Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Допринасящи


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 12/12/14 in all areas

 1. 2 points
  Мисъл а деня - 12.12.2014 Казано е: "Давайте, за да ви се даде." – Как да даваме? – Отвътре, с разположение, с любов, съзнателно. Не е достатъчно само да даваш, но ще даваш разумно. Някой дава външно, а сърцето му не дава. Цял се изпотява, докато му се откъсне нещо от сърцето. Той си мисли: Лесно се казва да дадеш, но как да стане това? Щом дойде до съзнание да дава вътрешно, с любов, човек изпитва особено повдигане на духа и просветление на ума. Защо сте тъжни? Молитвен наряд за всеки ден: Добрата Молитва Псалом 91 Псалом 23 Господнята Молитва Да се прослави Бог в Бялото братство... – формула Молитвен наряд за петък: Фир-фюр-фен – песен Молитва на Триединния Бог Псалом 44
 2. 2 points
  Минаха две години откак приключих темата, за хората които я четат сега ще кажа, че съм все по-добре. Вече не ми е интересно да следя форума, сега други неща ме вълнуват. Без да навлизам в много подробности ще кажа, че минах през доста стресови ситуации за това време, но стреса не е успявал да ме надвие, не съм имал паники. Изправях се пред страховете си, беше доста трудно на моменти, но плода който усилията ми дадоха си заслужаваше. Сега знам много повече за себе си и от дете станах мъж. Ако не беше разклатеното ми емоционално равновесие сега вероятно щях още да съм си на старите коловози и да се крия от отговорностите на живота като щраус, който заравя главата си в земята. Така, че паническите пристъпи бяха не проклятие а благословия. Господ си знае работата, хората сме твърде малки за да разбираме живота, можем само да го живеем. На човека, който сега е объркан бих дал съвета да решава проблемите си един по един, нека не е всичко наведнъж, защото това е пряко силите и на най-силния. Нека започне с това да се изправя пред страховете си. Нека започне психотерапия при възможност, това много ще помогне. Като се разреши проблема със страха всичко друго лесно се нарежда. Това е, дано съм вдъхнал на някой надежда, не губете време а действайте! Щом аз успях всички вие можете. Успех!
 3. 1 point
  Ще рече, че противположностите са обусловени и са много мощни - неслучайно китайската философия ги обявява за космически принципи. (Ин и Ян). Колкото повече се стремим да разделим противоположностите, толкова по-голяма става тяхната мощ. Ако едно дърво израства до небето, коренът му стига долу до Ада, казва Ницше - но горе и долу е едно и също дърво. Излишно е да разделяме двете в различни персонификации: Бог и Дявол. А виждането на действителността, е виждането на най-висшата реалност. Защото виждането на Духа е самоосвобождаване - на психологически език това значи, че колкото по-голямо значение придаваме на несъзнавания процес, толкова повче се откъсваме от света на желанията и разделените противоположности и толкова повече се приближаваме до състоянието на несъзнаваност, което се характеризира с единство, неопределеност, безвремие. Аз - цялостната личност - das Selbst - от нейното оплитане в страдания и борби. И тук психологията е съгласна с това, дотолкова, доколкото това се отнася до нейните задачи. Ако някой е способен да прекара живота си, облечен в кожи на газела, без да се интересува от политика, клюки, евтини истории за чужди животи, тогава мога да погледна случая благосклонно. Но, йога в София, на уличен булевард или в закътан затворен комплекс в известен квартал - е духовно мошеничество.
 4. 1 point
  За Небесния цар текст и музика :Беинса Дуно http://vbox7.com/play:99750ef513
 5. 1 point
  Здравей Диана, Не си сама мила! Няма значение на колко години си... аз съм на 46 и същото нещо се случи с мен .... имам голям списък с дати ..кога какво се е казало... как съм се чувствала.... и тн.. но ние имахме и някаква връзка. Не само че не си говориме вече ,а и дума не може да става да сме приятели. Аз само за едно съжелявам.... никога не говорех открито за чувставата си с него. Не съм , терапевт, но вярвам че това е начина. Намери сили и говори с него. Мисля 4е и той е толкова объркан колкото и ти, и се страхува да бъде отблъснат ако той покаже неговите чувства. Нищо няма да загубиш. НО ПРЕДИ ТОВА: 1.Не бъди никога по-ве4е груба с него, никой не обича да го нагрубяват. Думите които ти си използвала.... са ужастни. 2.Когато си около него бъди любезна, чаровна и УСМИХНАТА, БЪДИ ЖЕНА! ако искаш той да бъде" рицар" и помни че рицарите обикновенно спасяват... Помоли, да ПОМОЛИ го за някаква помощ. Било то в клуба или в училище. Мъжът се чувстава умен,силен и значим когато искаме мнение и помощ. Не те мрази... на мен ми звучии като че го е страх. След това пиши дали и неговото поведение не се е променило. Не се страхувай от любовта... колкото и да боли е прекрасно когато обичаме. Много бих искала и Орлин Баев да пише по въпроса. Весела Коледа и Щастлива нова година. Ан
 6. 1 point

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  масло върху платно
 7. 1 point
  Но имаме пример за мъж, който е излекувал омразата си към живота, дори към бога, мъж, на когото му е отнет смисъла на битието, защото обичаше. Хубаво е да си спомним за него, това е световноизвестният цигулар Веско Ешкенази. Няма да разказваме личната драма. Ще се разбере, ако не е известна още. И дано е е поучителна за други обичащи хора, не мразещи. Благодаря ти, Веско! Имаш огромно сърце.
 8. 1 point
  Толкова много ми липсват искрени хора, като теб Няма те отдавна, сами сме, всичко ще се забрави и ще потъне в калта от дежурни случаи. Както винаги се случва, ала не е точно така. Аз те помня, както помня всички други случаи, хора, усмивки изкривени от жлъч или непоносимо лицемерие, от неспособност да бъдат други, от невъзможност да се надскочат, от липса на интелект, максиран като съпричастност. Споделен като емпатия. Не, непростимо и непрощаващо. Нарича се лицемерие. Свикнали са всички тук, че и там, да обхождат повърхността и всичко останало да се приема за лудост. Странно, нали? Как едно страдание става неприемливо, а хиляди други стават - поносими. Защо? Аз имам обяснение. Обяснимите фрактури, които ни нанася живота, имат нужда от леко интубиране, но за жалост, тежката инфузия, остъства - за нея е нужна любов, не по смисъла на споделеността, а като веслото на лодката - незабележимо. Да се върна на въроса ти, незавивисмо от последвалите коментари - лечението на омразата е невъзможно. Не защото ти си лоша, не защото някой друг е лош. Би било твърде лесно да обясним омразата лесно, същото е и с любовта. Легендите за страстта не отминават лесно, те стават ултима солуцио на всички решения после.Те са атрибутивни на изборите. Стига вече угодно опростенчество и съобразяване с нивото на другите И, ако обича Бог, да отъства, неговото отсътствие е задължително. Противопоставяш физически характеристики, с които искаш да изразиш неизразимото си отвращение от обекта. Но, уверявам те, няма по-голямо отвращение от това да намразиш себе си, защото си намразил друг. Защото си присъствал там. Участвал там си. Т.е. вината е твоя.
 9. 1 point
  Лиула

  Закони на Богатството

  Първи закон - смелост. Приемай 500 лева като 5000, като 50 000. Защото разлика, няма. Примай и 50 000 лв като 500 - всичко отива някъде и нищо не остава за съхранение. Най-големият проблем на желаещите да имат пари е да ги имат на сметка някъде - това убива парите, те обичат мощно движение и тласък. Пари в сметка, чакащи лихва са тъжни пари. Това не са инвенстирани пари в движение и живот, а дадени пари на смъртта и на сатуквото. Досега не се е родил милиардер с влог, който да чака лихви, сиреч - да очаква натрупване от мъртви капитали. Парите искат да бъдат харчени, да бъдат употребявани, да бъдат онова, което са - енергия, но не кинетична. Не си влагайте парите в имоти и не се борете за етажи от къщи или семейни апартаменти ... Не мислете парите за фиксирани богове и за индулгенции. Вложете парите в живия си живот и ще видите как богатството идва към вас и тогава наистина парите са само средтство, не са цел. Страхът е враг на парите. Тъпите сметки също. Богатството обича смелите хора, за които парите са начин да докоснат още едно тъжно удоволствие. И това не е крайна цел, то е път. Богатството е естественото сътстояние на умния човек.
 10. 1 point
  Лиула

  Загадки от Тибет

  Акация, благодаря, но не е нужна енергия, може би не се изрязяваме с теб верно към истината - много хора мечтаят да идат някъде, и после отиват, все едно дали това място е близо или е далеч. Исках друго да кажа, не е нужна енергия само, а същата целенасоченост да е подкрепена с пари, всичко в този свят е такова - а всяко далечно пътуване, още повече. Кодовата фраза е пари - не можеш да си представиш, че на всяка граница, за която няма правила, ти искат пари и рушвети, това е истината, съжалявам, че го казвам. Правилата засега са установени само в някои обиталища в цивилизациите, родени от Европа. Но, точно там - това го няма. Понеже говорим за Тибет, верното й име е Сидзан - земята на Боговете, от 1950 година е китайски протекторат. Тогава се окупира и територията на Северна Корея. Ужасно е тъжно да гледаш убити якове за храна на всички онези, които се сочат от целия свят за вегетарианци или за проникновени люде. Не, няма такова нещо. Направих вързка с онова, което видях и съм виждала в Африка и в Средна Азия. За манастирите им - всичко е бивша слава, тогава винаги се сещах за думите на Камю - аз умирам, бивша слава съм. Пясъчните си горобове правят сами, да. Казвам пясъчни горобове, защото те самите не знаят, че правят мандали, това е просто част от ритуалите, няма осъзнаване. Все едно аз и ти да знаем всички тайнства, които се извършват в нашите църкви. На фона на това, някакви хора, които са се върнали от Сидзан, да ни казват, че са имали проникновения, е смешно. Има и лесно обяснение и това - на такова надморско равнище, се получава хипоксия - липсата на кислород влияе сериозно. Но същото се е получило и се получава, когато отидеш в Андите, просто няма спасение. Обикновен човек там няма да издържи, но там се раждат деца, хората се трудят и работят яко, изминават километри, за да продадат вълната от лами. Навсякъде животът е тежък. А хората са добри. Но, нямат общо с онова, което знаем за тях и за земите им. Мисля, че е време да се разделим с тези илюзии и за Тибет. Тибет не е обетованата земя. Сидзан е просто поредното място за трудно живеене. Западният човек реално не ползва оригинални източници на познание, не казвам, че всички трябва да са специалисти по дравидски езици (те се отнасят до Южна Индия, но от там черпим информация през последните столетия), санскрит, макар че и те са непреки извори, но от уважениие към уважението, което изпитваш към културата, към която искаш да бъдеш съсъд, е добре да се постараеш да научиш и езика. За мен, пътешственикът, е тъжен човек. Дано други са щастливи
 11. 1 point
  Напълно съм съгласна с вас Орлин. Не мисля, че той е готов за промяна все още. Както казахте, има много предимства от това да бъдеш насилник. Но вие ще разберете преди мен, защото той много настояваше да му намеря терапевт и аз му дадох вашите координати. Твърди, че ви е изпратил мейл и може би скоро ще го срещнете. Желая ви успех с този пациент/клиент. Аз ще се придържам към казаното от д-р Първанов: .......че човека който търпи това насилие има съществен психологичен проблем.Съгласете се, че никоя жена или мъж, които ценят и обичат себе си и няма да допуснат някой да се държи с тях неуважително и грубо по какъвто и да е повод. И ще защитавам позицията си да се уважавам повече и да не бъда с насилник. Поздрави,
 12. 1 point
  Barba

  Мойта съдба

  Сега ще ти кажа нещо много простичко - дано поне него разбереш " Some people feel the rain - others just get wet."
 13. 1 point
  Barba

  Мойта съдба

  Здравей мила Айсел, По повод статията на Диди искам да кажа- не можеш да даваш същите уроци на слаб човек, каквито даваш на силен и обратното... Мога да ти споделя моята гледна точка, мила Айсел.... Аз живеех с представите и псевдо моделите, които са ни натрапени навсякъде около нас от медиите, книгите, обществото и т.н., че света е място, където хората се обичат имат прекрасни семейства и са щастливи.... Ако само някой ми беше казал ИСТИНАТА по-рано, че светът е място не за удоволствия, а за учене на уроци и самоусъвършенстване би било много по-лесно да приема всичко случващо се около мен/нас.... Истината е, че ние сме тук, за да се научим да обичаме, да прощаваме - ДА ДАВАМЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ НИ СЕ СТРУВА, ЧЕ САМО ОТ НАС ВЗИМАТ и т.н.....Всички онези неща, които за съжаление само страданията могат да ни донесат..... Зная, мила, че искаш някой да те обича, но това няма как да стане, ако не намериш първо любовта в себе си, което мисля, че ще стане след като се освободиш, приемеш живота си и простиш.... Да, много ти е трудно, дори не си представям колко, но мила, ти никога не си имала това, което бленуваш, а и да го беше имала нещата нямаше да са само розови.....Прошката е велико освобождение, а Истината най-хубавото. Приеми нещата, не се бори и не се само съжалявай, защото повярвай ми, всички страдат кански, цялата земя кънти от страдания. Започни да учиш, да търсиш истината, намери своите книги и пътища за истината, защо това ти се случва и ще разбереш, че за всичко има причина..... Започни от беседите на Учителят или от Луйз Хей или от "Тибетска книга за живота и смъртта" на Согиал Рингпоче, или от Слава Севрюкова или от където те води сърцето, НО ЗАПОЧНИ..... Много хора от нас са имали моменти, в които са искали да си заминат, но повярвай ми, с това страданията ще се увеличат, защото ще бъдеш истински мъртъв между живи....... Уейн Дайър - Мъдрост за всеки ден 1. Всички велики учители са ни оставили едно и също послание: викни в себе си, открий невидимата си по-висша същност и познай Бога чрез любовта, която те изпълва. 2. Ти не си човешко същество с духовни преживявания. Ти си духовно същество с човешки преживявания. 3. Ако подхранваш мислите си и подхождаш към тях правилно, те ще се превърнат в реалност. Мислите са невероятно могъщ феномен. 4. Можем да дадем на другите само онова, което имаме в себе си. 5. Винаги, когато отвръщаш на омразата с любов, ти обезсилваш омразата. 6. Всяко нещо, което искаш да притежаваш, в крайна сметка те завладява. И по ирония, щом се освободиш от него, започваш да го получаваш в по-големи количества. 7. Ако вярваш само на това, което виждаш, значи възприемаш нещата ограничено и повърхностно. Щом вярваш само на това, което виждаш, защо плащаш сметката си за електричеството? 8. Обещай пред себе си да правиш онова, което обичаш, и да обичаш онова, което правиш. Още днес! 9. Вслушвай се в онези вътрешни сигнали, които ти помагат да направиш верния избор - няма значение какво мислят околните. 10. Най-сетне осъзнах, че другите хора ще си останат точно такива, каквито са, независимо от моето мнение за тях. 11. Всичко в света е свързано чрез мисълта. 12. Не можеш винаги да контролираш това, което става извън теб, но винаги можеш да контролираш какво става вътре в теб. 13. Всяка човешка постъпка започва с мисъл, идея, представа, мисловен образ. Едва след това придобива материална форма. 14. Ако светът беше устроен така, че всичко да е справедливо, никое живо същество нямаше да оцелее и ден. На птичките щеше да им бъде забранено да ядат червеи и щеше да се наложи личните интереси на всяко същество да бъдат удовлетворени. 15. Не се безпокой за каквото и да било - никога! Или имаш контрол над него, или не. Ако имаш - действай. Ако ли не - махни с ръка. Не хаби енергията си за тревоги. 16. Няма път към щастието. Щастието е самият път. Няма път към благополучието. Благополучието е пътят. 17. Живей сега. Винаги е съществувало единствено НАСТОЯЩЕТО. 18. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш. 19. Единствените ни ограничения са материални. Пред мисълта няма препятствия. 20. Единственият отговор на омразата е любовта. Всичко друго ще те съкруши. 21. Цяла вечност можеш да оплакваш лошите си постъпки и да се чувстваш виновен до смъртта си, но чувството ти за вина не е в състояние да поправи стореното в миналото. 22. Всичко, с което разполагаш, е днешният ден и може би следващата седмица. Но само днешния ден - със сигурност. 23. Не можеш да състариш мисълта. Можеш да състариш само формата. 24. Желанието непременно да бъдеш прав поражда страдание. Когато се изправиш пред избора да бъдеш прав или да бъдеш любезен, бъди любезен и ще видиш как страданието ти изчезва. 25. Всичко, което те парализира, пречи и отклонява от целта, е създадено от теб. Можеш да го изхвърлиш веднага, щом решиш. 26. Щом повярваш в себе си и прозреш, че душата ти е божествена и безценна, ще се превърнеш в същество, способно да прави чудеса. 27. Винаги си задавай въпроса дали си част от проблема или част от решението? 28. Ако се съмняваш в принципите на Вселената, те няма да работят за теб. 29. Да не прощаваш значи да не разбираш принципите на Вселената и твоето място в нея. 30. Всяко нещо съществува с определена цел, като част от съвършения разум - Вселената. 31. Каквото дадем, това ни се връща. 32. Медитацията ти дава възможност да опознаеш твоята невидима същност. 33. Щом се научиш да влизаш във вътрешното си царство, винаги ще имаш на разположение специално убежище. 34. Ти си тук с определена цел и тя не е да натрупаш материални блага. 35. В света не съществува стрес, а само хора със стресиращи мисли. 36. Никой не е способен да предизвика в теб гняв или стрес, само ти самият можеш да го сториш, в зависимост от начина, по който възприемаш твоя свят. 37. Когато си изпълнен с благодарност, Вселената ти дава изобилие. 38. Когато осъзнаеш и почувстваш чудото, което представляваш, добиваш увереността, че няма нищо невъзможно. 39. Всички велики учители са ни оставили едно и също послание: вникни в себе си, открий невидимата си по-висша същност и познай Бога чрез любовта, която те изпълва. 40. Причината за нашите страдания е умът ни - умът, който държи на предпочитанията си и не позволява на другите да бъдат такива, каквито са. 41. Слей се с душата си, вслушай се във вътрешния си зов за спокойствие и целенасоченост. Само при такава умствена нагласа истинската магия ще бъде достъпна за теб. 42. Не си закрепостен в сегашното си положение, докато не решиш да бъде така. 43. Идваш на този свят с малко голо телце, а ако имаш късмет, напускаш го в голямо сбръчкано тяло. 44. Спокойният ум, умът, който внимава да не вреди на другите, е по-устойчив от всяка физическа сила във Вселената. 45. Отнасяй се с търпение и любов към всяка плашеща мисъл. Упражнявай се да гледаш на страховете си като страничен наблюдател и ще видиш как се разсейват. 46. Животът ни е такъв, какъвто го направят мислите ни. 47. Всички твои съмнения са препятствия, които ти пречат да влезеш в царството на истинската магия. 48. Освободи се от мисълта, че нещата не би трябвало да бъдат такива. Те СА такива. 49. Никой не може да бъде собственик на каквото и да било. Колкото по-скоро го осъзнаеш, толкова по-добре ще съумееш да се настроиш в съзвучие с чудесния принцип на изобилието. 50. Откажи се от „нуждата". Почувствай със сърцето си, че нищо повече не ти е необходимо, за да постигнеш цялостност, а после ще се убедиш, как всички външни неща стават все по-маловажни в сърцето ти. 51. Душата ти, онова тихо празно пространство в теб, е твоят съветник. Тя винаги те насочва в правилната посока. 52. Интуицията е любящо напътствие. 53. Когато разбереш, че си господар на намеренията си, ще осъзнаеш, че си господар и на целия твой свят. 54. Ако смяташ, че винаги трябва да бъдеш такъв, какъвто винаги си бил, значи се противопоставяш на израстването. 55. Парите - също като здравето, любовта, щастието и всички чудотворни събития, които искаш да постигнеш са резултат от целенасоченото ти съществуване. Те не са самоцел. 56. Да бъдеш целенасочен означава, да бъдеш в мир със себе си, а именно това трябва да даваш и на другите. 57. Ако позволиш на Бога да говори чрез теб и да се усмихва на Земята чрез теб - като даваш безкористно и осъществяваш своето предназначение - благополучието ще бъде твоята награда. 58. Отдай се на новото съзнание, на мисълта, която шепне: „Аз мога да постигна това веднага. Ще получавам цялата помощ, която ми е необходима, докато следвам намерението си и търся подкрепа в себе си." 59. Да бъдеш подчертано привързан към физическата си външност означава да си осигуриш доживотно страдание, наблюдавайки как тялото ти преминава през естествените фази на съществуването, които започват от мига на зачеването ти. 60. Не позволявай в тялото ти да се промъкне старец. 61. Стареенето е само заучен начин на съществуване. 62. Като се съсредоточаваш върху дишането си, като медитираш и потвърждаваш гласно намеренията си, можеш винаги, когато е необходимо, да увеличаваш жизнената си енергия. 63. Вътрешната отдаденост, насочена към собственото ти съвършенство, е материалът, от който се творят чудеса. 64. Онова, за което мислиш и говориш, прераства в действие. 65. Погледни на всяко препятствие като на нова възможност. 66. Когато ни нараняват, хората правят единствено онова, на което са способни при дадените обстоятелства. 67. Ако не простим, ще позволим на тези стари рани да продължават да болят. 68. Бог работи с теб, а не вместо теб. 69. Изобилието, синхронността, безпристрастността и единението са работещи принципи във Вселената. Просто трябва да се настроиш на тяхната вълна и да им позволиш да действат чрез теб. 70. Вслушвай се в тялото си и то ще ти каже всичко, което трябва да знаеш. 71. Чудесата се случват мигновено. Бъди готов и ги очаквай. 72. Можеш да направиш всичко, което желаеш. Всичко! 73. Не искай нищо и ще получиш много. 74. Колкото повече се стараеш да извлечеш някаква полза за себе си, толкова по-малко ще се радваш на онова, което отчаяно търсиш. 75. Погледнати от позицията на днешния ден, незначителни и привидно несвързани случаи са те довели до тук. 76. Ти си душа, свързана с тялото, а не тяло, което притежава душа. 77. Изобилието идва, когато обичаме това, което правим. 78. Всичко, на което в момента се противопоставяш, те отдалечава от изобилието. 79. Готовността да използваш вярата и познанието ще дойде при теб само чрез мислите ти. 80. Чудесата могат да се случат едва след като се освободиш от идеята за „невъзможното" и си позволиш да почувстваш магията на познанието. 81. Първата стъпка към освобождаването от нагласата за оскъдица е да благодариш за всичко, което си и което имаш. 82. За да превъзмогнеш съмненията в себе си и да влезеш в твоето царство на истинската магия, трябва да се държиш така, сякаш вече си станал онова, което искаш, и да знаеш, че можеш да го постигнеш. За да опознаеш чудесата, трябва да носиш в себе си щастие и хармония. 83. Мислено си представи онова, което би нарекъл чудо. Задръж видението. Отхвърли неверието и скептицизма. Позволи си да предприемеш пътешествието към истинската магия. 84. Проучи внимателно онова, което смяташ за невъзможно, а после промени възгледите си. 85. Говорим с Бога насаме и наричаме този разговор молитва. Тогава защо обратната връзка ни се струва толкова неестествена - особено след като вярваме, че Вселенският разум, към когото се обръщаме, съществува? 86. Просветлението се състои в спокойното приемане на това, което съществува. 87. Зачитай физическото си същество като приют на душата. Щом откриеш вътрешния път, външният сам ще се появи. 88. Получаваме само онова, което желаем да приемем. 89. Създай си вътрешна хармония - така любящата ти душа ще насочва физическото ти поведение, вместо душата ти винаги да бъде на второ място. 90. Истинската същност на живота се разкрива пред нас в мълчание. 91. Любовта означава да даваш и няма нищо общо с онова, което получаваш. 92. Твоите чудеса са си вътрешна работа. Обърни се към себе си, за да сътвориш магията, която търсиш в живота си. 93. Ако решиш да се отнасяш към физическото си „Аз" с благоговение и почуда и дълбоко в себе си проумееш, че невидимото ти „Аз" желае обитаваното от него тяло да бъде възможно най-здраво, значи си ученик, който е добре подготвен. 94. Твоите ограничения се определят от твоето разбиране, за възможното и невъзможното. Промени тази нагласа и ще премахнеш всички ограничения. 95. Цялостното същество, наречено „човек", не може да функционира хармонично, когато компонентите са в противоречие. 96. Пътят към единението минава през вътрешната хармония. Пътят към вътрешната хармония минава през тишината. 97. Процесът на смъртта в материалния свят ти позволява да живееш. 98. В съвършената Вселена няма случайности. 99. Всички ние сме част от безкрайна Вселена. 100. Всички ние идваме от никъде, стигаме до тук и сега и отиваме никъде. Едно и също е. Едно е. 101. Няколко минути в пълно благоговение ще допринесат за духовното ти пробуждане повече от всеки курс по метафизика. 102. Да бъдеш духовно същество означава да можеш да се докосваш до невидимата си същност. 103. Влез в спокойното уединение на своя ум. Именно там ще откриеш Бога. 104. Вселената, в която съществуваме, е съвършена. Забави крачка и й се наслади докрай. Вярвай мила, Бог е с нас, в нас, около нас, потърси го....
 14. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  EDNOROG

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  масло върху платно
 15. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  BANDI

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  маслен пастел с ножче за бръснене
 16. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  Slance moe

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  masl. boi,50x40 Sm
 17. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  Uilotal Eekatl

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  masl. boi,40x50 Sm
 18. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  Aia

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  masl boi, 30x40 sm
 19. 1 point
  Aramon Evdokia Dimova

  ZAZORIAVANE

  From the album: ЗАГАТВАНЕ

  масло върху платно
 20. 1 point
  Когато Моника дойде при мен ми каза, че от няколко години следи форумите и не е прочела за някой, който да пише, че се е справил с ОКР.Това ме изненада и след като свършихме терапията си я помолих да сподели своят опит.Нека това да не прозвучи като реклама на моите способности, а като надежда, която всеки един който иска да се справи с ОКР трябва да има.За щастие в самият форум имам няколко клиента с ОКР, които са се справили с проблема. С двама от тях терапията е приключила преди повече година и половина.Мисля, че и те ще споделят своят опит, най-вече за да кажат-СПРАВЯНЕТО С ОКР Е ВЪЗМОЖНО. Искам да отбележа следният проблем, когато хората с ОКР се справят, не искат да си спомнят повече за проблема, по тази причина е трудно да накараш такъв човек да пише във форум.По тази причина предварително им благодаря за усилието което ще направят.
 21. 1 point
  През 20-те години на миналия век Фройд в една от лекциите си се обръща към бъдещите лекари в Австрия с призив да не стават психиатри, защото всеки един австриец мисли, че знае повече от който и да е психиатър и така те ще умрат от глад. В България развитието на психотерапията е такова, че тепърва хората научават за нея. За приятеля си препоръчвам да направите следното: Да отидете и двамата на срещата с психотерапевта. Негова работа е да разясни на приятелят ви с какво провеждането на психотерапията ще бъде полезна не само за вас самата, но и за него като ваш приятел, както и за близките ви. Аз, ако съм на мястото на вашия психотерапевт и вие ми кажете какво е мнението на вашия приятел за това да ме посещавате, бих настоявал на следващата среща да дойдете и двамата(подчертавам, че това е моя стил на работа и той не е задължителен , но по този начин аз ще махна една много важна пречка за бързата и ефективна психотерапия) Ако продължите да ходите на терапия и знаете, че той е против, ще се чувствате гузна, ще започнете да се криете, от друга страна ще се настроите срещу него и ще го обвинявате, че не ви разбира и по тази причина терапията или ще върви много бавно, или ще се откажете от нея. В този смисъл мое задължение е да убедя и мотивирам вашия приятел и дори го включа като активна съставна част в терапевтичния поцес. Още повече ако психотерапевта ви е мъж, защото няма начин вашият приятел да не започне без да иска да ревнува, не знаейки какво правите там на сесиите. Но дори да е жена, ние мъжете сме склонни да се чувстваме отговорни за всеки един проблем,който приятелките или съпругите ни споделят. И когато ние не можем да помогнем, защото нямаме нужната компетентност, виждайки, че партньорите ни отиват при друг , го приемаме като усещане за провал на самите нас. Оттам идва голямата съпротива. Всичко това трябва да бъде преодоляно.
 22. 1 point
  Деяна, следващото ти действие както е тръгнало май ще да е връзване и лепенка на устата на тези, които са си позволили да си я отворят... Тълкуването на сънища през интернет не е най-лесното занимание. По принцип се прави само личнол прии добро познаване на човека, личната му история, характер и разбирания. Естветсвено, че през интернет са възможни разминавания. Ирина е отделила от времето си, за да ти пише!
 23. 1 point
  Орлин Баев

  Паник атаки

  Психотерапия и самопомощ при панически атаки (III) НЛП и хипнотерапия/ aвтодепрограмиране и самохипноза при паническо разстройство Една ключова за П.А. визуализация Визуализацията се изпълнява в седнало положение, в състояние на ментална и телесна релаксация. Закотвяне в смелото щастие Отпусни се, поеми и изпусни няколко пъти дълбоко въздух. Затвори бавно очи и погледни навътре в душата си. Влез в състояние на релаксация и медитация. Установи в себе си настройката на безусловно разтворено приемане и и разреши да обгърне всяка тревожност, паника, вина и тъга в теб. Пусни мислите да преминават, сякаш си седнал на брега на река и спокойно ги наблюдаваш как протичат и се губят. Когато някоя те грабне и след малко осъзнаеш, че я следваш и мислиш, спокойно и плавно се дръпни от нея, излез от програмата и. Постигни състояние на тих и спокоен ум и остани в него. Порадвай се на спрелия вътрешен диалог, на спокойствието отвътре и осъзнай проникването му от главата към сърцето и стомаха. От тишината на ума към емоционалното спокойствие и преживяването на дълбинна сигурност! Загуби усещането за тялото и така носейки се из свежестта на свободното съзнание, продължавай да разтваряш мислите, чувствата и телесното напрежение и тревожност. Можеш да се насладиш на блаженството отвътре, а можеш и да осъзнаеш безграничността на възможностите си за промяна и съзнателно препрограмиране на себе си. Сега спокойно се пренеси на твоето любимо място. Място, в което се чувстваш изцяло защитен, изцяло сигурен и спокоен. Място в което си щастлив, където всичко наоколо е приятелско и добро. Вдъхни въздуха там, усети ароматите. Някои си представят уютен морски бряг, а други прекрасна планинска поляна, трети магическа гора, а други стая, спокоен дом или просто блажено емоционално състояние. Вдъхни отново аромата на твоето специално място. Виж го добре, разгледай обстановката, дърветата., тревата, предметите, прозорците и гледката. Нека всичко бъде динамично, в движение. Цветовете могат да се променят и преливат игриво и успокояващо едни в други и да стават ту матово спокойни и отпускащи, ту светли и искрящо вдъхновяващи. Чуй гласа си на това място. Кажи му колко много го обичаш. Чуй звуците наоколо – тези успокояващи птички, може би поточето, шумът на листата, шепота на тревата или пък уютният звук на тишината. Осъзнай блаженото чувство на единство, цялостност и пълнота, на преливащо щастие. Насити всичко с много светлина, която сякаш изпълва всеки квант на душата ти. Както си седнал с ръце на коленете, с длани надолу и дълбоко релаксирано тяло, събери палеца и показалеца на дясната си ръка така, че да се образува кръгче. Свържи чувството си на радостно спокойствие с допира на пръстите си. Продължавай да виждаш, чувстваш, чуваш звуците на това магическо място, да усещаш сигурността му и да се забавляваш в него. Сега бавно разтвори палеца и показалеца и отново се установи в състояние на свободна медитация. Наслади се на спокойствието. Ако се появи тревожност, посрещни я като добре дошла гостенка – прегърни я с любовното си приемане. Вместо борба и гоненето и, застани в самото и ядро, в състояни ена безусловна обич и приемащо разтворено сърце – разреши и да се разтвори в смелото присъствие на духа ти. Отново визуализирай твоето специално място. Нека гледката бъде още по-жива, по-наситена със светлина, с радост и щастие. Нека звуците бъдат още по-ясни, а благоуханията силни и магическо упойващи. Събери отново палеца и показалеца – закотви състоянието. Отново разтвори пръстите и се отпусни в медитация, Повтори процеса многократно – преминаване от визиализацият аи закотвянето в медитация. Нека събирането на пръстите ти се превърне за мозък ати като ключ, задействащ състоянието на влизане в картината на твоето вълшебно място. Сега визуализирай пред себе си една вертикална скала за сила на П.А., от 0 до 10 от златиста светлина, на която най-долу е 0, а най-горе 10. Виж ясно деленията и, чертичките и цифрите. Сега си прадстави как по средата на скалата червена светлина, подобно на живак, се вдига или спуска, за да обозначи цифрата на скалата. Нека 0 бъде най-слабата сила на преживяване на П.А., а 10 най-силната. Представи си как „живакът” на червената светлина се вдига нагоре и стига сила н апреживяване на П.А. 4. Сега си спомни ситуация, при която си преживявал паника с такава сила. На ниво 4 паниката е по-скоро завишен атревожност, отколкото същинска П.А. Виж мястото, където си бил тогава, ситуацията, обстановката, погледите на хората, усети миризмите, чувството си, чуй звуците. Пренеси се там. Сега виж как твоето специално място е пред теб, поставено в рамката на картина, жива картина, в която тов амагическо място се движи и вибрира флуидно. Както преживяваш тревожност на ниво 4, се доближи до картината с твоето специално място. Виж добре рамката – инструктирана ли е, какъв цвят има? Виж как картината вибрира нежно. Протегни ръка и виж как тя изчезва вътре – усети ветреца на твоето място по кожата си. Прибери обратно ръката си. Сега събери, палеца и показалеца на дясната ръка и влез в картината. Разгледай я пак добре, усети силата на спокойствието на твоето място, потопи се в него с всеки атом от съществото си. Почувствай радостта да си спокоен и да ти е леко на душата, да си сигурен и изпълнен със смисъла на любовта. Осъзнай как цялата тревожност за мигове се смъква от плещите ти, как ти олеква и просветва отвътре. Няма бягане или битка, а приемане и трансформация! Сега отново излез от картината и остани в състояние на съзерцание, като изпразниш ума, сърцето и телесното си напрягане от мисли, емоции и тревожност. Осъзнай ключовата настройка на ума по време на медитация - разтворено приемане от позицията на вътрешния наблюдател. Отново виж скалата за сила на П.А. пред себе си. Този път червената светлина на живака се вдига до 6. Виж място, на което си имал П.А. със сила н апреживяване 60% от максимума. Виж ясно обстановката, гледката, хората, помириши въздуха, чуй звуците. Бъди на това място и усети покачването на тревожността до ниво на скалата 6 – 60%. Остани в преживяването, практикувайки менталната настройка на приемане и прегръщане с обич и разтворен неоценяващ ум. Усети как самата настройка на ума вече сваля напрежението. Сега отново си представи картинат ана твоето специално място пред себе си. Виж рамката и ясно и с подробности, виж самата картина. Усети как сякаш тя те привлича и зове с тих безмълвен шепот на чаровно блаженство. Събери палеца и показалеца на дясната ди ръка и влез в картината. Вживей се в звуците, миризмите, светлините, преживяванията на това твое чудно място! Усети как тревожността за мигове се свлича, преобразувана в смело щастливо спокойствие! След като се полюбуваш на магическото си място, отново премини през рамката на картината и излез от него. Остани в състояние на безусловна приемаща медитация, с разтворен ум, сърце и изразено чрез телесната релаксация състояние на спокойно прегръщане на всичко ставащо тяло. Отново визуализирай скалата за сила на П.А. Сега виж как червената светлина на живака се изкачва до 9 – 90% н апреживяване силат ана П.А. Представи си място, където си преживял паника с такава сила. Виж ясно обстановката, чуй звуците, подишай миризмите. Преживей реално чувството на паника – но вече запазвайки присъствие на духа, от позицият ана този дълбинен зрител в теб, който променя всичко. Осъзнавай страха, виждайки го по-скоро като събудена в теб енергия, която можеш спокойно да използваш, с радост и приемане. Практикувай настройката си на отворено спокойно и смело приемане. Можеш да осъзнаеш как страхът вече не е страшен, а е просто едно дори приятно преживяване. Приеми го за такова! Слей се с това приемане. Осъзнай как тази чудодейна настройка на любящо приемане вече е дълбоко програмирана в ума ти, превърнала се е в условен рефлекс, който е част от реакцията ти, от отношението ти към страха! Сега отново визуализирай картината на твоето чародейно място! Виж добре рамката и. Пипни я, погали я. Наслади се за мъничко на тази жива дълбоко свързана с теб картина, която пулсира и вибрира нежно в ритъма на спокойното ти щастие. Събери отново палеца и показалеца на дясната си ръка – сякаш задействаш превключвач на смело и щастливо спокойствие – усето разливането му по тялото ти! Сега влез в картината. Разходи се из твоето специално място, полегни или си поиграй из него, почувствай го с всеки микрон от тялото и душата си, послушай магическите му звуци, наслади се на покоряващите чудодейни аромати в него! Изпълни се догоре с доверието, вярата, с пълнотата на любосмислието в него. Осъзнай как почти на мига цялото напрежение от паниката се свлича, трансформира се в чиста радостна сила! Порадвай се на преживяванията си, наслади се на омайното блаженство и спокойствие! Като решиш, отново излез от картината и разтвори пръстите си. Остани отново в състояние на безусловно приемаща вътрешна блажена тишина! Визуализирай скалата за преживяване на П.А. Виж как червената светлина на живака се покачва до степен на преживяване 10 – 100% сила на П.А. Виж място и време, в които си имал паническа атака, преживявана с пълна сила. Усети го, виж го внимателно, вдишай миризмата и чуй звуците на мястото. Вживей се емоционално и ментално в преживяването на П.А. Сега я преживявай, но с вече изградената нагласа по приемане с любящо, радостно и разтворено отношение на ума! Почувствай как самото отношение извлича и трансформира страха и го превръща в спокойна щастлива смелост. Обикни страха и се наслади на вливането му в реката на сигурността и спокойствието ти! ............... За много от вас горната техника ще бъде решаваща при автотерапията на паническото разстройство. За други ще помогне много. Със сигурност статията ще бъде прочетена и ползвана от повечето български психотерапевти. За да бъде горната технология ефикасна, е нужно да бъде добавен най-важният ингредиент в прилагането и. А именно, личната харизма, умения, опит и цялостна индивидуалност на терапевта! Орлин Баев, психотерапевт
 24. 1 point
  Орлин Баев

  Паник атаки

  Психотерапия и самопомощ при панически атаки (II) Някои насоки 1) Релаксация Отпусни тялото си. Затвори очи, вдишай и издишай няколко пъти дълбоко и се отпусни напълно. Сега стегни цялото тяло, изведнъж и силно и задръж няколко секунди. Отпусни напълно и почини няколко мига. Отново стегни и задръж няколко секунди и отпусни. Още веднъж. Сега релаксирай напълно, всичко. Разходи мисълта си свободно по тялото си. Остави я да се движи свободно от място на място, от мускул на мускул, като задържаш за мъничко вниманието си на местата, през които преминаваш и отпускаш съзнателно заедно с това ментално сканиране. Сега може би осъзнаваш как някои части от тялото ти продължават да бъдат стегнати. Осъзнай отпускането в останалата част от тялото и контраста със стягането в напрегнатите части. Леко и нежно погали с вниманието си и напрегнатите зони и осъзнай как спокойствието на релаксацията се разлива по тях. Можеш да почувстваш как с отпускането си тялото ти е в състояние на безусловно приемане, на доверие и разтворена радостна свързаност с онези нишки на живота, които осмислят всеки дъх и мотивация. Наблюдавай как умът започва да скача насам натам като хиперактивен малчуган. Кой наблюдава в този момент? Кой си ти? Остани в релаксацията, с емоционалната настройка на приемане и пълна разтвореност. Продължавай да релаксираш всяко микромускулче на тялото и менталността си. Специално отпусни диафрагмата. Още малко, напълно. Сега и раменния пояс. Лицевите мускули, очите, клепачите, които така приятно могат да натежат. Можеш още да отпуснеш диафрагмата или да се потопиш в онова все по-блажено състояние на любопитство, отвъд опита на всякакви рамки и условности. Сигурно така отпускайки се усещаш как тялото с всяко издишване натежава все повече. Все повече. Става толкова приятно тежко и неподвижно, сякаш мястото, където си седнал, го всмуква нежно и магически и разтваря. Интересно, съзнанието ти така странно просветлява, изпълва се с неизразимо вътрешно спокойствие и олеква, сякаш е все по-независимо от тялото. Разреши на тялото да изчезне, да се разтвори приказно в онова магическо чувство на разливащо се блаженство. Възможно е да осъзнаеш как тревожността ти иска да мърдаш, да станеш и дишаш силно, да контролираш. Осъзнай къде в тялото ти се намира тревожността. Какъв цвят е, какъв звук и мирис има? Кажи и вътрешно: приемам те! Обичам те! Прегърни я с отношението си на разтворено обгръщане на сърцето си. Издръж я както родител издържа тревогата на детето си. Внимателно и кажи: обичам те, мила моя тревожност. Напълно разтворен съм за теб, винаги си добре дошла. Осъзнай емоционалната настройка зад тези думи, почувствай я, слей се с нея! Нека дишането бъде меко, естествено и непринудено, почти спряло. Когато ти се прииска, можеш да поемеш въздух по-дълбоко. Издишай! А сега отново се потопи в онова все по-блажено състояние отвъд времето и всякакви рамки, дълбоко, все по-дълбоко още по-дълбоко, навътре... към Себе си! Така прегръщайки я, сприятели се с нея. Усети как тревожността, изразена в телесно напрягане, започва все повече и повече да се отпуска, да се отпуска, да се отпуска и успокоява, превръщайки се в чиста радостна енергия и спокойна сила за живот. Ето, цветът и естествено се превръща в светъл и лъчезарен, отвътре може да започне да просветва, сякаш някой е дръпнал завеса от вътрешния ти взор. С това се променя и ароматът – сякаш най-блажените и омайващи парфюми заживяват като магическа феерия от вължебни миризми в цялото ти същество – дълбоко, естествено и екстатично! А мелодията на душата ти резонира с радостта в сърцето ти и блаженството в тялото ти! Отпусни се! Приеми тревожността – в нея е твоята енергия. Прегърни я, погали я с любовта си. Нека цялото послание на тялото ти към страха бъде на приемане, на приятелско сливане. Така поглеждайки го смело и директно в очите, можеш да осъзнаеш с всяка дълбоко релаксирана клетка на тялото си приятелството между теб и страха ти и да се слееш с него. Тогава той се превръща в най-добрият ти приятел, трансформира се до спокойната ти смелост! Отпусни се! Когато решиш или след 15-30мин. бавно насочи вниманието си към вдишването, поемо няколко вс епо-дълбоки вдипшвания, леко ипавно осъзнай тялото си, баааавничко се се раздвижи и се върни в този светъл и радостен, силен живот! 2) Медитация/ съзерцание Сега, когато така си релаксирал тялото, осъзнай ума си. Наблюдавай мислите си, идващи от тъканта на ума и разтварящи се пак там, когато не успеят да те прилепят към себе си. Кой си ти, ако не си тялото, което наблюдаваш, не си и мислите, нито чувствата, които осъзнаваш и наблюдаваш?! Кой си ти? Кой наблюдава? Кой е зрителят на спектакъла на ума ти? Почувствай... Себе си, усети онзи тих и безмълвен зрител отвътре, центъра на свободната ти воля, решаващият. Потърси го там, дълбоко вътре в небето на душата си, между облаците на възникващите и отминаващи мисли. Би могъл за малко да наблюдаваш дишането си. Сега, когато тялото ти е напълно отпуснато и сякаш го няма, дишането е почти спряло. Наблюдавай го – нека остане само наблюдението, а идващите мисли се разплискват в него като звука на камбана в ехото на тишината. Пусни мислите, разтвори нежно хватката на обичайното си прилепване към тях. Пусни ги да протичат. Каквито и да са. Могат да бъдат светли ли не, добри или други, могат да бъдат желани или не, могат да бъдат интересни или скучни, цветни или сенчести. Приеми ги абсолютно еднакво – каквито и да са! Знай, че това са само мисли. Само мисли, каквито и да са те – приятни, неприятни, неутрални, вербални, образни, звукови... Просто мисли. Осъзнай скачането на тези мисли. Някои от тях се стрелкат бързо и отминават, Други са бавни, натрапчиви и лепкави и настояват за вниманието ти. Можеш за малко да влезеш в облачето на такава мисъл, запазвайки присъствието на духа, на зрителя отвътре. Наблюдавай развитието на мисълта, сякаш гледаш филм. Помни, това е просто филм – интересен или скучен, грабващ или страшен, красив или неприятен, но просто филм. Спокойно наблюдавай развитието на сюжета за малко. После внимателно и меко, се отдръпни настрана – чувството е сякаш преминаваш през ципа и се отърсваш. Мисълта може да те зове, да те грабва... Леко и плавно се отдръпни и я пусни. Виж как се разтваря там, откъдето е дошла, в самото пространство на съзнанието, в самото вещество на ума. Сякаш изчезва в тъканта на вътрешното небе. Сякаш като вълничка се стопява в безбрежната гладка повърхност на менталното ти езеро. Колкото по-дълго наблюдаваш ума и освобождаваш мислите, толкова по-тих и спокоен става той. А тази тишина, мир и покой имат естествената и ключова настройка, нужна за трансформиране на паническите ти състояния: настройката на безусловно, спокойно, смело и любящо разтворено приемане. Когато умът се успокои и диалогът спре, силата на присъствие на вътрешния зрител става осезаемо преживяема и стабилна. Състоянието на блажена светла тишина слиза до емоциите, до сърцето. Остави тишината на безусловното светло и любящо приемане да слезе до сърцето и да обгърне емоциите ти. Няма борба, няма контрол, има естествено спокойно случване. Наблюдавай как светлият мир на присъствието на духа обгръща меко и нежно тревожността и паниката в ума и тялото. Обгръща тревожността и я прониква, а тя започва да се трансформира в спокойната сила на все по-установяващия се мир и хармония в теб. Тревожността е добре дошло и обичано гориво, храна за медитацията ти! Обикни я, прегърни я приятелски с тишината на любящата медитация! Дори не е нужно да го правиш – то просто се случва! Блажената тишина прониква още по-навътре в ума и тялото ти. Стига до волята, до стомаха, до директното преживяване. Продължавай да поддържаш ума си тих и спокоен и наблюдавай как слязлото от главата през сърцето състояние на проникващо блаженство слиза до половите ти органи и завибрирва, превръщайки тревожността в базисна дълбинна сигурност и все по-растяща непринудена самоувереност! Просто приемай – с разтворения си ум, сърце и тяло. Нека тялото ти изрази това приемане през релаксацията на всяка клетка и атомче. Нека умът ти изрази настройката на приемане чрез свободното вътрешно пространство, което непринудено приема и разтваря мислите и ги превръща в полета на тихото светло и спокойно интуиране. Тогава емоциите, каквито и да са те – гнева на битката, страха от страха, страха от провала и падането, страха от мнението на другите и отхвърлянето им, страха от смъртта, просто се разтварят и превръщат в радостен мир. Извлича се силата им, която послужва за храна на радостта. Когато практикуваш медитация два три пъти дневно по 15-30 мин., тя постепенно прониква в самия ти живот. И все по-често в живота ти, в ежедневието ти, медитацията започва да се случва непринудено и естествено. Медитацията започва да медитира теб. Осъзнай ключовия фактор, който ще ти помогне да трансформираш паниката си, ключовата настройка на ума: любящо приемане! Благодари на този твой добър приятел, паниката си! Тя е чудесен стимул за вътрешен растеж! Прекрасно гориво, захранващо самоувереното ти спокойствие! Орлин Баев, психотерапевт
 25. 1 point
  Съжалявам, не искам да критикувам или говоря лошо против някого, но вие сте поредният случай на неправилен подход в лечението на ПР и натрапливостите. Няма как да се справите трайно с паника, натрапливи мисли или натрапливи импулси на фона на толкова продължителна медикаментозна терапия. Само преди месец Орлин ми насочи подобна пациентка която 3 години е пила лекарства и ходила редовно на психотерапия като ефектът беше плачевен от психологическа гледна точка. Плачевен и като финансов резултат за нея-2000 лева за терапия и 1000 лв. за лекарства. При последната ни среща я попитах мога ли да разкажа случая и днес мислeх да го опиша, защото това е неефективно, чиста загуба на пари и време и още по- лошо, след толкова време нещата са много трудни за оправяне. Не съм песимист, но ситуацията е трудна - всъщност вас вече вие страх. Едно е да бяхте започнали психотерапия –без лекарства преди 5 години, друго е сега да се мъчите да решите проблема. Най-малкото, защото има психическа зависимост- вие вярвате в лекарството и подсъзнателно разсъждате така- пия N таблетки и съм добре- започвам да пия N-1 и чакате няма ли да се появи отново импулса? Започвате да се страхувате и самонаблюдавате, адреналина ви се вдига и импулсът наистина се връща. Връщате се отново на N брой таблетки и нещата се оправят. Омагьосан кръг. Той се е получил, защото още след първите кризи не е изработена стратегия за контрол върху страха, но тя не може да се направи на фона на антидепресанта. Така сме устроени, че вярваме на материалното, в случая хапчето, а не на правенето на някакви мисловни или други упражнения. ,,,До къде може да се развие това състояние’’ - до никъде, ако се появи импулса ще си вдигнете дозата и нещата ще се стабилизират. ,, Страх ме е, че ако карам на АД постоянно никога няма да имам деца.’’- наистина е безумие да се пият лекарства и да сте бременна. Когато решите да забременеете, трябва да си потърсите друг специалист, който да ви помогне да овладеете страховете и натрапливостите. Загубила сте години, ще е много трудно, но не и невъзможно. Успех!
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×