Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Иво

Администратор
 • Общо Съдържание

  3931
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  14

Репутация Активност

 1. Like
  Иво got a reaction from АлександърТ.А. in Господи, не можеш да ме заблудиш!   
  Здравей Зара,

  Правилно си усетила и разбрала основната идея на темата. Посоката, в която бих се радвал да споделите мнение е дали при големи трудности и житейски изпитания упсявате да задържите вярата си, че всичко е за добро, че Бог е промислил за всичко и нищо не е случайно. Дали успявате да не загубите упование в звездите? Нали не случайно Учителя е казал: "Всичко изпитвайте, доброто дръжте!" Успявате ли да се държите за доброто, когато светът ви се срива? Или пък успявате ли да се усмихнете на намръщения продавач в магазина или на разгневения съсед? Имате ли силата да правите това, което съветват мъдреците: "Усмихвайте се на загрижинете и сърдитите хора. Нима има някой, който има по-голяма нужда от вашата лъчезарна усмивка, от онзи, чийто живот в момента е обезмислен?"

  В този дух на разсъждения преди време един суфи посветен ми беше казал (преразказвам по памет): "Знаеш ли какво е да вярваш и да се уповаваш на Бога? Долара се качава, ти си казваш: всичко е ок. Днес обаче той пада, ти пак си казваш: всичко е ок. Каквото и да се случва в живота ти, всичко е ок. "

  Още една случка от моя живот по темата. Един от "старите" ученици на Учителя един път ме беше питал дали съм изпълнявал духовна практика през един тежък период от живота ми. Аз му отговорих: естетвено, че не, тогава ми беше много тежко, та само ми беше до практики. Тогава той каза: точно когато ти е най-трудно, тогава имаш най-голяма нужда от връзка с Божественото, от молитва и вяра. Тогава ще получиш помощ.

  Мисля че тук добре е казано:
  "Сега всички ще се стремите да развиете дух на будност, да имате бодър и весел дух. Всички трябва да бъдете вътрешно бодри и весели, да побеждавате мъчнотиите, които ви дохождат. Корабът, който върви в океана, не трябва да се плаши от вълните, които идват отляво и отдясно. Той трябва само да гледа към своята посока и да върви напред. Всеки човек трябва да прилича на един хубав кораб, който отива по пътя на своето предназначение, без да обръща внимание на вълните от какъв характер са." (Беинса Дуно, МОК4 - лекция 10)  Поздрави,
  Иво
 2. Like
  Иво got a reaction from nastty in Хермес Трисмегист. Херметизъм.   
  Хермес Трисмегист

  Хермес Трисмегист е една изключително интересна фигура в древната история. Наричан е още Хермес ТрижВелики, защото е тройно велик, велик в трите свята: физически, духовен и божествен. Учените му преписват основите на повечето съвременни науки като астрономия, химия и медицина. Алхимиците казват, че той е основателя на алхимията и астрологията. Суфите смятат, че един от древните велики учители на това, което сега се нарича Път на Суфите. Херметици считат, че той е дал 7-те ключа, които отключват всяка врата на Небето и Земята. Други изследователи (например мавританския историк Саид от Толедо починал 1069г) твърдят, че в различните култури Хермес е бил наричан с различни имена: в древен Египет – Хермес и Тот, сред евереите и в Библията – Енох, а сред арабите – Идрис. За латински аналог се смята Меркурий. В архивите на Школата на Беинса Дуно се пази информация, че Хермес е един от великите Учители на Бялото Братство.

  За жалост голяма част от неговите трудове са изчезнали, а се твърди, че е имало томове. Основното произведение, от което са останали свидетелства е Кибалион (Изумрудения Скрижал и Корпус Херметикум са други два трактата, които също са запазeни и се твърди, че са от Хермес). В Кибалион се предават 7-те херметични принципа. Според някои изследователи те са в основата на музикалната динамична медитация Паневритмия. Това изглежда логично, тъй като Хермес е смятан за откривателя на флейтата и човек, който е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях. (виж например “Суфиите”, Идрис Шах, стр. 231-235. 2003г)

  И досега Хермес се свързва с древната мъдрост и връзката между човека и Висшия свят. Термина “херметичен” идва от неговия древен създател и означава таен, заключен. От там идва и твърденията, че древното знание е херметично или както бяхме споменали в друга тема, то може да бъде достигнато само с нужните ключове и умение за тяхното ползване. А умението се придобива с работа и практика.

  Знаете ли нещо повече за Хермес и знанието завещано от него?
 3. Like
  Иво got a reaction from Петко_П in Всемирното Братство   
  В духа на терминлогията употребявана тук, аз правя разлика между Бяло Братство и Великото Всемирно Братство. Докато приоритет на първите е доброто, като противовес на злото, то при второто няма никакво противопоставяне, никакво разделение. За Великото Всемирно Братство е характерно, че то регулира действията и на двете школи - Школата на Бялото Братство и Школата на Тъмното Братство:

  "Освен тези две школи, има една трета школа - школата на Великите Учители, които са от по-висока йерархия и направляват дейността на първите две. Те си служат с методите и на едните, и на другите за своите велики цели, но не спадат нито към едната, нито към другата школа. Те са онези Велики Учители на Всемирното братство, които направляват целия Космос и които след завършване на всяка еволюция, създават нови еволюционни вълни, следващи друг план и друг ритъм. Под ръководството на техния мощен дух са слезли някога от високите върхове на Битието онези възвишени духове, които са създали слънчевите системи - в това число и нашата. Те са създали и устроили Първичната "космична" земя, някогашния "рай". На тази "космична земя" и досега живеят онези съвършени прачовеци, които са завършили своето развитие. Те са великите Предци на човечеството. Тези Творци на миналото, тези велики Предци и днес пак слизат на нашата земя. И те ще я превърнат в рай.... " (източник)
 4. Like
  Иво got a reaction from kipenzov in Що е слушане и разбиране?   
  Да и аз съм забелязъл това с очакването. Вместо да слушаме притихнали и да се опитаме да разбереме наистина, имаме някакво очакване за отговор - за това което трябва да получим. И ако не го получим се чувстваме объркани и даже раздразнени, тъй като това, което сме получили не отговаря на собствената ни ограничена представа за света.

  Наскоро ми хрумна и друга идея. Може би не можем да чуваме другите понеже не можем да чуем себе си. Не е ли логично? Ако човек не може да слуша себе си, собствения си вътрешен глас, ако не го разбира, то как ще разбира другите?
  А може би и обратното е вярно, може би е двупосочно?
 5. Like
  Иво got a reaction from nastty in За прераждането   
  Из "Лечители през времето", Брайън Л. Уейс (глава "Разбирането идва чрез опита"):

  "От курса по религия в колежа на Колумбийския университет; аз си припомних, че големите традиции на Изтока, хиндуизмът и будизмът, са приемали прераждането като централна догма, включваща и идеята за минали съществувания, която се третирала като основен аспект на реалността. Знаех също, че суфисткият клон на исляма има прекрасна традиция за прераждането, проникнала в поезията, танца и песента....По-късно открих, че и в юдаизма, и в християнството корените на вярването в прераждането отиват много дълбоко.

  В юдаизма фундаменталното вярване в прераждането, т.нар. "гилгул", е съществувало хиляди години. То е било крайъгълен камък на еврейската вяра приблизително до 1800—1850 година, когато източноевропейските еврейски общности е трябвало да се "модернизират", за да бъдат възприети от установените западни институции. Излиза, че вярата в прераждането е била основно и главно течение на юдаизма преди по-малко от два века. В ортодоксалните и хасидистки общности вярването в прераждането продължава и до наши дни. Кабалата — мистичната еврейска литература, водеща своето съществувание от преди хиляди години, е пълна с указания за прераждането. Раби Моше Хаим Лудзато, един от най-блестящите еврейски учени от миналите няколко века, определя "гилгул" в книгата си "Пътят на Бога" така: "Една душа може да се прероди много пъти в различни тела и по този начин да изправи греховете, извършени в предишни прераждания. По същия начин тя може да постигне съвършенство, недостигнато в предишните прераждания."

  Когато изследвах историята на християнството, открих, че когато то става официална религия в Римската империя, император Константин наредил да бъдат заличени в Новия Завет всички отнасяния към прераждането. Това става през четвърти век след Христа. Очевидно императорът е чувствал, че идеята за прераждането заплашва стабилността на империята. Поданиците, които вярват, че ще имат и друг шанс за живот, биха били по-малко подчинени и послушни, отколкото вярващите в Страшния съд.

  През шести век Вторият константинополски събор потвърждава официално акта на Константин, като декларира, че прераждането е ерес. Също като Константин църквата се страхува, че идеята за предишни животи ще отслаби и подкопае нейната растяща мощ, като предостави на нейните последователи твърде много време да търсят спасение. Бичът на Страшния съд е бил нужен, за да осигури необходимото им поведение.

  По време на същата раннохристиянска ера други църковни отци, като Ориген, Климент Александрийски и свети Йероним, приемали прераждането и вярвали в него. И гностиците споделяли тази идея. Чак до дванайсети век християнската секта на катарите в Италия и Южна Франция била жестоко преследвана за това, че нейните последователи вярвали в прераждането.

  Като размислях върху новата информация, която бях събрал, разбрах, че освен вярата в прераждането, катарите, гностиците и кабалистите са имали и друга обща ценност: че прекият личен опит, който надраства онова, което виждаме и узнаваме чрез разума, и това, на което ни учат религиозните институции, е най-големият извор на духовна мъдрост. Този пряк личен опит мощно подпомага духовното и личностното израстване. За нещастие, тъй като хората са били жестоко наказвани за неортодоксалните си вярвания, отделни групи единомишленици се научили да ги пазят в тайна. Репресиите за проповядване на прераждането са били политически, не духовни."
 6. Like
  Иво got a reaction from nastty in За прераждането   
  Още от същият филм "Минал живот" (Past Lives - stories of reincarnation) даван на 17.01.2004 - 00:00 и на 18.01.2004 по Discovery.

  В САЩ съществува организация, която събира, документира и изследва случаи за спомени от минали животи. Организацията съществува от !над 40 години и е събрала над 2700 случая от цял свят. Джим Тъкър е детски психиатър и преподавател в Университета на Вирджиня (University of Verginia). Изследователската му практика показва, че децата си спомнят факти от минали животи най-вече между 2-3 до 5-6 година. Ако не им се обърне внимание, след 8-9 година забравят. Дете си спомня:"Когато отидох на Небето, Бог ми даде една карта. Всички с такава карта могат да се върнат." Друго дете:"Не исках да се връщам, но Бог ме прати при вас." Интересно да се отбележи, че такъв род спомени се наблюдават при деца независимо от тяхната раса, пол или вяра. Това дава допълнително основание на учените да изследват по-подробно феномена.

  Още един случай изследван от д-р Тъкър. Малкият Гас от Колорадо един ден казва на бащта си факти за дядо си, които няма къде да знае... с думи от сорта: "Когато бях голям и ти бях баща се случи..." Бащата е учуден и уплашен, но след време забравя за случилото се. Един ден бащата разглежда стари снимки (черно бели) на дядото. Детето, което никога не е виждала дядото, точно го посочва на снимката и казва: "Това съм аз". Малкият Гас разказва и други строго специфични факти от живота на дядо си, които няма от къде да знае. Викат специалисти и документаират случая. След време бащата споделя, че отначало е бил много скептичен пък и никога не е вярвал в прераждането, но сега твърди: "Всичко е възможно."

  Друг подобен случай е с малкия Иън. Ражда се с порок на сърцето... малко след смъртта на дядо си. Правят му четери операции, за да го спасят. Когато пораства малко започва да разказва отново удивителни неща за дядо си, които няма от къде да ги знае. Учените изследват случая. Стигат от удивителни разрития. Дядото е бил полицай и е бил застрелян близо до сърцето по време на служба. Снимките и аутопсията показява, че е засегната белодробна артерия. Получава кръвоизлив и умира. Това е точно същата артерия, с която Иън има проблем още от самото си раждане.

  Изследвани са и други деца с подобни спомени. Явно, белезите или дълбоки физичвеки наранявания от минал(и) живот (ако приемем тезата за реинкарнацията) отбелязват физически следи/белези/недъзи/проблеми в новороденото.

  Проф. Даралдсън изследва случая, който споменах отркивайки темата. Действието се развива в Шри Ланка. Също една удивителна история.

  Учените заключават, че все още не могат да се произнесат дали има прераждане или няма, но фактите са налици и ще продължат да ги изследват.

  Иво
 7. Like
  Иво got a reaction from Кон Круз in Знаете ли какво събитие ще се случи на 28.08.2003?   
  Знате ли какво събитие ще се случи на 28.08.2003г?
  Събитието е от планетарен мащаб и се случва веднъж на 75 000 години!

  Как ще повлияе това на земята астрологически?
  Какво трябва да предприемем ние, за да траснформираме тези енергии?

  Има ли астролози и астрономи тук?

  Иво.
 8. Like
  Иво reacted to Донка in Елеазар Хараш, лекции и книги   
  Нямам никакво намерение да обяснявам или оправдавам по някакъв начин своето мнение в темата. Накратко казано: всеки писател има право да си избира псевдоними по начин, който е присъщ и удобен на него. Елеазар Хараш (Петьо Йорданов) е направил нещо, което са направили стотици писатели преди него. Негово лично мнение е, че Учителя му е дал това име. Нека, няма лошо. Само да се знае истината. Неприятното започва от момента, в който започнат претенциите и раздразнението, че някой има различно мнение и не се страхува да го изрази, когато някой открие явни разминавания между представяното и истинското слово.... 
  В сайт, носещ духовното име на Учителя, обаче, хигиената е задължителна. Ние тук с вложените време и доброволен труд и средства на много хора, поддържаме библиотека, в която представяме истинското (не изтълкувано през някаква лична призма - колкото и добра да е тя) наследство на Учителя Беинса Дуно. Не е коректно по отношение на нашите читатели и потребители да смесваме двете, допускайки едно от тълкуванията да заеме мястото на самото Учение. Нещо подобно се е случило с Учението на Христос. И в резултат сега имаме многобройни "християнски вероизповедания". Тук, на тази страница това няма да се случи. Иначе Елеазар Хараш и неговите последователи нямат проблем да си разпространяват неговото творчество по какъвто желаят начин - и те го правят успешно. Отново нищо лошо - сега е време на свободния избор. Както виждате, аз изнасям разминаванията не в страниците, които се ръководят от този писател, а в страницата с оригиналното Учение. Както аз зачитам правата на Елеазар Хараш, моля и вие да зачитате правата на Учителя... 
 9. Like
  Иво reacted to Кон Круз in Технически проблеми със сайта   
  Искам много да благодаря на хората, които са направили така, че в сайта, ако излезеш от даден прозорец без да си си публикувал съответния коментар, после да можеш да влезеш и да си го постнеш (понеже написаното се запаметява в полето за коментари)! Преди малко си помислих, че мой коментар е изгубен безвъзвратно, понеже не успях да го публикувам (и защото се оказа, че съм изхвърлен от акаунта ми и защото прибързано затворих прозореца с темата).
 10. Like
  Иво reacted to Донка in Колко от Вас са вегетарианци?   
  Наблюдавам дискретно връзката между начина на хранене и начина на мислене и поведение. В периодите на хранене само с безмесна храна, човекът проявява повече наблюдателност, пестеливост на действията и особено на оценките, независимост от мнението на хората от своята среда, съответно отказ от "вкарване на заблудените в правия път" във всяко отношение. Не усеща липса на месна храна и дори се чувства много по-добре без нея. Пробивът с храненето идва през конформистките навици - всички ядат на масата (вън от дома) - не мога да съм различна, или приятелка ми донесе патешко с ориз - няма да го хвърлям, обидно е.... Веднага се отразява на поведението - изброените по-горе качества избледняват, появява се "активност за доброто на другите" най-общо казано. 
  В доста беседи Учителя споменава, че ако не е човек вегетарианец в мислите и деянията си, дори и да си наложи диетата, той си остава месоядец. Може би е имал предвид нещо такова. 
 11. Like
  Иво reacted to Слънчева in Молитвен наряд за Петровден   
  Молитвен наряд за Петровден, 12 юли 2018 г., начало: 6.00 ч.
   
  1. Песента „В начало бе Словото“
  В изпълнение на Симеон Симеонов - тенор
  http://simeonsimeonov-tenor.org/…/01_V_nachaloto_be_Slovoto…
  2. Молитва на благодарността
  Благодарим Ти, Баща наш, за Великата Любов, с Която си ни възлюбил. Благодарим Ти за живота, който си ни дал. Благодарим Ти за ума, който си вложил в нас.
  Благодарим Ти за Добродетелта, която си турил като основа на нашия живот. Благодарим Ти за Правдата, с която си ни заобиколил.
  Благодарим Ти за Любовта, с която си ни изпълнил. Благодарим Ти за Великата Ти Мъдрост и Те славим за Твоята Истина, с която си ни озарил. Ние се радваме на живота, който си ни дал и изпълняваме Твоята Воля.
  Сега заради Духа, Който си изпратил да ни ръководи, бъди благословен от всинца ни сега и всякога.
  Амин.
  3. Формулата:
  „Винаги се радвайте, непрестанно се молете, за всичко благодарете, Духа не угасвайте.“
  (3 пъти)
  4. Молитва към Великото съзнание
  О, безкрайно Велико Съзнание, моля Те, позволи ми да се приближа до Тебе и да бъда най-близко, безкрайно близко, за да се почувствувам като главна част от Битието и да се осъзная като цяло, което е произлязло от Тебе.
  Освободи ме от всяка неправа мисъл, чувство, желание, съмнение, критика и самоосъждане. И нека да бъда най-смирен, както Ти би ме създал.
  Нека да Те усещам тъй близо до себе си, като най-близък приятел, с когото да не се разделям никога! Да ми бъдеш светлина в ума и да Те виждам в нея. Да ми бъдеш живот в сърцето и да Те виждам в него, както виждам извън себе си. Да познавам само Твоите вечни Закони в Природата и в цялата Вселена. Твоята непреривна Любов да ме свърже с Тебе за всички времена.
  Амин.
  5. Прочит на Евангелията:
  Матей, глава 18, 15 - 20 стих
  А ако ти съгреши брат ти, иди и обличи го между тебе и него самичък. Ако те послуша, спечелил си брата си:
  но ако те не послуша, земи със себе си още едного или двама; за да се потвърди всяка дума чрез устата на двама или трима свидетели.
  Ако ли ги не послуша, кажи това на църквата; че ако и църквата не послуша, нека ти бъде както езичник и митар.
  Истина ви казвам, каквото вържете на земята, вързано ще бъде на небето; и каквото развържете на земята, развързано ще бъде на небето.
  Пак ви казвам че двама от вас, ако се съгласят на земята за всеко нещо, което би да попросят, ще им бъде от Отца моего, който е на небеса;
  защото дето са двама или трима събрани в мое име, там съм аз посред тях;
  Марк, глава 12, 28 - 31 стих
  Но ако аз чрез Духа Божия изгонвам бесовете, то е настигнало на вас царството Божие.
  Или как може да влезе някой в дома на силния, и да разграби покъщнината му, ако първом не върже силния? и тогаз ще разграби домът му.
  Който не е с мене, против мене е; и който не събира с мене, разпилява.
  За това ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на человеците; хулата обаче против Духа няма да се прости на человеците;
  Лука, глава 17, 3 - 6 стих
  Внимавайте на себе си. Ако ти прегреши брат ти, погади го; и ако се покае, прости му.
  И седем пъти на ден, ако ти прегреши, и седем пъти на ден се възвърне към тебе, и каже: Покайвам се, да му простиш.
  И рекоха апостолите Господу: Придай ни вяра.
  А Господ рече: Ако да имахте вяра колкото зърно синапово, рекли бихте на тази черница: Изтръгни се и насади се в морето, и тя би ви послушала;
  Йоан, глава 14, 13 - 21 стих
  И каквото попросите в мое име ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.
  Ако попросите нещо в мое име, аз ще го направя.
  Ако имате любов към мене, упазете моите заповеди.
  И аз ще умоля Отца, и ще ви даде друг Утешител да пребъде с вас във веки,
  Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не види, нито го познава; а вие го познавате, защото пребъдва с вас, и във вас ще бъде.
  Няма да ви оставя сираци: ще дойда при вас.
  Още малко, и светът вече няма да ме вижда; а вие ме видите. Понеже аз живея, и вие ще живеете.
  В онзи ден вие ще познаете, че аз съм в Отца си, и вие в мене, и аз във вас.
  Който има моите заповеди и ги държи, той е който ме люби; а който ме люби, възлюбен ще бъде от Отца ми; и аз ще го възлюбя, и ще явя себе си нему.
  6. Беседа „Христа да придобия“, държана на 5 ноември 1916 г. в София, неделна беседа
  http://www.beinsa.bg/beseda.php…
  Аудио запис на беседата, чете Калоян Христов
  https://soundcloud.com/hristo-vatev/4-5-1916
  7. Песента „Бершид ба“
  "Бершит ба" - с тези думи започва първа глава на книга Битие от Библията и означава Начало на Началата
  В изпълнение на Симеон Симеонов - тенор
  http://simeonsimeonov-tenor.org/Imashe_Ch…/03_Bershid_Ba.mp3
  8. Молитвата „Отче наш“
  От­че наш, Кой­то Си на Не­бе­са­та, да се све­­ти Име­то Твое, да дой­­де Цар­с­т­во­то Твое, да бъ­­де Во­ля­та Твоя как­­­то на Не­бе­то, та­­ка и на Зе­мя­та. Хля­ба наш на­същ­ний дай го нам днес и прос­­­ти ни дъл­­­­­­­­­­го­­ве­­те на­ши, как­­­то и ние про­­ща­ва­­ме на на­­ши­­те длъж­­­ни­­ци. Не въ­веди нас в из­ку­ше­ние, но из­­­ба­­ви нас от лу­ка­ва­го, за­­що­­то е Твое Цар­с­т­во­то и Силата, и Сла­ва­та за­ви­на­ги.
  Амин.
  9. Песента „Поздрав на Учителя“
  https://www.vbox7.com/play:0b06a909da
  10. Формула:
  "Обични Учителю, бъди винаги с нас, учи ни на Твоите пътища, закриляй ни според Твоята милост, опази ни за Твоето дело“
  (3 пъти)
  11. Заповедта на Учителя
  Обичай съвършения път на Истината и Живота.
  Постави Доброто за основа на дома си, Правдата за мерило, Любовта за украшение, Мъдростта за ограда и Истината за светило. Само тогава ще Ме познаеш и Аз ще ти се изявя.
  12. Формулата на Братството:
  "Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите Братя в Божията Любов."
  (3 пъти)
  Източник: Молитвен наряд за Петровден, Общество "Бяло братство"
  http://beinsadouno.org/%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B…/

 12. Like
  Иво reacted to Ines Raycheva in Колко от Вас са вегетарианци?   
  Голяма заблуда. Колко време отнема да си направиш салата, да сложиш няколко компонента в блендера и да сътвориш хранително смути или разядка? Тръгне ли човек да го прави, вижда, че дори готвенето, т.е топлинната обработка, е бърза при растителните храни - при повечето. От както съм веган много по-малко време отделям за осигуряване на пълноценно хранене. Т.е липсата на време не е причина, спънка, а оправдание, което не е нужно, наистина, никой не те кара да се задвижиш към промяна точно сега, ти ще го усетиш.  Дай да мислим с кое сме в имането, а не в липсата, а то е много!
  Че има други причини - има, те са отделно, друго са. 
  Успех! 
 13. Like
  Иво reacted to Ines Raycheva in Колко от Вас са вегетарианци?   
  Аз така гледах на вегетарианците дълго време - подкрепящи СЪЩАТА индустрия, като купуват млечни продукти и яйца. Единствено изпитвах снизходителност към онези, гледайки си животинките - крави, кози, кокошки, вкъщи  с любов. Но да купува някой от масови производители и да твърди, че е голям животнолюбец, е точно същата заблуда, за която говориш и ти. Не знам дали си в нея, не коментирам това. Животните, ползвани (буквално) за Добив, живеят в кошмарни условия масово. Достатъчно е писано и документирано по темата! Дават им хормони, осеменяват ги изкуствено, отделят малките им, за да взимат млякото, предназначено за тях, а кокошките са наблъскани до пръсване в клетки - антибиотиците са техен задължителен спътник. Ето ти индустрия. Money making machine!
   
  Давам си сметка, че във всичко има смисъл. И ние, като хора, скоро ще ударим дъното, Преди да се оттласнем нагоре и да живеем един по-висок, мъдър и смислен живот. Затова не се бунтувам, нито се дразня на начин на хранене, на живот - само на изказвания. 
  Позволявам си да говоря за това, защото все пак сме във форумно пространство и цел са обсъжданията и обмена. Нека не звучи лично, не е към личността ти, а към твърдение, което няма да отмина. 
   
  П.П.: Линкът към статията е невалиден. 
 14. Like
  Иво reacted to Донка in Колко от Вас са вегетарианци?   
  (Поправих - ап. оригиналната дума се пише с а, но се изговаря с ъ. Допускам, че това е причинило грешката ).
  Благодаря за темата  Присъединявам се към вас. Престанах да ям месо преди повече от 10 години и от чантата ми изчезнаха всички лекарства. Тогава бях под 50 и имах десетина вида в чантата, сред които и инхалатор (астма). Сега съм на 58 - нося резервно прахче аналгетик + 2 аспиринчета, които ползвам "от дъжд на вятър" и често изхвърлям, защото излизат от срок на годност. Станах вегетарианец, защото тялото ми каза "стоп". След един житен режим месото започна да ми вони на мърша, т.е. усетих му истинската миризма. Рибата ми завоня преди 4-5 години. Ако си позволя да хапна залък, за да "опитам", стомахът сериозно реагира. Все още включвам млечни продукти и яйца, но забелязвам, че напоследък "забравям" да си купя. Познавам много вегетарианци. Сред тези, които играем Паневритмия не познавам човек, който да не е такъв. Забелязвам, че все повече млади хора са се родили вегетарианци или приемат този начин на хранене веднага, щом станат самостоятелни. Въпреки "мисломелачката". 
 15. Like
  Иво reacted to Ines Raycheva in Колко от Вас са вегетарианци?   
  Радвам се за теб и твоя избор! 
  Пробвай и с вегански (пише се вегАн) дни от седмицата, да видиш какво значи прераждане, няма да е микро-.  
  Почти от две години съм веган, животът ми се промени тотално - не само физически промених тялото си, но и психически, емоционално. Много убеждения се трансформираха. В мир съм с хората, консумиращи животински продукти, не ги осъждам за избора им, защото някои fellow vegans мислят, че с война ще спечелят мир - това е оксиморон. 
   
  Не само хората. В Природата много се дава и много се взима! Само ние, човеците, искаме да надхитрим тоя кръговрат - ако може много да взимаме и нищо да не даваме! 
   
  Учителят много е говорил за вегетарианството, както и за "пълното вегетарианство", което тълкувам като хранене само с растителна храна. Тук във форума има също много споделяния на тази тема. 
 16. Like
  Иво reacted to Ines Raycheva in Молитвата. За какво да се молим?   
  Усещам Моленето като израз на Любов и Доверие в Бога, а Бога е и в нас, и във всичко около нас и така всъщност всичко е едно, вечно прогресиращ вортекс.
   
  Когато живееш в любовта и доверието, страдание няма, защото знаеш, ще всичко и всички, които те срещат са твои учители и ученици, с които заедно откривате нови листенца в цветето на сърцето си - своето собствено и Вселенското в едно. 
  Но да се отпуснеш с доверие е... Цял един път за вървене!
   
  Обикновено се моля за това да видя смисъла на случващото се, да не поставям себе си и своето его в центъра на събитията, а да имам мъдростта, разбирането, светлинката да видя пътя по който да разреша "трудността", да мина по житейския баир без да помитам другите и себе си от обида и суета. 
   
  Накрая на всяка молитва винаги казвам "Да бъде волята Божия", с това изразявам доверието си към всичко  което посрещам. 
   
  Не изповядвам никоя религия, имам любов към духовното. 
 17. Thanks
  Иво got a reaction from stelyana in Мисли от Учителя за ваксините и ваксинирането   
  "Днес например, когато хората искат да се запазят от известни болести, те впръскват в кръвта си известен серум против тази болест. Съществуват известни версии, които поддържат този начин на предпазване от болести. Така именно ваксинират малките деца против шарка, особено във времето на епидемия. Вие може да разгледате теориите на учените хора, да видите какви са техните заключения по въпроса за болестите.

  Казвам, и без ваксиниране може да се посрещне всякаква болест. Ако човек има абсолютно чиста кръв, без никакви чужди примеси, каквито и микроби да влязат в нея, те ще умрат, не могат там да се развиват. Когато един микроб влезе в една такава чиста кръв, той ще обиколи тук-там, ще ходи на едно и на друго място и като не намери храна, той ще умре от глад. В тялото на човека има цяла система на предпазване. Там има полиция, има обществена безопасност, има червена армия. В тялото на човека има скорострелни оръдия, картечници, пушки, саби, топове, а освен това те разполагат и със задушливи газове. Те имат ред предпазителни средства. Когато някой човек заболее от глава, веднага червените клетки обявяват война, те се поставят неприятелски спрямо всеки отвън дошъл гост ненавреме и ненамясто."
  източник
  (благодарности на Димо за цитата)

  "Днес децата до известна възраст ги ваксинират, но въпреки това все умират. Учените искат да ни кажат, че намерили някакъв серум, който като се впръсне в кръвта на детето, то придобивало имунитет, приспособявало се към тази болест и не се заразявало от нея. Въпреки това обаче, ние виждаме, как децата умират именно от тази болест, срещу която има изнамерен такъв серум. И сега, всеки човек, който не ваксинира детето си, той е извън границите на науката, той се счита ретроград. Да, но това не е наука! Аз бих желал, след като турят инжекция на някое дете, след като го ваксинират, да може да живее още приблизително 500 години. А сега, след като направят една инжекция на това дете, след 5 години умира. Това не е наука, това са хипотези на лекуването, това са теории на лекуването."
  източник

  "Питам: при всичките усилия на милионите лекари по целия свят да лекуват хората, сполучили ли са да ги излекуват? Статистиката показва, че болестите не само не намаляват, но се и увеличават. Вземете, например, пресаждането, което съвременната медицина употребява като метод за предотвратяване заболяването от шарка. Статистиката показва, че онези деца, които се пресаждат, умират повече, отколкото ония, които не са пресадени. Изобщо не присадените деца по-малко заболяват, по-малко умират. При това, има един закон, според който, ако не дадеш твоето дете да го присадят, да го ваксинират, считат те невежа и те държат под отговорност, че не вървиш в пътя на науката. Статистиката, обаче, показва, че въпреки това резултатите не са по-благоприятни. Каква е тази наука?"
  източник
 18. Thanks
  Иво got a reaction from Αέλιος in Молитвата. За какво да се молим?   
  Молитвата. За какво да се молим?

  Молитвата е основен метод за духовно пробуждане в духовните школи от древността до днес. Силата и е голяма. Мисля че за всеки човек, който влиза в скришната стаичка, е редно да си отговори не само на въпроса защо и как да се моли, но и за какво да се моли. Може би повечето хора си мислят, че отговора на този въпрос е лесен. Но дали е така?

  Според вас за какво трябва да се моли човек? Вие за какво се молите?

  Две мисли, които могат да служат като отправна точка за размисъл:

  "Повече сълзи са проляти заради молитви, на които е отговорено, отколкото за тези, на които не е отговорено." (Майка Тереза)

  "Искайте разумни неща... Човек трябва да бъде много умен, за да иска." (Беинса Дуно)
 19. Like
  Иво got a reaction from feya in Предрожденно възпитание - Пренатално възпитание   
  Най-доброто възпитание на децата е във възпитанието на родителите според мен ...
 20. Like
  Иво got a reaction from feya in Осъзнато сънуване   
  Чета сега книжката на Лаберж и съм много впечетлен. Идеята за будността на съзнанието развита в нея (а и в други източници за ОС), според мен напълно пасва на това, което дава Учителя Беинса Дуно на учениците си. Принципа е този: ако човек се научи да бъде максимално буден във физическия си живот, може да постигне същото и по време на сън. И обратното също е вярно. Каквото е горе това е и долу – гласи херметичния закон. Превеждам: каквото ни се случва в “будно” състояние, отношенията ни, подхода ни, подобно е и в сънно състояние. Следователно ние можем да се учим, да работим върху характера си насън. За тази цел обаче ни трябва будност. Ето защо във всички Школи развиват качеството будност на съзнанието. Като една от целите на духовните практики е да се постигне непрекъснатост на съзнанието – да си буден докато си буден, да си буден докато спиш, докато се храниш и т.н. Това може би звучи трудно за разбиране, но запознатите знаят за какво става въпрос.

  Интересен е въпроса защо ни е да се учим на “осъзнато сънуване” и какво би ни допринесло това. Ще отговоря накратко на базата на малкото ми изследване главно базирано на прочетеното от Лаберж, както и на собствените ми ограничени малки опити и наблюдения. Осъзнатото сънуване би ни помогнало да:
  променим и одухотворим мирогледа си
  да разберем по-добре себе си
  да се изправим срещу страховете си и да ги трансформираме в ценни качества на характера
  да изпълним желания, които биха били пагубни за нас през деня. Примерно – отказване от пушенето, алкохола, наркотиците, чрез задоволяване на това желание насън вместо наяве и така малко по-малко да отказване от тези вредни навици наяве и после насън.
  трансформиране и по-дълбоко разбиране на сексуалността
  изследване на нашето подсъзнание, излседвайки сънната реланост
  пътуване до всяка точка на сънната вселена, изследвайки и преоткривайки себе си
  изработване на ценни качества на характера, които да използваме в “будния” си живот
  репетиране за “будния” живот подобрявайки качественото изпълнение на дневните ни задължения. Имаме проблеми с говорене пред хора? Защо да не репетираме първо насън, там където ние създаваме всичко и няма защо да се страхуваме? Бизнес, спорт, учене, среща с партньор, изработване на нови сензомоторни навици, промяна на характера, справяне с трудна житейска ситуация ... всичко изпробвайте първо тук, помислете, огледайте го от всички ъгли и после го приложете в “будно състояние”. “Действията плод въображението създават инервация в мускулите, напомнящи на възникващите при реланото изпълнение на същото действия” ... са открили психолозите.
  справяне с тревожността – бич на нашето всекидневие
  развиване на самоувереност
  проектиране и създаване на позитивно бъдеще
  творческо решаване на проблеми: открийте отговора на труден въпрос, помислете върху новата си книга или сайт, потърсете вдъхновение и идеи, попитайте висшия си аз как да постъпите, създайте си магическа сънна лаборатория и вземете за консултант Айнщайн или някой духовен водач, подобрете творческото си мислене, докоснете се до неизразимото знание
  мисловно моделиране: моделирайте тук проект, създайте компютърна програма, моделирайте проблемна ситуация и нов подход към нея
  преодоляване на кошмарите чрез изправяне срещу страха. Когато осъзнаете, че спите ще знаете, че тези кошмари не могат да ви навредят. Попитайте ги какво искат от вас? Защо ви плашат? Какъв е урока, който трябва да научите? Излъчете любов и разбиране към тях.
  подобряване на здравето
  изправяне срещу ефекта на сянката; обединяване на противоположните части в нас
  дорършване на дела, за които нямаме възможност в “будния” свят... с цел емоционално пречистване и израстване
  добиване на психическа увереност и гъвкавост
  изследване на различните видове реалности
  духовно израстване ...
  предполагам, че този списък може да се увеличава още...

  Дали не трябва осъзнатото сънуване да бъде естествен процес, който да се случва спонтанно? И да и не според мен. Бих отговорил така: вие всеки ден се храните, мислите ли че знаете как да се храните? Храненето е една естествена нужда на организма, точно както сънуването. Това че всеки ден се храним значи ли, че сме съзнателни за този процес, разбираме ли го и използваме ли го по най-ползотворния начин? Същото е и със сънуването според мен. Така или иначе се храним и спим, защо да не го правим осъзнато? Всяка вечер ние влизаме в света на сънищата и там се случва нещо. Защо да не сме съзнателни за този процес? Повече от една трета от живота ни прекрваме в спане. Трябва ли наистина да “проспим това време”? Можем ли вместо това да го използваме за израстването ни като човешки същества, за по-доброто разбиране на нас самите и на реалността около нас, за духовната ни еволюция? Вие кажете.
 21. Like
  Иво got a reaction from feya in Акашови записи   
  Акашовите записи съдържат пълна информация за всеки индивид от самото създаване на света. Действия, чувства, мисли, намерения всичко се регистрира в този вселенски супер компютър (справка на англ. например: тук)

  Истинските духовни учители, лечители и т.н. имат дотъп до тези акашови записи - информационната банка на Вселената. Явно обаче, че има нива на достъп до нея според еволщционното ниво на дадения индивид.

  Всъщност нещо като аналогия/проекция на акашовите записи за нашия свят е Интернет - информация за почти всичко, само трябва да знаеш как да я намериш и как да приложш. А за това е нужен Майстор.
 22. Like
  Иво reacted to Розалина in Паневритмията и моя опит с нея   
  Здравейте,
  вчера споделих горното в една друга тема тук за Учението.
  Днес искам да ви споделя още нещо за моите първи стъпки в Паневритмия.

  Много добър поглед върху духовната страна на този космически танц Паневритмия ,ми даде филма с Ина Дойнова.Гледам ги почти ежедневно у дома и всеки път научавам нещо ,което ми е убягнало.Проблем беше да ги сваля,не се записваха по някаква причина и съм благодарна на новите си приятели от Хасково,които ми ги дадоха.Гледала съм и други филмчета,но този препоръчвам .Не знам дали е за начинаещи или напреднали.Аз съм начинаеща,но го намирам за много добър .

  През работната седмица ,в кръга в Хасково ,не сме много.Винаги ,когато излезна сутрин ,мина през събуждащия се ,но все още спящ град си мисля,колко точно е определен часа ,в който най-добре се играе и най-пълно можем да взаимодействуваме с Природата.Да посрещнеш изгрева ,а после да се потопиш в магията на звуци и усещания е вибрация ,която определя целия ти ден след това.Каквото и да носи новият ден винаги се посреща по-леко и приятно ,ако си играл сутринта.

  Аз започнах на 46 години.Паневритмия може да се започне и на 60 според мен.Балансирана и хармонична тя не поставя никакви ограничения за възраст и състояние.
  И когато неканени мисли идват да ме натъжат или объркат ,аз мислено се връщам към зареждащото начало на своя ден и тананикайки си някоя от песните ги преодолявам.
  Така се получава при мен.
  Споделям ви го не за хвалба,а защото знам как случаен подтик и намесата на Донка ме сложиха на тая пътечка.
  Благодарна съм ,че ми се случи.
  Ако не сте пробвали и се лутате,както аз се лутах и търсех отговори на мои си въпроси ,просто опитайте.
 23. Like
  Иво got a reaction from Слънчева in Що е смирение?   
  С - Мир - Е - Ние В този дух на размисли, за да разберем значението на думата смирение, за да разберем кой човек е смирен, трябва да помислим първо какво е значението на думата Мир. В речник на Бълг. език от 1998г думата мир се разглежда като "състояние на отсъствие на война" и "състояние на търпимост, на разбирателство, отсъствие на вражда и раздори; сългасие, сговор". От другата страна мирът е психологично състояние и качество - "спокойствие, покой, душевно равновесие, успокоение."

  Интересно е да се отбележи, че в Цариградското издание на Библията (тази която е ползвал и Учителя) думата мир се изписва по два начина:
  - Мир - в смисъл на душевен покой
  - Мiр - в смисъл на свят, вселена

  Още едно от значенията на думата мир в същия речник е: "цялата материална действителност, в която влизат всички звездни системи, включително и Слънчевата; междузвездната материя и всички останали космически тела; Земята, земното кълбо; човешкото общество"

  "Който се храни с Божието Слово, има живот себе си! Той изпитва вътрешен мир, подем на силите и енергия." - казва мъдрецът (НБ, 10.06.1917г).

  И също: "Този е естественият път на ученика - Любов, Светлина, Мир и Радост." (източник)

  Предният век голяма част от развитието на езика се е влияел от Библията и смисъла, който се влага в думите там. Да погледнем сега някои значения на думат мир в Библията.

  "Той (Христос) е нашият мир. " (Еф. 2:14)

  "Плодът на Духът е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание: против таквизи няма закон" (Гал 5:22, 23)

  "И плодът на правдата се сее с мир." (Иак 3:18)

  "Това казах, за да имате мир в Мене." (Ев. И. 16:33)

  "Пророкът, който пророкува за мир, - когато се изпълни думата му, тогава ще се познае, че той е пророк, когото Господ наистина е пратил." (Ер 28:9 )

  "Милост и вярност се срещнаха, Правда и мир се целунаха." (Пс 85:10)

  "Пътищата й (на Мъдростта) са пътища приятни, И всичките й пътеки мир." (Пр. 3:17)

  "А сам Господ на мира да ви дава мир всякога и всякак" (2Сл 3:16)

  "И Той ще спаси онзи, който има смирен поглед" (Йов 22:29)

  "И той ще бъде нашият мир." (Мих 5:5)

  "И в която къща влезете, първо казвайте: Мир на тоя дом! И ако бъде там някой син на мира, вашият мир ще почива на него...." (Лук 10:5-6)

  "Божието царство е... правда, мир и радост в Светия Дух." (Рим 14:17)

  мирно ще легна и ще спя (Пс 4:8); за да съживявам духа на смирените (Ис 57:15); Моя завет на мир (Чис 25:12); имаме мир с Бога (Рим 5:1); защото съм кротък и смирен на сърце (Мт 11:29); Божият мир (Фил 4:7); Христовият мир (Кол 3:15); Благодат и мир (Фил 1:2) и т.н.

  В Библията често се казва също: иди си с мир, тръгва си с мир, идва с мир, носи мир и т.н.

  Мирът има отношение към зеления цвят. А зеленето освен цвят на покоя е и цвят на израстването, на богатството. Свързва се с тонът Фа и Вечният Дух.
  Мирът също има отношение и към синия цвят. А синия цвят е също цвят на Истината, цвят на примиряване на всички противоречия, цвят на вярата. Свързва се с тонът Сол и Духът на Истината.

  На базата на горните разсъждения мога да предположа, че с-мир-ен човек е този който:
  - има душевен покой в себе си
  - е търпелив, толерантен
  - е уравновесен, тих, спокоен
  - е справедлив, правдив
  - е богат
  - е мъдър
  - разбира хората и хората го разбират
  - не проявява насилие
  - проявява Истината
  - има вяра
  - работи за своето израстване и за израстването на другите
  - има мир в своя дом, носи мир във всеки дом, който посещава
  - завършва работата си с мир, завършва денят си в хармония със себе си и околните
  - може правилно да взема тона фа и тонa сол
  - е отражение на целия космос
  - има и другите добродетели: любов, радост, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание
  - се храни с Божието Слово и е изпълнен с енергия и сила
  - проявява Божественото, в него Духът работи
  - който е в съгласие с Бога

  Имайки предвид всичко това, може да се помисли какво има предвид Христос като казва следното:

  "Мир вам! ... Мир ви оставям; Моя мир ви давам;"

  Или Беинса Дуно: "Моят мир да бъде с вас!".

  Какво Благословение се предава от Учител на ученик (търсещ) с една фраза само!
 24. Like
  Иво got a reaction from Калисто in Къде е границата между мнението и оценката?   
  Донка, благодаря ти за ценната тема.

  Писането във форумите както и самия живот е едно училище. Ако човек е умен ще се учи от всичко. Форумите освен място за общуване и изказване на мнение са училище за развиване на търпение, дооброта, смирение, слушане и разбиране, будност на съзнанието, разумност, съзнателност и т.н. и т.н.... въобще начин за развиване на добродетели.

  Особено важни в комуникацията между хората при лична среща, а и в във форумите са чувствата. Те игратя ключова роля в общуването. Как ще реагирате на чутото или прочетеното? - С любов и разбиране или с гняв и раздразнение?

  Когато някой ви засегне как ще реагирате - ще се обидите или просто ще си вземете поука и ще помислете дали написаното е вярно? Ако е вярно защо да не поработите върху себе си? Ако не е вярно защо въобще да се ядосвате, та да не би човека отсреща да е ясновидец? Ще се запазите ли вярата в самите вас или ще се разколебаете? Ще се вкопчите ли в мнението на другия или ще четете и пишете без предразсъдъци? Ще успеете ли да направите злото слуга на доброто във вас? Ще се уплашите ли от опасностите или ще продължите смело напред? А може би просто просто ще кажете: Господи не можеш да ме заблудиш - Ти чрез всичко ме учиш?

  Или пък ако ви хвалят, ще се възгордеете ли, ще станете ли по-самолюбиви? Понякога да те хвалят е по-голям изпит от колкото да те хулят.

  Въобще какъв е правилният въпрос, който трябва да си зададем, след като прочетем дадено мнение или преди да дадем нашето?

  За мене споделянето на мнения във форумите е богатство. Затова нека да сме съзнателни и да пишем не просто за занимание, а когато наистина искаме да споделим нещо ценно, нещо опитано, преживяно обмислено; или пък когато наистина искаме да потърсим съвет, помощ...

  Светлата мисъл изказана в писмен вид е като висок планински връх. Който се изкачи на него може да погледне и пред него да се отркият нови хоризонти на съзнанието. Мнение изказано с много любов е като музика, която вдъхновява, като мистичен танц, като сън, който пробужда, като хороскоп, който трябва да бъде разгадан.

  Както споменах преди време мисля, че едно мнение трябва да е изложено с-мир, спокойно, ясно, уверено, без желание да налагаш позицията си или да обидиш някой. Според мен, разликата между това да дадеш мнение и да дадеш оценка е във вложените чувства от страна на пишещия / даващия и четящия / възприемащия.
 25. Like
  Иво got a reaction from Слънчева in Поздравите на Бялото Братство   
  Може би е добре да се каже, че тези поздрави са само между ученици.

  Темата за поздравите е голяма и интересна, трябва доста да се чете, проучва, пита.

  И най-вече да се практикува
×