Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ivaka

Участници
  • Общо Съдържание

    8
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Ivaka got a reaction from ivail in Що е медитация? Видове медитация.   
    Медитация, според мен, е онази форма на еднонпосочна концентрация върху идеален образ на Бог, която да осигури отдръпването на праната или нервната енергия, захранваща сетивата и да я насочи и заключи в горните центрове на мозъка, пробуждайки го към интуитивното знание, понтециално заложено във всеки един от нас, че ние винаги сме били едно с Абсолютната Реалност - Бог от която този сетивен свят е само тесен отрязък.

    Смисълът и е, чрез постоянно практикуване, да освободи съзнанието от идентификацията му на тяло снабдено със сетива, което е лимитирано от време и пространство, живот и смърт и тн..

    Лично съм пробвал Будистка Медитация - випасана и шамата. След около шест месеца занимания с тях търсенето ми продължи и се натъкнах на Раджа Йога от школата на Парамахнса Йогонанда, която практикувам ежедневно, от година и половина насам, по два или четири пъти на ден, комбинирано с периоди постене, мълчание, уединение, сексуално въздържание, любуване на формата на Бог индивидуално подходяща за мен, живееща във всеки един от нас и постоянен самоанализ на навиците си на мислене и действие.

    Не от позициата си на експерт мога да споделя някои лични преживявания: Седящ удобно на стол с подходяща височина, така че бедрата и ходилата да са успоредни на земята, с изправен гръбначен стълб и ръце отпуснати върху бедрата с длани, обърнати нагоре, стомаха - леко прибран, а гърдите- напред, с брадичка също успоредна на земята, ученикът затваря очи и концентрира вниманието си изцяло на точката между очите, като започва да следи дишането си от тази позиция, като може да добави умственото озвучаване на вдишването и издишването си с някаква фраза, допълнително да подпомага концентрацията, карайки ума да се абсорбира в слушането и, като: "Аз съм ------ вдишване,Той-----издишване", например. Допирането на езика нагоре към меката част на небцето, също помага за успокояването на ума. Когато след определен брой цикли на дишане, усетите че дишането е станало толкова леко, че не може да осигури концентрация вече, трябва да се премине към слушане на разните вътрешни звуци от духовните центрове на тялото - чакрите, лесно доловими при вътршна тишина.

    Нужно е тези две техники да се комбинират с дихателни упражнения, като равни по интервал вдишване, задържане и издишване, упражнения по стягане и релаксиране на частите на тялото, което подсигурява волеви контрол на потоците нервна енергия, постоянно течащи по тялото и финалното им подчиняване от практика, сливайки ги в една мощна река, която той насочва нагоре по гръбнака, пробуждайки мозъка до Безкрайя.

    Извод: Чрез поемането на леки храни, желателно безместни, сексуално въздържание, периодочно уединение и мълчание и "високи" мисли, аз се научих да пестя нервната енергия в тялото. Чрез упражненията на концентрация, дишане, волево насочване на енергията чрез стягане и ралаксиране, медитация и активно любуване на Абсолюта чрез молба, аз се научих да я насочвам нагоре по гръбначния стълб към сърдечната, вратната и мозъчната област, където тя предизвиква особено наелектризиращо чувство на възторг, радост и блаженство, които автоматично заглушават неуморно мятащите се мисли и концентрират ума от самосебе си. От тук нататък медитацията стана не необходимост а интимен ритуал, за мен, носещ неизмерима радост.

    Чета с наслада Трудовете на Дънов. които ме зареждат с директно знание и топят сърцето ми вив Висша Любов. Наскоро четях "Книга за ЗдраВето", която изтеглих от тук, и със нова сила преоткривах истините зад тази вечна наука.

    В параграфа - "Нервна Система" , например, чета: "Мозъкът, нервната система не са мястото, дето се създава мисълта. Те само възприемат и обработват мисълта. Значи, има един висок свят, дето мислите се създават, и оттам се изпращат в нашия свят .чрез мозъка и нервната система— проводници на тия мисли. Вярата образува един хормон у вас. Ако вярата не може да привлече кръвта в мозъка, тя е слаба. Надеждата също има специален хормон. Ако надеждата ви не може да привлече кръв в мозъка ви, тя е слаба. Ако вашият разсъдък не може да привлече кръв в мозъка ви, и той е слабо развит..."

    За всеки сериозен търсач, този параграф, сам по себе си може да предизвика вътрешна революция, а за този, който има и малко опит в движението на тази "кръв" по гръбнака, към мозъка и факторите, които му влияят, той може директно да го тласне към блажена интроспекция.



    Благодаря ви Учители, а също и ученици!

    С Уважение.
×
×
  • Добави...