Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Иво

Администратор
 • Общо Съдържание

  3931
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  12

Всичко добавено от Иво

 1. Иво

  За прераждането

  Здравейте, Вчера гледах част от един филм (17.01.2004 - 00:00 "Минал живот" ) по Discovery за прераждането. Различни групи от учени изследваха въпроса. Направи ми впечетлението изследването на един учен психолог, който изследваше случай, в който петгодишно момиче си спомня с големи подробности предния си живот - места, случки, място на смъртта. Тръгват да правят проучване. След дълго търсене наистина намират същото място, което момичето описва, същото семейстово и и т.н. 12 специфични факта от общо 20 изказани от момичето почти напълно отговарят на действителността. Родителите, които намират наистина преди време са загубили детето си по абсолютно същия начин, както описва малкото момиченце. Впечетляващо нали! В същия филм показаха (ще го повтарят на 18.01.2004 рано сутринта в 3 часа) и експертно мнение на учени и доктори, според които не е възможно паметта да се запази след смъртта на мозъка. При това положение излиза, че има само едно възможно обяснение на подобен род случаи - прераждане! И все пак как човек помни? Защо някои помнят, а други не? Има ли прераждане? Запазва ли се нещо след физизческата смърт на човкеа? Ако да, възгледите на много от учените за цялото Битие трябва да се променят? Ако не - как да се обеснят подобни феномени тогава? P.S. Линк към още информация по подобна проблематика - ТУК Поздрави, Иво
 2. Преди повече от няколко години, на тази дата (08 януари), в интернет пространството се появява едно малко форумче. Март месец същата година, сайта е стартиран официално. Първоначално със символичен брой посещения на ден, днес 5 години по-късно, уникалните посещения дневно достигат 4000 ... и продължават да растат. През 2009 г. уникалните посещения на ден достигат вече 7 500. Ето снимки през годините 2003г - снимка 1, снимка 2, снимка 3 2004г - снимка 1, снимка 2 2007г - снимка 1, снимка 2, снимка 3, снимка 4 2008г - снимка 1
 3. Според вас какво е да си просветлен? Ако срещнете просветлен човек утре на улицата и си поговорите малко с него мислите ли, че ще разберете че той е такъв? Ако да - как? Има ли степени на просветление?
 4. Въпроси към класически хомеопат В тази тема може да зададете въпрос към класически хомеопат относно здравословен проблем, който ви вълнува. Alexander, който е модератор на форума, при възможност ще ви отговори... или някой от няколкото други класически хомеопати, които участват при нас. Добре е преди да зададете въпрос да се информирате накратко за това какво представлява хомеопатията. Ето няколко примерни линка: Какво представлява хомеопатията Десет причини, за да ползвате хомеопатия Информативно за хомеопатията Моля имайте предвид, че в темата ще бъдат допускани само въпроси, относно конкретен здравословен проблем за вас или ваш близък. Има достатъчно други теми за обсъждане на теорията.
 5. Споделете своя опит с хомеопатията Кога за пръв път се запознахте с хомеопатията? За какво ви е помагала? Колко хора от семейството ви и около вас я ползват? Какво сте лекували с хомеопатия? С какъв резултат?
 6. В тази тема ще има списък на дежурните по отварянето на новите теми. Основните отговорности на дежурните са: 1. Да прочетат беседата предварително 2. Да подготвят молитвения наряд с линкове и кратко въведение - резюме със свои думи или няколко избрани мисли. 3. Да отворят темата в съответното време и да съдействат за нейното развитие Списък на дежурните по дати: 16.03.2008 г - 01. Ето човека - Иво 23.03.2008 г - 02. Житното зърно - Иви 30.03.2008 г - 03. Четирите основни елемента - Станимир 06.04.2008 г - 04. Истината ще ви направи свободни - Ани 20.04.2008 г - 05. Явлението на духа - Латина 27.04.2008 г - 06. Талантите - Ваня Златева 04.05.2008 г - 07. Любовта - Донка 11.05.2008 г - 08. Сънищата на Йосифа - Ася 18.05.2008 г - 09. Законът на служенето - Станимир 25.05.2008 г - 10. Важността на малките неща - Аратрон 01.06.2008 г - 11. Мир Вам - 2 - късметче 08.06.2008 г - 12. Необходимостта да познаваме Бога - Донка 15.06.2008 г - 13. Колко по-горе стои човек от овца - Ани 22.06.2008 г. - 14. Фарисей и митар - Донка 29.06.2008 г. - 15.Условия на вечния живот - Станимир Ако за дадена дата няма желаещи, седмицата се изпуска. Ако няколко пъти това се случи, форума се затваря. Препоръчително е един човек да отваря тема, не по-често от веднъж в месеца. Желаещите да се включат в отварянето на нови теми, моля пишете в тази тема. Модератор ще прехвърли името ви в първия пост на темата, за да е по-лесно видимо от всички. Можете да ми пишете и на ЛС.
 7. Молитвата. За какво да се молим? Молитвата е основен метод за духовно пробуждане в духовните школи от древността до днес. Силата и е голяма. Мисля че за всеки човек, който влиза в скришната стаичка, е редно да си отговори не само на въпроса защо и как да се моли, но и за какво да се моли. Може би повечето хора си мислят, че отговора на този въпрос е лесен. Но дали е така? Според вас за какво трябва да се моли човек? Вие за какво се молите? Две мисли, които могат да служат като отправна точка за размисъл: "Повече сълзи са проляти заради молитви, на които е отговорено, отколкото за тези, на които не е отговорено." (Майка Тереза) "Искайте разумни неща... Човек трябва да бъде много умен, за да иска." (Беинса Дуно)
 8. Както знаете, скоро стартира нова модул в портала - напълно функционираща електронна книжарница. Макар и да смятаме, че всичко технически и организационно да работи коректно, е възможно да има малки пропуски относно някои дребни детайли. Ако имате технически или други въпроси относно функционирането на книжарницата, моля задайте ги в тази тема. Благодаря ви предварително и ви желаем хубав ден!
 9. Много хора изучаващи и практикуващи методите от Учителя Петър Дънов споделят за силното им оздравително-психично действие. Преди време, когато в портала публикувахме за теглене книгата Извора на Доброто, получихме един имейл до екипа, в който участник ни каза, че благодарение на тази книга е спрял наркотиците! За мен това е доста впечетляващо. Ако сте психотерапевт или психолог, моля споделете как съветите не Учителя ви помагат в практиката? Какви методи ползвате в своята психотерапевтична практика? В какви случаи и какви резултати имате? Ако сте човек, който изучава и прилага съветите на Учителя, моля пишете какви наблюдения имате относно оздравително действие на тези методи? Какво точно сте практикували? С какъв резултат? Споделете своя опит.
 10. Астма - природни и алтернативни форми на лечение "Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност (хиперреактивност) на бронхиалното дърво по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя или при провокиращ момент възниква реакция, при която просвета на бронхите намалява, става запушване (обструкция) и дишането се затруднява." източник Какви са природните и алтернативни форми на лечение на астмата? Имате ли опит и наблюдение? Имате ли ваши познати, които са се излекували? Какви са психичните причини за астмата? Как се лекуват?
 11. Опасностите в духовния път Това е трудна тема затова моля споделяйте главно личния си опит и наблюдения. По някои от опасностите / изпитанията сме говорили във форумите. Има вече цели теми. Моля слагайте линк към тях, за да не повтаряме. Какви според вас са опасностите в духовния път? С кои от тях сте се сблъсквали? Как сте ги преодолявали?
 12. Иво

  Ангел хранител

  Ангел-хранител. В дебелите книги пише, че всеки човек си има ангел-хранител. Чудех се дали това е вярно? Дали има начин да проверим? Дали ангела хранител е нашето висше аз? Или може би е същество различно от нас, което се е заело да ни помага? Или може би това е просто нашета интуиция? На мен лично много хора са ми разказвали, че са им се случвали събития, в които са оцелявали като "по чудо". Примерно един роднина ми каза как една кола излязла от отсрещното платно и тръгнала към него по магистралата и без малко да стане фал. Друг ми беше разказал за една гума, която хвръкнала от колата насреща и прелетяла на сантиметри от горния капак на колата му... после спрял разтреперен и се чудил как е оцелял. Аз също бях един път на косъм и мога да кажа със сигурност, че тогава имаше една невидима ръка, която бдеше над мен. Това е по-скоро чувство, но даже да се замисли човек логически, каква е статистическата вероятост да се случат подобни събития и човек да оцелее. Може би нашите ангелите хранители всеки ден ни спасяват от някоя проблемна ситуация, а може би понякога ни спасяват живота даже без да разберем за това?
 13. От древени времена хората си служат с махало или багета. В България особено популярно е търсенето на вода например именно по този начин. "Всичко в природата излъчва и приема вълни" е основния постулат в радиестезията. Радиестезията се дели на два основни вида: физикална и ментална. В началото на миналия век френския учен Луи Тюрен прави изключително интересни и уникални разкрития, които дават голям тласък на тази наука. В България един от пионерите е Стоян Бъчваров, който издава книгата "Радиестезия за всекиго". За какво и как помага радиестезията? Имате ли опит с използването на радиестезията в ежедневието си? Някой може ли да сподели интересен свой опит или наблюдение? Има ли добри специалисти радиестезисти в България?
 14. Според вас какви са качествата на добрия психотерапевт? А на идеалният? Бих се радвал ако в тази тема пишат хора, които имат сериозно отношение към психологията и психотерапията. Психолози и психотерапевти, както и хора ползвали техните услуги, с опит са добре дошли!
 15. Иво

  Що е Богатство?

  Що е богатство? Тълковния речник в първите три значения го определя като: 1. Голямо количество материални блага и пари, които някой притежава 2. Материални блага, нещо, което някой притежава 3. Природни блага, условия, гори, рудни залежи и др. .... Но дали богатството е само свързано с материалната природа? “Могат ли, като излезем ние пред света, да кажат хората за нас: "Ето човекът"? За да се удостои човек с това име, трябва да съдържа в себе си четири неща: да е богат, да е силен, да има знания, да има добродетели. Ама ще кажете: "Какво търси тук богатството?" - Богатството е почвата, условията, при които може да се развива човек; то е почвата в която се развива Силата. Последната пък внася Топлина и Светлина, които въздействат на растенето, на развитието. Като дойдем до Знанието, то е методът, чрез който трябва да се разбира и регулира нашият живот. Добродетелта пък е целта, към която трябва да се стремим.” – казва мъдрецът Дали е случайно, че думата на бъгларски се пише като Бог-атство? Не може ли човек да бъде богат на добродтели, здраве, деца? Да е богат на красиви чувства и светли мисли? Богат на знания; Богат с приятели; Богат на способности; Богат с любовта на хората около него; Богат на идеали и принципи; Богат с радостта и връзката си с Бога всеки ден? Що е богатство според вас? Вие богати хора ли сте?
 16. Сатурн транзитира през наталния хороскоп за 28,5-30 години. Когато се завърне на своята позиция обикновенно изисква от човек да направи вътрешен самоонализ и да промени своята ценностна система. В зависимост от това как е поставен в рождената карта (дом, знак, аспекти) в тази област могат да се очакват промените. Тези които вече са минали 30г, мога да споделят, а другите да се учат и да се подготвят Как ви се отрази възвръщането на Сатурн? Как е поставен Сатурн в рождената ви карта? Аспекти, дом, знак? Имате ли наблюдения за промените на външен и на вътрешен план?
 17. Осъзнатите сънища са тези сънища, по време на които, вие знаете, че сънувате. Знаете, че всичко, което се случва е сън и осъзнавате, че в същото време вие сладко си спите в леглото. Можете съзнателно по време на съня да използвате своите способности, а често разполагате и със способности, за които даже не подозирате. Един кратък мой осъзнат сън, който сънувах преди доста време. Вървя в някакъв полутъмен подлез. Весело ми и е и си подскачам, вървейки към края на подлеза, където се виждаше красива природа. В един момент при един от скоковете оставам малко повече във въздуха от колкото е нормално. Задържам се няколко 1-2 секудни като в безтегловно положение. В този момент осъзнавам, че сънувам, че цялата тази сцена е сън. Толкова много се ентусиазирам от идеята, че се събуждам... Подготвителното упражнение, което ползвах, за да предизвикам този сън е техниката "Проверка на реалността", която се използва в будно състояние през деня. От време на време през дните от седмицата леко подскачах нагоре и си казвах, че ако мога да се задържа малко повече във въздуха, следователно сънувам. И така един ден този навик се проектира в съня ми и аз разбрах, че това е сън. Събудих се, тъй като често при начинаещите се случва веднага след като осъзнаят, че сънуват да се събудят от вълнение. За да успеете да продължите съня си, но вече осъзнато, трябва да се отнесете към процеса на пробуждане в съня, като нещо нормално и просто да започнете да изследвате. Моля споделете своите осъзнати сънища в тази тема? Съзнателно ли ги предизвиквате? С каква техника? Или става случайно? Често ли ви се случват?
 18. Повтарящите се сънища често са важни послания - важни въпроси, пред които човек се изправя и трябва да разреши, важна стъпка в живота, метод за решаването на важен проблем. Има ли сте повтарящи се сънища? Приятни или неприятни бяха те? Ако са били неприятни как реагирахте и какъв урок ви донесоха? Как тълкувате повтарящите се сънища? И как влияят на будния ви живот? Предупреждавали ли са ви за нещо важно?
 19. Иво

  Що е Щастие?

  Щастие? Щастливи ли сте? Защо?
 20. Според вас кои са основните закони на Богатството? Как ги прилагате в живота си? С какъв резултат?
 21. Здравейте, Когато бях в десети клас бях придобил навика да медитирам по 30-40 мин на ден. Просто се концентрирах в областта между веждите и се опитвах да наблюдавам това, което става. Използвах и една формула / утвърждение. Не мога да кажа, че съм имал някакви кой знае какви постижения, но едно от нещата които се случваше е, че излизах от медитация с чувство на покой и омиротворение. Много красиво и велико усещане. Що е медитация според вас? Какъв е смисълът и? Какви видове медитация познавате? Практикували ли сте някога? Ако да - какъв ефект сте имали? Иво
 22. Важно ли е според вас родителите да проявяват физически нежността към децата си? Ако да, кога и колко често? Как би повлияло това върху психиката на детето? А няма ли опасност детето да бъде разглезено? Къде е границата? Споделете своя опит.
 23. Утре 12.10.2008 от 15ч по БТВ започва отново документалната поредица - bTV документите. Този път заглавието е Великата ерес - научно-документален филм в 3 части за богомилите Кратко филмче за заснемането на филма: ТУК Още за филма от създателите му: ТУК "Великата ерес се смята за един от най-интригуващите феномени в европейската история и за да намери точните въпроси, на които да потърси отговор, Гена Трайкова подготвя проекта си близо половин година. Началото на историята е в X век, а за да я проследи Гена, заедно с оператора Добромир Иванов пътува до Босна и Херцеговина, Франция и из България и разговаря с едни от най-добрите изследователи на средновековните ереси. За филма ще бъдат заснети и възстановки, пресъздаващи духа на Средновековието. "Това е много романтично време. Време на еретици, време на клади, време на кръстоносни походи, на съдебни процеси на Инквизицията. Време, в което живеят едни хора, за които вярата е определяща и изключително важна. Тези хора като нагласа са много различни от нас и може би точно това ме провокира да се захвана с тази тема, от която ми се ще да станат ясни и нагласата, и манталитетът, и душевността на средновековния човек", разказва Гена Трайкова." източник "Членовете на средновековното общество "Модус вивенди" се включиха в снимките на документалната поредица на bTV за пътя на богомилите „Великата ерес”. Автор на трите филма, които зрителите ще видят през октомври в рубриката bTV Документите, е журналистът Гена Трайкова... Заради уникалните си умения, членовете на „Модус вивенди” участваха в мащабни възстановки за филмите на Гена Трайкова, където пресъздадоха средновековни битки и исторически събития, свързани с пътя на богомилите в България и Европа." източник Дано във филма да бъде споменат и приноса на Учителя Петър Дънов, както и на известни изследователи като Николай Райнов, Боян Боев и др., които имат голям принос за съвременната информация за богомилите. "За много хора водачът на Богомилите е поп Богомил (наричан от Богомилите Йеремия). Но Учителя Беинса Дуно и Николай Райнов ни разкриват истината – водачът на Богомилите е Боян Мага – княз Бенеамин, който е син на цар Симеон и брат на цар Петър. А Йеремия–Богомил е негов помощник. В йерархията на Богомилите те са с най-високи звания – Архиепископи на движението. Следващи в йерархията са Епископите – те са водачите и основателите на Богомилските църкви. Като степен те са Съвършени. По-натам идват Презвитерите, като степен те са Съвършени или Избрани, и са помощници на Епископите или Архиепископите. Следващите две степени са верни (верующи) и оглашени (послушници)." източник От Николай Райнов за богомилите: Богомилството – степени, ритуали и церемонии Според Учителя, богомилите са част от третия клон на Бялото Братство, който има за цел да реализира Божественото учение. Ето какво казва още той за тях: "Най-виден богомил е бил Боян Магът. Поп Богомил е бил проповедник, разпространител... Богомилите не са успели в България поради гонението от реакционните кръгове, но са дали мощен тласък на европейската култура. Чешкото братство в Чехия, квакерите в Англия... са произлезли все от богомилите. После реформацията се разрази в богомилски дух. Богомилите не са били мирен елемент. От България са отишли във Франция, Англия и много други страни. След откриването на Америка те са отишли и там. Богомилите са били много смели." виж цялата статия
 24. Иво

  Карма. Що е карма?

  Здравейте, В последно време, като че ли на всички им е ясно що е Карма. Мисля обаче, че нещата не са толкова простички, както ги представят по филмите и медиите. Що е Карма според вас? А Дихарма? Какви видове Карма има? Как се прави? Как се лекува/изгаря? Иво
 25. Здравейте, Как мислите наука ли е Астрологията? Ако смятате че е наука защо? Ако не е - защо? Може би първо трябва да дефинираме що е наука? Иво
×