Jump to content
Порталът към съзнателен живот

vorfax

Участници
  • Общо Съдържание

    1653
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    10

Репутация Активност

  1. Haha
    vorfax got a reaction from kipenzov in Егото - 2   
    На това его една тема не му стигна XD
  2. Thanks
    vorfax got a reaction from kipenzov in За разликата между единно и групово, самостоятелно и индивидуално   
    Ще попитам другояче: Може ли да бъдеш индивидуалист без да имаш изграден характер? Всеки дава мнение, но за какво и какво? Обикновено за неща, които не са негова работа и на всичкото отгоре не разбира. И как това да препишем на активна индивидуалност, като е по-скоро бездушие и да отбием номера. В интернет пространството повечето коментари издават, че авторите им са неуки. Тези извън него може и да са други, но като цяло маса учени и хора "от обществото", елита, интелигенцията проявяват стряскаща некомпетентност. Факт е, че в България да си умен не е водеща ценност. Даже бих казал, че е извън челната десятка на онова, което хората смятат за важно. Дори да разказваш вицове е по-важно от това да знаеш какви са етапите на вътрешно горене в четиритактов двигател, което си е само прашинка от общата култура, или поне би трябвало да е.
    Колко смислени коментари чувате в ежедневието си? Колко от тях са повторени? Колко от тях са насадени от медиите? Колко то тях са плод на предварителни знания или изучаване? Не може индивидуалиста да е папагал. Бърборковците и многознайковците не са индивидуалисти.
    Индивидуалиста има интереси.
    Индивидуалиста има лични занимания в процеса на себеразвиване и себеутвърждаване.
    Индивидуалиста има постижения.
    Индивидуалиста има собствено мнение, защото не се чувства част от стадото.
    Индивидуалиста може да заяви мнението си, дори когато се очаква, че то няма да бъде прието добре.
    На мен ми се струва, че такива се срещат рядко.



    Именно. Проблема е, че свободата ни се сервира на тепсия и ние не разбрахме, че тя не е нищо повече от това сам да носиш отговорността за живота си. Никой не ти казва какво да правиш, супер. И от свобода минахме направо към свободия, защото не само децата нямат спирачки, а "стоп" никой не каза, като се нахвърлихме като невидели. Изградихме консуматорско общество. Поглъщаме всичко шумно и блестящо.



    Това е като наполовина бременна. Или е гражданско или не е гражданско общество. Пука му на обществото... ама не достатъчно да направи нещо. Съвест го гризе... ама пак краде, лъже и маже.

    Струва ми се, че в Западна Европа и Северна Америка има коренно различно отношение към децата, което формира и други ценности в тях. Те се съревновават, поощряват и получават привилегии за постиженията си. Това изгражда индивидуализмът. Не може да си индивидуалист, ако знаеш точно каквото и другите и правиш точно каквото и другите.
  3. Like
    vorfax got a reaction from kipenzov in За разликата между единно и групово, самостоятелно и индивидуално   
    Вероятно думата "индивидуално" не е най-точната, но срещнах днес, че българите били "индивидуалисти", с която не мога да се съглася. Индивидуалността до голяма степен е самодостатъчност, що се отнася до вземането на решения, преодоляването на проблеми и т.н. Индивидуалността предполага ярка личност и силен характер. Що се отнася до българите, типично поведение е желанието за самостоятелност, т.е. желанието да бъдеш индивидуалист, в смисъла, който разкрих, но съвсем не значи, че са индивидуалисти.

    Относно единността, мисля, че си е пословична. С това, че я нямаме де. Затова историята на хан Кубрат с пръчките, които никой от синовете му не може да счупи в сноп, всички я знаем. Част от нас знаят и продължението, че всеки си прави свое царство, в разрез с бащиния завет, и го отнася. Тук обаче, искам да изясня, че българите може и да не са единни в смисъла на единомислещи, обединени около идеали, ценности, постижения и т.н., но живеят групово. Груповото живеене не предполага логика отвъд стадния инстинкт. Давам пример: Всички мои познати летуват заедно в групички, плащат си сметките групово, пазаруват групово, почиват групово, напиват се групово. Българите не правят тези неща сами.

    Във връзка с това правя анкета.
  4. Haha
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Eмиграцията   
    Е, аз само така съм чувал. То моя кучешки живот, живот ли е...
  5. Haha
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Eмиграцията   
    Живота е гаден, а после умираш.
  6. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Eмиграцията   
    Рискът, страха, парите.
  7. Haha
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Eмиграцията   
    Че съм можел повече, а не съм положил достатъчно усилия, за да го реализирам. Viva Caselli още повече ме засрами и ме накара да се замисля...
  8. Haha
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Eмиграцията   
    И повече. Срам ме е и че не си признавах, че ме е срам...
  9. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Аз казах, ти каза...   
    Замислих се върху думите ти. В тях имаше нещо странно, подтекст, който не схванах отначало. Идеята ти с евнусите и робите всъщност изразяваше твоята убеденост, че ти си роден да господстваш, а има друга класа, която е предназначена да ти слугува. Нали това е идеята с прераждането. Някой били предразположени към едно, други към друго. И аз още като четох за нея я оприличих с благородническата титла, без дори да подозирам, колко съм прав. Тя не отразява нито качествата на индивида, който я носи, нито какво е направил за да я получи, защото е наследствена. В същото време тя дава права да отнема човешките права над другите. Фройд доста би ти поговорил за примерите, които даваш - надупени стил слуги и мъже с отрязани пениси. Но психологичните ти отклонения няма да коментирам. Искам по-общо да проумея идеята, която и ти защитаваш. Защото за мен е интересно да знам. Знам, че предпочиташ да нямам право да говоря, за да ме ползваш за табуретка, но аз не съм такъв какъвто ти се иска, от там произхожда и целият проблем. А проблема е дискриминация в най-чист вид. Когато една общност предяви претенции, че знае повече от целия свят, а затова не може да изтъкне дори това, че е по-светла на кожа, по умна на акъл или нещо друго, то проблема няма как да не е паталогичен. Затова и исках да разгранича двете положения много ясно отначало - да вярваш и да ползваш вярата за да съчиняваш йерархия са двете крайности, както любовта и омразата. Та в теб, Йордан Анов, видях омраза. Ето това е наистина не-хубаво.





    Мнението е преместено от тук
  10. Haha
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Имам оплакване   
    Не считам, че следното може да бъде форма на цивилизована аргументация в темата за астрология:



    Вече написах какво мисля за мое преместено мнение:


  11. Thanks
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Имам оплакване   
    По моя "случай" не съм съгласен с нищо. И моята реакция не беше толкова отговор на написаното от него, а тъкмо на модераторското решение, което ме изненада.
    Моето мнение Е по темата и в случай, че някой не го е разбрал, то аз с готовност ще го обясня още по подробно. А обидите в стил "някой като теб", само защото не съдържат "ти, име, презиме, фамилия" как точно не попадат в рамките на форумната етика за мен е загадка.

    И в случай, че предходното е в противоречие с форумните правила, то нека бъде тълкувано като предложение те да се променят.
  12. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Имам оплакване   
    Искам да уточня нещо. Аз също си имам достойнство. Когато биват оставяни обиди по мой или нечий друг адрес, неизбежно е ескалиране на напрежението. И е редно администрацията да въведе изрично гореспоменатото, щом досега то е третирано като нещо приемливо, за да си даде сметка всеки, че не защитният рефлекс, а просташкият приом на някой, който иска да е прав, без да има аргументи, е истинският проблем.
  13. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    didi_ts, искам да коментирам думите ти. Пишеш, че темата била сеирджийска и това е провокирало интереса към нея. Ами не съм съгласен. Къде е сеира в нея? Къде са кирливите ризи? Къде е зрелището? За това ли пишем в нея? Или думите на леля накрая обрисуващи в общи линии неприемливото поведение могат да нахранят някой в Портала със задоволство? Съмнявам се.
    "Форумите са отживелица" - така ми каза един познат преди година. Комуникацията в реално време се разви, Интернета вече не е чудо, а ежедневие, свободния достъп до информация обезмисли много въпроси и т.н. и т.н. Въпреки всичко, оазиси като това място съществуват запазили своят идеализъм. Гледаш с носталгия назад и търсиш изкупителни жертви. Кажи ми честно, това място по-хубаво ли ще стане с една котка по-малко?



    Ето тук отново не съм съгласен. Коментираме теб и мен. Коментираме докъде стигат границите ни на толерантност, какво сме научили след тоновете информация, с която сме се къпали и отмила ли е тя първичното в нас. Аз не съм против наказанието, а против крайностите. Ако ти мислиш с крайности, само тогава мненията ни се различават.
  14. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    Благодаря лельо.
    А ако котката хипотетично се извини за стореното? Несъмнено при така изложените факти следва да има санкции, но форумните правила предвиждат и други наказания. Ще се съгласиш ли с мен, че не бива 5 минути да съсипват нещо градено с месеци? Някак не е справедливо, поне за мен е така.
    Към темата има особен интерес, днес дори видях 18 потребителя в нея. За какво е бил той, глад за екзекуция? Едва ли. Какво са искали да видят, кое ги е вълнувало? Може би, че всички ние заслужаваме втори шанс. Може би, че тук можем да получим прошка, за разлика от живота в който живеем. Може би за да се застъпим за онзи, който е прекрачил границата, дори да нямаме обяснение защо. Може би?
  15. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    Не, аз не отричам. Има граници, които никога не трябва да се преминават. Само ще допълня, че няма нищо, което да не може да се прости.
    Inatari, ти не разбра ли, че говориш за субективни неща. Ти примерно често ме дразниш, но нямам спомен да съм те пъдел от тук. Дългата ми доброволна почивка от тук пък беше заради думи на Христо. Онзи същият под чиито постове сега поставям плюсчета, когато ми е харесало какво е написал.
    По-важно от това да храним егото си и да се вживяваме в ролята на съдници и последна инстанция е да се научим да се приемаме такива каквито сме, заедно с добрите и лошите качества. Онези които обичаме не ги обичаме, защото нямат недостатъци. Мирът не е следствие на идеално общество или перфектни граждани. Разбирателството се гради върху умението да приемеш чуждите слабости с разбиране, вместо със съдене. Историята е показала, че това не е лесно.
    Вместо да се питаме какво ще изгуби котката, да се замислим от какво лишаваме форумът с неговата липса.
  16. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Какво е достатъчно да бъде наложен бан на потребител от форума   
    Не крия, че това за мен е от най-забавните и ценни в множество области потребители, но не възнамерявам да съм му адвокат. Идвам си от село и заварвам, че котката не е тук. Какво толкова е прегрешила?

    Не съм бил свидетел на случилото се и затова не съм запознат в подробности. Някак си банването на доказан потребител като принос и толерантност ми звучи алогично. В мен възникват няколко въпроса във връзка с това:
    1. Какво е достатъчно да бъде премахнат един от най-компетентните потребители от форума? Не е тайна, че хората, които правят форума са единици, а тези склонни да споделят знанието си безрезервно - още по-малко. Чел съм отговори на такъв род въпроси - няма незаменими хора и котки. А аз помня, че има незаменими - всеки един от нас.
    2. Ако котката е казала нещо нежелателно и това е повод да бъде ограничен достъпа и до сайта, да се забранят свободните регистрации. Аз, макар да усетих известна вражда, бях оставен да споделям своите мисли и вълнения тук.
    3. Възниква въпросът за какво е форумът. Форумът е място за споделяне и ако споделянето е предтекст за санкции...

    Ще се радвам да получа отговори. Ясно ми е, че не аз измислям правилата и че тук всички сме на гости, но най-малкото, което домакините дължат това е яснота.
  17. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Според вас, колко деца трябва да има в едно семейство и - защо?   
    Няма понятие "глобална пренаселеност". По официални данни на ООН, ресурсите на Земята стигат за "издръжката" на 10 милиарда души. Отделен е въпроса за това, че голяма част от земните ресурси не се ползват. Примерно само водораслите са достатъчни за изхранването на цялото човечество.
    Има понятие бедност, което е в резултат на несправедливото разпределение на ресурси и съсредоточаването на 50% от богатството в 3% от населението му.
  18. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Ми те се изхранват с правенето на деца... залъка от устата им искаш да вземеш... Тъжното е, че заради циганите детските помощи са такива жалки, сравнено с други страни. Просто няма как един работещ човек с данъци да изхрани толкова челяд. Ако с магическа пръчица от утре няма цигани в България, детските и социалните помощи ще скочат поне 2-3 пъти и дори от данъците ще останат излишъци... Трудно е да сме хора...
  19. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Кой им го е дал и какво им е дал? Да предсказват бъдещето и да ти правят магия за кадиш ли? А във врякането ги признавам за най-добрите. Мен за говорене са ме били, а циганията е нужно да се чува отдалече, за да е пълноценен и смислен живота им. Голям праз, че някой от тях имал хубави гласни струни, като липсата на школовка и елементарно познание им позволява едно заваляне с пълно гърло минаващо за песен.




    Ето това е оправданието на всеки идиот: аз мога, ама не искам... ако се напъна ще го направя, ама... аз колкото него можех, просто не съм... Ей тъй цял живот ако-та и хипотези, ама то и умът и таланта се хранят с декади, а когато човек не е и опитвал, тези самозаблуди стават направо реални.
  20. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Хубава работа, ама циганска.
  21. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Viva Caselli, случил си на качествени цигани. Що се отнася до покрив имам спомен от една случка на едно бившо работно място. Имаха нещастието преди да завършат всичко да повали дъжд, че да протече в хангарите. Оправиха го, гаранция Франция. Пак заваля, на пук. Пак протече. Пак оправяха, а уж им беше купен и найлон и асфалтова хартия, бе... за вечно да се направи. Ремонта им излезе двойно по-продължителен. Първите цигани ги домързя и както сключиха сделка, така и я развалиха и като взеха някой лев, отидаха да го изпият и изядат.
  22. Thanks
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Е, то влияенето се изразява като предупреждение, като една голяма мигаща червено лапма, която пищи, защото мнозина са пропищели от циганите. Оттам нататък ти можеш да игнорираш всичко и да се надяваш, че добряка, който си срещнала ще бъде и следващия циганин с който съдбата те срещне.
  23. Thanks
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    ПП: Кажи какво толкова са направили за теб?
    Аз съм слушал само, че обичат да качват на автостоп. Не знам защо, вероятно е лесен начин да шокираш българин и да му гледаш сеира, колко ти е широка душата. Естествено изключвам случаите в които возенето завършва с обир, побой, изнасилване и смърт.
  24. Thanks
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Обобщенията по правило игнорират изключенията. Това с "по-умни от мен" има и една друга пречка, а именно имбрийдинга, на който са били подложени хилядолетия. По едно стечение на обстоятелствата познавам няколко стотин циганина "искрено и лично", затова си позволявам да обобщавам по техен адрес. Те правят същото за българите - "българите не са хора" (имат си една дума за нечовеци, която забравих), "българите са крадливи", "българите са тарикати", "българите са богати" и т.н. Приемам, че тяхното мнение за българите е по-неправдимо отколкото моето за тях, защото често не успяват да разберат кога съм им направил услуга, а за благодарност не се и надявам.
  25. Like
    vorfax got a reaction from Кон Круз in Ромите   
    Правилно. Как да заемат длъжност за която не им стига квалификацията да кандидатстват за нея? Нали това е интеграцията - да дадем равни условия за развитие, безплатно образование, за да може който иска да може. Ама като не иска, "насила хубост не става" е казал народа.
×
×
  • Добави...