Jump to content
Порталът към съзнателен живот

m.ivanova_4040

Участници
 • Общо Съдържание

  15
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 1. Относно думите в беседата и подчертания текст искам да ви попитам : Защо почти всеки казва , че неговата майка готви най - добре ? Защото майката готви с любов за децата си . Ако можехме всичко да вършим с любов , какво ли би санало ? И ако не успяваме ,не трябва да си обезкуражаваме, трябва да продължаваме да опитваме . Много лесно виждаме погрешките на другите , но е доста трудно да можем да се погледнем отстрани безпристрастно , самите ние как изглеждаме и постъпваме . За себе си се опитвам да го направя , но не винаги ми се отдава , много често си задавам въпроса - дали преценката ми за моите постъпки е правилна . Продължавам да опитвам и дано някой ден се убедя , че съм успяла.
 2. m.ivanova_4040

  81. С Любов се взима

  Мона цитата който ще ти предложа е от беседата " Детето растеше " на Учителя , но многоточно отговаря на твоя въпрос : Цитат :" Ако изпаднеш в отчаяние и се почувстваш изоставен от родителите си, приятелите и познатите си, не търси причината вън от себе си, но забрави всичко лошо. Отвори сърцето си за хората, за своите близки; гледай на тях като на любими същества, които мислят доброто ти, и веднага отчаянието ти ще се смени с радост. – Мъчно се постига това. – Вярно е, това е опит само за герои, които лесно могат да излязат от личния живот, да влязат в духовния и да се разширят. Духовния свят е основан на пълна хармония и закономерност. Там няма произвол, несъгласие и противоречие. Следователно, ако искаш да излезеш от живота на противоречията, влез в духовния свят. Само така ще познаеш любовта и ще се наслаждаваш истински от живота. "
 3. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  Благодаря на Клудия за това върху което ни обърна внимание в тази беседа , наистина Училят с много точни примери ясно ни е обяснил : Цитат: " Как се достига да Божията благодат? – Чрез работа и учене в дух и мъдрост. Изучавайте всички учения, всички философски системи и религии, но дръжте се за Божественото в тях. Те са дадени от разумният свят, но след време хората са ги изопачили. Днес те не са такива, каквито са били първоначално, когато са излезли от Източника. Задачата на съвременния човек е да ги пречисти и освободи от утайките на миналото. Всяко учение, всяка религия, всяка философска система е клон от Божественото дърво. Следователно, всеки клон трябва да стои на дървото. Кажете ли, че дървото може и без клони, ще изпаднете в илюзиите и заблужденията на живота. Сипете на кокошката цяла крина царевица и вижте, какво ще прави. Като се нахрани, тя ще разпръсне царевицата и на другия ден ще очаква друга крина. Обаче тя остава излъгана, никаква крина не вижда пред себе си и гладува. Така постъпват много хора. Като се видят обиколени от различни учения и религии, нахвърлят се върху тях и, като се нахранят, разпръскват ги. На другия ден търсят храна, но не намират. Така те сами се осъждат на глад. Какво прави катерицата? Тя складира излишната си храна и когато й потрябва, задоволява глада си. Складирайте и вие Божествената Мъдрост, както катерицата складира излишната си храна, както пчелите – сладкия сок. Всяка религиозна и философска система представя цвят, от който можете да съберете сладкия сок. Събирайте сладкия сок на всички цветове във себе си и не казвайте, че този или онзи цвят не е потребен. Всичко, което Бог е създал, е на място и е необходимо." Така всеки ден стъпка , по стъпка трябва да научаваме по нещо и да прибавяме да не се успокояваме , че сме стигнали до някъди и трябва да почиваме там . Цитат : " Тук се изнасят две положения: растене в дух и мъдрост и благодатта Божия. – Кой расте в живота: детето или възрастният? – Детето. Наистина, растенето е същественото различие между детето и възрастния. Детето расте от ден на ден, и майката се радва, като вижда, как от парче месо се оформя голям, левент момък, или стройна, красива мома. При физическото растене частите на тялото трябва да се развиват съразмерно. Тогава се казва, че организмът е външно красив, силен и здрав. Във физическо отношение духът се проявява в сила, а мъдростта – в пластичност " Нека , всичко което правим е с Любов и Вяра ! Пожелавам на всички безброй успехи и достижения по своя път ! СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 4. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  А ето какво ни е казал Учителят по-нататък в беседата " А детето растеше и укрепваше се в дух и мъдрост . Така трябва да расте всеки човек .Само тогава Христовото учение става разбираемо и може да се приложи .Не е достатъчно само да се стемите към Христовото учение .Условия са нужни за това . Първото условие е да промени човек ума и сърцито си , да проникне новото в тях . " Споделете и вашете мнения за тези думи на Учителя . Благодаря на всички кото вземат участие по тази беседа . СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 5. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  Благодаря , за вашето мнение на модератор , но искам да подчертая , че искам да обърна вниманието на всички , кам въпроса за прилагането , колко е важно да имаме осъзнато прилагане защтото последиците могат да бъдат трагични, и когато в ежедневния ни живот се сблъсквме с различни случки , наистина осъзнато да вземаме решение как трябва да подходим и наистина с Любов да разрешаваме ежедневните проблеми . Според мен всичко седи не само в четенето но в прилагането на дорото и Любовта . СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 6. m.ivanova_4040

  81. С Любов се взима

  Когато четем религиозни книги , беседи и други четива , всички придобиваме яснота по въпроса за духовния свят , че там няма противоречие и всичко е в хармония . Но какво се случва когато стигнем до човешкия живот , в който сме сега и трябва да прилагаме тези Божествени закони и правила . Според мен нещата стоят в това да се стремим да повдигаме съзнанието си и да прилагаме Божествените идеи възможно в най-безкористният вариянт . Към всички споделете и вашите мнения по тези въпроси залегнали в тази беседа . Ще ми бъде интересно да обменим мнения и идеи с всеки от Вас . СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 7. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  Благодаря на хамелеона за неговото мнение , но си идваме пак на думата за приложението . Ето какво ни е казал Учителят в беседата " Детето растеше " по време на беседата 1919г. много актуално събитие и потърдило се във времето изказаното от Учителя " Съвременият свят е обхванат от една нова идея - болшевизмът . Тя е Божествена идея , но опасно е да не се изопачи. Всяко ново движение , всяка нова идея е Божествена , но като се прилага , в нея се вмъкват човешки елементи - користолюбие , егоизъм и други, които я изопачават . Не се страхувайте от Божественото .Обаче , пазете се от преходното, което се основава на личния живот. " Да не говорим какво се случи и с прилагането на другит големи идеи в съвремения не живот . Много важно и отговорно е когато прилагаме , как и с какви цели го правим . Дано повдигането на съзнанието на всички ни се случи по - скоро за да можем наистина да приложим правилно Божествените идеи и заживеем в един свят изпълнен с Любов към всеки и всичко ! СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 8. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  Възхищавам се на всички хора избрали духовния път , но колко е трудно да намериш начина да съчетаеш задълженията си към семейството , приятелите и в също време да си толкова далеч от тях и да те привличат непознаваеми висини . Дано по-скоро всички ние да имаме възможноста не само да четем думите на Учителя но и да ги прилагаме , защото ако не се прилагат , какъв е смисъла тогава . Ето и в цититатите които Клаудия ни е предложила толкова добре ни го е казал Учителя Пожелавам си , по-скоро Божествената Любов да озари всички ни ! СВЕТЛИНА И ЛЮБАВ !
 9. m.ivanova_4040

  82.Детето растеше

  Прочетох беседата на Учителя - " Детето растеше " Какво ми направи впечатление в нея - актуалноста с която звучи и днес ,с това ,че по един много лек начин ни е дал мъдри напътствия, които можем да следваме и в ежедневния си живот. Нищо не може да се добави към мъдрите слова на Учителя , всичко е толкова ясно казано , като баща който внимателно насочва децата си към посоката която трябва да следват стъпка по стъпка . Ако сте прочели беседата моля споделете вашето мнение за нея .Ето един откас от нея : " А детето растеше и укрепваше се духом и се изпълваше с мъдрост.Естествено растене е това , когато човек върви последователно от стъпка в стъпка ,както детето минава от едно отделение в друго, от един клас в друг.Такъв е пътят на човешкото развитие .Който се опитва да прескочи една стъпка, той се натъква на големи мъчнотии. Каквото е отношението между силата и човешкия организъм , такова е и между духа и мъдроста. Едното без другото не могат да се проявят . - Вярно ли е това сравнение ? - Опитайте , и сами ще се убедите . Всеки човек има възможност сам да изпитва и проверява нещата. Как ще ви доказвам , че дадена ябълка е сладка ? Достатъчно е сами да я вкусите , за да се прознесете , сладка ли е , или не е . " Какво ще кажете за тези думи на Учителя ? Наиститина трябва да вървим стъпка по стъпка и да научим уроците си от живота . Понякога разказвам на мои приятелки как се чувствам след като съм играла Паневритмия , а те ми гледат неразбиращо - Елате опитайте и сами ще разберете . Споделет Вашето мнение за беседата и ваши преживявания свързани с разсъжденията по тази беседа . СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 10. Благодаря , на С.Балтова за това , че ни обърна вниманието към темата за лечебната сила на Паневритмията . Не знам как е при другите , но аз след като съм играла Паневритмия се чувствам обновена. Сякаш някой с невидима сила изтрива всички негативни настроения и ме зарежда с енергия от която на човек му иде да полети .Откакто играя Паневритмия , не съм боледувала от грипни и други простудни заболявания , а приди често ми се случваше .Мои познати споделят , че много добре въдейства на кръвното налягане. Тайничко се надявам да ми остава повече време за занимания с Паневритмия и други занимания свързани с духовното израстване.Учителят ни е оставил такъв вълшебен комплекс от танц , музика и текст. Пожелавам на всички да се докснат до това вълшебство. СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !
 11. " Какви трябва да бъдат отношенията между хората? Как трябва да постъпват? – Като руският генерал Кутузов. Един ден той отишъл да обиколи частта на един от своите офицери, който имал обичай да излиза сутрин между войниците си не в униформа, а в халат. Кутузов знаел тази негова слабост и решил да му даде добър урок. Той отишъл при офицера и го заварил между войниците в халат, да пие кафе. Генералът го поздравил, казал му няколко думи, хванал го под ръка и ги помолил да се разходят, заедно да прегледат състоянието на частта. Офицерът се огледал натук-натам, намерил се натясно, но нямало какво да прави. Тръгнал с генерала на обиколка, и от този ден той бил всякога в пълна изрядност към облеклото си. Генералът не му направил никаква забележка, но той сам изправил поведението си. И тъй, срещнеш ли човек, облечен с халат, т.е. с недостатъци, не му говори нищо, не го морализирай, но вземи го под ръка и се разходи с него. Той ще види недостатъка си и сам ще се изправи. Когато Христос ви срещне, ще ви хване под ръка, ще се разходи с вас, и вие сами ще изправите погрешките си." Цитат от Детето растеще - Неделни беседи 30.03.1919г. Това недсмеслена показва какво трябва да бъде и нашето отношение .
 12. Относно подчертания цитат смятам , че последиците от това да се напъхаме сами в " кафеза " са не че някой ни е говорил , а затова ,че сме изгубили свободата си и свободата да творим свободно . Значимо става сивото ежедневие и грежите . И когато човек осъзнае , че е обичан именно зари свободата си тогава нещата споредз мен могат да се пооправят .
 13. Благодаря на Орлин Баев за искреноста в мнението му ! Напълно съм съгласна с казаното от него . Не би могло по точно и ясно да се каже . Надявам се все повече светли души да осъзнават своето единство . И наистина според мен най - важното е сърдечният ритъм при игрането на Паневритмията .Ако всеки поработи над себе си ще се получат наистина чудеса . ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА !
 14. Все пак целият ни живот е едно училище и всички участници в него трябва да се подкрепят . Особено хора тръгнали по общ път , като в часност вземем участието ни в Паневритмията , има напреднали братя и сестри но има и такива които тепърва започват не би следвало да искаме от всички да бъдат перфиктни . Преди всичко според мен трябва да бъдем духовно настроени и с търпение и постоянство да правим вси повече правилни стъпки по пътя който сме поели . ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА !
 15. По темата все пак трябва да имаме в предвид дали Паневритмията се играе като учебен танц или наистена се играе сред природата и е истински духовен танц. Лично аз съм за толераантност , но всеки който реши да се включи , или да излезе от кръга трябва много внимателно и почти неусетно за другите да влезе или излезе от кръга. Всеки има нужда от подкрепа , ако веднъж е сбъркал не трябва да гледаме на него като престъпник , а да го подкрепяме в усилята му и за следващи пъти да не се повтаря .
×