Допринасящи


Popular Content

Showing most liked content since 01/26/17 in all areas

 1. Прочети "Параноя на страстта" - както казва и д-р Първанов, влезли сте в болни отношения, в садо-мазо въртележка. Ти даваш повече, той мачка и неглижира още повече. Колкото повече се стараеш, повече се потъпкваш и даваш масирани несъзнавани сигнали на подсъзнанието му да продължи садистично да те пренебрегва, необича и унижава с поведението и емоциите си. А в теб, тъй като е тръгнал мазохистичен цикъл, е вероятно да се прояви т.н. стокхолмски синдром оправдание и защита на тъпчещия те под рационализираната илюзия: "Ама той всъщност ме обича, аз си заслужавам!"... Всичко друго е това, но не и любов - и от твоя и от негова страна. Случило ти се е веднъж, кривнала си - човек си, не си робот. Ако беше систематика ,ако серийно го правеше, би било друго, но нищо подобно... Невинна си! Каквото било, било. Съзнавам, че отговорите ни дисонират с идентифицирането ти с мазохизма, който напълно погрешно приемаш за любов - но, питаш, казваме! Ако написаното не ти стига, потърси терапевт, за да поработиш по мисленето си!
  8 likes
 2. Това е караоке на една песен.Свали музиката на компютъра си.Включи диктофона на телефона си и го пусни.После пусни и музиката и изпей текста на това което си написала./ аз го направих, получава се нещо уникално -всички в къщи могат да го потвърдят, изкушавах се да го пусна в ю туб, защото съм сигурен, че ще има огромен успех, особено ако е на английски, но все пак текста си е твой и не смятам,че е редно да го направя, без уреждане на авторските права/ Когато направиш записа, започваш минимум 3 пъти дневно да го пускаш през уредбата.Колкото по силен е звука, толкова по-добре./ разбира се, съобразявай се и с комшиите/.Хубаво е, поне няколко пъти в месеца, цялото семейство да си пускате песента и танцувате, не бива и да пропускате, когато ви дойдат на гости приятели да слушате записа.Ще много забавно Ако послушаш съвета ми, за около 2-3 месеца ще се лишиш от страховете си. Не бива да отхвърляш и идеята ми за ю туб.Ако текста е на английски и придружен с танци, като нищо ще поставиш рекорд по посещения. ПП Сега виждам, че съм прикачил грешна връзка, пробвах и с тази песен, но с ,,Реките на Вавилон,, е по-добре.
  7 likes
 3. Чувствата са следствие на мислите, това е психологичния факт, не е обратното. Няма чувство, ако няма мисъл. Преди тях стои усещането. Когато човек твърде дълго се плаши от усещанията на тялото си, вече няма конкретна мисъл, те стават автоматични и затова се вярва, че страхът идва изневиделица или е постоянно там. Страхът е чувство, което е продукт на отношението ни към себе си и живота, а то пък е продукт от мисли за себе си и живота, които в ранните ни години дори не са били наши. С две думи, научени сме да мислим негативно, и това ни носи тревожност и произвежда чувството страх. Една гледка, най - обикновена гледка, може да бъде облечена от различните хора през различни мисли и да произведе различно чувство у всеки. И тук гледката няма нищо общо с чувството което ще изпита всеки, то зависи от мислите, които ще минат през главата му докато я гледа. Техниката за позитивното мислене е повърхностна, тя не работи, когато няма разбиране за нея и когато не е свързана с промяната на вярванията на човека. Едва след като стигна до осъзнаването от къде идва вярването ми, че съм слаба, неможеща да променям света си и трябва просто да се пазя от него, мога да си помогна с техниката, за да се доближа до чувството за смелост. Другият вариант е пряката конфронтация. В продължение на няколко срещи, се опитвахме с клиентка да обърнем "не мога да правя кардио 15 мин, защото сърцето ми ще гръмне и това е ужасно, мога да умра" в "мога да правя кардио 15 мин и се чувствам чудесно след това" Разбира се фокуса върху кардиото нямаше нищо общо със самото кардио, а с преодоляване на съпротивата, която тя имаше към промяната. Дълбоката и вяра в "болна съм и не мога да се оправя". На поредната среща се разбрахме, че или тя до следващата среща ще е проверила 5 пъти как ще умре след 15 мин кардио или двете отиваме във фитнеса и аз ще наблюдавам нейната смърт на веларгометъра, на моя отговорност. Притисната по този начин тя нямаше на къде да бяга, желанието и за справяне беше голямо, просто съпротивата и пречеше. След тази седмица пауза, тя направи стъпките и нейното подобряване се случи. Излизането и от състоянието на тежки симптоми и тревожност, се случи, не защото видя че няма да умре на кардиото, а защото преодоляването на съпротивата през тялото моментално смъкна и съпротивата в промяната на мисленето. След няколко срещи, тя приключи с тревожността, но изгуби 2 месеца терапия във вайкане. А преди това 6 години в ходене по лекари, които бяха вкоренили и затвърдили вярването и че е болна. Няма как да се обърне мисленето ти , докато не се случи скъсването с вярването, което поддържа модела на тревожност.
  6 likes
 4. Александър ти е отговорил, ще допълня само-в момента той чрез теб си ,,вдига,, ниската самооценка.В случая, каквото и да правиш за него, той го разглежда от презумпцията ,,колко съм важен,,. и тъй като дълбоко в себе си съвсем не се чувства важен, каквото и да даваш, той няма да се промени. Страх го е, че ако започне да има нормално поведение, ти ще спре6 да даваш и няма кой да ,,зарежда,, самооценката му. Така че, с него си обречена и колкото по-бързо го изгони6, толкова по-добре. Предполагам обаче, че ако на истина се опиташ да го направи6, трудно ще се отървеш от него, кой тогава ще подържа самочувствието давайки му възможност да се държи грубо и неблагодарно към него.Съгласи се,че не са много жените, готови така да се унижават както ти го правиш.
  6 likes
 5. ,,Ако е налице усещане за изпълнен със страх Аз, той ще подхранва собствения нервен генератор и ще променя биохимията му. Това може да провокира негативен цикъл с обратна връзка- колкото по-голяма е биохимичната или структурната промяна, толкова по- голям е и страхът..." ,, Медитацията е състояние на пълна отпуснатост и спойсвие. Ако, един човек дълго време е напрегнат, той свиква с напрежението, то му е неприятно и го плаши, но още повече ще се уплаши пълното му отсъствие спокойствие на медитативното състояние.Ако този страх от спокойствието, не бъде премахнат, то, той остава - така човека ще се плаши и от двете състояния, от напрегнатостта и спокойствието.Да оставим на страна това ,че някои хора никога в живота си не са били истински спокоен и преживяването им е абсолютно непознато, а непознатото плашпи. Веднъж, изпаднах в подобна комична ситуация. Седяхме с клиентката си един срещу друг на офис столове.Помогнах и да се релаксира и когато спокойствието обзе тялото и , нещо неизпитвано от нея, поне от няколко години, тя в желанието си да избяга скочи върху моя стол.Стола се обърна на зад и едва не си строших главата в пода.Жената почна да вика и искаше да избяга.Ако я бях оставил да го направи, сигурно цял живот щеше да я е страх от най-естественото състояние на хората- спокойствието.За това я успокоих и повторихме медитацията.Когато се убеди ,че спокойствието не е страшно се разделихме.Много скоро тя сама медитираше. С две думи - първият път е хубаво, да има някой до вас, не защото може нещо да ви стане, а така, просто за кураж, да не избягате от спокойствието, което скоро не сте изпитвали или дори никога не сте изпитвали.
  6 likes
 6. Добрата молитва Псалом 91 Молитва на Царството 12 глава от Евангелието на Матея. В начало бе Словото Нови пътища 1940 - неделно утринно Слово 3.III.1940 г. 5 ч.с. Изгрев Душа чиста, ум силен, Боже, постави в нашите тела! Отче наш. Нови пътища
  5 likes
 7. Боже, а нима, това което описваш не е, само, поради факта ,че си човек? Нима, истинският човек, не реагира точно така? Та, те дори животните реагират по начина, по който го описваш, а ти си взел да се притесняваш. ПП . https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=куче+ричад+гиър&*
  5 likes
 8. .,, Всичко спираше, сигурно защото мислите ми са други и реакцията съответно- също. ,, Нима искаш да кажеш,че между мислите и чувствата ти има връзка? Абсурд.Това не може да бъде.Никаква връзка няма.Но, дори ида има, нима може да контролираш мислите си?
  5 likes
 9. Страхът е като майчината утроба - поставени сме в тясно пространство, на тъмно, не можем да разберем нищо за същността на света, но пъпната връв ни дава илюзорна сигурност, връзка с чувството за самосъхранение и фантазията, че това е най- доброто за нас. Искаме или не, хубавото е, че всичко все някога свършва, с процесът на "раждането". С вик, рев и болка сме длъжни да продължим напред. Преходите са неизбежни. Въпросът е кога ще си позволим да отрежем пъпната връв свързваща ни със страха. Ако не знаем как и не се доверим на някой да ни помогне, може дълго да стоим вкопчени в старото и да се фокусираме върхи нищо не значещи усещания. Тялото е просто една опаковка, носител на голямата сила, която го движи. Когато човек се откаже да работи със силата и повярва, че опаковката е движеща, всичко се обърква. Преходите се случват, когато животът ни сблъска с нещо, за което нямаме умения, подходяща гледна точка или емоция, с която никога не сме работили. Обикновено, тогава се ражда личността. Тялото, обаче е толкова заето да крещи, реве и вика вместо нея, че често отлага раждането на личността с години.
  5 likes
 10. Още утре го изгони. По-добре тази вечер.Той не те заслужава. Ясно?
  5 likes
 11. Да, побърка психоложката си и сега вече няма мисли за болести.Много ти е лесно на теб. Горката жена.
  5 likes
 12. Без да познавам лично младежа и само основавайки се на казаното от вас: - детето не е успяло пълноценно да изживее периода, в който авторитетна група за него са връстниците - около 9-16 г. В този период растящият човек постепенно изработва своя социален "профил", учи се с опита си как да балансира влиянието на своя кръг с личните си ценности и желани. За съжаление точно в този период се създават зависимостите и се проявяват комплексите - детето "плаща" със своята самостоятелност, за да спечели вниманието и зачитането на връстниците си и/или да избегне тяхна агресивност и отхвърляне. Подозирам, че преди около 2 години момчето най-после е открило хора, които са го "присъединили" към своя кръг. Това, обаче, е имало фатална за него цена. Той е трябвало да приеме техните ценности... за съжаление твърде разпространени в нашето време (не само сред младите) и усилено внушавани от цялата ни социална среда и медии. Моето мнение на педагог: - категорично спиране на всякакви изисквания и съвети - вече знаете, че постигате обратното на желаното. - драстична промяна на средата - преместване в друго населено място или дори временно преместване в друга държава... възможно по-различно от настоящето. Имам предвид, че тоталната смяна на средата може (не е задължително, но е шанс) да му помогне да се отскубне от образа на "неудачника" и да го замести с нов. Може да му даде шанс да открие нова среда с по-здрава ценностна система. Вие не споменахте нищо за интереси и любими занимания, наклонности... За нещастие, нашето образование тласка децата колкото се може по-далече от живота, от радостта на работата сред природата, зомбира ги с непрекъснато със състезателност и лепене на етикети-оценки.... Дълга тема. Върнете се в спомените си за миналото и намерете моментите, в които детето е било щастливо и мислете върху тях....
  4 likes
 13. Когато човек учи, мозъка обработва нова информация и е нормално да се чувстваш уморена и леко объркана.А, ако се полудява6е от учене, всички лекари щяхме да сме луди.
  4 likes
 14. Преди това го пробвах и с други мелодии, на АББА и Бони М, но с ,,Реките на Вавилон ,, е най-добре. Сутринта в 7 часа го изпях на жена ми, замина много развеселена на работа.
  4 likes
 15. Не думай! Та целия този форум, цялата практика на десетки терапевти съществува именно, защото са неприятни. Не казваш нищо ново, но това не означава, че не те разбирам. Неприятно е, наистина, но ако нюанса на неприятното е, че е дошло да те тормози... лошо! Би следвало да е гориво, катализатор за промяна - генерална личностна промяна. Не е вярно. Правиш си ги сама. Защо ги правиш? - защо кризите ти остават най-убедителен способ за комуникация със света, с някого или с всички в ежедневието ти? Кое, какво и кога? - ако няма конкретика, си остава волно съчинение. Или просто някаква мисъл. Щанги ли ще вдигаш, член на група за банкови обири ли ще ставаш... Какво ще я правиш тази сила? Да го е яд човек на себе си е едно от най-големите и дръзки чувства, които човек може да възпита у себе си. Браво, поздравления! 100 трилиона клетки!!! Можеш ли да си ги представиш? Аз не мога, а и все още не съм срещнал някого, който да може да си представи 100 трилиона единици каквото и да е било. Следователно не ти вярвам. Ами ако остава 1 клетка? - някъде горе в лявото ухо? И искаш да кажеш, че наистина "не можеш така"? - не можеш да застанеш в полуклек, хванала се за ушите?
  4 likes
 16. В допълнение на казаното от Орлин - връзка има дотолкова, че просто блуждаещият нерв има точно обратното влияние върху физиологията на мобилизационните процеси в тялото в сравнение с влиянието на симпатикусовия дял на вегетативната нервна система. Тази мобилизация обикновено наричаме стрес, една от по-бурните изяви на който пък е паниката. Тъй като проявленията на паниката са някаква крайна форма на един дълъг процес, започващ от интерпретацията на действителността, т.е. начинът на мислене, то наистина е безсмислено да се занимаваме с тях. В психотерапията човек се учи как да направи така, че да не се озовава в състояние на мобилизация, т.е. да не се преактивира симпатикусовия дял. Иначе вагуса може да се стимулира с обикновено коремно дишане в продължение на 5-10 минути. Но наистина - без да се промени начинът на мислене, колкото и да диша или да тича на боуен човек, някаква съществена промяна едва ли ще има.
  4 likes
 17. 4 likes
 18. Мисъл за деня-31.01.2017г Казвам: Не е лошо, че имате трънища, но трябва да знаете какво да правите с тях. Трънът си е трън. Като го посадиш, той светия няма да стане, но ти ще пристъпиш да го присадиш с онова, което ти искаш. Една твоя мисъл може да е лоша – не я изпъждай, присади я. Едно твое желание може да е някой глог – нищо не значи, присади го с нещо хубаво, не го изкоренявай. Присаждане трябва. Някой път ще присадиш, но присадката няма да хване. Ще правиш опити: първа присадка, втора, трета. Хубаво е да знаете закона на присаждането. Тогава вие ще имате ония плодове, които ви интересуват, които ще ви ползват. Тайната на даването
  4 likes
 19. Син человечески отхожда Едно трябва да се знае: човек е свободен. Човешката свобода седи в това, че злото не се налага. Човек сам доброволно приема доброто и злото. Доброто и злото са две съзнателни сили, които действуват извън човека. И човек по своето естество е абсолютно свободен. Само така вие ще видите отношението, което съществува между тях. Злото и доброто са две велики, мощни, съзнателни сили в Природата, които творят. Целият космос, както е поставен в материалния свят, е подложен на действието на тези две сили. Тези сили съществуват в една или друга форма, не само в тези форми, които виждате в човека, но тези две сили се заплитат във всички форми, които виждате. Сега аз засягам въпроса другояче. Човек е абсолютно свободен. Злото и доброто са вън от човека, и следователно по свободата на своята воля той възприема едната или другата сила. Никой в този смисъл не може да се оплаква от злото и от доброто. Злото съществува вън от нас, но не и вътре в нас. Влиянието отвън иде, но вътрешно ние сме абсолютно свободни кое от тях да избираме. И ако някой приеме злото вътре в себе си, то е друг въпрос.
  3 likes
 20. Небето трябва да го снемем тук на земята. Нашата глава да я накараме да се научи главата, да живее в небето. То е в Божествения свят. Ще извикаме сърцето да живее в духовния свят и да извикаме тялото да живее във физическия свят едновременно. То е една от великите задачи, които сега предстоят на шестата раса. Аз я наричам расата на любовта. Тя има тази задача, да живее човешкият ум в Божествения свят, да живее човешкото сърце в духовния свят и да живее тялото на физическия свят. Душа чиста, ум силен, Боже, постави в нашите тела! Нови пътища
  3 likes
 21. Мисъл за деня-24.02.2017г После ще дойдем до по-дълбоката наука да се обичаме. То е по-дълбока наука. За да обичаш един човек, ти много трябва да знаеш. Бог обича всичките, понеже по-умен и по-мъдър от Него няма. Колкото по-малко обичаме, толкова по-малко знание имаме. Любовта е една мярка на знанието. Проводници
  3 likes
 22. Мисъл за деня-20.02.2017г Някои от вас десет-петнадесет години сте вегетарианци, но вътре сте още месоядци. И отвън донякъде сте се справили с месоядството, а вътре не сте се справили. Отвън сте вегетарианци, а отвътре сте месоядци. Та казвам: Човек трябва да разбира законите. Той трябва да стане вегетарианец в умствено отношение, в сърдечно отношение и в своите постъпки. На три места човек трябва да стане едновременно вегетарианец. Изпитите на ученика
  3 likes
 23. Добрата молитва. В начало бе Словото. 24 глава от Евангелието на Матея. Махар Бену. Утринно слово: Обичайте и радвайте се! - 19 неделно утринно Слово 25.II.1940 г. 5 ч.с. Изгрев Отче наш. Обичайте и радвайте се!
  3 likes
 24. Това, че не те е разтресло кризата, не е добър знак. Може би и тя се е уплашила от идните изследвания, като Ямр и тнт. Понеже ти казваш, че каквото прочетеш това преживяваш, ако ти напише някой, че си здрава със сигурност няма да повярваш. Така, че по-добрият вариант е да приемеш, че си болна за момента! Много болна, неизлечимо болна, безкрайно болна! И да приемеш, че абсолютно никой не може да ти помогне. Абсолютно никой, нито терапевт, нито поредният доктор, абсолютно никой! Има само един човек, за който аз се сещам, че може да ти помогне. Но не съм сигурен, че той иска! Ако познаеш кой е този човек, който може да ти помогне да се излекуваш, от това, че не си болна, ти наистина ще се излекуваш? Кой е този човек?
  3 likes
 25. Понеже, обаче, защото и най-вече поради това,че едва ли според зависи с една или с две думи, хич да не е, колкото и да е - пак е начин да кажа - аз не нося отговорност ... Искаш обяснение, ама не правиш нищо... Виж сега, станаха много сюжетните линии и аз предпочитам да се присъединя към тази на д-р Първанов - напиши мислите си. А при положение, че получаваш внимание от 4-ма специалисти, редно е да направиш една криза преди 17.00
  3 likes
 26. 3 likes
 27. Молитвен наряд за начало Добрата молитва В начало бе словото 9 гл. от Евангелието на Марка. Духът Божи Беседа : 433. През онези дни - 25 октомври 1931 г. София – Изгрев. или тук :През онези дни Молитвен наряд за край : Господнята молитва В света има два процеса. Единият процес е процес на временно ограничение. Той е общ за цялото животинско царство, като се започне от най-нискостоящите и се стигне до най-високостоящите същества, до човека. Той е спомагателен процес. Другият процес може да се нарече Божествен. Специфичното в него е, че той носи освобождение. Ако човек разбира този процес, ще види, че само той може да го освободи. Веднъж дошъл на Земята, целта на човека е да придобие свобода. Той иска да се освободи от нещо, но от какво, сам не знае. Човек не може да знае това, понеже духът му минава през четири фази на съзнанието: през фазата на подсъзнанието, на съзнанието, на самосъзнанието и на свръхсъзнанието. Той не разбира процесите, които стават в неговото подсъзнание, понеже то обхваща обширното битие; затова именно човек не помни миналото си. Своето минало той схваща донякъде в съзнанието си, понеже то е процес, който временно се проявява. Това, което схваща в съзнанието си е, че човек е същество, което живее, което има известни права, известна свобода да се развива правилно. Съзнанието като процес съществува във всички животни. Самосъзнанието пък отличава човека от всички животни. Той казва: „Аз съм човек!" Значи той се самоосъзнава. Най-после иде свръхсъзнанието, за което се знае много малко. То е смисълът, целта, към която човек се стреми. Разбере ли човек законите, които се крият в неговото свръхсъзнание, той ще бъде свободен. При това той няма да бъде изложен на всички ония промени, които стават сега в света. Човек се подмладява, когато прилага нещата. Ако един народ прилага законите на Любовта, Мъдростта и Истината, той ще се обнови напълно. Казвате: какво могат да направят българите? Ако приложат Христовото учение, те биха запалили целия свят и биха го освободили. Мнозина са ме запитвали: каква е мисията на българския народ? Ако българите са готови да изпълнят, каквото им казвам, ще знаят каква е тяхната мисия. Не изпълнят ли това, което им проповядвам, няма да кажа каква е мисията им. През онези дни
  3 likes
 28. Здравейте приятели.Всеки ,докоснал се до живото Слово от беседите, знае какъв необикновен заряд носят и как откриват хоризонти за мисълта и чувствата ни за дни напред понякога.Всяка беседа е оригинална и уникална с посланията си.Днешната неделна беседа е поредната ,която ,ако цитирам всичко ,ще препиша цялата беседа.И все пак има теми ,които ми се иска да споделя с вас.В горния цитат се спрях на мисъл от беседата за поста.Понеже сме в навечерието на периода в годината ,през който се практикува пречистващия житен пост смятам,че е добре да спрем вниманието си на казаното от Учителя . А в следващата мисъл,намерих за себе си също много ценна препратка по темата за Любовта . "Казвам: има един обикновен начин за ликвидиране на сметките. Той е Йоановият, т.е. начинът, по който днес хората се разплащат. Йоан беше старозаветник. Той представяше стария закон: имаш да даваш, ще дадеш, по задължение. Христос обаче показа на хората друг начин за ликвидиране на сметките: ликвидиране по закона на Любовта - да дадеш от любов. Христос нямаше предвид онази любов, която не носи свобода на човека, която не е в състояние да премахне страха у човека или която не е в сила да премахне злобата, болестите, страданията и всички лоши условия в живота. Това не е любов. Любовта, за която Христос говори, носи красота, радост, щастие. Тази любов има предвид благото на всички същества. Следователно, ако някои хора казват, че са остарели, причината за това са техните стари разбирания. Старият трябва да се освободи от своите стари разбирания, ако иска да стане млад. Съвременните хора и досега още носят мислите и разбиранията на хиляди поколения преди тях. Бащата казва на сина си: „Ти ще остарееш, трябва да си направиш къща, да се осигуриш." И наистина, съвременните хора всичко знаят: и къщи могат да градят, и дрехи знаят да шият, и университети свършват, и генерали, и министри, и князе, и царе стават, но животът е все същият. Царят живее като простия и простият живее като царя. Всеки човек може да бъде цар, но според мен цар може да бъда само онзи човек, който се е освободил от смъртта, от злото. Който не се е освободил от смъртта, от злото, той е роб на условията. Той може само да носи името цар, без да е такъв."
  3 likes
 29. Единствено сляпото прилагане на техники работи само при слаба тревожност - това ми говори опитът. За да се получи устойчив в стратегически план резултат, е нужно да се видят и осъзнаят някои взаимовръзки, въз основа на които се предопределя посока. Иначе, без такова осъзнаване, свързване на характерови, симптоматични, поведенчески и социални "точки", техниките се превръщат в замазване, подобно приема на транквилант - така ползвани, имат временно облекчаващо въздействие, но дълбоко променящо никакво. Дори има групи със заглавие "методи и техники за справяне с тревожността" във фейсбук, но са ползвани предимно за безкраен рев от позицията на крайно неразбиране и видите ли, как и тази техника не махна шиб..то нещо...
  3 likes
 30. Мисъл за деня - 9.2.2017 Щом искаш да бъдеш щастлив, ти трябва да вървиш по пътя на Великото. Щом търсиш Любовта, ти трябва да вървиш по пътя на Великото голямо. Никаква друга философия няма. Там е разрешението. Ако ти искаш да вървиш по пътя на свободата, ти трябва да вървиш по пътя на Великото малко. В единия случай ще се увеличаваш, а пък в другия случай ще се смаляваш. Ако ти не можеш да намериш примирение между увеличаването и смаляването, ти не можеш да разрешиш въпроса. Свободата се допуща по закона на смаляването. Трябва да се отречеш от много работи, за да станеш свободен. Самоотричане
  3 likes
 31. Здравейте:)..виждам, че отдавна не е писано тук..и все пак реших да попитам дали ще се активизира нова тема по предстоящото житуване..
  3 likes
 32. Мисъл за деня-30.01.2017г Когато ви се говори за Бога, вие мислите, че можете да си Го представите като човешко същество. Погрешката не е там, но щом му дадете човешка форма, вие вече допускате в ума си някои човешки качества в Него. Щом допуснете, че Бог прилича, по някакъв начин, на човека, вие ще Му припишете някои качества, които самите вие имате – някои ваши склонности, разположения. Трите връзки
  3 likes
 33. Молитвен наряд за начало: Добрата Молитва В начало бе Словото - песен Без_кал! - беседа Молитвен наряд за край: Венир-Бенир - песен Господнята Молитва Ще прочета 12 глава от Евангелието на Матея. Ако ви попитам, защо сте дошли тази сутрин, защо сте се събрали тук, всяка неделя сутрин вие идвате тук, защо? Който ходи в банката, ходи за пари. Който ходи на нивата, отива да оре или отива да сее, някой на нивата отива да жъне, някой отива на нивата да вземе пожънатото. Разни са стремежите. Вие всички сте дошли тук, но всички не идвате с еднакви намерения. Някои сте дошли да орете, някои сте дошли да сеете, някои сте дошли да жънете. Някои с колата дошли да вземат пожънатото. Човек е дошъл на земята. За днес защо сте дошли? Да научите едно изкуство, да плетете дантели, на ваш език говоря. Вие сте учени хора. Учението ви седи да знаете да четете, основата е 32 букви в български език. В еврейския език има 22 букви и то са само съгласни. В българския език имат повече. Едно време бяха още повече, но види се българите ги смаляват. Трудна работа е с много букви да боравиш. Всяка буква има особен характер, особен строеж. Допуснете, че във вас има желание да направите всичките букви с еднаква външност, като войници, да носят еднакви дрехи. Какво ще стане, ако всичките букви станат еднакви? Ще се изгуби смисъла. Всяка една буква трябва да спазва своя особен характер. Но тази буква, понеже иска да учи едно изкуство, трябва да се учи да плете дантели, да знае, как да се съчетава с другите букви, че да образува нещо ново. За пример, ако една буква се съчетае с 0 ще научи едно, ако се съчетае с А, ще научи друго, ако се съедини с Е, ще придобие трето, ако се съедини с И – четвърто и т.н. Всичката философия седи в туй преплитане. Една буква трябва да има хиляди и милиони преплитания. Сега някои от вас знаете да плетете дантели. Вие имате една желязна кука, тя има един зъбец, с него вие хващате бримките една след друга, току мушка едно след друго, има си в ума някоя мисъл. Като гледате може да кажете, че си играе. Не си играе, но брои всичките бримки. Има и едно духовно плетене. Ако ти не разбираш азбуката на своите чувства, ако ти не разбираш азбуката на своите мисли и ако ти не разбираш азбуката на своите постъпки, знаете ли какво може да стане? Всичките неприятности произлизат от незнанието на азбуката. Ако онзи, който плете дантели, пропусне една или две бримки, знаете ли какво може да стане? Може да ви приведа друг пример. Вие понякой път може да сте ходили при някой кацар, да видите, как прави каци. Той, кацарят, си има едно голямо ренде, дълго по някой път един метър и половина. Прекарва рендето по дъските, като ги оглади, съчетава тия дъски и прави каца. Но между тях туря папур, че ако има някаква празнина, която не е огладена, този папур да запуши дупките. Всички дупки трябва да бъдат запушени, понеже ще се тури някаква течност вътре. Ако не се запълнят, течността ще излезе навън. За пример, вашите каци често се изпразват. Вие имате някаква мисъл в главата, мислите, че имате нещо ценно, но след малко погледнеш, няма го. Мисълта отишла някъде, забравили сте я, изтекла. Често има ученици, учат, учат, но като дойдат да държат изпит, всичко изтекло из кацата. А пък учителите вярват само в неизтеклите каци. Ако кацата, ако бъчвата не е изтекла, значи ученикът е учил. Щом не е изтекла, казва: „Пълна е кацата.“ Щом е изтекла казват, че кацата е празна, не вярват на нея, те се съблазняват, казват: „Той иска да ни смахне.“ Да допуснем, че вие искате да имате едно здраво тяло, една здрава каца. Какво трябва да направите сега? Тук преди два дни дойде един брат и ми се оплака, че го боли дясната част на главата. Болял го врата и един месец някъде в болница бил, туряли му инжекции, лекували го, казва: „Имах едно малко подобрение, но изгубих своето разположение. Сутрин, като стана, главата ми е замаяна, пък съм учител, трябва да бъда свеж и бодър. Не съм разположен, някой път идат такива мисли, не ми се живее. Млад човек съм, сега да живея, пък се обезсмислил живота ми.“ Аз започвам да се разговарям с него. Търся причините на болестта му. Казвам: „Сега тебе те боли дясната страна на главата, пък ти си левак. Ти работиш с лявата ръка повече, отколкото с дясната.“ Той казва: „Това е по рождение, работя с двете, но повече работя с лявата ръка.“ Левакът днес е изключение. Защото едно време, всички хора са били все леваци. – „Ти си закъснял. Наместо да станеш десничар, останал си левак.“ Едно време, човек е работил с дясното полушарие, затова и лявата ръка е работила повече. Сега, понеже дясното полушарие се уморило, работата преминала в лявото и човек работи с дясната ръка. Разумните същества, които ръководят човечеството направили да работи с лявото полушарие и да работи с дясната ръка. Та на него казвам: „Ти ще станеш десничар. Защото се намира повече енергия в лявото полушарие, която привлича повече кръв. Тази кръв не може да се оттегли от мозъка, следствие на това, вечерно време ти не можеш да спиш, мозъкът не може да си почине. Така не може да бъде.“ – „Какво трябва да правя?“ – „Ще станеш десничар.“ – „Че как?“ Рекох: „Че там е. Какво ти казаха лекарите?“ – „Туряха ми инжекции, но най-после казах на лекарите, че не мога повече да понасям инжекциите. От младини не съм се лекувал. Казах: Докторе, не искам инжекции.“ Всеки казва: „Да му турим инжекции.“ За пример, всичките съвременни хора знаят майсторски да турят инжекции. Като турят някому някоя инжекция, той да му мисли. Вестникарите инжекции, колкото искаш турят. Без инжекции, понеже има инжекции, които са много скъпи. Тук преди години на едного туриха инжекции по 8 хиляди едната. Той и с инжекциите отиде в оня свят с 16 хиляди лева билет. Не само на другите хора туряте инжекции, но и на себе си туряте инжекции. Вие сега сами си туряте инжекции. Хубаво е, да туриш, но като не знаеш, каква инжекция да туриш, може да си напакостиш. Ако туриш една инжекция от серума на любовта, разбирам, но ако туриш от серума на безлюбието? Ако туриш от серума на безверието? Без_кал!
  3 likes
 34. Сега думата кал има няколко значения. Кал е едно състояние на чувствата. Когато порите на човешкия организъм се запушат, това е кал. Когато порите на човешкото сърце се запушат, това е кал. Когато порите на човешката воля се запушат, това е кал. Тази кал, тя е потребна, както кепенците на прозорците са потребни. Нали някой път турят кепенци, завеси на прозорците зимно време, понеже стъклата са добри проводници на топлината, изтича тази топлина, поставят завеси, кепенци, за да задържи топлината вътре. Калта някой път е потребна да пази, за да не би тази топлина да излезе навън. Но когато изгрее Божественото слънце, тази кал не е потребна. Не искам да кажа, че е грешно. Според мене, погрешката е тогава, когато човек задържи прозорците затворени, когато слънцето грее. Когато слънцето грее, трябва да се отворят кепенците. Без_кал!
  3 likes
 35. Мисъл за деня-3.02.2017г В любовта някой път има примес. Имаш едно чувство или каквато и да е мисъл, и ако твоите чувства изчезнат, в дадения случай трябва да знаеш, че имаш един примес, от който трябва да се освободиш. Любовта ти не е чиста, има примес. Чистата любов се отличава по това, че човешкото съзнание не е раздвоено. Тя е Божествената любов. ...Там, гдето няма раздвояване на съзнанието, действа Божествената любов, а там, гдето има раздвояване, има примес от по-долно царство, и вследствие на това в човека се явява едно противоречие. Естественото положение на човешката душа
  3 likes
 36. Мисъл за деня-2.01.2017г Някой казва: "За да тръгне човек по новия път, трябва да се отрече от себе си. Трябва да напусне жена си, децата си." Ти можеш да напуснеш жена си, и пак ще бъдеш старият, нищо повече. Например ти ще напуснеш една жена, но ще вземеш друга жена. Ти ще напуснеш българските пари, но като отидеш в Англия, други пари имаш. Това не е самоотричане. Това е криво разбиране. За да имате знание, трябва да имате Любов. За да се прояви любовта, трябва да имате знание. А за да се прояви знанието, трябва да имате любов. И за да имате любов, трябва да имате знание. Те са две неща свързани. Те са като онези, положителните и отрицателните, величини. Милосърдие,_смирение_и_молитва
  3 likes
 37. Мисъл за деня-1.02.2017г Има едно вино в света, което е направено от най-сладките думи. Има един хляб в света, който е направен от брашното на най-хубавите думи. Най-хубави франзели са те. Това е, за което Христос говори: "Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми..." - Ако не ядете думите, които ви говоря – те са живот, то е моята плът, моята кръв. Плътта, както се разбира тук, са най-хубавите мисли, най-хубавите думи, най-хубавите дела, с които ангелите се занимават. Ангелите – това са най-съвършените хора в света! Те са били човеци и са станали съвършени хора. И знаят какво нещо е Любовта. И когато ти направиш хляб от мислите на ангелите, от техните чувства и постъпки, и ядеш – това е новият живот. Към извора
  3 likes
 38. Момче, аз съм психиатър, пиша от почти десет години постове, които са като за учебник и в никой от тях не може да намериш такива сложни думи като ,,соматизция,, и ,,ментално,,. Нещата са много прости и ти си ги отбелязал - СТРАХЛИВ си.Е, какво да направи човек който иска да се справи със страхът си.Само едно е, да се научи да бъде СМЕЛ. Спри да четеш психологични форуми и такива за болести, чети и търси информация за смелостта, как да я придобиеш. Това ти трябва, да се научиш на смелостта на мъжа който си . Соматизация....уф.
  3 likes
 39. Целият ни живот е тази трансформация и акордиране по същността ни. Това не означава до безкрай ходене на психотерапия обаче - в нея се дава ход, тласък на това акордиране, а трансформацията си продължава водена от най-добрият психотерапевт, живота! И все пак, сам е далеч по-бавно, което поставя душелечението, водено от терапевт на достойно място!
  3 likes
 40. 3 likes
 41. Понеже видях, че си писала за кундалини и преживяваното от теб: има пряка връзка, да. Забелязал съм го при повечето си пациенти. Кундалини може простичко да се нарече "Силата на разширяващото се съзнание". Тоест, към такова разширяване те бута тревожността ти, а вегетативните/ неврални преживявания са просто добри и насочващи към това разширяване симптоми. Да, променяш отношението си към тях и виждаш накъде сочат. Иначе прекаленото фиксиране в тях те кара от сочещия пръст да не виждаш слънцето на уроците и духа си! Виж тук: - Психотерапия и духовност - Любовта, Мъдростта и Истината в психотерапията - Безжалостна любов - Всемирно бяло братство и психотерапия - Невроза и духовност (Роберто Асаджиоли) Мисля, че имах още текстове за кундалини и тревожните състояния, но не ми изскачат нещо. Имам и клипове по темата - по-късно ще сложа линкове.
  3 likes
 42. Виж това мнение. Разликите са външни, а психичните наличности и движения са идентични. Не мисля, че проблемите ти са неврологични. Над нервната, ендокринната и имунната системи стои една царица - психиката. Ако кажа, че тя е на микрон разстояние от нервната, това ще е само маниер на говорене, защото всъщност тя задвижва невралните процеси пряко, въплътена, отелесена е в нея. Когато се научиш първо, да виждаш ставащото не като лошичкото и гадничкото, а ти като жертва, а като насочващ те фар към пълнота от себепознание, сила, обич и хармония, тогава, второ, можеш с благодарност да промениш отбягващото поведение в предизвикващо. Така се премахва изтласкването на сега капсулираните дълбоки страхове, към които симптомите (реакцията на вибрациите) сочат, измествайки вниманието в хипохондриастични фиксации. Това изместване отпада все повече, дълбоките страхове стават все по-видни и работата с тях все по-активна, съзнателна и любяща, тъй като започват като гориво да се топят в огъня на самоувереността ти. Повече тук няма какво да кажа -терапевтът ти ще ти каже. Само добавям: въртиш ли се хистерично в защита на илюзорни печалби, няма как да се получи. Първо, ясно се виждат тези печалби и придобоваш смелостта да задоволяваш добрите намерения в основата им вече по адаптивни начини. Отричаш ли хистерично, чакаш ли само на терапевта си, не става. Иска се смелост, кооперация освен на външния терапевт и на терапевта в теб, на душата ти (която си ти), спуснала състоянието ти с учебна цел! Хвърли едно око на думите на Саша, която измина огромен път за немного време: Здравейте, Иска ми се да развенчая една от големите заблуди на тревожното състояние. Никой и нищо не помага реално, ако нямаме силна мотивация за справяне. Отговорността за справянето си е само и единствено на всеки от нас. Разбира се, ако имаме мотивация, можем да потърсим помощ и подкрепа, защото понякога е трудно. Без лична мотивация, обаче няма как да се справим. Всяка терапия, без нея, е безсмислена. Терапевтът може да покаже посоката, но няма как да извърви пътя вместо всеки от нас. Това е път, който не свършва със справянето. Без мотивация няма как. Саша
  3 likes
 43. Благодаря за беседата! “Всичко тече, всичко се променя“, но Божественото е неизменно... Тези, които изучават древните книги, които изучават старите писания, все още не могат да разберат един такъв преносен, фигуративен език, какъвто е езикът на Природата. В нея всичко е само изложение в картини, всичко е наглед разхвърляно. Тъй да се каже, Природата никога не ни говори на наш език. Ние сами си тълкуваме, правим си някакви преводи от онова, което тя прави. Но какъв е езикът на Природата, никой не знае; как точно говори тя, никой не знае. Природният език няма никаква граматика. Кои са нейните съществителни, прилагателни имена, местоимения или глаголи, и това никой не знае. И сега ние се спираме върху думите, които Христос е изказал преди 2000 години. Ако ги разберем така, както Христос ги е разбирал преди 2000 години, значи, че сме останали много назад, понеже сам Христос от 2000 години насам е направил голям прогрес. Христос преди 2000 години не е бил такъв, какъвто е днес. Днес Той е съвсем друг. Всичко в света прогресира. Едничкото неизменяемо същество, което никога не се мени, това е само Бог. Той не се мени по единствената причина, че е вечен, безграничен, съвършен в Себе Си, а всичко друго, което се съдържа в Битието на Бога, търпи изменение, постоянно се променя. Благото на всички хора - единично, индивидуално, семейно, обществено, общочовешко - седи именно в тези промени, които стават. Тези промени могат да бъдат нормални, могат да бъдат и анормални. Например разболява се човек - това е анормална промяна; осиромашава - това е анормална промяна. Обаче забогатява човек - това е нормална промяна. Вземете например думата „богат", богат човек - това е дума, която означава нормално състояние. Прибавите ли към тази дума частицата ,,-аш" - „богаташ", вече се изменя съдържанието на думата, тя означава вече анормално състояние. Като кажеш „богат човек" търпи се това, но като кажеш „богаташ", тази дума става вече опашата. Какво й придават тези две букви? Какво означава частицата „аш" на края на думата? Частицата „аш" на думата „богаташ" показва, че този човек така живее, че оттук-оттам зачеква, лъже хората, а иска да им покаже, че уж по Бога живее. Тъй щото в думата „богат" има нещо нормално, но като се каже „богаташ", в тази дума има вече нещо криво. Или думата „буржоа" – и в нея има като българското „богаташ". Като се каже „аристократ" или „nоЬle man", е пак същото - българското „богаташ". Сега, това са идеи, изразени чрез известни думи, които аз не вземам в друг смисъл, освен в смисъл на онзи велик закон, който регулира нещата в нашето съзнание. Например, ако вземем едно парче месо, в първо време то е прясно, има червен цвят, но ако поседи няколко дни, то започва да се разваля, да мирише. Природата в това отношение определя нещата. По същия закон много думи, с които ние си служим, са започнали да се разкапват, да се разлагат, да миришат и затова им трябва малко сол, за да се спре този процес на разлагане. По същия закон ние не можем да живеем стария живот. Животът на миналото е абсолютно невъзможен, понеже в природата два еднакви момента абсолютно не съществуват. Колко години трябва да живее цялото човечество, това е абсолютно определено. Колко време трябва да живее човек, и това е абсолютно определено. Нещата в природата абсолютно не се повтарят. Казвате: защо ни говорите тези неща? Ние ги знаем, ние сме ги слушали толкова пъти, знаем тези работи. Казвам: ако аз преповтарям това, което вие вече знаете, то е безполезна работа, то е губене на време. Няма защо да ви преповтарям старите истини. Няма какво да разправям на стария човек за неговите младини, какво е бил той на времето си, той знае тези работи по-добре и от мен. Но ако на този старец му разправям неща, които той не знае, с четири уши ще ме слуша. Ако му казвам начини как може да се подмлади, той ще ми каже: „Говори ми, аз ще те слушам." Ако му разправям опитите, които може да направи, той ще ме слуша. Ако отида при един болен и започна да му разправям за болестта, той няма да ме слуша, той я знае по-добре от мен, сам ще започне да ми описва своето състояние; но ако започна да му разправям начините, които може да приложи за своето излекуване, той ще ме слуша. Ако му кажа: няма какво, ще трябва да търпите, той няма да ме слуша. Това и баба знае. Всяка баба знае да разправя тези неща, да дава разни утешения. Болният обаче казва: „Не, цяр, цяр ми дайте. Дотегна ми това нещо. Не мога повече да търпя." Ама Господ ти е изпратил тази болест. - „Какъв е този Господ?"... Сега ние ще оставим настрана тези догматични въпроси. С тях може да се занимава само онзи, който ги е създал. Догмите са предмет на едно догматично учение, те са собственост на известни философи, на известни традиции. Тази тяхна собственост ние не искаме да я вземем, те нека си я пазят. Казвам: два пътя има, които хората трябва да разбират. В единия път вървят онези, които вярват в Бога. Те са хората на прогреса, идеалистите, те вярват в някакъв Бог и казват, че този Бог живее в сърцето им. Другите пък вярват в природата, но те трябва да я разбират, да живеят съгласно нейните закони. Аз не говоря за онази мъртва природа, която не е отзивчива спрямо нас; аз говоря за живата, за отзивчивата Природа. И ако ти знаеш нейните закони, тя веднага ще те успокои. Има един закон на Природата, който знаят мъдреците и светиите. За тях тя е много отзивчива. Например, ако ти си някъде всред природата, но облечен с тънки дрехи, а вън е много студено, около минус 30 градуса, и ти ако се обърнеш към нея с нейния език, тя веднага ще ти отговори: няма да се мине много време и температурата ще се повиши най-малко до минус 20 градуса. Ще кажете: как може да стане това? То е нейна работа, това е факт. Който знае езика на Природата, ще види колко отзивчива е тя. На разумния, който може да й говори на нейния език, и тя веднага може да му отговори; за онзи, който не може да говори на нейния език - ни глас, ни услишание. И тъй, безумните казали на разумните: „Дайте ни от вашето масло!" Вие можете да кажете: „Че нали тези, разумните, са били милосърдни, защо да не дадат от своето масло на онези девици?" Маслото в този случай представя условия за произвеждане на човешките мисли. Човешката мисъл не се продава; светлината не се продава. Ти не можеш да я хванеш, не можеш да я впрегнеш на работа. Ако ти знаеш законите, можеш да хванеш веществото, от което светлината се произвежда и да я произведеш, но самата светлина не можеш да хванеш. Тя е свободна, тя си ходи навсякъде. И човешката мисъл е напълно свободна. Но първото нещо: не трябва да вярвате в този закон, че човешката мисъл е абсолютно свободна. И свободен човек е само този, който правилно мисли, а не този, който неправилно мисли. Защото правилната мисъл сама по себе си тъче, праща сили, тя праща мощ, тя е свободна. Тя върви във възходящ път. А всяка мисъл, която не е правилна, тя върви по низходящ път; тя ще смути сърцето, ще смути ума, ще внесе всички пертурбации в човека. Следователно, когато казвам, че човек трябва да мисли, аз разбирам онази светла мисъл, която върви. Само тази светла Мисъл е в състояние да гради. Ще кажете, че животът е лош. Не си туряйте в ума мисълта, че животът е лош! Това е нещо относително, то е нещо само временно. Студено е, но студът може да се превърне в топлина, да се смени времето. Ти може да си сиромах, но сиромашията може да се смени, да се превърне един ден в богатство. Всичко зависи от вашата разумност, която имате. Ние често се произнасяме за живота, но без да размислим добре върху нещата. Ако един човек, живял порочен живот, се постави в положението на един безумец, който иска пари на заем от праведния, от светията и му казва: „Моля ти се, помоли се за мен на Господа да ми прости греховете, това е нещо, което не може да бъде. Праведният може да се помоли за него, но само ако той обещае да работи; без да работи, да яде само и да пие, да пиянства, да върши оргии, а другият да се моли за него да му се простят греховете - такова прощаване, такова правило никъде в природата няма. И после, някой може да каже: аз живея много добре. Че живееш много добре, така е, но на твоето добро живеене всеки ден трябва да прибавяш по нещо, понеже животът е непреривен. Това са две фази на еволюция. Пред теб седи един път на вечността, по който ти трябва да минеш. Всеки ден трябва да прибавяш нещо. Всеки ден си носи нещо ново. В това отношение вие трябва да разглеждате живота като едно дърво, което всеки ден расте. И ако всеки ден или всяка година не придава по едно малко клонче, то е осъдено на изсъхване. И ако докато стигне последната възраст то всеки ден не придава по нещо, значи не се е развивало както трябва. Развива ли се правилно, всички тия нарастъци показват, че дървото е прогресирало. То е мислило, като е расло. Каквото и да мислят хората, но аз казвам: всяко растене има известна мисъл в себе си. Така и всяко растение в процеса на своето развитие има известна мисъл. Нека ви приведа следния пример: представете си, че тренът върви, усилва постепенно своето движение, не спира. Питам: самият трен има ли някакво съзнание за своето движение? Той сам няма никакво съзнание. Пътниците, които са в него, те знаят това, но и онзи, който кара трена, самият машинист, той знае цялата работа, от него зависи всичко. Друг пример: когато на бойното поле пред теб падне една граната и се разпръсне, тя сама съзнава ли това, което върши? Тя сама ли дойде при теб или някой друг я изпрати? Тя не дойде сама, някой я изпрати, и като стигна до теб, пръсна се, направи пакост, но тя не съзнава нищо от това, което е извършила. Обаче онзи, който я изпрати до теб, той знае какво може да извърши и какво е извършила. Казвам: има известни човешки мисли, които мязат на гранати. Те са изпратени отвън. Има известни човешки мисли, които мязат на житните зрънца. Те са изпратени за съграждане на човека. Всяка мисъл, която може да помогне на човешкото съзнание, е изпратена от живата Природа. Има неща в света, които никой не може да ни ги даде. Единственото същество, което може да дава, то е само Природата, в която ние живеем. Само от нея можем да взимаме нещо назаем. Но тя всякога държи отчет за нещата. Притчата за талантите показва, че те могат да се дадат само на тези, които имат. Вземете например кой носи тежките работи в живота? Юнакът, здравият човек носи тежките работи. На коя кола турят повече тежести? На здравата кола. Въпросът обаче е друг: какво е вътрешното състояние? Кому дават най-голямото богатство? На умния човек. Ние говорим за богатството в правия смисъл на думата. Човек може да бъде не само материално богат, той може да бъде и умствено, и духовно богат. Под богат човек не разбирам онзи, който използва своите братя. Богат човек е онзи, който работи за благото на своите братя. Той е богат, защото работи в полза, за благото на своите братя. Да вземем, например двама братя, родени от един и същ баща; единият от тях става богат, а другият остава бедняк. Богатият брат се заема да повдигне своя беден брат, да подобри условията на неговия живот. Добрите хора, богатите хора помагат, няма защо да питат да помагат ли или не... Дайте_ни_от_вашето_масло
  3 likes
 44. Тоест, за да поставим коня пред каруцата, нека кажем, че вече отношението ти към тези мисли е различно, по-спокойно, вече са те научили къде волно, къде неволно, на известно себеприемане, познание и смелост. А за психоложката - вземи, че прояви една доза уважение и кажи, че и тя ти е помогнала! Била е там за теб, отделяла е от времето и енергията си, правила е каквото е можела! Така че, мъничко великодушна благодарност няма да е излишна!
  3 likes
 45. Молитвен наряд за начало Бог е Любов (песен) Малката молитва Беседа : 306.Постиженията на човека 4 февруари 1940 г. 12 глава от Посланието към римляните Моливен наряд за край : Господнята молитва Формулата на Братството .
  3 likes
 46. " Искам да попитам на какво се дължи това, че всеки път когато съм в друга държава или друг град за по-дълго време в мен засилва едно чувство на незавършеност, което ме тласка обратно в родната ми държава и град, там където съм израснал?" Недовършени задачи – Блума Зейгарник, руски психолог - установява свойството на паметта ни да запомня по-отчетливо недовършените или прекъснати задачи. Колежката е изследвала чисто когнитивни, ментални процеси и задачи. Но свойството на паметта да събужда задрямали неотработености, когато човек общува с родителите, роднините, близките, когато е в родното си място, е свързана освен с контекстуалното припомняне и с други фактори. Тук вече анализата може да обясни по-подробно от когнитивната наука. Във всеки от нас, в т.н. суперего (аз-идеално), в тази психична инстанция в нас, в която се залагат нормите, ориентирите за живота, присъстват т.н. интроекти. Казано популярно, това са програми, заложени от отношението на родителите към нас през първите ни години, което се превръща в отношение на нас самите към себе си. Отношенията между родителите, се превръщат в собственото ни отношение към партньора ни. Тези програми живеят в нас несъзнавано, но до голяма степен определят възприятието ни за света, хората и нас самите. Често в тях присъстват травматични конфликти. Като се каже травма, човек си представя някакви мъчения... А всъщност по-сериозни са повторяемите, малки липси на обич, или прекомерното задушаване и протекция, предателствата и лъжата, несправедливото отношение, двойните стандарти, свръхочакванията, манипулативното обвинение, принизяването и мачкането с посланието "отхвърлям те, ако не се нагодиш към мен!", липсата на безусловна любов и ясно разграничение между поставяне на граници към действието, но пълно приемане на личността: "Ако не направиш това, ако не се държиш така, мама няма да те обича повече!", непредсказуемостта и неконсистентността в поведението, студеното неглижиране и липса на топлота, допир, сензорика и т.н. Родното място, улици, училище, миризми, родителите, близките, директно резонират със заложеностите в нас. Както с много радостни и уютни, така и с конфликтни и травматични. Истината е, че където и да отидем, носим себе си със себе си. Но все пак, контекстуално обусловената памет директно провокира и вади наяве всички наши дълбоки преживявания. Така, връщането по родните места и срещата с близките е силен стимул за вътрешна преработка!
  3 likes
 47. 3 likes
 48. "Аз съм говорил и друг път и казвам: Богатството на човека зависи от онова малкото количество злато, което той има в кръвта си. Понеже всичките хора нямат еднакво количество злато, затова не са еднакво богати. А според мене и здравето зависи от златото, което има в кръвта си. Понеже той е ценен метал, който не се окислява и е добър проводник на Божествената енергия, затова здравето на човека зависи от неговото органическо злато. От три качества е златото. Има едно умствено злато. То влиза в състава на човешката мисъл. Златото влиза и в състава на човешките чувства. Златото влиза и в състава на човешките постъпки. Следователно, човек трябва да изучава умственото злато, сърдечното злато и златото, което функционира в човешкото тяло. Сега вие може да кажете, че това са отвлечени работи. Всяко неразбрано нещо е отвлечено. Всяко нещо разбрано, е реално. Вие имате една съвременна призма, която разлага светлината. Като пуснете слънчевия лъч, той боядисва стената. Щом махнете призмата, няма боядисване. Значи, стената може да я боядисате без да се боядиса. Казвам: Ако вие прекарате червения цвят в човешкия организъм, туй което не е реално, което не боядисва, ако държите тази червена светлина върху един малокръвен човек, веднага неговото малокръвие изчезва. Засилва се енергията на тялото му. Някой път, аз препоръчвам, ако някой е много малокръвен, хубаво е да има две, три саксии с червени цветя и да ги полива. Няма да се мине година, вие ще видите, какво влияние ще окаже върху организма. Ако човек спира погледа си върху червения цвят, който ти дават, той ще окаже едно влияние върху вашия организъм. Сега аз говоря за червения цвят, който е отражение на живота. Той е основния тон на живота. Колкото червения цвят е по-ясен, толкова живота е по-разбран. Когато животът стане съвсем неразбран, тогава в старите хора, които не разбират живота, набира се червен цвят на венозна кръв, от която идат всички болести. Всичките болести се дължат на нечистата кръв у човека. Но за да се пречисти кръвта, трябват три качества. Ти трябва да обичаш. Ще призовеш алхимическия огън. Ти трябва да мислиш, трябва да се яви светлина. Най-после ти трябва да бъдеш силен, трябва да имаш истината в душата си. Следователно, ако твоята мисъл не е светла, ако твоите чувства не са топли, ако твоите постъпки не са силни, твоята кръв не може да бъде червена. Някои мислят, че червеното кара хората да се бият. Онзи цвят, който кара хората да се бият не е червения цвят. Червеният цвят събира хората да живеят добре. " Постиженията на човека 4 февруари 1940 г.
  3 likes
 49. Интересен момент сте забелязали и отбелязали тук.Отворих линка с последното издание на Жануа посочен от Донка и попаднах на стр.87 ето на тази мисъл от беседата : Аз съм ви говорил за Любовта, за най-хубавата Любов. Досега аз съм ви говорил за безопасната Любов. Вие сте много учени, вие сте от мен по-учени. Вие трябва да се запознаете с безопас - ната Любов, а пък вие сте запознати с опасната любов, с която много мъчно може да се справите вие. много голям кон е тя, като тръгне, тя влачи любовта, за която вие сте се хванали за някого. Не мисл`и от сутрин до вечер само за себе си. Тя има право - че тя е вече една възрастна мома на двайсет и една година и се готви да се жени, а пък ти искаш да я занимаваш с глупави работи. Тя казва: “С твоите глупости аз не искам да се занимавам.” Вие само плачете подир нея и тя ви изхвърля от вратата навън. Вие влезете вътре и се представяте, но тя пак ви изхвърля. Вие влизате, из- лизате и най-после казвате: “Не си струва човек да обича.” Като влезете, ще кажете на тази Любов: “мога ли да ви услужа с нещо си?” Няма да `и представяте вашите интереси, вие какво искате, а ще работите за нейните интереси. Вие сега в тази форма, каквото и да ви кажа, вие може да имате една изопачена мисъл. Стр.8 Добри проводници ,24 октомври 1934 г ,5 ч сутринта ООК Видно е ,че главната буква се употребява с разбиране на смисъла. Не мога да дам веднага пример ,но в беседи и от другото издателство съм срещала това разграничаване на думата с главна и малка буква в зависимост от смисъла,в който е употребена . От тези примери аз си вадя заключението,колко отговорна работа е работата със Словото на всички ни ,защото беседите стигат до издание минали през много ръце.
  3 likes
 50. Благодаря! Забележката е справедлива! Текстът се публикува по изданието на "Бяло братство". В новото издание на Жануа това е коригирано. Стар и нов порядък
  3 likes
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00