Прехвърляне към съдържание


Снимка
- - - - -

Скандалите в семейството. Как да ги разрешим?


 • Please log in to reply
68 мнения в тази тема

#1 Мозата

Мозата

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 117 Мнения:

Публикувано: 05 декември 2005 - 22:40

Какво е мнението ви за семейните скандали? Какво бихте посъветвали хората, които живеят по този начин? Смятате ли че те имат шанс да се измъкнат от омагьосаният кръг на подобно съществуване?
И кое според вас предизвиква подобен род общуване? И защо определени хора имат необходимост да живеят по този начин? Смятате ли, че това е проява на слабост или може би Дявола е дошъл на земята... или никога не си е тръгвал... кое прави хората лоши.....

Хайде да порасъждаваме за човешките слабости като част от живота тук и сега :ph34r:
 • 0
Животът не е това,което изглежда,НИКОГА.................

#2 sony

sony

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 152 Мнения:

Публикувано: 06 декември 2005 - 17:02

Здравейте! И аз непрекьснато си задавам този вьпрос. Преди беше непоносимо и дори исках мама и тате да се разведат. Сега нещата са малко по нормални, аз не вярвам, че някога ще станат идеални. Баба мисли, че това е резултат на някаква магия, че някой който ни завижда ни е причинил това, че да сме разединени и да не можем да вьрвим напред. Аз обаче не мисля че това е така. Поне за това мисля, че здравия разум би надделял. Ако има зли сили, то тогава има и разумност, която Господ ни е дал, че да се борим против тях. Не мисля, че всичко трябва да оправдаваме с Дявола. Мисля, че ако човек е раздразнен, не се чувства добре и това го кара да се зьби на другите това си има причина, която не е задьлжително да е зла сила. А, това сьстояние от опит знам, че с една топла усмивка, добра дума и отношение, което е насочено кьм стремеж да разберем другия, дава невероятни резултати. Колкото и да е трудно! Просто някои от семейството трябва да се осьзнае, да каже колкото и да му е трудно пьрвата добра дума, да направи пьрвия микроскопически жест и става чудо. Моите родители винаги са се карали, ние от малки сме свикнали с високия тон, това е част от вьзпитанието ни за сьжаление. Те и двамата са зодия Скорпион и сьм чувала, че двама скорпиони трудно се погаждат. Аз до преди няколко месеца не си говорих с баща ми от цели четири години. През тези четири години ако сме си казали нещо е било за да се нараним и обидим, но преди няколко месеца се случи нещо невероятно. Седях в кухнята и ревех като малко дете, защото ме бьха скьсали на изпит и трябваше да се явявам пак, а ме беше страх. Тогава той не знам как ми каза едни невероятно успокоителни думи, които аз не вярвах че той дори знае. После заревах от умиление, че толкова дьлго губехме време в нараняване вместо да си живеем спокойно и щастливо. Семейството е най- важно и ако в него няма спокойствие и поткрепа това рефлектира вьв всички други неща извьн семейството. Просто не трябва да се оставяме яда и лошото настроение да ни завладее, да започне да ни разяжда и да си го изкарваме на другите. Както казва Петьр Дьнов, виновен е и този който казва обидата и този който вьзприема обидата. И този, който продава и този който купува. Освен това аз сьм убедена, че всички ние преди да дойдем на Земята сме си "избрали " членовете на семейството, за да научим така заедно определени уроци. И така както мама и тате ме "учат" на определени уроци така и аз сьм именно с тях за да ги науча на определени уроци. Мисля, че когато усетим, че започва кавга, трябва да преброим до 10, както се казва, да се усетим и да се усмихнем като начало. После да не отвьрнем на лошия тон с лош, а колкото и трудно да се опитаме да намерим една льчезарна дума.Това наистина е много трудно,особено ако само един се опитва да бьде добьр, но в крайна сметка всичко се оправя, защото всички сме хора и вьв всеки от нас живее доброто. Трябва само да сьбудим това добро. Бьдете вие това добро дете, което да сьбуди това спящо дете!!! ;-)))
 • 0

#3 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 06 декември 2005 - 20:27

Браво на тебе! Възхищавам се на куража и силата ти! Ти ще бъдеш благословение за хората! Бъди жива, здрава и все така добра! Желая ти щастие и успех в живота!
 • 0

#4 Донка

Донка

  Приятел на Портала

 • Глобални Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 6467 Мнения:

Публикувано: 06 декември 2005 - 21:25

Прости ни, Сони :(
В думите ти чувам моите собствени деца :(
Аз никога не отговарях с удар на удара, винаги се опитвах да се усмихвам и да прощавам, да не се обиждам... да запазя семейството... 20 години... агония.
Сега имам ново семейство... Всяка тревога или изпитание посрещаме с прегръдка или смях. Децата ми - те са твои връстници, забравиха стария живот и са щастливи, защото аз съм щастлива.
Опитваме се да разберем защо толкова дълго (той - 25 години) сме живяли в страх и сълзи... и двамата, а не сме се доверили на инстинкта си за щастие. Дали заради принципите на обществото ни, дали заради надеждата, че ще стане чудо или заради примирението, че "всички семейства са така".
Когато в едно семейство се засели раздразнението и обидата, това е сигурен знак, че Любовта си е отишла - всеки от партньорите си представя семейството като дълг и обвързаност. Някои очакват другият да се държи по неговите модели на доброто и правилното поведение и "наказват" за грешките. Други се стараят да не са себе си, за да ги обичат и да не им се "карат". :( Така сами си отнемаме свободата. А може ли Любовта да живее без нея????
Ние родителите се заблуждаваме, че трябва да запазим болната клетка в името на децата си. Всъщност горчивата истина е, че заразяваме и тях с модела на нетърпимост или на жертвеност.
Бъдете себе си и се обичайте такива каквито сте. не се страхувайте да се доверите на единствената мяра за Любов - Спокойното щастие.
 • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#5 Мозата

Мозата

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 117 Мнения:

Публикувано: 06 декември 2005 - 22:04

Съвсем съзнтателно отворих тази тема,защото съм 1000% сигурна сметрна,че са много семействата,които не живеят добре поради една или друга причина.
Аз например и сега не съм си отговорила на въпроса-кое е по-добре за децата в такива семейства.Дали родителите да се разделят и да поддържат цивилизовани отношения в името на децата си.Или децата да са цял живот свидетели на скандали,побоища и изобщо един кошмарен живот.И в крайна сметка и малките,неврастни човечета да са с разклатена психика и нервна система още в начлото на житейският си път.Защото ако последното е по-валидно,за мен това си е чиста проба егоизъм.
Също съм сигурна,че има много семейства,които не живеят години наред добре,но понеже вивеят заради хората,за това не са готови да започнат отначло,всеки да подреди собственият си живот.А това вече е лицемерие.Такива родители са длъжници на децата си :hmmmmm:
 • 0
Животът не е това,което изглежда,НИКОГА.................

#6 seilar

seilar
 • Участници
 • 17 Мнения:

Публикувано: 06 декември 2005 - 23:52

поздрави Донка напълно съм съгласна с теб и много се радвам на такива смели жени като теб макар 4е 20 год. са си доста... имам една приятелка в съ6тото положение като твоето преди раздялата ти с твоята болна клетка; само нейните год. са 10 и о6те утре 6те те дам за пример ps. приятелката ми е зодия рак а мъжа и овен правете си изводите сами :whistling:

Моля пишете на кирилица! Мнението е "преведено" на кирилица от модераторския екип.
 • 0

#7 Таня

Таня

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1070 Мнения:

Публикувано: 07 декември 2005 - 10:13

:)

Здравейте приятели,

Всичко , което сте писали дотук е много точно. Но има и още много неща, които ни задържат в семейното огнище. Семейството е едно училище за духовност. Там се учим да побеждаваме своето его и да се съобразяваме и с другите, да ставаме по- добри и отговорни, учим се на търпение и милосърдие, състрадание и най вече на Христовата, Божествената любов.
Учим и децата си да се трудят, да се справят с трудностите, да устояват на неволите и страданията. Двамата родители заедно могат да постигнат повече, особено ако кризисните моменти не са толкова фатални.
Когато човек се е свързал с друг човек по любов, тази любов, колкото и минимална да е, подклажда наново и наново семейното огнище и в името на този огън, който е заложен и в сърцата на децата, сме в състояние да се справим с тежките моменти и кризисните ситуации, които неминуемо се пораждат във всяко съвместно съществуване.
А когато се появят и внуците!!!
Невероятно е!
Тогава си в състояние да простиш всички обиди и страдания, които си понесъл в съвместния си живот. Тогава си в състояние да погледнеш с други очи и да оцениш семейния живот от по- хубавата му страна и виждаш, че си е заслужавало да прекършиш егото си, да изтърпиш своята и на партньора си трансформация.
А всяка трансформация е болезнена!
Плутоновата енергия не прилича на морски бриз! Никак!
Но си заслужава!

Бъдете здрави, умни ,силни,смели и добри.
Таня
 • 0

#8 petarstankov

petarstankov

  Участник

 • Участници
 • ПипПипПип
 • 416 Мнения:

Публикувано: 07 декември 2005 - 14:28

Земното семейство е едно отражение на Небесното семейство на Любовта. На земята небето се проектира във формата на Радостта, която е извор. Когато Светия Дух е приет от семейството посредством музиката, светлината, водата, Любовта, красотата и тяхното въплъщение - бебето, тогава всички умствени спекулации, които носи старата култура и нейните представители отиват на заден план и съвсем се спаружват и изчезват. Любовта е такова чудо, че разгражда всички спекулации на ума и ражда блаженство и свобода и
Където Истината грее
Плода цъВти и зрее :)

Яве Ива Шела Шалу
 • 0

#9 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 07 декември 2005 - 20:15

Понякога само единият от двамата родители е готов да плати цената за положителна промяна в семейството, а другият си държи на ината. Понякога нещата просто няма как да се получат, понеже в тази работа са нужни двама, човек не може да се справи с всичко сам. А може би е Божа работа понякога двама да се разделят, понеже ги очаква друг благословен живот с други хора.
 • 0

#10 Донка

Донка

  Приятел на Портала

 • Глобални Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 6467 Мнения:

Публикувано: 07 декември 2005 - 21:15

Мила Таня, нямах намерение да пиша повече в тази тема, но твоите думи изтръгнаха сълзи от очите ми. Ти в постинга си - това бях аз преди 3 години. Изтръпвам от ужас сега само при мисълта, че можеше и да не се реша на болезнената "преинсталация" преди 2 години, можеше да не се вслушам в молбата на децата си (поредната) - да се разделим. Сега щяхме да сме нещастни всички -
и аз, преглъщаща сълзите си и броейки годините до смъртта-избавление от "кръста", който сама съм избрала :(
и децата ми (на 22 и 19) - бяха заявили, че няма да стъпят в дома ни повече,
и бившият ми съпруг - той е толкова спокоен сега, когато няма на кого да се "кара" и да подозира в измама,
и настоящият - почти загубил надежда, че ще има спокоен, щастлив дом....
Сега сме щастливи - всички. Най-много децата!

Там се учим да побеждаваме своето его и да се съобразяваме и с другите,

Да побеждаваме егото си - това означава ли да не обичаме себе си каквито сме??? Не сме доволни от Отеца си???
Да се съобразяваме с другите е шаблон за агресивно поведение!!! Всъщност ние се съобразяваме със собствените си представи за това, какво усеща или още по-зле - как ЩЕ отреагира другият. Така неволно го превръщаме в марионетка на своя модел на мислене и реакции. (Сега знам, че с най-близкия си човек мога да бъда себе си, да не меря думите си и да не се страхувам,че ще "стъпя накриво" )

Учим и децата си ... да устояват на неволите и страданията.


:( Година и половина "лекувах" сина си от нерешителността да влезе в интимни отношения - опасяваше се, че може да "нарани" любимата си или тя него... на това го беше "научило" старото ми семейство...
Благодаря на Бог, че дъщеря ми е опърничава и не успяхме да я "възпитаме" - от нея се научих да не "нося кръста", а да слушам инстинкта си за щастие.
Искаше ми се да ви кажа още много "истини", на които ме научи живота... но ще ви стана досадна...
Простете ми за дългия постинг и ВЯРВАЙТЕ В СВОЕТО ЩАСТИЕ. :feel happy:
 • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#11 sony

sony

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 152 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 11:12

Донка,аз сьщо те поздравявам! Уважавам и се вьзхищавам на жените, които са успяли да вземат такова важно и трудно решение за децата си и за себе си. Които са успяли да преодолеят глупавите предразсьдьци и фалшив морал на така нареченото общество и са потьрсили личното си щастие, отстоявайки го и борейки се за него! Защото " Само жените, чиито очи са измити от сьлзи, проглеждат за света и стават сестри на целия свят"!!! Поздрави и успехи! :thumbsup1:
 • 0

#12 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 21:00

Универсална рецепта няма. Аз също избрах раздялата и наистина опитах всичко друго преди това. Понякога просто не е възможно да се запази семейството. Жертвите понякога стават непоносими, ножът опира до кокала. Освен да бягаш, за да оцелееш, друго не ти остава. И като бягаш, да спасиш и децата си от кошмара. Трудно е, но наистина е несравнимо по-добре от предишния ад. Спокойствие и здраве с нищо не можеш да замениш.
Познавам обаче и някои семейства, които на младини не са се разбирали, огорчавали са се, изневерявали са си, но нещо в късната зрелост се случва в умовете и сърцата им и сякаш се преоткриват един друг. Сякаш изведнъж прозряват, че човекът до тях е най-важният за тях и наистина искат да бъдат заедно с него докрай.
И в двата варианта хората имат другар до себе си.
 • 0

#13 Mindfield

Mindfield

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 660 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 22:18

:) За съжаление никoй дотук не спомена нищо за причините да стават такива поразии като семейни скандали... А това е важно, за да се извлече поуката, което пък - ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯВА И РЕШИ ПРОБЛЕМЪТ И КАРМАТА. Говоря го от личен горчив опит като дете на родители, които не са се спогаждали.
Защо става това ? :hmmmmm:
:feel happy:
 • 0
There is no time like the pleasant

#14 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 22:39

"Имало глава да пати", "Така било писано" - може би и това е отговор. Дали е "Горье от ума" или "Ничего не поделаешь", не знам. Не сте ли забелязали в живота, че понякога човек действа толкова необичайно, сякаш не е той и се довежда до ситуация, която е считал немислима за себе си. В някои ситуации съм се чувствала като кукла на конци и то в повратни моменти от живота, сякаш съм била подчинена на чужда воля. Прозвуча малко смахнато. Да кажем, че понякога ни направляват Отгоре. А понякога ни манипулират и изкривяват съдбата ни с т.н. магии, т.е. чуждо енергийно влияние. Не знам дали и това е част от разумния план. Някой с претенции за интелигентност може да се посмее над думите ми, но не ми пука. Господари сме на себе си, ама не съвсем. На други хора пък още по-малко, били те и близки роднини, с които живеем под един покрив. Той, човекът, ако много държи да е крив, да се налага, да тормози другите, не можеш да му попречиш, само можеш да се махнеш /или да го махнеш/.
 • 0

#15 sony

sony

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 152 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 22:51

Аз мисля, че причините са много и вьпросьт за това е комплексен. Но най вече го отдавам на това, че на човек му е най- лесно, особено ако е комплексиран и затворен, да разтоварва напрежението от преминалия ден вьрху най- бизките, може би защото знае, че те като най-близки ще му простят. Може би не е и много удачно хората да се женят рано, без да са придобили достатьчно житейски опит, достатьчен поглед за нещата от живота, за това как да разберем другия. Егото винаги е водещо при семейните скандали и затова и изобретателността при сьздаването на обиди е най-голяма.При всички случай, обаче мисля, че зад всички семейни скандали стои някакьв комплекс, някаква неосьзната нужда или липса, недооцененост и липса на ЛЮБОВ! В такива случай много добре помагат разговорите с психолог, което за Бьлгария е все още новост, а така наречените "семейни терапий" рядко срещани.Чувството след като си изказал проблема си при такьв специализиран помощник, разнищването на проблема по такьв начин, открива и пьтищата за неговото решаване и дава много добри резултати според мен.
 • 0

#16 Латина

Латина

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 2138 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 22:59

Точно така - липса на ЛЮБОВ! Семейството е място за интензивно обучение, което се съмнявам да е възможно, когато човек живее сам.
 • 0

#17 sony

sony

  Новодошъл

 • Участници
 • Пип
 • 152 Мнения:

Публикувано: 08 декември 2005 - 23:01

Права си Latina! И аз сега като погледна назад, се чувствам така-сякаш сьм била кукла на конци или сякаш сьм сьнувала. И тези неща, които сьм направила преди , не бих направила по сьщия начин сега. Преди се обвинявах много за тези "слабости", но сега си мисля, че ако не бяха тези "грешки" не бих разбрала правилният начин, не бих се научила.Затова си мисля, че няма нищо случайно, че всичко което идва или си заминава по пьтя ти е част отначините ни на израстване. И колкото и трудно да ми е било, колкото и отчаяна да сьм била, трябва да призная, че сега се чувствам по- силна! Нали така?! :)
 • 0

#18 Mindfield

Mindfield

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 660 Мнения:

Публикувано: 09 декември 2005 - 06:53

Аха...мерси за отговорите, latina и sony! :)
Липсата на любов май е най-общата причина... :( :hmmmmm:
:P :feel happy:
 • 0
There is no time like the pleasant

#19 Донка

Донка

  Приятел на Портала

 • Глобални Модератори
 • ПипПипПипПипПип
 • 6467 Мнения:

Публикувано: 09 декември 2005 - 08:50

Съгласна съм с вас - с едно уточнение - липсата на Божествената Любов и зависимост от човешката. С тази диагноза напуснах дома си.
Ние се обичахме, но по човешки. Той от любов към мен искаше да ме направи съвършена - така, както той си представяше съвършената съпруга. Не можеше да си представи, че ще ме загуби и изпитваше тревога, когато се забавех на опашка в магазина или се спирах да разменя няколко думи с приятелка на улицата... Не трябваше да разговарям с хора, които той не харесваше! Наричаше го предателство...
Аз пък все се стараех да заслужа ласки и страдах, когато не ги получавах - обвинявах себе си, че не ги заслужавам и не се харесвах като жена и майка. Любовта разбирах като страст и дълг в едно.... Когато валяха обидите, се свивах виновно и плачех...и пак се стараех....
 • 0

Ученикът трябва да има сърце, чисто като кристал, ум, светъл като Слънцето, душа, обширна като Вселената, дух, мощен като Бога и едно с Бога! 


#20 Багира

Багира

  Приятел на Портала

 • Участници
 • ПипПипПипПипПип
 • 1023 Мнения:

Публикувано: 10 декември 2005 - 16:11

Каква пъстра мозайка от болка! Като самия живот! И във всяко парченце от мозайката има късче истина, която всеки от нас е изстрадал ... Може би като са се събрали повечко парченца, се е получила по- ясна картина- ето, Донка е съвсем близо! От мозайката ни гледа едно човешко същество, на което толкова много неща му липсват!!! Или пък му липсва само едно нещо? Ако това е Божията любов- липсата е огромна! Нищо не може да я запълни!
Така се получават същества, които не умеят да се захранват правилно с енергия. В семейните скандали толкова често съвсем ясно прозират различни техники за черпене на чужда енергия! Но какво да правят хората, не умеят иначе да се захранват, а всеки има нужда от енергя! Но нима в света, в който всичко, ама всичко се ражда, развива и умира може да бъде иначе? Е, това не е утешително и няма да помогне на мен, или на който и да е, огорчен, или огорчаващ близките си. Затова пожелавам на всички ни кураж и сили да пожелаем и намерим Пътя към нещата, които са извън кръговрата на раждането и умирането, защото Божията любов не ще да е от него.
 • 0
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители