,но като взема жито за покълване от магазин при същата процедура на сутринта се вижда,че започва да се отваря за кълмче.Нали това е целта уж,защото в процеса на покълване силата му се увеличава до 13,5 пъти до колкото помня.Да го държа повече време ли трябва. Какво ще кажете?Благодаря предварително за отговора. Пожелавам на всички,които сега са на житен режим устойчивост и сила да издържат до края.Слънчев ден:3d_146:


Ами трябват поне 48 часа. Вечерта го накисваш в топла вода, но не гореща. Сутринта изливаш водата, измиваш го и покриваш с мокра марля, и, ако изсъхва я мокриш. Чак на другата сутрин става за ядене или дори за обяд. Различните семена покълват за различно време. Зависи и от топлината. И не е грешка, ако си дояждаш с плодове, особено ябълки.
 • 0
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители