Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Допринасящи


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/25/20 in all areas

 1. 2 points
  DanielChutrov

  травма

  Здравейте, посттравматичното стресово разстройство води до множество промени в начина на функциониране на нервната система (мозъка и тялото). Буквално физиологията на човека се променя след травматичното събитие. Някои от тях са: - промени в "алармената система" на мозъка - амигдалата и прилежащите и структури, които задействат страховия отговор; - намалена или липсваща активация на мозъчните области свързани с усещането за Аз - медиална префронтална кора, предна цингуларна кора, теменен дял, островен дял; - намалена/липсаща активация на дорсолатералната префронтална кора - нефункциониращ/ненормално функциониращ таламус и други, които не се сещам в момента. Имайте предвид, че не е задължително всички да са налични или могат да са налични в една или друга степен - това зависи от индивидуалния случай. Голяма част от тези променени в мозъчните области се отнасят до обработка и интерпретация преживяванията ни и е очевидно защо хората след това стават/се държат по съвсем различен начин. Общо взето, за да се възстанови човекът е необходимо да се възстановят нормалните модели на мозъчна активация. Има различни начини да се направи това като донякъде зависи от конкретния случай - какво доколкото нефункционира при човекът както трябва. За повече по темата може да погледнете книгата Тялото помни на Бесел Ван Дер Колк.
 2. 1 point
  Здравей.Ще ти споделя как аз свалих 20 килограма.Първо спрях захар и бързи въглехидрати,иска се много воля,особено за захарта.Първите 2 седмици бяха истинско изпитание,но след тях глада беше много по малък,вследствие на което започнах да ям по малко като количество.Захарта и бързите въглехидрати карат организма да отделя много инсулин,вследствие на което пак си гладен съвсем скоро след ядене.Всяка порция на хранене трябва да е не по голяма от дланта на ръката ти.Това съм спазвал 3 месеца,никога не съм броял калории.Ако комбинираш с разходки или още по добре тичане ефекта ще е още по бърз.При мен тези 20кг ги свалих за 3 месеца с разходки само и не всеки ден.От известно време правя всеки ден разходки,защото енергията ми е в пъти повече без инсулиновия глад.
 3. 1 point
  ,, А по принцип витае стигмата, че като не се харесваш, тогава започваш да правиш действия да промениш, но според мен тази промяна е деструктивна.,, Oосновните причини човек да иска да се промени са три. Първата е страданието.Това е и най-честата причина и всеки опитен терапевт знае,че колкото по-зле се чувства един клиент, толкова по - мотивиран е да участва в процеса на психотерапията / промяната/. Втората причина е скуката. Третата причина е любопитството и предизвикателството - щом някой може да го направи, защо и аз да не мога. Питам се, дали страданието ти е достатъчно силно, за да се мотивираш за промяна?
This leaderboard is set to Sofia/GMT+02:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×