Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Допринасящи


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/29/12 in all areas

 1. 3 points
  Мисъл за деня - 29.05.2012 г. Тези кризи, които имаме, туй, което сега наричат тези икономически кризи, туй смущение между хората, тази несамоувереност – всичко това се дължи на вътрешни сили, които работят за събуждането на хората, за да им покажат новия път, по който те трябва да вървят. Ще се зарадва Молитвен наряд за всеки ден: Добрата молитва Псалом 91 Псалом 23 Господнята молитва Да се прослави Бог... - формула Молитвен наряд за вторник: Ще се развеселя - песен Пътят на живота - молитва Псалом 27
 2. 2 points
  Теодора Андреева

  Суфиите

  Елф, надявам се, че се справи. Чудесно е, че са качили субтитри на разни езици заедно с филма в Ютюб. Така можем да го споделяме и с разноезични приятели. Който иска да си има филма на компа, може ето от тук да изтегли и филма, и субтитрите на български http://nicksonti.dat.../p/files/movies Има два файла - този, който завършва на .avi е филма. Този който завършва на .srt, са субтитрите. Двата файла трябва да ги сейвнете в една папка. Като пуснете видеото, субтитрите тръгват също (не променяйте имената на файловете).
 3. 2 points
  Донка

  Клишета

  По принцип ги избягвам, когато мога да изразя мислите си със свои макар и не толкова лъскави и засукани думички. Професията ми ме научи да внимавам на кого искам да кажа нещо и според неговия начин на мислене и изразяване да "подстройвам" и моя. Това вече изключва клиширането. освен в случаите, когато самият човек използва клишета. Е, точно тогава специално ги избягвам и често го моля да ми обясни какво е имал предвид - при това ясно му давам да разбере, че предпочитам неговите несвързани и оплетени обяснения пред заучена фраза. Контрапункт Ако аз, например, влагам смисъл и дело в една фраза, която множеството е успяло да клишира, това означава ли че - аз използвам клишета? - трябва да я сменя въпреки, че тя ми харесва и точно изразява мисълта ми? - рискувам събеседникът ми да я приеме като клише, въпреки, че за мен тя не е?
 4. 1 point
  Васил

  Суфиите

  Любовта - царят на ислямските мистици "Колкото по-тежък е трудът, с който се изтощаваш в името на Любовта, толкова повече се разпалваш." Антоан дьо Сент-Егзюпери Темата за ислямската мистика е изключително интересна и вълнуваща, защото прониква в скритите кътчета на душата, сърцето и ума на човека и разкрива неговото Божествено естество. Суфиите - ислямските мистици - имат огромен принос за осмислянето на сакралния текст на Корана и преданията "Хадиси" на пророка Мухаммад. Никой сериозен и непредубеден изследовател не може да не отдаде заслужено признание на великолепните произведения на автори като Ибн Арабим, Мауляна Руми и Сухрауарди. Суфиите разработват ученията за мистичния път, озарението и пребиваването в Бога, а най-издигнатите от тях в духовната йерархия са полюсите на върховния езотеричен опит - този на съвършения човек. Според суфиите Божествената любов е изначалната същност на битието, тя е началото и краят на всичко, а най-висше е служенето на нея... Александър Веселинов - Шамсуддийн Източник: Никълсън, Рейнълд. Мистиците на исляма, София, Лаков-Прес, 1996. За пръв път у нас видяха мистичния танц на вътящите се дервиши Местността "Под Бряста" - на 15 километра от Велико Търново. Всички присъстващи гости... на 4-тия международен фолклорен фестивал, са помолени да спрат с алкохола, да изключат мобилните си телефони и да пазят пълна тишина... Проехтяват барабани. Петима мъже в дълги бели вълнени дрехи "суф" и един в черно, всичките с дълги шапки, излизат бавно на сцената. Обикалят в кръг и се покланят. Започва бавна извита мелодия, постепенно ритъмът се усилва. Танцьорите са в мистичен транс, медитират насред площадката. Погледите им са спокойни, зареяни някъде в отвъдното. Трима от тях започват да се въртят в кръг с разперени ръце. Отначало бавно, след това все по-бързо и по-бързо. Накрая се виждат само белите дрехи, които се развяват като вълни. Дланта на дясната ръка е обърнат анагоре към Аллах, а лявата надолу - към хората. Така предават любовта на Бога на света. Правят около 20 - 30 завъртания на минута. Не за публиката, а за Аллах. Единят, без да иска, докосва с върха на дрехата си микрофона на сцената, излиза от транса и спира да се върти. Покланя се и застава в молитвена поза. Останалите двама се въртят в кръг над десет минути. Спират изведнъж. Мъжът в черно крещи отривисто някакви думи на арабски, танцьорите постепенно се пробуждат от транса. Няма кой да събуди обаче публиката, която втрещено гледа ставащото на сцената. С няколко поклона мъжете напускат. Така изглежда прочутият танц на въртящите се дервиши - ислямските мистици. Танцът може да се види изключително рядко. Въртящите се дервиши пресъздават въртенето на планетите около Слънцето. Така те очистват огледалото на сърцето. Руслан Йорданов Източник, в-к "168 часа, 13-19.07.2001, с.30
 5. 1 point
  jul

  Суфиите

  Наср Хамир е един невероятно талантлив тунизийски режисьор, писател, разказвач на приказки и художник. Освен Баб`Азиз, той е известен с още два филма, които печелят награди, но и двата мога да ги предложа само с английски субтитри. Те не са толкова известни и със сигурност ги няма преведени на български. Но...не са по-малко пленителни. Този, който сега споделям, от 1991г. независимо от френското название и диалога на класически арабски, е с превод на английски. Нарича се "Изгубеното колие на гълъба" и се разказва за млад калиграф от ал-Андалус, който се опитва да разбере любовта, търсейки изгубените фрагменти на древен ръкопис. Пленителен и автентичен. [media=]
 6. 1 point
 7. 1 point
  Мисля ,че сънят ти означава подобряване на финансовото ти състояние, и че държиш ситуацията под контрол.
 8. 1 point
  Дорогие друзья, в настоящее время на Православном торрент-трекере http://pravtor.ru/index.php собраны многие материалы, имеющие отношение к теме «Святые места и люди России и бывших республик». В качестве отдельных тем на торрент-трекеры выделены видеофильмы по темам: «О монастырях и святынях", Жизнеописания и фильмы о святых"
 9. 1 point
  От днес 29 май започна Пролетния базар на книгата в НДК, етаж 3 Щанда на Издателство Бяло Братство е номер 44, малко е труден за откриване, но е там и Ви очаква! Заповядайте!
 10. 1 point
  Inseparabile

  Животните

  Така е, ухапани хора очевидно има, но има и много човешки прояви на жестокост към бездомни животинчета. Дали някой разполага със статистически данни какво е процентното съотношение на потърпевшите: колко са нахапани от бездомни кучета и колко - от кучета със стопани? Winterfire, имаш ли домашен любимец, какво е отношението ти към бездомните животни, какво точно ти харесва в ди- вите животни?
 11. 1 point
  pavli82

  Лечение с мисъл

  Примери за силата на мисълта прилагана за лечение на себе си и на други хора от разстояние: и да ви стане тъжно накрая не забравяйте все пак безценното време, което семейството е спечелило заедно! В последното видео Хосе Силва разказва как можем да използваме силата на мисълта, нашия собствен ум за да решаваме не само здравословни, но и всякакви други проблеми, да следваме интуицията си и да усещаме правилните решения във всеки момент, да помагаме на другите и на себе си... Това е потенциал, който притежаваме и сме длъжни да развиваме за да помагаме в решаването на проблеми и подобряване условията на планетата - както казва Хосе Силва - да бъдем съ-творци.
 12. 1 point
  jul

  Суфиите

  Субтитрите се включват допълнително най-често. На същото поле, където се включва за "play", където се регулира звука, само че отдясно до знака за цял екран, има един червен символ "СС" - там са субтитрите - кликваш и избираш езика.
 13. 1 point
 14. 1 point
  http://frognews.bg/news_45176/Duhovnite_gafove_na_SASHT_predizvikvat_zemetreseniia_v_Balgariia/
 15. 1 point
  Теодора Андреева

  Суфиите

  Прекрасен суфи филм! С БГ субтитри! http://youtu.be/fT7wmaZaXQM
 16. 1 point
  Гост

  Как да тълкуваме сънищата си? Част 6

  Хем скука, хем забавно. Може би от небето ти се казва да следваш набелязаните цели, но да не забравяш и за забавленията.Може и пътуване да те очаква, понеже пише за разширяване на познанията в по - долните тълкувания, а пътуването е свързано с широта. http://www.sanownik....eywords=семинар
 17. 1 point
  Напоследък много често ми се случва да чета и пиша в насън. Появяват се и много абстрактни символи, които не са ми познати и не мога и да ги намеря в речниците. Ще опиша накратко сънищата, които ме озадачават в последните дни. 1. Говорех с някакъв роднина на баща ми, който не съществува в действителност. Това беше един сладък шантав чичко по пижама, който ми обясняваше как вселената била създадена за него, за да достигне просветление. Докато говореше, мислите му се изобразяваха на един екран като фрактали и символи. Та един от тези символи приличаше на две спирали, които само се допират, малко като символа ин-ян, но тук спиралите бяха вертикални, също поместени в кръг. Уф, ще се разтърся още, този символ не ми излиза от главата. Странното в този сън беше, че аз чувах и разбирах думите му, но това, което се изобразяваше на екрана беше много по-вълнуващо и дълбоко от бесните му приказки. 2. Тази сутрин сънувах, че с баща ми сме в някакъв пощенски клон и той трябва да получи един пакет. Аз попълвах бланката вместо него. Не знам защо трябваше да попълня и своето име. Написах го правилно, но колкото и пъти да се опитвах да напиша името на баща ми, все пишех "СЛЪНЦЕ" с червено мастило. Татко най-накрая взе формуляра от мен и се подписа под това име-Слънце.
 18. 1 point
  Ivelina, аз си мисля, че е нужно време. Време да се осмисли и възприеме идеята, време да се преценят какви да са точните действия за реализирането й, време да се започнат нужните действия ... Дори и да допуснем, че предложените действия в проекта са съвършено точни и адекватни - примерно може Никола отдавна да върти тази идея в главата си, обмислял я е сериозно и е стигнал до извод какво е нужно, за да се реализира тя - то останалите (и аз включително) не са в тази позиция. И се чудят, и се колебаят, и се притесняват дори ... С една дума - да не бързаме толкова много Но да не се и отказваме, щото примерно хората не подкрепят - то е за момента така. Другото, което ми хрумва е, че проектите е хубаво да е бъдат представени меко и хармонично, да са отворени към хората, да се набляга на прекия ангажимент и роля на всички хора в тях.
 19. 1 point
  O, твърде много генерализации.... за хора, на които дори имената не знаем... Лесно е да се скача и да се вкарват другите в кошарата. Лесно е да се размахва пръст поучително. А вие самите дотук какво точно направихте? Колко гладни вие лично нахранихте? С хляб? Или не само с хляб? Не искам никой никъде да ме обединява нито аз искам да обединявам никого. не искам на никого да давам отчет как прилагам идеите, които са пътеводна светлина в живота ми. Не искам и няма да позволя на никого да диктува каква да бъда и какво да подкрепям, как да мисля, какво да подписвам и пред кого за какво да настоявам. Няма да изпадна в положението някой духовен главатар да ме оценя според заслуги и да ме награждава с вниманието си или да ме изтрива от списъка на приятелите си. Това достатъчно ли е като отговор на въпросите ви? Послепис: Току що измесих содена питка - със свобода, радост и любов. Отдавна не бях го правила. Това е началото. Кой знае... може би някой ден ще го споделям с хора, които имат нужда от него.... ако заслужа тази чест?
 20. 1 point
  Гост

  Земетресенията

  Имам приятелка, която живее при една много изискана дама от София. Тя ми съобщи, че когато било първото земетресение, си спяла спокойно на шкафа до нощната лампа. Не се притеснила, понеже усетила, че това е просто наместване на земната ос. Дамата се изумила на непукизма й да не се премести от шкафчето, но схванала, че явно няма страшно. /тъй е, и най-готиния човек си е малко дърво - не чува, не вижда, няма интуиция .../
 21. 1 point
  Гост

  Таро й Йоруба

  Императрицата в култа Йоруба се нарича Айзан. Във Вуду култа нейна основна роля е да предпазва от черна магия. Но преди всичко осигурява безопасен контакт с инобитийните светове. Което, както знаем е особено важно за всеки, който общува с Лоа. А и тя се води за един от най-старите духове в култа, заедно с Папа Легба. Малко фактологическа информация за нея: Понеже неин основен растителен символ е палмово листо, се приема, че тя съпровожда и всяка инициация. Но не само това. Айзан е Лоа на всички церемонии, както и на вуду свещениците. Тук отварям една скоба (в традиционното Таро, Висшият жрец е покровител на тайните церемемонни, но в Йоруба той е покровител на воините и се нарича Господарят Ума с атрибути барабан, който събужда духа … от дълбокия сън). Точно както съпруга си, тя е архетипна Houngan (напомням свещеническо съсловие, Айзан се разглежда като първата, или архетипна Mambo (жрица), и като такава се асоциира с жречески знания и посвещаване в мистерии,. Като духовни родители на свещеничеството в Йоруба, тя и нейният съпруг участват в ритуалите kanzo (западноафриканска традиция). Тя е близка до католическата Света Клара. Връзката между Йоруба и Таро в този образ на древно Лоа: Знаем символиката на Императрицата в Таро – закриляща и предизвикваща творчество, тя е криейтив директора и на другите карти. За разлика обаче от картите Таро, при които Императрицата отдавна е изгубила своята архетипна природа на Великата майка (с изключение на въпроси, отнасящи се до бременност), в култа Йоруба това е нейно основно занимание, доближаващо се до католическите светици – да закриля жените и женствеността изобщо. Дали защото отдавна жената в нашия свят е изгубила своята мистичност и митичност, дали защото егоизмът надделява при задаваните въпроси (без дар в замяна), но тя в Таро е акумулирала по-скоро една небрежност, мудност и тромавост. Една от най-великите карти в Таро, която, за съжаление, рядко е активна в прогностиката. Т.е. рядко е конотивна. Това идва да рече, че нуминозността й (тази, която работещият с картите влага или не влага в нея), е загубила от „митичната си истеричност” (по смисъла на Ролан Барт). Напомнянето за и на нейната изначална същност идва навреме – връзката между картата, символът и Богинята е основополагащ при работата с картите Таро. Много преди ние да вземем някакъв предмет (или да видим символ и митичен знак), той е съществувал в Древните Времена, приобщен от стари традиции на народи, които апокалиптично, но искрено, са намирали верния път към символа, извличайки максимална полза от него, живеейки в хармония с онова, което не им е известно … Задачата на Императрицата е да бъде психопомп, но не по пътя към отвъдното като към последен пристан, а като способ да се преодолят бариерите на собственият ни духовен мрак – често отвъдните светове живеят у нас самите и се изисква смелост, но и ярост, да се преодолеят границите им. Това го може всяка една майка, дори една лъвица, която от безутешността на глада, изяжда полуоцелелите си малки. В това е и поуката на Айзан – за да заживее един архетип в Таро, той трябва да е жив и у нас самите. Трафаретното разбиране за картата, се обогатява от познанието затова – какво е била и какво е това Лоа за адептите на Йоруба. Жива статуя, жива Богиня, на която се поднасят дарове – осъществяване на женствеността в нейната дълбочинна природа – владетелка на света, едновременно управляваща, едновременно съзиждаща творението, едновременно раждаща хиляди човеци. Но и убиваща ги. Нейното веве е:
 22. 1 point
  Здравейте приятели, сънувах, че се някой ме води в учебната база на университетско общежитие. Аз влизам и започвам да се оглеждам. Виждам, че вътре е пълно не със студенти, а с ученици. Те стоят по няколко човека с наставник на маса и всеки един от тях има кръгъл шаблон, който е съставен от различни по цветове пръстени. Имаха задачата да правят специални измервания, като при намерен отговор трябваше да поставят съответното цветно топче (мисля, че беше откъснато от пластелин) върху съответния цветен пръстен и дори и на правилното място, въпреки че върху самите цветни пръстени нямаше никакви означения. Виждам как едно момче се затруднява и отивам при него и му казвам, задачата ти е много лесна, отговорът е... и в един момент осъзнавам, че съм го забравила. Реших да потърся в интернет информация и намерих това. Втората картинка е точно копие на шаблоните.
 23. 1 point
  Ако беше така, нямаше да има и наука за тълкуване на сънищата. Втората година от царуването на Навухудоносор е изпълнено с пророчества, тогава се появява пророкът Даниил, който разтълкува правилно съня на царя с ... глинените крака. Т.е. - in the beginning was the dream ... Всички ние сънуваме символи, които са архетипни символи, не на нашето лично несъзнавано - разбира се, че има и такива, но в основата си, човекът е част от племето и там е властващ архетипа. Неслучайно Юнг е посветил живота си на изучаване на конституцията на сънищата и не съм аз чoвекът, който ще оспори това. Всички ние, искаме или не, сме част от еднa обща символна и митологемна цялост, която - забравена, битува в съня. Дали ще е обувка, отрязан пръст, глава, усмивка на облак, прелетна птица или просто непознат човек, няма значение ... Сiмволният свят, затова е символен - да чертае архетипни пътища, чрез които да опознаем собственото си невнятно битие и да го приласкаем към собствения си огорчен свят. Знакът и символът са основните пътища, по които можем да начертаем нечия карта, но позовавайки се на знания. Сещам се за един компетентен човек, а именно Umberto Eco - кой остров виждаме - нашият или този от предишния ден???
 24. 1 point
  Няма да се спирам конкретно на твоя сън в частния случай, но символа, за който говориш, а именно - пламъците, са винаги предупреждения за идващи проблеми и опасности. Особено, ако се виждат в далечината пламъци, огън, изобщо нещо, което гори. Един от най-често срещаните символи в сънищата, които предупреждават за опасност са: къпането в топла/гореща вода, боси крака - наранени крайници изобщо, хищни птици, избодени очи, окапала коса (както и всякакъв вид отрязване, разяне на косата). Това са специфични предупреждения за заболявания. Друг факт за предстоящи проблеми, поражения в личен и професионален план, са зъбите - изпаднали, черни или почернели; ноктите - също. Още - отрязани мъжки/женски глави (женските глави са приоритет в Скандинавската и Келтската традиция, особено, ако говорят), това е прастар символ, който съществува в митологията и легендите на много народи: от разчлененото тяло (и глава на Озирис - сещам се за тамплиерите и тяхната глафа Бафомет) през отрязаната глава на Св. Йоан Предтеча до Тибетска Книга на мъртвите, където има специални ритуали и предпазни молитви да се попречи на мъртвия да се отреже главата. В алхимията, това е процеса на nigredo, етап на трансформация, етап на очистване от старото. Разбира се, има много символи-предупреждения за реални опасности в живия живот. Сещам се за символи, които предупреждуват и вещаят смърт. Но, може би по-натам ще говорим затова. П.С. Друг е въпросът защо именно тези символи по асоциативен път се свързат именно с неприятности и катаклизми и изпълват нуминозно всеки сън. Но и това може да се обясни и анализира.
 25. 1 point
  Иво

  Суфиите

  Някои връзки между Учението на Учителя и суфизма Съществуват множество връзки, повечето са косвени. По-възрастни приятели, които съм питал, предполагат, че причината, поради която Учителя не е директно говорил за суфи (или поне аз нямам сведение) е връзката им по тогавашното разбиране с мюсюлманството. Българите по това време са били много чувствителни на тази тема. Обаче има множество връзки, по които можем да съдим, че Учението дадено ни от Учителя има много допирни точки на суфизма. Мисля, че не е пресилено да се каже, че суфизма тече по линията на Бялото Братство (в най-широк смисъл на думата). Трите клона на Бялото Братство през вековете – тук Според Учителя, някои учения от клоновете на това Братство, вървят по линия на Любовта, други по линия на Мъдростта, трети по линия на Истината. Суфите са по линия на Любовта. Учението на Учителя, обединява трите линии. Преди Учителя да си замине е получено писмо от Рене Генон до един от изявените ученици - д-р Методи Константинов. В това писмо Рене Генон нарича Учителя - "най-големия магнит слизал някога на земята". Рене Генон последните 20 години от живота си посвещава в изучаване и практикуване на суфизма.... Рене Генон е бил приятел със Сейнт Ив Д'Алвейдър, който пък е първият езотерик в западния свят, който говори за древния език Ватан. Учителя нарича Ватан най-древния език на земята, от който произлиза санскрит.... Учителя много е говорил за Любовта. Ако се видят извадки по темата за Любовта, а и цели беседи и лекции, човек би казал, че ти говори суфи-светец. Сравнително често е разказвал в беседите и лекциите си случки с дервиши (суфи). Ето пример. А ето друг пример: "Един дервиш срещнал един турски бей и го спрял на пътя му, като казал: "Имам нужда от малко пари, можете ли да ми услужите?" Беят веднага отворил кесията си, в която имало наредени златни пари, сребърни, грошове, и му казал: "Заповядай, вземи колкото ти трябват." Дервишът взел само един грош. – "Вземи повече!" – "Сега толкова ми трябват."" (Акаш и прана, НБ, 24.12.1939 г.) Има една случка, която е особено интересна, но още не съм намерил точния източник, само ми я преразказаха. Разказвам накратко и по-спомен. Учителя праща по свой последовател книги със свои беседи и лекции до някакъв човек в Турция. Никой от неговите ученици и приближени никога не е чувал за него. Непознатия ги приема с поклон и и благоговение. След като му бил зададен въпрос, дали може да чете български, отговорил, че няма и нужда. Може да се предполага, че той е бил суфи. България през 18-19век е била най-големия суфи център на Балканите. Действали са 5 суфи ордена, като в единия от тях е имало на 200 ученици практикуващи.... На 1 януари в някои райони на България (например с. Варвара, Пазарджишко) се празнува Дервишов ден. Според възрастни хора от това село, празникът се е празнувал още от турско време. (източник: репортаж на ТВ Европа от 02.01.2008г) Г.С. Раковски е бил запознат с източните учения. Според някои изследователи, той е бил суфи и даже е построил част от организацията си за освобождение на България, по модел на суфи орден. Според съвременен суфи, с който говорих преди време, има много тясна връзка между богомилството тръгнало от българските земи и суфизма. Каза ми, че в Босна е ималко много богомили, които са ставали суфи. Според него тези две учения са много близки. Интересна е и за изследване връзката на суфите със западната езотерична традиция, тръгнала от богомилите, и разпростряла се като катари, албигойци, розенкройцери и др.... Според превода на Учителя, Мусалла, връх на който често учениците посрещат Изгрева и правят духовни упражнения, означава - близо до Бога. До Петото рилско езеро, там където често се играе Паневритмия, съществура връх с име "Кабул". Според запазени паметници в Босна, богомилите са имали кръгови танци, подобни на тези на суфите и на Паневритмията. Има една история описана в книгата „Разговори при Седемте езера”. По поръка на Учителя, ученици строят мост и го кръщават: мост на будалите. Ето обяснението на Учителя защо е кръстен така: „някои като минават от тук, ще питат: “Колко платиха на тия, които направиха моста?” Ще им кажат, че те са работили безплатно. Тогава пътниците ще кажат: “Те са будали”. А ние ще преведем тези думи така: “Будала” значи: “Буден е Аллах в тях”. Относно това дали суфите са свъразни с мюсюлманството или не, зависи по представите на кой суфи орден (школа) се водим. Традиционният суфизъм проследява линията на суфи шейховте до пророка Мохамед. До мен обаче е по-близко виждането на Идрис Шах. Той например твърди, че суфизма е съществувал далеч преди Мохамед, че суфите са били едни от първите ученици на Христос, и че Хермес Трисмегист е бил суфи-учител. Хермес-Трисмегист е считан един от големите Учители на Бялото Братство. А Христос, Учителя нарича "Глава на Великото Всемирно Братство". Дали Учителя също е смятал, че суфите са съществували преди Христа? Можем да предположим, че да. В една своя лекция (Добрият живот, ООК, 22.06.1938г) той разказва случка, в която един дервиш се среща със Соломон. Кога е живял Соломон? Около 1000г преди Христа. Колко древни са суфите тогава?
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
×