Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бобаля

Участници
  • Общо Съдържание

    31
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Жена

Последни Посещения

4678 посещения на профила

Бобаля's Achievements

  1. Не съм съгласна. Но няма да споря повече. Само ще добавя една забележка, че няма такова нещо като Учение на Петър Дънов. Има Христово учение.
  2. Не съм давала определение дали е хуабво или не е, нито смятам да му давам. Възмущението е реакция спрямо нещо, което не е приемливо за теб. И според мен е нужна реакция в човека, за да запазва ценностите си. Какви са ценностите на всеки отделен човек това е друг въпрос. Но според мен в основата си възмущението винаги е свързано с вътрешния стремеж за опазване на онова, което е скъпо и свято. Дали съм права или не съм за житния режим - за мен аз съм права, за Вас не съм. И дори и да виждам Вашата гледна точка, Вие не можете да видите моята. А само ѝ се присмивате заради разпаления тон и емоците които предизвиква и заради това възмущение, което според Вас какво е? Вие смятате ли, че съзмущението е нещо излишно за човека? Да, всеки си има ценности. И да, хубаво е да гледаме спокойно на света и случващото се, но да си хладнокръвен, не означава да си безразличен. Да си спокоен и в мир в себе си, не означава да се усмихваш на всичко и да приемаш всичко. Духовният човек расте, според духовната храна която приема. И ако приемаш всичко, как ще пазиш святото? Човек не е и добър и лош. Човек е едно от двете, дори и в него да се борят противоположни сили. И само Бог може да измени някого, ако пожелае. А това, което човек може сам да направи е да избере какво да обича - истината или лъжата, светлината или тъмнината. Денят и нощта се редуват и съжителстват заедно, но са разделени. Има два пътя, единият води в светлина, а другият в тъмнина. Както има един Бог, човек има един избор и според избора си и желанието на сърцето си избира и пътя си. И компромис няма. Учителя е казвал - използвайте думи, които имат само едно значение. Защото аз ви казвам, с много значения се разждат и много измами. Съгласна съм. Но точно защото измества смисъла на поста, това за мен е неприемливо. И нека ви дам пресен пример колко важно е каква дума употребяваме и колко много смисъл носи в себе си. Като казвам "ви", се обръщам към всеки, който чете. България е била 500 години в османско присъствие, владичество и под османско робство? Тези изменения на историята не ви ли възмущават?
  3. Иронията е безвкусна и глупава. Нито съм говорила с омраза, нито с ненавист. Говоря от чувстовото си към Учителя и възмущението в мен. Каква злоба, каква клада? Смятам темата за изключително важна.
  4. Превръщането на един свещен процес в спа-нирвана. Рекламирането му като пазарен продукт за универсално оздравяване. Оправдаването с приемането на всичко безкритично. Който чете и възприема Учителя свещено не би си позволил да превръща режима и лекциите му в това, което се канят да го превърнат. Но явно никой не осъзнава на прага на какво стоите. Много ще се разкайват. Не е редно да се прави това, което се организира. Нито сайта, посветен на Учителя да поддържа подобни дейности. Не ви чета морал, нито водя поход. Казвам ви, това което един човек ви е казал още миналата година. Защо го казвам? Защото се смятам за отговорна да го кажа и да бъде чуто. От моята гледна точка, знание и опит. Виждам го - казвам го. Всеки може да прави каквото иска, но после ще бъде отговорен. И най-елентарното - защо сайтът не може да даде прост отговор на въпросите ми, след като рекламира нещо. Колко е разумно да поддържаш нещо, с което даже не си наясно какво е и защо е? Въпросът - защо е избрана чуждоезичната дума? Какви са мотивите? Не кой какъв е и затова те така са избрали. Защо те така са го избрали, знаете ли? Не знаете...но ги поддържате и разпространявате рекламата за всеки, който дойде на сайта. И каквито и да са мотивите за изобра на името - този избор разрушава и ще разруши. Ако сега не го осъзнаете, ще го осъзнаете, когато е късно. Това виждам - това казвам.
  5. Излиза, че сайтът има двойни стандарти - от една страна подкрепя едно нещо ако би помогнало дори и на един човек, от друга страна не е отговорен, защото други организират. Но сайта ще си рекламира нещо за което другите да си носят отговорността, каквото и точно да е това нещо. Постоянната молитва е постоянна молитва...не защото не изключва екскурзиите в планината. Но екскурзиите в планината не са "откъсване". Те си имат определена цел и са свързване с други места и същества. Които в града няма как да ги има. Но това не е бягство от града и живота там, а е отиване на по-високо място, в което трябва да се пристъпва с уважение. Не за да си почиваш и откъсваш, а за да се свържеш и да учиш. Има само една Истина, която е една за всички. Където има "моя" и "твоя" истина, там има лъжа. И когато някой каже "не бива да се скача срещу всичко", това абсолютизиране и влизане в режим на пасивно приемане на това "всико" ми звучи като удобно затваряне на очите пред очевидни факти.
  6. Получава се, че на сайта се предлага една мини-измама, но не е токова лошо...така ли е? И въпреки това най-забележителното нещо на страницата за всеки пристигнал е огромният банер с рекламата на това мероприятие, която чака да паднат мишките в капана. Първо, на сайта посветен на Учителя и предимно на онова, което ни е завещал, което трябва да се пази като светиня, защото то е свято, един от главните сайтове, в който се събират привържениците на тези знания и този опит, предлага нови учения, чужди учения, учения, за които Учителя е казвал, че са деградивни за човека в настоящия му етап на развитие. Учения, които са отживели и не дават нищо ново на човека, за неговото повдигане и израстване като Човек. Какво предлага и като какво е предвидено цялото мероприятие? Само една от житните диети или нещо примесено чуждо, послано отгоре с името на Учителя? Ако е само една от диетите, защо подзагагавието гласи... 10 дена в лечебницата на природата? Много съмнително съвпадение. И много деликатно изместване на същността на нещата в друга посока. Посоката - оздравейте цялостно с този метод, който ние ви предлагаме перфектна възможност да усъществите, такак както Учителя е говорил. А как е говорил Учителя? Да се откъснеш от ежедневието си за 10 дена, да избягаш в планината и да се къпеш в минерални води? Да медитираш по цял ден и да се молиш и да търсиш нирваната в себе си? Това ли е посланието на Учителя? А не е ли казвал Учителя, да се молим постоянно, каквото и да вършим в ежедневието си, да бъдем в постоянна молитва и връзка с Бога? Осъзнайте се какво правите. Казаха ви го веднъж.
  7. Така и никой не даде отговор на въпроса, защо е избрано това име. Аз бих искала да знам. Защо се внасят нови и нови чуждици с примесения им от запад смисъл, който носи в себе си култа и оттеглянето в съвсем други учения, далечни на онова, което Учителя е изнасял? retreat noun uk us /rɪˈtriːt/a period of time used to pray and study quietly, or to think carefully, away from normal activities and duties: We went on (a) retreat at/to a monastery in Wales. http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/retreat Ето че открих тълкуване на думата и това ме води до друга мисъл. До колкото знам, също така Учителят е съветвал човек да запазва ежедневния си ритъм и дейност, да продължава работата си и да бъде активен по време на житния режим. Което не означава просто само физически упражнения и дишане на чист планински въздух, изолирани и отдалечени от ежедневието си. А продължаване на задълженията си като същевременно се спазва въртешното усамотение. Или някой смата, че това не е възможно? А аз мисля, че именно това е целта. Не да се бяга, а да се вливат нови сили като човек продължава да върши задълженията си. Естествено, че е хубаво да дишаме чист въздух и да получаваме слънце. Но не като се изолираме. А изолацията с оттегляне за молитва и пост има съвсем друго значние. Затова питам, ако има някой който е участвал в съставянето и организирането - защо такова име, защо чужди думи с чужди значения?
  8. Смисълът на режима се измества със значението на думата. Ритрийт...рестарт...но режимът не е за това. Същността и смисъла на режима е духовното обновление и повдигане, свързване със силите на природата и висшите сили. Това е много бедна дума, която някой е избрал. То е вътрешно свещенодействие, поне според мен. Един момент преди събуждането на природата, когато човек има най-добрата възможност да се обърне към вътрешния си човек и да го събуди и да го подхрани със сили. Това е на светлинни години от просто един рестарт. И ако желанието е, да се популяризира, също не съм съгласна. Ако се прави опит да бъде приземен и по-достъпен за обикновения човек, който да обнови организма си, не намирам, че е добра идея. Защото както знаят тези, които са правили режима, не е толкова лесно да изкараш 10 дена, ако не си наясно с правилата и нямаш нужната психическа подготовка. И не просто психическа, а духовна нагласа. Ако тези неща ги няма, човек ще се опари и може да има обратен ефект. Неслучайно Учителя е казал, да се спре, ако не издържи човек. А не да се насилва. Затова смятам, че има нещо недомислено в смяната на името. Запазете режима чист и не се опитвайте да го популяризирате. Който иска, ще го намери и ще го направи. То е пост. Пролетен пост, индивидуален за всеки отделен човек.
  9. Какво означава ритрийт? И защо сте избрали да наричате режима ритрийт? По-модерно е или? Няма достатъчно думи на български? Някой ги е изял през последния режим може би?
  10. Аууу, съжалявам!!! Без да искам, объркала съм се! Много странно...извинявайте Зим и късметче! Куки, ако си била гъбка и предназначението ти е било да бъдеш изядена, добре. Но ако не това е било предназначението ти...? Същото като с животните, нима предназнаението им е да бъдат изядени от хората? Хората сами са направили нещата така и сега страдат. Затова е нужно изучаване на природата, да знаем кое какво предназначение има и да не злоупотребяваме, когато имаме съзнание за нещата! Съвестта говори! Естествено когато имаме съзнание за това, което вършим, а него го имаме, когато знаем! Всеки има право да прави каквото иска, в зависимост от знанията си. Колкото повече ги имаш, толкова по-ограничен в изживяванията си изглеждаш в очите на другите, но пропорциално по-свободен се чувстваш ти самият в живота си. Поздрави!
  11. Хах, Зим Това значи да ги моля за прошка, че ще се възползвам от тях, заради моето удоволствие...то по тая логика мога да си позволявам всичко да правя и да искам прошка. Tова може би рядко би водило до нещо добро. Може би ще направя много по-добре от изяждането на култивираните братя като въобще не ги изям Но това са неща, които аз решавам сама за себе си. Ако за в бъдеще намирате нова информация за гъбите и зеленчуците, обогатявайте темата. Ще се радвам! Аз също така ще правя. Поздрави!
  12. Отново благодаря за хубавите отговори! По принцип рядко си пържа храната, но ако реша да изпържа някой път гъбките, ще го направя по твойта рецепта Зим! Аз обикновено ги варя, заедно със зеленчуци - картофи, моркови, тиквички и целина и сол Но слагам май твърде много сол... Хм, това за тамастичните храни не прозвуча добре, пише че спират умствената дейност. То заземяване, ама чак толкова! Всъщност за това какво ядем искам да се поправя! Важно е какво ядем и ако трябва да сложа на скала какво и как го ядем, двете ще са на първо място едно до друго. А за гъбите - взех да размислям вече дали ще продължавам да ги ям. Поне не да им се отдавам и сигурно ще почна да ги намалявам, когато ми се приядат. Честно казано винаги, когато ги ям усещам някакво угризение. Не знам дали е защото все си мисля как са полу-животни, но го усещам, дори и както сега напоследък ми се бяха прияли и докато им се наслаждавах, тая мисъл пак блуждаеше някъде дълбоко из главата ми. Ама понякога гоня такива мисли понеже искам да изпитам нещо приятно за момент и въпреки че знам, че е недълготрайно. Поздрави!
  13. Благодаря за отговорите. По принцип се интересувам и проверявам почти всичко което ям или ползвам. Не от страх, а от интерес Това е важно, все пак вярата трябва да е подкрепена със знание, нали така. Много пъти съм се ограничавала, не само в храната и после това ограничение е давало обратен резултат. Затова сега не спирам импулси. Но все пак смятам, че ограничението е важно, но осъзнатото ограничене, когато знаем защо се ограничаваме и какво постигаме с това ограничение. Мислите ли, че отглежданите гъби също има от къде да събират радиация? Това е много интересно качество...? Има ли други растения със същите способности? И как го правят? Съгласна съм, че по-важно от това какво ядем е как го ядем. Mисълта е носител на любовта, а любовта може да преработи всичко нечисто Аз така си го обяснявам. Ако има някъде препратка какво е говорил Учителя за гъбите моля ви пратете я, да прочета. И изобщо за зеленчуците ако има нещо, защото аз досега май не съм срещала, само за плодовете... Поздрави!
  14. Здравейте, всички! Отскоро започнах да ям гъби и много ми се услаждат. Понеже преди не съм яла, не съм се и интересувала много за тях. Много ме интересува дали Учителят е казвал нещо за гъбите. Какви качества внасят в човека, какво му придават или отнемат. Понеже гъбите седят по средата между растителното и животинското царство, мислите ли, че в духовно отношение е същото? И ако е така в каква степен се доближават до животните? И в такъв случай дали е разумно да ядем гъби? Като доплънителен въпрос, понеже от скоро започнах да ям и тиквички, дали има нещо и за тях от Учителя? А също и за морковите(тях си ги ям от както се помня ). Поздрави!
  15. Чай от мента, макар че аз не забелязвам особен рзултат. Много странно нещо бях чела в някаква книжка, уж беше с рецепти от Учителя, но доста нетипично ми звучи сега. Та рецептата беше - жабешка кръв смесена с мравешки яйца - тая смес се намазва върху обезкосмената кожа и повече няма да израстнат косми. Някой дали го е срещал това някъде също, че да потвърди??? Индианците са се обезкосмявали... може би те имат някакъв метод с трайни резултати? Последното нещо, до което преди няколко минути стигнах е - повече Божествена енергия! Или по мои лични умозаключения, преведено - повече моменти на вътрешно щастие, което да те озарява и просветлява. А от моя личен опит това са моменти на откития, на научаване на нещо ново, на справяне с някаква задача. Изобщо - прави така, че винаги да си щастлив от живота си! Мир и Любов!
×
×
  • Добави...