Jump to content
Порталът към съзнателен живот

kexlibar

Участници
  • Общо Съдържание

    17
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    kexlibar got a reaction from Слънчева in Вълшебното хапче- то е в нас   
    Откъде идва „ефектът плацебо” и кое е чудодейното изречение

    Кой е Емил Куе? Преди 120 години млад, дребничък фармацевт открива скромна аптека във френския град Троа. Неочаквано тази аптека много бързо просперира и привлича все повече и повече клиенти. Не само защото Куе създава свои успешни рецепти за лекарства, но и защото не пропуска да посрещне и изпрати клиентите си с добронамерени и компетентни съвети. Той е бил запознат с някои практики по хипноза от лекаря А. Либео, открил лечебния й ефект една година преди Фройд. Емил Куе работи с убеждението, че човек сам може да си помогне срещу болест, стига да е добре мотивиран и с отворено съзнан ие за възможностите на внушението и най-вече на самовнушението (автосугестията). Той наблюдава и високо оценява значението на връзката между клиента (пациента) и аптекаря (лекаря).
    През 1910 г., вече значително разширил дейността си, той създава и предлага обезболяващо лекарство – „хапчето Куе”, винаги обаче съпроводено с определени съвети, които клиентът строго да спазва. И тези хапчета се оказват чудотворни. Дори когато вместо хапчето Куе предлага просто вид бонбон – за безобиден експеримент – резултатът е все така добър. По този начин Куе всъщност става откривател на „ефекта Плацебо”, доказващ силата на внушението.
    В сътрудничество с професора по философия и психология Ш. Бодуан Емил Куе усъвършенства метода на автосугестията, като стига до уникалната формула, ключова за този метод. Тя гласи: „С всеки изминат ден, от всяка гледна точка, аз се чувствам все по-добре”. Тази фраза, която звучи и действа като мантра, т.е. активира е нергии, се повтаря 20 пъти на глас, два пъти на ден, в състояние на полусъзнание, на унес. Това действа ефикасно на вътрешните оздравителни сили на организма.
    Методът на Емил Куе широко се разпространява и той е канен за беседи и конференции по цял свят до смъртта си през 1926 година. Навсякъде е посрещан с изключителен интерес и признания, с изключение на собствената си страна Франция, където медицинското тяло отказва да признае заслугата и значението на труда и постиженията на Куе, този „обикновен аптекар”.
    Методът Куе не е магия. Позитивното мислене няма нищо общо с магическата мисъл, едно ирационално вярване, наследено от хилядолетия и присъщо на детската възраст. Това е начин да се управлява мозъкът, който трябва да се справи с определена физическа или психическа болка. А също и да се превъзмогват по-лесно трудностите на ежедневието. За да се убедим във въздействието на ума и психиката върху тялото и върху качеството на живота ни, е достатъчно да си припомним как ни се отразява примерно една неочаквана щастлива новина, която лично ни засяга. Пулсът се ускорява, бликва ендорфинът, залива ни приятна емоция, чувстваме се изпълнени с енергия, ще ни се да полетим. И обратно на всичко това, когато ни сполети лоша вест, която сякаш ни вцепенява.
    Днес съществуват различни техники, произтичащи или близки до метода Куе. Всички те – йога, системи от физически упражнения, дишане и други, са насочени преди всичко към релаксация, към овладяване на позитивната мисъл и настроение. Така, преодолявайки стреса (който променя биохимията на клетката), тревогата и напрежението трябва да се преборят с болките и препятствията. Да се отстрани страхът, екзистенциалният страх от болести, смърт, от провал. Всички тези практики целят отпускане на тялото и освобождаване на духа. Препоръчва се визуализация (във въображението) на положителните ни стремежи, подходящо дишане, припомняне на щастливи мигове, особено на фона на приятна муз ика и най-вече автосугестията.
    Напоследък научни изследвания, развити и задълбочени през последните 2-3 десетилетия, убедително доказват, че оптимистичният подход към живота укрепва здравето и удължава живота. Защото, както източната медицина отдавна го знае, а западната, която вече възприема холистичния целокупния) подход, е съвсем наясно, че човешкото същество не е само тяло, а и дух, ум, емоции. Но също така, че е важно, но не достатъчно да бъдеш оптимист, за да се чувстваш добре.
    Добре си тогава, когато и мислите ти са добри, когато са положителни, утвърждаващи живота, „това велико приключение”.






  2. Like
    kexlibar reacted to Търсач in Същността на човечността   
    Съзнанието е нашия Наблюдател. Ето какво казват учените относно Наблюдателя:


    Наблюдателя е Духът-Атма и се намира в нашето сърце.

    Ето и целия филм.
    http://www.youtube.com/watch?v=-Nkq_QQsim4&feature=channel
    Това е част 1 от 8. Останалите части са от дясно.
  3. Like
    kexlibar got a reaction from Ирина - Horus - Чебурашка in Бойното изкуство от Бали   
    Бойно изкуство от Бали -
    КЛЮЧ КЪМ БОГА У ЧОВЕКА



    - Посветените в Санди Мурти блокират чрез енергийна защита нападателя

    - 250 българи са минали през индонезийската школа

    „Две девойки, по 40 килограма „с мокри дрехи”, седяха спокойно, заобиколени от мъже, които яростно се опитваха да ги атакуват, но отхвърчаха като билярдни топки от невидим защитник, блъскани с такава сила, че падаха изтощени на земята.”
    Може би това описание ще ви напомни сюжет от филма „Матрицата”, но Соня Момчилова, която ми разказва за тази сцена, е убедена, че в нея отсъстват сценични похвати и актьорско майсторство. Тя е продуцент на филм а индонезийския гуру Тура, създател на школата Санди Мурти, който беше излъчен по bTV през януари. Соня признава първоначалния си скептицизъм, но видяното и лично преживяното ра зсеяло подозренията й. И макар да не открила отговори на всичките си въпроси, приела инициацията, както се нарича посвещението в тази школа.
    Филмът показва този безконтактен бой, на който се подложила и авторката Ани Салич, както и д-р Чавдар Нинов, съпругът на бившата гимнастичка Бианка Панова. В групата от около 20 българи, участвали в церемонията, е и Иво Величков, психо- и хипнотерапевт, когото зрителите познават от шоуто „Хипнотизаторът”. Иво познава много пътища на духовното самоусъвършенстване, занимавал се е с бойни изкуства и с йога, владее медитативни техники и хипноза. Вече пет години е посветен в Санди Мурти и е един от първите, тръгнали по българската следа в школата. „Санди Мурти се преподава като бойно изкуство – разказва Иво. – Започва се с инициацията, чиято цел е
    & nbsp; да се отключи
    енергийната чакра
    която в Бали наричат кунчиан. Учителят Тура те въвежда в тази енергийна техника, но учението има и своята дълбока философия, която се описва просто: „Добри мисли – добри думи – добри дела.”
    Даже и непредубеденият зрител трудно може да приеме за естествени уменията на Тура и неговите ученици. Моите събеседници дори имат резерви да разкажат за тях, а Соня и екипът са спестили някои от най-силните кадри във филма заради шока, който могат да предизвикат у зрителя. „Хората имат норма, в която могат да понесат нещо невероятно – казва Иво. – Бил съм свидетел и участник в това да се яде стъкло, да се разбърква с ръка врящо олио, да се подхвърлят пламтящи топки, да се реже плът с ножче /и Ани Салич си подложила лицето на тази ман ипулация, за да се убеди в истинността й/. Но това са безсмислени умения, които не са висша цел на Санди Мурти.
    Питам Иво, който е бил не само в ситуацията на нападан, а и на нападател – какво е усещането за удар в невидимото енергийно поле? „Това не може да се имитира – казва той. – Замахваш и ръката ти се отклонява встрани, нещо ментално се променя в самото ти намерение. В същото време усещаш силен тласък назад. Дори само при мисълта повторно да нападнеш, блокираш. Много хора даже повръщат в такава ситуация.”
    Иво Величков търси обяснение на фактите във все още малко изследваните огледални неврони, които отговарят за съпреживяванията. Затова енергийната защита се задействала само ако налице наистина яростна атака – тогава

    агресията се
    ; връща към нападателя
    сама, с неговата сила. Всъщност енергийната защита действа и на друго ниво:”Чрез Санди Мурти агресивните намерения умират в зародиш, за нападателя ти може да останеш и невидим”, казва Иво. А Соня, изглежда, е получила и бонус от енергийния код, отключен в тялото й: „Няколко месеца преди да замина за Бали, лекари ми съобщиха доста тревожна диагноза. Макар да не тръгнах с мисълта за излекуване, сега съм убедена, че ще се справя с болестта. Безконтактният бой е най-добрата разправа с егото, не само с агресията, а и с автоагресията, защото аз считам, че заболяването ми се дължи на нея, тъй като съм о природа интроверт. Саморазрушителните сили могат всичко да ни докарат, включително и смърт. А сега съм в процес, който лекарите наричат спонтанна ремисия, само че при мен тя се проточи вече много месеци, което рацио нално трудно може да се обясни.”
    Понеже настоявам да разбера какви могат да бъдат практическите ползи от владеенето на тези енергийни техники за съвременния човек, Иво признава:
    „Страхът изчезна
    от мен”
    Разказва ми случай, когато тук, в България, някакъв мъж, вероятно подразнен от екранната му популярност, ненадейно го връхлетял. „Стегнах кунчиана и той, готов отново да налети, политна назад, а хората от групата, която беше с него, не правиха никаква реакция в негова подкрепа.”
    Постигнал смирение и вътрешен покой, Иво е установил, че дори агресията срещу него не предизвиква собствената му агресия. Той вече пет пъти е бил на посещение при Тура и понастоящем е в едногодишна поаса. Това е вид пост, назначен от учителя, който изисква определени хранителни и поведенчески ограничения. Сред забранените храни са бялото брашно, оризът, телешкото месо, краставиците. Колкото до моралните задръжки, учителят просто напътствал православните християни да спазват 10-те Божи заповеди. Първият пост е едномесечен, следващият е тримесечен, после е шест, четвъртият – година, петият – тригодишен...
    Питам моите събеседници кое е най-вълнуващото откритие, до което са стигнали чрез Санди Мурти.
    „Човек не знае колко
    &nb sp; много може”

    Ние използваме, както е известно, едва 3-5 процента от възможностите на мозъка, което може и да означава, че 95 на сто от мисленето ни е погрешно - казва Иво Величков. – Санди Мурти не те прави по-умен или по-добър. Но ти дава шанс да бъдеш такъв, защото се убеждаваш, че можеш много повече, че нямаш граници.” Соня го допълва с цитат на любим автор: „Ние сме богове! Неслучайно сме направени по подобие Божие. Ние сме съвършени механизми, но сами се задръстваме, блокираме, пречим си да бъдем божествени, забравили сме откъде идваме, къде сме стигнали и как да се върнем по обратния път, към божествената си същност.”
    Разбирам, че в групата от 20-тина души, посетила лятото на миналата година Тура, е имало и отявлени скептици. Но всички, според Соня, почувствали нещо разтърсващо, което тя сравнява с глътката въздух, която давещият се поема, изплувал на повърхността. „Аз пост оянно търся отговори на всякакви въпроси – казва тя. – Не си затварям вратите и рядко се примирявам с дефиниции, винаги ми е любопитно да видя нещо ново. Онова, което видяхме в Бали, определено пренарежда чекмеджетата на клишетата и на представите ни за това, което знаем и можем.”
    Сред адептите на Санди Мурти, предполага се, е и д-р Чавдар Нинов, също преминал през инициация, който бил истински щастлив, че след дълго търсачество най-сетне е открил прекия път за овладяване на енергията. Някакъв бизнесмен от групата пък убедено твърдял, че откакто е последовател на школата, бизнесът му потръгнал много успешно.
    Българите
    & nbsp; са единствените
    чужденци,

    последователи на това изкуство, ако не се броят неколцина от други националности. Какво привлича именно нас към личността на Тура, моите събеседници не знаят. Но е факт, че освен 30 000 балийци на острова, негови адепти вече са и 250 нашенци. Учителят не поставял никакви условия към кандидатите – нито по отношение на пол, на възраст или предишен опит. Дори Иво, като го попитал нужен ли е някакъв подбор, Тура му казал: „Ангели не ми трябват, доведи престъпници по-добре.”
    проблемът е, че школата е в Денпасар, столицата на Бали, докъдето се стига след около два дни път. Човек трябва да предвиди около две-три седмици престой и да разполага с около 15 00 евро, за да си позволи това посещение. А ако ги няма? Може да изпита силата на собственото си желание по формулата, прилагана от посветените: „Намерението е достатъчно, за да ви осигури средства, ако ги нямате.”
    Лично аз ще пробвам този вариант с надеждата, че ще сработи.


  4. Like
    kexlibar got a reaction from Донка in Защо избрах вегетарианството?   
    Мен от малка насила ме тъпчеха със месо. Винаги съм харесвала повече плодовете и зеленчуците. Станах вегетарианец защото немога да ям от тялото на някое същество. Аз много обичам животните зная със колко любов и радост могат да ни дарят. Още повече че има толкова много друга храна която не е имала очи преди да стане храна. Когато не се храниш със месо организма ти се изчиства и тялото ти е много по-здраво. По природа човека не е създаден хищник той трудно усвоява месото и винаги във организма има остатъчен материал при консумацията му който се натрупва във стомаха. Създават се гнилостни процеси които са предпоставка за различни заболявания.
  5. Like
    kexlibar got a reaction from Злинчо in Предизвикателно   
    Предизвикателствата за мен са подправката във живота. Винаги съм ги харесвала те ме карат да чувствам че мога да направя нещо за другите и за себе си. Мисля че неможем да кажем че придизвикателствата не ни изкушават те по-скоро ни показват какви хора сме. До колко ни стиска да рискуваме,да се бориме и отстояваме извоюваното. За мен има хора със големи усти те са тези които ако ги слушаш със тях просто нямаш никакви проблеми. Другите са тези които аз безкрайно много уважавам харата със големи сърца обикновено те са тези на които им стиска да застанат на пътя на предизвикателствата.
×
×
  • Добави...