Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Допринасящи


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/27/10 in all areas

 1. 4 points
  Мисъл за деня - 27 май Ако някой направи добро и каже: „Аз го направих, защото съм добър”, той е на грешен път. Той трябва да каже в себе си: „Бог направи доброто чрез мене.” Човек трябва да бъде добър не заради хората, но за Бога, без никакво користолюбие, без да очаква нещо за себе си. Човек е добър, понеже Бог, който живее в него, е добър. Доброто Молитвен наряд за всеки ден: Добрата молитва Псалом 91 Псалом 23 Господнята молитва Да се прослави Бог... – формула Молитвен наряд за четвъртък: Той иде Плодовете на духа – молитва Псалом 112
 2. 2 points
  Първите стъпки в паневритмията за всеки са били вероятно различни. И все пак могат да се обобщят в следните три групи възможности: 1. Може би сте започнали като просто сте влезли в кръга и сте подражавали на движенията на другите. 2. Може би сте слушали първо музиката и ви се е приискало да я изтанцувате. 3. Може би първо сте имали теоретична подготовка - книга, филм, описание, запонзнаване с материали за паневритмията. Това са три пътя: чрез волята , сърцето или ума. Споделете как е било при вас и как смятате, че е най-благорпиятно да започнем с първите стъпки в паневритмията.
 3. 1 point
  Iva

  Паневритмия в Перник

  Скъпи приятели, С радост ви съобщавам, че в Перник от 7 години играем Паневритмия. Това е хубаво не само за всеки един от нас, но и за града ни. Мястото е над градския парк (по стълбите към Табана), след като се мине покрай паметника на Г. Димитров се изкачваме около 100 метра на най-високата полянка и там ни очаква песента на птиците, росата, която блести като елмаз и аромата на жасмин и акация. Имаме невероятно място за хармония с природата и със самите себе си. Заповядайте, да споделим радостта от Паневритмията и общуване с природата. Часовете са 7:00 през седмицата и 7:30 в събота и неделя и празнични дни. За по-ранобудните има посрещане на изгрева с духовен наряд и изиграване на 6-те духовни упражнения, както и други упражнения от Учителя, след което играем Паневритмия и завършваме с няколко песни. Всеки, който желае, е добре дошъл !!!
 4. 1 point
  Пламъче

  Учителю,благодаря!

  Винаги си спомням с огромна благодарност моя учител от началното училище.Колкото повече време минава,толкова повече разбирам какво богатство ми е дал този човек. Той беше спокоен ,никога не повишаваше глас,никого не обиждаше.Ако се случеше някой да закъснее за час,просто го помолваше да изчака от другата страна на вратата.Закъснелите винаги съжаляваха за пропуснатия урок и не повтаряха закъснението. Имахме в класа едно момче,което живееше само с майка си,която страдаше от психично заболяване.Подиграваха му се.Нашия учител намери време(в отсъствието на момчето) да ни обясни какво преживява това дете и че ние трябва да му помагаме,а не да му се подиграваме.Беше много убедителен и успя да промени отношението на всички в класа. Той работеше с Любов,която успя да предаде на мнозина от нас. Благодаря на този Човек и на късмета си да попадна на такъв учител!
 5. 1 point
  Рассвет

  Цигулка за деца

  Елин Колев http://www.youtube.c...h?v=6ivmR43ZGNY "Стандарт", 6 март 2009
 6. 1 point
  Слънчева

  Размисли на глас...

  Здравей Уки, поздрави на всички. Уки, след много търсене и вътрешни противоречия, след обвинения и самообвинения осъзнах, че не е важно дали някой ме обича. Важното е, че аз обичам. И, че се чувствам щастлива от това. Проявите на Любовта са много и различни. Във всеки момент Тя ни носи нещо, казва ни нещо. И най-важното, сега знам - има Един, който ни обича и точно, когато сме най-сами, в тъмното Той ни проговоря, хваща ни за ръка и ни повежда...към Светлината... Вярвай, в себе си и в онова неизменно Добро, което е навсякъде, в Живота... Истинският човек
 7. 1 point
  Гост

  Житен режим всеки месец

  Благодаря, Синьозелена! Значи може да се започне в понеделник или вторник. Ето какво пише за тези дни: И за съответния период: /източник/
 8. 1 point
  Диана Илиева

  Полиневритен артрит

  Не зная какви са другите физически предпоставки при теб, но защо не опиташ да правиш известно време комплекса асани от йога (те и бе здруго имат сравнително малко противопоказания - примерно ако не ти е високо кръвното налягане и някои други неща).
 9. 1 point
  И аз се пообърках вече azbuki , Нещата се поразминаха след последните постове на на Даниела. Проблема започна с това, че тя много обича другия мъж и не иска да се разделят, но не може и да остави съпруга си към който има само приятелски чувства: Цитирам: daniela71 "А,толкова да се обичаме... и какви ли не компромиси сме правили ... той казва че нищо няма да се промени,но знам ли? времето ще покаже ,но Бог не ме е дарил с търпение.." "Съпруга си оби4ам ,но по някакъв друг на4ин...като приятел." До тук нещата бяха някак ясни, особено след втория пост в който стана ясно, че съпруга задоволява всички финансови капризи, които любовника не може. Но следващите постове: daniela71 "знаете ли какво е да цените и оби4ате до себе си мъжа 15 години и да не можете да да се радвате на хубавия живот ,който ми е даден"- това например не го разбрах- Кой ти пречи на тебе да се радваш на хубавия живот със съпруга си, след като в по- горния пост казваш че много обичаш любовника си? И ако искаш да се радваш на хубав живот със съпруга каква е ролята на любовника????? Още по объркано става в следващия пост: daniela71 " от това да създам баланс да се правя, че нищо не се е слу4ило в къщи и да бъда перфектната домакиня с усмивка на лице, а вътрешно душата ми плаче и сърцето ми се къса,не агония ми незнам как да го нарека. " След като искаш да се радваш на съпруга си и на живота с него, защо страдаш, че трябва да си в къщи?? и това: "но като не се получиха нещата при него пак почна да звъни ,да обсебва и аз попаднах пак в капана и айде старата песен отниво. Тогава чувствата бяха наполовина и не ми пукаше (а той тогава бе най милия 4овек и си казавх..-Боже Господи,колко се е променил,дори и духовно се е извисил),молих се на Бог да му изпрати жена да има дом семейство да не ми тежи на душата след време и ето .." Значи казваш, той те обсебва и това те тормози, искаш да си намери жена, а като си намери се чувстваш на заден план!??? На края на всеки пост задаваш един и същи въпрос- Какво да правя?? Даниела, тук доста хора взеха участие, доста хора ти казаха различни начини за начало на някакъв изход. Вместо да коментираш, как би приложила нещо от предложеното, ти се фиксираш само в обвиненията и се оправдаваш, изпадаш в самосъжалителна позиция и имам чувството, че изобщо не прочитеш различните начини които ти се предложиха. Така няма да стигнеш по- далеч от мястото на което си в момента. Спри да разглеждаш себе си като жертва, защото не си. Ти се жена обгрижена от съпруга си, който твърдиш, че обичаш. От друга страна си се ползвала от ухажването и вниманието на още един мъж, който не знам дали обичаш, според мен по скоро не- той ти е емоционална зависимост, която ще си преодолееш страдайки. И то не страдайки за него, а за себе си. И както ти каза по- горе Божидар( мисля че беше той), прочети всички постове от началото на темата, поне още веднъж. Избирателното ти фокусиране, само върху постовете с обвинения, защото виждаш себе си като жертва, изобщо не ти помага.
 10. 1 point
  Права си, всичко е въпрос на избор, въпросът е в това човек да е наясно когато се колебае да направи своя избор да запита себе си както е казал дон Хуан - "Има ли този път сърце?" т.е. да избере своя път със сърце и да поеме свободен по него. Явно в това се състои въпросът. Ще споделя нещо което сигурно съм споменавала и друг път така че може би тук ще се повторя, но все пак споделеният опит може да послужи на някой. Преди години бях много хлътнала по един мъж, ама многооо и така се терзаех..., все за него си мислех докато един ден вървейки по една улица изведнъж ме споходи една много силна мисъл. И тя прозвуча така - "Представи се себе си до него. Виждаш ли се заедно с него така един до друг за цял живот каквото и да означава това?" Трябва да ти кажа че едва не подскочих и изтрезнях на минутата. Много след това прочетох тези думи на Дон Хуан в книгите на Кастанеда и знаех за какво става въпрос. За това предполагам жената се обади търсейки съвет и хубав е този метод даден с писането. В крайна сметка предполагам тя осъзнава, че трябва да вземе решение и да направи своя избор и иска той да бъде правилния, да избере пътя който е със сърце. Има и още едно нещо което е споменавано и друг път, а именно, когато човек се опитва да направи избор да се заслуша в двамата свидетели - умът и сърцето и там където те са в хармония, това е пътят. Поздрави!
 11. 1 point
  Аз не се съобразявам с фазата на Луната(поне що се касае до черешите).Ям череши от началото на черешовия сезон до края му!По няколко дни оставам само на череши - сама усещам кога да го направя. Дори човек да замени само едното хранене с череши,ползата е огромна!Черешата е скъпоценен плод! Ако искаш започни постепенно-замени едно хранене,след това две и се остави 3 дни само на череши.Не е нужно да правиш дълги курсове на пречистване.Сама ще се убедиш в ефекта! Аз съм на мнение,че към всички пречистващи диети трябва да се подхожда индивидуално - за всеки организъм поносимостта към полуглад и глад е различна. Черешата е особено полезна за хора с анемии,но те трябва да консумират черешите между другите хранения,защото лишаването от други видове храна за тях е противопоказно!
 12. 1 point
  Мисъл за деня - 26 май Стремете се да вървите по пътя на Разумността, на Доброто, на Любовта, за да имате подкрепата на Светлите Същества. За най-малкото добро, което прави човек, получава подкрепата на тези Същества. Доброто Молитвен наряд за всеки ден: Добрата молитва Псалом 91 Псалом 23 Господнята молитва Да се прослави Бог... – формула Молитвен наряд за сряда: Песен на светлия път – текст + инструментал №98 Молитва на братството Псалом 19 Псалом 103
 13. 1 point
  Eлф

  Музикални поздрави - 4

  Няколко пъти прочетох думите от представянето на Evastellза които искам специално да и благодаря и да я поздравя. ~~~
 14. 1 point
  Усилието на волята е едно, издевателството над себе си - друго, а борбата пък с демони - трето За да се изгради правилен начин на хранене - е нужна воля. Както и за всяко нещо - поне в началото. Без прилагане на волята си, човек не може да води осъзнат живот и ще се движи по течението на натрапените отвън модели и клишета. Когато се самоосъзнаем и открием истинските си потребности и желания - определено е нужно голямо количество воля, упоритост и постоянство (поне в началото, докато изградим навикът да следваме собствената си свобода). Именно защото и "Вегетарианството е осъзнатост", както казваш Мона За да бъдем осъзнати, обаче - не е достатъчно да мислим по определен начин. Нужно е да приложим тази мисъл към себе си и да й дадем израз и форма във външния свят, като действаме по съответния на тази мисъл начин. Например, има ли полза че осъзнаваме вредата от алкохола и цигарите, ако не прилагаме воля да ги откажем? Смятам, че наличието на подобни теми, дискусии и споделяне на личен опит - е много важна подкрепа за всички, които са решили да тръгнат по стъпките на промяната към воденето на един съзнателен физически и духовен живот. Форумът предлага уникална възможност за докосване до дълбочината на Учението, но и споделяне на много друга ценност и знания. Дава свободата и всеки да избере дали това е неговият Път или не, да срещне съмишленици и приятели или не.. и т.н. Но, никому не е нужно да бъде обезкуражаван или съден за избора му или различията му. Винаги е по-добре човек просто да замълчи, но не и да убива ентусиазма на някого чрез личните си разочарования. Всички вървим по свой път и няма гаранция, че нашият опит е единственият възможен, правилен и градивен. Аз също си го повтарям всеки ден и се старая да не натрапвам своите емоции и "истини" като меродавни.., но, разбира се, не винаги успявам
 15. 1 point
  Благодаря за пожеланието, Крисси ! Както казах по - горе не съм имал предвид това дали се тормозя или не от липсата на месо : отдава ми се да не ям месо. Мога да ям ако ми се налага, НО предпочитам да не ям месо, защото ми е по - приятна постната храна ( това е една от причините да го спра :има и Други ); по - приятно ми е да НЕ ям, отколкото да ям. До решението съм стигнал постепенно, а не изведнъж и не се насилвам, както намекнаха по - горе, напълно доброволно следвам този си избор, без да се затормозявам.Имало е отделни случаи преди да спра месото, в които съм предпочитал постна храна и в които като че ли съм имал леко неприятно чувство към месото. Ако е имало затормозяване то е било свързано с външните условия, със сегашните ми условия за поддържане на безмесен и в същото време здравословен начин на хранене, а НЕ с това че не ям месо. Неяденето на месо само по себе си, досега НЕ ми е навредило по никакъв начин на отношението към мен самия мен или към околния свят, не ми е навредило на спокойствието, не съм се насилвал за да не ям месо, дори имам чувството че съм по - положително настроен отколкото миналата година да речем.
 16. 1 point
  Хриско, и аз а и много други начинаещи вегетарианци са имали подобни затруднения. Понеже все още си свикнал с месни ястия, може просто да си купуваш месни растителни заместители, каквито за щастие вече има по по-големите магазини както и по диетичните магазини. Произвеждат се от соя, пшеничен протеин, конопен протеин и др. (добре е да пише на тя хче не са генетично манипулирани).
 17. 1 point
 18. 1 point
  Злинчо

  Цигулка за деца

  Благодаря ви, Приятели! едно попораснало дете, но нали си е наше Веско Демирев каква здрава компания!!!
 19. 1 point
  Злинчо

  Цигулка за деца

  абе, хайде да се смилим и над професионалистите Поздрав,Marry! Благо Даря! АL414 , Lokator ,Павлета!
 20. 1 point
  Злинчо

  Цигулка за деца

  те така говорят професионалистите - не ги слушай, ами си свири Сибелиус за вас (професионалистите ще кажат, е записът е калпав, цигулката -с посредствен, дори леко банален, тембър, без цвят и т.н. и т.н. ама тоо, ние ако слушаме професионалиститеее...не трябва да слушаме музика, щото не разбираме от нея ) http://www.youtube.c...feature=related
 21. 1 point
  Според мен има фундаментална разлика между мотивирането чрез вдъхновение и мотивирането чрез наказания и награди. Мотивирането чрез наказания и награди е предназначено за не съвсем зрели, не съвсем свободни и не съвсем адекватни индивиди. Например, буйните коне, „хиперактивните” деца, престъпниците или агресивните психично болни трябва (за съжаление) да бъдат усмирявани насила, за да не наранят другите или себе си. Същевременно те могат да бъдат изкушавани и манипулирани с награди (моркови). Свободният, зрял и адекватен човек не може да бъде уплашен от наказания или да бъде изкушен от награди. Той се е подготвил да загуби всичко (когато се наложи или когато има значима кауза); и е готов да не иска нищо (ако се наложи). Той може да бъде вдъхновен и свободно, и доброволно да последва някого: например някой художник, или Христос, или някоя тиха и отдадена на семейството си баба. Световните медии се опитват да ни сугестират с идеята, че 90% от хората са не съвсем зрели, не съвсем свободни и не съвсем адекватни индивиди. Не съм съгласен. Аз вярвам, че огромното мнозинство от човеците са в действителност зрели, свободни и мъдри личности. Но има една малка подробност, те са нормални хора в ненормални обстоятелства! Те са били нормални деца, които са попаднали (или са били изпратени съвсем целенасочено от добронамерения Бог) на планетата, на която има смърт и омраза, на планетата, носеща безобидното име „Шок и ужас”. Затова се опитвам да разбера и да приема дори онези, които се изкушават от дребни награди или се плашат от дребни наказания. Само Бог знае, защо те се плашат (и изкушават) от дреболии; не знам нищо за тяхната най-дълбока същност и не мога да си позволя да ги съдя. Те са мои братя, които се страхуват от нещата, от които и аз се страхувах в миналото; сега аз се страхувам от други неща. Хората са съвършени деца на Бога (Йоан 1:12). Те са уплашени Великани, които рано или късно ще се събудят.
 22. 1 point
  Тъй, тъй! Напоследък се сблъсквам пряко и челно, като трабантче в тир , с една много разпространена сега човешка черта: перфекционизмът! Разбира се, има нормално желание за отслабване. Има обаче и едно вманиачено свръхусилие за отслабване, което неминуемо превръща както живота на отслабващия, така и на хората около него в ад. Защото ведно с този перфекционизъм върви силна критика и автокритика, болезнено дразнене и садо-мазо емоционалност. Та, по-добре дебел и щастлив, отколкото слаб и невротичен. Но, ако отслабването е в разумни граници и е придружено с радост, толерантност и мекота в характера, тогава всичко е на мястото си!
 23. 1 point
  Благодаря,Ася_И за линка.Тази тема изглежда трябва да бъде продължена.Това е един човек,който бил скрит от централизираната братска дейност,така да се каже.Той е търсел живия Бог в живеещите,давал им е директна вяра и спешна помощ.Странствал 10 години,отрекъл себе си в добруването на Бога измежду унижените.Работел за бобена чорба и подслон,през села и паланки. Нашата земя българска не е е оставала от светци,види се.Има ги и сега.Много от тях немогат да натиска бутончета по компютрите,щото нямат време да помагат.Уверен съм ,че си имат друг интернет.Дано и ние един ден се включим към тях,пък ако ще и на dial-up връзка. Светъл ден. Дамян.
 24. 1 point
  Дамян

  Мантра за Учителя

  Обикновено след силно преживяване трудно се пише,трябва да отшуми и после да дадем думата на нашия приятел мозъка-преводача на сърцето,и той да се изкаже. Мантрата е това пре вживяване,но то не отшумява вече ден и не мога да го чакам повече-трябва да споделя и аз нещо. Усещането ми беше същото,когато преди 5 години видях Паневритмия в интерпретация на хора и се вживях.Сякаш това не бе нищо ново,не го виждам за първи път,сякаш съм в кръга,а гледам отвън.Никога не съм спирал да играя и да съзерцавам танца,едновременно.Закъснял съм за Паневритмия или пея АУМ.Необикновена Любов от пръв поглед.Това бях/ме Аз/ние. Стана и нещо друго. Започнах веднага да пригласям на записа и отидох,не знам защо,в другата стая и пеейки пуснах мойта чупанарка/стария ми комп-подарък от Борката/.Той бързо зареди и пуснах пак през него мантрата и отново започнах да пригласям,гледайки през прозореца.То няма кой знае какво да се види,коли на паркинга и високата плътна дъсчена ограда на комплекса,висока около 2 метра. В този миг ми минава мисълта,че наистина тази мелодия изгражда и дава подем,да тя е за новите хора!И след това виждам две ръце се хващат от другата страна на оградата,след секунда още две,....и още две...станаха 6.С голяма лекота 3 бели момчета с бели тениски и черни гащета я прескочиха и тръгнаха към моя прозорец.В последния момент се разделиха и ...всеки по пътя си. Това вече беше множко,потекоха ми сълзи/първо дясната/. С това не се свърши. Може би най-силно ми въздейства изпълнението.То ме грабна от първата нота.Защо? Учителя на много места все казва ,че духовното пеене е тихо и то излиза от дълбочината на сърцето.Най трудно се пее тихо. А ние като научим нещо от някоя песен и все се силим да пеем мощно.Да,но в бетона жито не покълва. Разбирам Бориславил,че му е неудобно в тази ситуация.Самоизявата не е от отличителните черти на Ученика.Но таланта се дава да се изяви и укрепне,мисля.А талант имаме всички,затова и Учителя е взимал на куп учениците в ОКК и ги е учил да пеят.Всички можем да пеем и ще пеем. Тази мантра и това изпълнение дава кураж! То обръща силата ни навътре-към тихото,дълбоко,бездънно,междуатомно пеене.За това пеене Галктиката е една теснотия. То ни помага да се върнем в себе си. Ами,...това е. Мир,Любов,Светлина. Дамян.
 25. 1 point
  По повод на Преди време някъде прочетох, че фразата "обичам те" на повечето езици има агресивен подтекст. Бях поразена, но доказателствата бяха толкова неоспорими в ушите ми на филолог и психолог, че не можех да не се съглася. 1. Двете главни части в нея са в 1л. ед.ч. - аз обичам - т.е. моите чувства са в центъра на вниманието и любовта е действие с извършител - Аз 2. Човекът на когото се обясняваме в любов е допълнение в изречението - т.е. засегнат от действието любов или обектът, към когото е насочено това действие. Започнах да осъзнавам защо се чувстваме толкова засегнати, когато обектът на любовта ни не оценя нашето "внимание" и защо смятаме любовта си към него като подарък за него или обратното - защо сме му благодарни, ако приеме нашето "действие". Ето защо едно "обичам те" очаква "и аз любими" в отговор, т.е. подсъзнателно се превръща освен в обяснение и в тест за чувствата на обекта. От тази позиция вече всеки от вас може да доразвие катастрофалните последици, до които води нещо толкова невинно като едно изречение, което е било повтаряно векове наред в най-красивите мигове на живота. Добре, ако наистина е така, то с какво да го заместим? "Ние сме щастливи заедно" звучи още по-агресивно, ако не е казано от двамата. "Ти си любовта на живота ми" поставя любимото същество в задължението да поддържа живота ни... "Щастлив съм, когато сме заедно" се оказа най-подходящата формула в онази книга. Нещо подобно прочетох малко по-късно и в беседите на Учителя: "За любовта ти никой не трябва да знае. Любовта с език не се предава. Онзи ,който те люби, не говори , но ти чувстваш, че в тази душа има любов.Проговори ли за любовта си , тя се изгубва. Ако кажеш на някого, че го обичаш, с това все едно, че искаш да му кажеш: " Както аз те обичам, и ти трябва да ме обичаш". Никой няма право да запита приятеля си или когото и да е , обича ли го. Зададе ли такъв въпрос на приятеля си, любовта между тях ще изчезне. Обичате ли някого , и той ви обича. Няма защо да го питате.Щом питаш , ти не вярваш вече." за любовта
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
×