Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Допринасящи


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 05/12/20 in all areas

 1. 3 points
  Отче наш. „Бог е Любов“. Ще взема само няколко думи от 15-ти стих, 9-та глава от Ев. на Йоана. „Духът Божи“. Неделна беседа: 602. Умих се и гледам - 27 октомври 1935 г. „Умих се и прогледнах“. Пожелавам на всички да се умиете и да прогледнете! Благословен Господ Бог наш. Тайна молитва.
 2. 2 points
  Благодаря! Това се опитвах да споделя като мнение. Без усилия, които на по-повърхностно ниво са мотивирани от недовоството към развитието в дадена ситуация, не може да се "расте". Ако сме "видимо доволни" от всичко, то скоро се губи мотивацията да променяш. А тогава се почва едно "носене" по вълната и понижена умствена активност. А мозъкът ни старите хора често са го сравнявали с мускул, за това има израз "Тренирай си мозъка". И последващ полезен съвет - "Нищо научено не е излишно!". Стига и да се прилага на практика, де, ако сме успели "да му намерим" практическо приложение
 3. 2 points
  А готови ли сме като дойде Христос да кажем : " Учителю, каквото кажеш, ще го направим." Христос ще ни каже : " Да възлюбите Господа с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила." Туй ще ни каже. Ще ни каже още да се учим и да служим. Ще ни каже : " Всичко в света е хубаво, ако имате любов. Там, дето е Бог, е рай. Дето Го няма Господа е ад." Ще се съгласим ли ?
 4. 1 point
  Господнята молитва Беседа: Сърцето си никому в заем не давайте - ИБ 12.09.1920 Добрата молитва От 100 години... Дали сме се подвижили и как и колко? Наближава времето за посрещане може би...
 5. 1 point
  Станимир

  Идеите

  Често казано - не знам. Ясно е, че много идеи, които за нас са нови, за други хора не са. Идеи, които за човечеството са нови, може да са съществували отдавна в други светове. Всичко се свежда до осъзнаването им. Но така, както го разбирам, въпросът е дали има идеи, които никога досега не са се проявявали някъде в цялата вселена. Т.е. те са нови за всички съществуващи йерархии от по-висши същества. Колко високо трябва да стои евентуален клас същества, които са способни да проявят нещо съвсем за първи път? Както споменах - нямам си представа.
 6. 1 point
  Тази тема, може би е подходящото място, да обърна внимание на нещо, което не се осъзнава изцяло - това, че условията в които живеем ние тук и сега изобщо не са тежки. Да, разбира се има трудности, но ако ги сравним с тези от миналото? С войните, които са се водили в продължение на векове; с необходимостта да полагаш часове тежък физически труд и след това да мислиш евентуално за нещо друго; с трудностите да си намериш дори и една книга, сравнено с достъпността на информацията и образованието днес. А дори и сега в много държави условията са далеч не така леки, както в България - глад, болести, мизерия... Да, свикнали сме да се сравняваме с икономически богатите държави. Свикнали сме и в моменти на трудности да се потапяме изцяло в емоцията на недоволството. Искаме едва ли не животът ни на земята да е като на пикник. Обикновено на децата много неща им се дават наготово от възрастните, но с времето те следва да се научат да се справят сами в живота и на свой ред самите те да започнат да полагат грижи за другите. Но в свят в който всичко е движение, бездействие не може да има, а високата организираност предполага да няма безсмислени занимания. Твърди се, че има планети където условията са далеч по-тежки от земните. Има и такива, където животът по-лек, но това е защото те са си го направили такъв. И по-лек, но в какъв смисъл - със сигурност не се отнася до работата, която вършат, а до вътрешната им настройка, до отношението, до разумния ритъм. Без усилия не може да се расте. Без смяна на условията разумът не може да се разшири и умът не може да придобие гъвкавост. Искаме познатото, лесното, сигурното - но тези желания не са в наша полза. Ако за нас, е достатъчно сегашното ни ниво, то е защото не познаваме следващото. Не вярваме, че можем да постигнем нещо по-добро и някак си искаме то само да се случи или пък някой друг да ни го осигури. Да, помагат ни, но разумно, колкото трябва. Трябва да сме наясно, че получаваме колкото е необходимо и заслужено.
 7. 1 point
  Ines Raycheva

  Паника, бременна.

  Няма техника, която веднага ще даде резултат, който ще е достатъчно задоволителен и траен. Въпросът е да опитваш! Проблемите не се появяват за ден, те зреят дълго, преди да ги забележим - лекуването и самолекуването, на което всеки е способен, преодоляването, те също отнемат време. Единственият начин да не успееш е като се откажеш да опитваш - отново и отново. В началото са опити, в последствие ще се разлистват до сериозни осъществени промени, но за това е нужно постоянство! Продължавай да дишаш дълбоко всеки ден, пускай си музика, която те успокоява, легни, пусни си водена медитация, която ти приляга - има хиляди варианти вече. Пиши мислите си, както те посъветва и д-р Първанов. Справянето с проблема отнема време, усилия и се осъществява само, ако си мотивирана за това, ако не се предаваш и отказваш примиренчески. А последното също е вариант, разбира се. Пратих ти статии, които ако прочетеш, ще ти дадат много отговори за това, което става в теб - тези отговори са в теб, просто е необходимо да ги откриеш. Докато продължаваш да търсиш отвън какво да реши проблема ти, той ще остане. Няма механично, безусилно и автоматично решение, няма магическо хапче.
 8. 1 point
  Станимир

  Идеите

  Ако си го съставил сам (дори и не изцяло, но само в една част) то е творчество. Защото ти създаваш нещо ново, уникално за теб. Няма две еднакви съзнания и съответно няма два еднакви светогледа. Едни ще се отличават от други повече, от трети по-малко, но винаги ще има някакви разлики внесени от индивидуалното съзнание. Човек събира информация чрез сетивата си, но също я интерпретира по определен специфичен единствено за него начин и в крайна сметка общият светоглед, който си изгражда не е нещо, което получава наготово, а негово индивидуално творение (поне в една своя част, но това е достатъчно).
 9. 1 point
  Станимир

  Идеите

  Защо трябва да го правя? За мен творчеството не се заключава единствено в създаването на нови идеи, а и в прилагането на вече съществуващите. Детето правещо само къща от кубчетата си за игра също твори. Не може да ограничаваме творчеството само до творение от нищото - това и Бог не го може. За да направиш стъкло ще използваш пясък. Пясъкът също е съставен от определени по-фини елементи. Така и идеите - ами и те си имат някаква основа непонятна за нас, която висшите същества създаващи идеята вземат наготово. Тази логика, която се опитвате да прокарате признава за творчество само това ex nihilo. Аз от своя страна мога да поискам поне един пример за такова творчество, и тъй като такъв няма да ми се даде, мога да направя заключението, че творчество в смисъла, който ти и Дао влагате изобщо е невъзможно.
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00
×