Jump to content
Порталът към съзнателен живот

vorfax

Участници
 • Общо Съдържание

  1653
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  10

Всичко добавено от vorfax

 1. Във форума има една котка, която ме кара често да се превивам от смях и ми хрумна да си направим тема в която да събираме проблясъци и забавни изказвания на съфорумци
 2. Вероятно думата "индивидуално" не е най-точната, но срещнах днес, че българите били "индивидуалисти", с която не мога да се съглася. Индивидуалността до голяма степен е самодостатъчност, що се отнася до вземането на решения, преодоляването на проблеми и т.н. Индивидуалността предполага ярка личност и силен характер. Що се отнася до българите, типично поведение е желанието за самостоятелност, т.е. желанието да бъдеш индивидуалист, в смисъла, който разкрих, но съвсем не значи, че са индивидуалисти. Относно единността, мисля, че си е пословична. С това, че я нямаме де. Затова историята на хан Кубрат с пръчките, които никой от синовете му не може да счупи в сноп, всички я знаем. Част от нас знаят и продължението, че всеки си прави свое царство, в разрез с бащиния завет, и го отнася. Тук обаче, искам да изясня, че българите може и да не са единни в смисъла на единомислещи, обединени около идеали, ценности, постижения и т.н., но живеят групово. Груповото живеене не предполага логика отвъд стадния инстинкт. Давам пример: Всички мои познати летуват заедно в групички, плащат си сметките групово, пазаруват групово, почиват групово, напиват се групово. Българите не правят тези неща сами. Във връзка с това правя анкета.
 3. vorfax

  21 грама

  Не знам гледали ли сте един филм (който много ми хареса като игра) наречен 21 Grams (2003). В него се споменава за този феномен: в момента в който човек умира, неговото тяло олеква точно с 21 грама. Всъщност не съм сигурен с научната прецизност, но си имам няколко идеи за това: - издишаният въздух; - спиране на сърдечната дейност и др. трептения; - освобождаване на топлинна енергия; Естествено пиша в този раздел, защото има нещо мътно в това и евентуално очаквам тези обяснения да бъдат опровергани. Чували сте, че никой хирург не е открил още душата, но и никой не е успял да види мисъл или чувства в тялото. Таа... има ли някаква загадка в това?
 4. Провокира ме тази мисъл: Аз лично неегоистична, неманипулативна или непритежателска, пък камо ли и трите заедно, любов не съм срещал, нито изпитвал. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм си сбъркан от масовата матрица и обичам да помагам, да правя неща безвъзмездно, да работя за без пари, да помагам на непознати. Но това, че го правя за други значи, че не го правя и за себе си? Искам да разнищя може ли човек да обича, без в цялата история гравитацията да не е породена от Аз-а, или популярното и осъждано като долно Его. Въпрос първи: Може ли аз да обичам нещо, без това да ми носи наслада? Е как тогава да обичам не го правя за себе си? Въпрос втори: Любовта към парите, жените и родината са 99,9999999999999% от причините за страдание на Земята. Как точно тази любов се дели на мръсна, а към Бог на чиста? Въпрос трети: Има ли любов, която не е притежателска? Искаме жената, която обичаме за съпруга. Искаме чертите които харесваме в себе си и партньорите си да видим мултиплицирани - децата ни. Искаме по-хубав дом, по-добра работа, искаме да помагаме, за да нахраним добродетелите в които сме възпитани, искаме да следваме бога, който ни кара да се чувстваме сигурни и благоденстващи и... не го правим за себе си? Айде бе?
 5. С други думи всички сме уверени, че имаме много трески за дялане, че се развиваме духовно и сме поели път към съвършенството, без все още да сме го достигнали. И ми се иска да се обрисува едно такова общество, за да се убедя, че е възможно. На първо място чувствата, които са негативни ще изчезнат. Хората няма да изпитват гняв, омраза, завист... Няма да има войни и агресия. Може би всеки ще помага на всеки или как? С какво ще е изпълнено ежедневието на човек от такова общество?
 6. Планетите с рождената дата ли се свързват, за да се правят изводи за нрава или каквото е там?
 7. Днес в нета се натресох на следния диалог: Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена през 1937 г., но чрез пресата и филмите за Попай Моряка (започнали през 1929 г.) в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак. и допълнение: в спанака, копривата и другите "набедени" храни се съдържат вещества, които свързват желязото и пречат на всмукването му от организма. Недочетох, но май не всяка анемия е недостиг на желязо. Във всеки случай бях чел, че ако в продаваните витамини има желязо, по-добре е да не се купуват, защото то е вредно. Май с близането на лъжица се взема нужното количество, но малко ми звучи и като мит. Тука котката да се намеси и да ми припомни с чешмяната вода ли хората се снабдяват с желязо и защо ми се върти някакъв спомен, че спомена същото и за калция
 8. Ясно е, че всеки иска един по-добър свят, да няма войни, всички да са нахранени, да няма престъпност, да тържествува правдата и любовта. Някой има ли идеи как точно да постигне това. Ако имахте влиянието да променяте законодателството, да градите или разрушавате, какво бихте направили за света?
 9. Разбира се, че подхождам с уважение и толерантност. Примерно целият раздел за Таро не приемам насериозно, но не съм влязъл в него за да спамя. Конкретно за вегетарианството аз разбирам, че това е ценност и никога не съм го подлагал на съмнение. От чисто любопитство, ако щете, аз се интересувах за неговите измерения и аргументираност. Ако ми бъде казано "не се обсъжда под никаква форма", то аз няма да го обсъждам под никаква форма, но се случи така, че дискусия, която и модератор определи за ценна по някакъв начин, е противоречала на правилата. Бях укорен и че рекламирам месоядството едва ли не, а аз просто се стремях да съм обективен. И като всяко начинание, което ковства усилия и време, логично е разочарованието, че то трябва да бъде премахнато. Затова и попитах къде точно е границата. Не за да я отричам или променям, а за да се съобразявам с нея.
 10. vorfax

  Защо Любов?

  Принципно, когато някой пише така приятно може да се заключат няколко неща: - достатъчно си умна да се справиш сама - ако имаш нужда от помощ, това е защото някой ти пречи да си щастлива по линия на гадже, работодател, приятел(и) и прочие. Тогава никой не може да ти помогне, защото проблема не е в теб, а в други хора. Ако тях ни пратиш да си поговорим с тях, това е друга работа. - много мислиш. Мисленето е вредно, ако щеш вярвай. Ако искаш да се съсипеш, мисли го, ама много. Мисленето е като лекарство - предозираш ли го, превръща се в отрова. От това състояние може да излезеш като мислиш, ама за други неща или хора. На теория е много просто, на практика - не.
 11. Божидаре, от няколко твои теми заключвам, че ти питаш, но само за да си отговориш. Аз смятам, че няма свобода без да се търси. А пък, ако ти искаш да му ограничиш търсенето на някой, за да бъде той свободен, е те това е то робството. ?? Значи, ако убия, но нямам чувство за вина, то аз съм поел отговорност!? Чувството за вина преди всичко е вътрешният съдник наречен съвест. Да си неспособен да имаш чувство за вина, значи че нямаш морал. И независимо колко ще се стараем да бъдем съвършени, дори и хипотетично това да е постижимо, то пътя към това задължително трябва да е изпъстрен с грешки. Само така можем да трупаме поуки. Това е ползата от грешането ЗА НАС, но извисеният достатъчно е способен да осъзнае какви са болезнените следствия ЗА ДРУГИТЕ и да страда за това. Защото страданието ни кара да не повтаряме грешките си. Не може да се кефим на грешките си и да им се радваме и в същото време да се поучим от тях. На какво ще се поучим - че няма проблеми, щом е на чужд гръб ли? Вината е осъзнаването на грешките. Никой не обича да изпитва вина, защото трябва да признае пред себе си, че е грешил, че е предал ценностите в които е възпитан. Без грях няма изкупване на греховете. В Библията особена важност е придадена на разкаянието, на прошката (не непременно към другите), на обрата в себе си.
 12. Иво, аз попитах няколко пъти къде са границите на позволеното. Погледни мненията ми, за да видиш, че в тях има въпроси и че никой не ми отговори. Бях препращан да чета правилата на форума, при условие, че едни и същи теми веднъж са толерирани, а друг път - не. Темата, която си заключил няма отношение с тази която коментираме тук. Не обикалям навсякъде, но пък ако провокирам нещо, интересно е какво и защо. Не се чувствам виновен затова, че имам въпроси на които тук пишещите няма да имат въпроси или пък са ти се сторили провокативни и затова не искаш да им отговориш. Ако можеш да ми посочиш какво лошо съм сторил аз сам ще напусна това място, защото не съм тук по милост или за да вредя някому.
 13. Интересна тема. Наскоро имах осъзнат сън. Бях в присъствието на известни личности от ТВ шоу, но осъзнах, че аз не участвам там и няма начин те да ми обръщат внимание и ми говорят. Несъмнено осъзнатия ми сън беше следствие на интереса ми към тези хора и това, че си мислех за тях преди да заспя. Съсредоточаването в тема преди заспиване е най-лесният начин да провокираш подсъзнанието си да развие темата в сънища, а за да си ги спомняте трябва да се будите често. Самият сън е на пресекулки, така че подминаването на обичайният час за ставане съпътствано с нервното събуждане и сладко унасяне ще ви позволи да си спомните няколко епизода от сериала (:
 14. Съдейки по това, че не те интересува, може ли да се заключи, че тези суеверия нямат общо и със светлите практики?
 15. Що за клише е това? И за сатанистите Сатаната е любов и реализатор на проекциите им за справедливост и щастие.
 16. Значи, ако обител на доброто бъде заразена с чума, вместо да я защитавам, да си събирам партакешите? Интересно, че тази идея ми я пускат в този форум за втори път и на никого не се струва странна? Що се отнася до моята тема, думите на администратора бяха, че ще остане няколко дена и впоследствие ще бъде изтрита (или премахната, не помня точните думи, а мнението му не е видимо в темата). Във всеки случай преди дни, когато последвах линка, където се намираше темата ми, той не водеше до никъде. Ако някой е възнамерявал да я слива, би следвало да уведоми, най-малкото, защото администратора вече е заявил, че ще я премахва. Ако някой е лъгал, не съм бил аз.
 17. не е вярно, че дискутирането на консумацията на месо е допускана в Портала. Още на предната страница ти подкрепи изтриването на темата, която написах. Мотивът ти беше, че тя е някаква реклама на месото, което е нелепо и нарекох детинско, защото ако един вегетарианец не може да обори всеядно хранещ се, ако неговото красноречие и аргументите, които подкрепят вярата му са гола вода, тогава защо по дяволите е вегетарианец? Изразът "по дяволите" е нарочен и ще обясня в последвалите ми мисли. Не разбрах какви доводи трябва да посочвам за вудуто, след като и малките деца знаят, че то е свързано с човешки жертвоприношения, наркотици, расизъм, черна магия и чужд бог!? Ако сериозно това е новина за някой от четящите, не би ми представлявало проблем да залея темата с конкретни статии описващи тези садистични и откровено дяволски традиции из Америките. Аз ще повторя въпросът си, който не получи отговор тук. Какво може и какво не може? Ако вудуто минава за средство в духовното ни израстване, а образователна тема какво е месото - не, тогава може ли някой да даде пример за Дяволско учение, което няма място тук? ПП: Между другото вчера започнах (нямам сили да доглеждам наведнъж) филмът "American History" 1998 г. - един от шедьоврите на американското кино. В него напълно основателно един от главните герои беше написал реферат за гражданските права базирайки се на "Моята борба" на Хитлер. Ако ще търсим нещо положително, за да оправдаем съществуването на злото в този форум, можем да го намерим и в Луцифер, нали и той е "невинно" паднал ангел.
 18. Изказването ми касае мнението на Aurora2012, чийто реторичният въпрос изразява възмущение, което и без много догадки е препоръка да се поставят граници между духовното и чистото и лъжливото и дяволското. Що се отнася до Юнг, имам пълното право да си изказвам мнението, най-малкото защото не живея в мракобесната му и църквопоклонническа епоха. Ти не правиш предложение в мнението си, а си тръгнала да ми правиш забележка на мен, което ми говори, че важното за теб е просто да защитиш интересите си, вместо да си полезна. Ето и моето предложение: Учения на Дявола да нямат място в Портала.
 19. Учителят е казал и много други неща, които вече цитирахме в темата, които не правят този избор така логичен, както им се иска на някой. За прияждането е нормално. В случая обаче ключовия момент не е агресията, а разхода на енергия, в случая посоченото спортуване. Човешкото тяло има нужда от енергия и разходването и изостря апетита към по-калоричните и богати на протеини храни. Ако бездействам физически не ми се яде месо, но ако се претоварвам ми се дояжда, а също и богато на мазнини такова. Прекаляването с мазнини е водещ фактор за влошеното здраве на българинът, и това незнание кога и колко е истинският проблем. Мазнините са задължителна съставка в менюто на човекът и го снабдяват с 40% от енергията му. В еволюционен план не е случайно, че жените задържат повече мазнини в тялото си. Това се е наложило като необходимият резерв за износването на плода и кърменето. Аз, по спомени знам, че мазнините в женското тяло представляват 1/4 от общата му маса. Хора с нарушен хормонален баланс, преяждащи чревоугодници и с наднормено тегло определят мазнините за чума, а това е далеч от истината. Сега за "данъка". Може ли да посочиш в какво се изразява той? Аз съм съвестен данъкоплатец, но от 18 години дори не съм приемал лекарства, откак претърпях операция от апандисит, за което бяха виновни слънчогледовите семки, които проядох.
 20. Таро не е наука, това е официалното становище на науката и е некоректно да се поднася лъжлива информация за да се подведе някой, и като такава (псевдонаука) може да вместява всичко, каквото си пожелае.
 21. Тази тема по правилата ли е - http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13638&page=1 ? Т.е. какво може и какво не може да пиша, още не ми е ясно.
 22. "Възхваляване"? Сериозно? Ако кажа, че в месото има витамини, то аз го възхвалявам. Ако кажа, че има хранителна стойност, то аз го възхвалявам. Но ако кажа, че то съдържа "пестициди, химикали, антибиотици, стероиди, ГМО и т.н." още в първото си мнение, това нищо ли не значи? Не пиша тук от вчера и мисля, че съм доказал, че за мен най-важното нещо е истината, или по-точно нейното търсене. Напълно безпристрастно изразявах своите мисли. И иска ли му се на някого или не, когато възхваляваш храненето с растения, то съпоставяш това с храненето с алтернативи като месото. Кой реши, че може да има правилно без неправилно? Пак задавам въпросът си, може ли да се говори за нещо, без неговото отрицание? Може ли Бог да бъде правдив, без да съществува греха? Как храненето с растения е по-добрия избор, ако няма друг избор? С какво поставянето на граници в знанието, то може да води до нашето израстване? Какво е табуто, ако не потулване на нашите страхове и безсилие? Мръсна дума ли е "грешка", след като всички ние копнеем да сме правдиви? Мръсна дума ли е "месо", ако учение ни съветва да се храним по друг начин? Ако знаеш значението на "човекоядство", къде се е практикувало и кога, това прави ли те по-малко добър човек? Защото струва ми се в това се опитвате да ме убедите.( Предложението ми е никой раздел да не бъде филтриран от споделянето на мисли и факти. След като беше признато, че в темата има "интересни гледни точки", с какво тя е нежелана? Че не се ограничавам до анатемосване на месото ли? Ако ягодата е по-полезна от портокала и споменаването на портокала ли ще забраните? За мен това е детинско. Няма нищо омърсяващо, принизяващо или сквернословно в това да трупаш знание. Никому не съм налагал своя стереотип на живот, никого не съм убеждавал да прояде месо, ако не се храни с месо или да не се храни с растения, ако се храни с растения. Аз още доводи не съм чул, за да се съглася с тях. Ще приема решението, независимо какво е то, защото тук съм само гост, но за мен форума губи с налагането на цензура.
 23. Искам да коментирам затварянето на моя тема - http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=14213&p=185535 Аз самият охарактеризирах заглавието, което беше променено без да се допита никой до мен, като глупаво в частта си "за и против" храненето с месо. Сравних го с раждането на едно или друго дете, като "за" и "против", когато очевидно имаме етичен конфликт. Същият би могло да има в темата за месото като храна, когато заглавието е поставено така. Да се повторя, че това не е моето заглавие. Не считам, че темата ми е в противовес с нечии ценности, добродетели, учение или представи. Така както и темата за злото или за Дявола не са и не бива да бъдат теми табу. Моята тема има образователна и запознаваща цел. Няма форма под която тази информация може да е вредна. Няма форма и под която темата може да бъде винена за противоречаща на нечии виждания. Информацията в темата е общодостъпна за всеки разполагащ с интернет. В нея не се проповядва, не се поставя като грешно избора на един или друг начин на хранене и живот и като такава по собствените думи на администратора, тя не противоречи на никакви форумни правила. Разговаряли сме достатъчно относно грешката да бъде стерилизиран света, защото за мен това е растеж в саксия - ограничен и неспособен да оцелее извън изкуствената си среда. Вярата е силна не защото има слаба съпротива, а защото има силна опора. Ако някой вижда в образователната ми тема заплаха, която (тема) междувпрочем до голяма степен подкрепя идеята, че месоядството води със себе си много рискове и вреди, то той е слаб във вярата си. Това е моето виждане.
×